Nieuwtjes

Vrijdag: eerst even 2 uur ontspannen. En dan weer door...bellen, mailen, antwoorden op vragen, kortom druk druk druk. Ondertussen zijn de mannen van het dak gekomen. Om 1830 zijn ze bijna klaar. Maar er zitten nog wat lastige plekken, die niet dicht zijn. Vraagt om afwerken. Zal wel weer een week duren...Met zonder regen hopenlijk. 

 

Helemaal gehad heb ik het. Met mijn oeroude Zwitserse Turissa naaimachine (gebouwd tussen 1951 – 1967). 30 jaar draaide hij probleemloos. Eindeloos maakte ik ooit prachtige’ ’designkleding’’ voor een zelfgemaakte pop. Hoe antiek het ding ook was, hij had een portie siersteken (incl. hartjes) waar je U tegen zegt.  De hipste creaties, wauw. Daarna vele jaren zelf bloesjes, hesjes, broeken, rokken en zo voor mijzelf genaaid. Of hoezen voor banken, gordijnen en ga zo maar door. De laatste 10 jaar steeds meer kuren. Vooral de draadspanning bleek te zeuren. En steeds vaker problemen. Volop 2-3-4dubbele ophoping van draad aan de a’kant. Ergerlijk. Na de zoveelste neiging, om hem nu echt het (open) raam uit te gooien, besloot Joost ‘’het is genoeg’’. Op zoek naar een goede. Nou, dat valt nog niet mee. Maar het zal er eens van komen. Wordt gezocht. Ondertussen doet Joost nog een poging, om hem helemaal schoon te maken, alles te checken. Maar goed, de zonnepaneel-‘’rolgordijnen’’ hangen puik, en die rafel-naden? Zitten achter. Ze zitten er wel, maar je ziet ze niet. 

 

Ja, ja, Catootje en Blacky hebben elkaar gevonden. In de morgen zitten ze voor de deur op het terras. Catootje heeft wel wat ‘’moeite’’ om elegant door het luikje te gaan. Zeg maar gewoon, een Rode Kater in Zwarte vorm....

 

Fantasie-bakje en octopus-mami  uit klei zijn heel uit de oven gekomen. Leuk. Ga ze wel schilderen, want dat terracotta-rood is niet zo mijn ding.

 

’s Avonds laat een ongekende ‘’attack’’; ik bespaar jullie de details, maar ‘’iets’’ moet fout gevallen zijn, en het moest eruit. Gammel, ijskoud, en topberoerd. Zaterdagmorgen vroeg – kan me niet heugen wanneer ik dit voor het laatst had – keelpijn, hoofd dreunend, koorts, neus dicht. Nee, he? Enfin, za/zo en groot deel van maandag alleen maar gerust, geslapen, veel citroenwater, thee gedronken en veel speciale Kippensoep gegeten. Het ‘’geheim’’. Zowel in China, maar ook bij Joden bekend ‘’Chicken soup for the soul’’. En als je ziek/zwak/misselijk bent en/of griep en zo hebt. Krachtige natuurlijke ‘’antibiotica; het werkt!  Niks mails, noch vergadering, noch (kranten) lezen of iets doen. Mijn lijf meldt duidelijk ‘’ik heb het even gehad’’ en ik luister. Niet ‘’kan ik nu eigenlijk niet hebben’’, ik weet beter.  Gelukkig is het buiten in de schaduw aangenaam toeven, deken over me heen,hangliggen en dommelen in de frisse lucht. Zwaluwen komen af en toe over.

 

Zondag: het is zo aandoenlijk; de poezenkattels wennen steeds beter aan elkaar. Ik lag achter op het plaatsje, kuiert Maxi langzaam vanuit de kippen/fruittuin naar me toe. Vlak erachter Catootje. Als Maxi stopt, stopt hij ook. Door het poortje? Helaas, past hij niet, dus hij loopt wel om. Even later liggen Maxi en Zwartje op de bank op het plaatsje, en Catootje ernaast. Ze houden me in de gaten. Snappen, dat er iets niet klopt. De Chikkies scharrelen vrolijk de hele dag door; Joost had  ‘’hun’’ tuin geploegd; dus is er volop te vinden! Een merel vliegt af/aan met bekjes vol met beestjes en dikke wormen; haar kroost moet zo razendsnel groeien! Ook de Kwee bloeit, en de Nashi peer. Het ‘’design’’ van Joost om aardappels op te hogen is niet helemaal gelukt; op zoek naar een handiger ontwerp. Wel puik om mooie gleuven te graven. Scheelt ook heel veel tijd! Enfin, Joost’s agro-design vraagt om ‘’upgrade’’. Komt goed. Er staan nog maar een 15-tal net boven de grond...van de ca. 55 meter lange rij aan gepote aardappels.

 

Donderdag wordt het EPDM gebracht, en via de vrachtwagen met een kraan op het dak gezet. 4 zakken wit grind voor de tuin worden geleegd, en 20 pak isolatieplaten achter de voordeur geplaatst. Ziezo, goed gevuld vrachtje, en beiden op tijd. De man boven op dak weet wat ie doet, en is het gewend om alleen te werken. Is maar goed ook. Om 17uur is hij al heel ver gevorderd. Maar vlg. Joost nog een paar uur te gaan. Gelukkig hoef ik de trap niet op. Eng ding.

 

Terwijl ik de afgelopen dagen lig/hang/slaap uit te zieken, heeft Joost vele mooie foto’s gemaakt; van peer-, nashi-bloesems, een prachtige goudgeelwitte ‘’Spaanse’’? margriet en nog zo wat. Kan ie fotograferen, die kanjer van me!

 

Donderdag 19.25. Nee he. Hij had nog 15 min. nodig. Plensbui. Niet eerlijk! Potver...op het dak rust duidelijk geen zegen. Of hangen geluks- en drooghoudengeltjes overal elders. Het zou NIET regenen....Het meeste is gedaan, maar het is niet af. Komt niet goed zo, schatje. Maandag maakt ie het af. Als het er dan nog zit....Waarom nu. Waarom hier. Niet eerlijk. Hebben wij weer. RETTEN hoor ik iemand roepen. Ik RET me suf, maar het helpt niet! 

Donderdag 29, vrijdag 31 graden en za 26. En dan wordt het vlg. week weer rond 16...en regen...Net als we het dak willen dichtleggen. Niet dus. Balen, als er werkelijk regen komt, maar we kunnen er niks aan doen..

 

Zaterdagavond de eerste grotere vleermuis zien vliegen. We hebben hier 2 soorten; een kleine en een iets grotere. Fantastisch, als we in de jacuzzi zitten, om ze over de tuin te zien vliegen, rondom de bomen. Oh ja, de perenboom is volop in bloei; geweldig. Gingen we om 22.30 nog even kijken, want er is altijd 1 bruine Chikkie, die het vertikt, om op stok te slapen. En wat denk je? Zitten ze alle 3 op stok! Ze hadden ons tuk, die Chikkies!

 

Zondagmorgen 0700 wakker. De kippenhokjes worden opengezet. Brooddag. Joost zegt in de middag...’’er komt natte sneeuw....vannacht’’ (zondag). Moet niet veel gekker worden hier. Valt dat even koud op ons dak...

 

Maandag: 8 graden, regen. Net winter.  47 tot middernacht, en nog eens een 37, bijna 90 mm. Vlg. mij het hoogste in 8 jaar voor de 1e 3 maanden. Dinsdagmorgen schijnt gelukkig de zon. Pfff..Maar het dak is nog lek – want nog niet dichtgemaakt – en dus...drup, drup, drup in de woonkamer. 

 

Waar NL haar Erdy-gate heeft, hebben wij hier ons asfalt-gedoe...Platvorm is opgericht. Reünie. Met tv en reporters. Oef. Om 17.30 al 33 mm...en het gaat ineens heel hard regenen. Een Gota fría noemen ze dat hier. Of mensen met dit h...weer naar buiten willen? Niet dus. Om wanhopig te worden. Na al die voorbereidingen, acties, informatie. En waarom? Omdat ‘’het’’ hier nu zo eenmaal gaat. 20 jaar achter lopen ze hier. En er heerst nog steeds angst uit de dictatoriale tijd. En de 2 grote partijen in dit mini-dorp zijn als water en vuur. En dus gunt de een de ander het licht niet in de ogen. Is altijd ‘’de ander’’ schuld. Ondertussen sneuvelen belangen van burgers, milieu en natuur. En als het moet, hebben de grootste prietpraters ineens geen lef meer om iets echt te ondernemen. Probeer ze maar in beweging te krijgen, of een aanklacht in te dienen. Met de bezwaarschriften lukte het ons, om veel handtekeningen te verzamelen, door de lijsten overal neer te leggen. Zo kon het lekker ‘’stiekem’’....En nu? Het is 2 voor 12. De gemeente zegt ‘’we willen de fabriek niet’’ maar doet er alles aan om hem te houden. Tegen alle wetten en regels in. De oppositie is beledigd, omdat we ook hun verwijten, dat ze wel blaffen, maar niks doen. Maar de Spanjaarden willen de realiteit niet onderkennen; het risico, de gevaren, de fatale gevolgen voor ons leven, gezondheid en het dal. Onbegrijpelijk. Kortom...verzin een list zei Tompoes...dat schrijf ik even stoer, maar huilen, machteloosheid, woede liggen dichterbij...Kom op, vermaan ik mezelf. Doorgaan.

 

Of we gaan emigreren. Dinsdagmorgen test in een Duitse krant ‘’waar zou u het beste kunnen leven’’ op basis van een vragenlijst. Nieuwzeeland. Potverdikkie, wel ver. En met aardbevingen. Of we dat willen? Ach, die aardbevingen hebben we hier ook. Maar kleiner...Tja.

 

Woensdagmorgen schijnt de zon. Fijn. ’s Middags haalt Joost een ijzeren buis, die gaat in een buis van PVC, en daaromheen wordt het doek gespannen voor de afdekking van de solarpanels. Ziezo, donderdagmiddag is de klus geklaard; ingenieus bedacht door Joost.  

 

En ineens had ik die avond een wauw-moment over ‘’hoe ga ik nou de zwembadomranding maken’’. Want nieuwe originele tegels zijn er niet meer. En andere – wordt het weer zo’n allegaartje. Maar wat we uitbreken, hebben we wel. Dus...gewoon mozaïeken!!!! En zo kan ik stuk voor stuk alle kanten – indien nodig – ‘’bijwerken’’ zonder gedoe of gezoek naar tegels. Simpeler kan het haast niet. Dat ik daar nou niet eerder op gekomen ben?  

 

Donderdagmorgen; het is heel koud; 4,9. Omdraaien. Wel stralende zon, dus terras en huis warmen snel op. Heerlijk. Catootje en Blacky zaten in de ochtend voor de deur. En verder de hele dag; ze hebben elkaar kennelijk gevonden. 

Catootje...ligt ineens ’s avonds weer op het terras onder in het ‘’tuinhuisje’’ onderaan de kattenpaal. Leuk. Veilig, warm en droog. En zondagmorgen smikkelde hij uit de bak op tafel. ’s Middags zitten 5 kattenpoezels op stikkies te wachten, het lijkt erop, dat hij nu wordt geaccepteerd. Goed zo!

 

2e les artistiek keramiek. We gaan onze eigen ‘’godin’’ maken; veel leuke voorbeelden, plaatjes, en eigen creatie liggen al voor ons klaar. Hoe maak je een  figuurtje? En durf je je eigen fantasie de vrije loop te laten? We maken met z’n allen de basis (derriere...of te wel kont); lijf en hoofd. En dan benen en armen. Niet gehinderd door wat ‘’normaal’’ is...dus het kan 1,2 of meer zijn. Of tentakels of....OEPS...OCTOPUS schiet het door mijn hoofd. Haal gelijk de kop eraf, en begin met tentakels...Mirakels! Enfin, fantasie-mami-octopus (incl. boobies)...en baby-octopus; op hoofd een bootje met een dikke mini haai; vlaggenmast/vlaggetje, en een 3e oogkas met tentakel, kortom, leuk!

 

Nou, dat was dan even de ontspanning op vrijdagmorgen, nadat ik al vroeg documenten had voorbereid en doorgestuurd. Zaterdag met een van de commissieleden (een zeer ervaren, kundige man) e.e.a. voorbereid: we gaan een openbare bijeenkomst organiseren (wij nemen de regie) waarin we verslag doen wat er tot nu toe wel/niet is gebeurd en hoe verder. Afgelopen met getreuzel, eindeloze zoethoudertjes en gekeuvel. Actie. Dus urenlang pc werk. En dan begeeft de vaste en mobiele tel en deels internet het weer. Kan ik er net niet bij hebben. Enfin, e.e.a. werd na een boos tel. nog net voor de vergadering weer redelijk geregeld. Later op de middag heb ik alle voorbereidingen van nu klaar. Maar nog veel meer te doen. Morgen. Potjandozie...

 

Maandag praten we met de gemeente. Ontvangen cc’s van documenten die we op hadden gevraagd. Ziet er nog erger uit dan we hadden vermoed. Enfin, weer nachtwerk, analyses, te plannen acties (wat, hoe, wanneer etc.); eindeloze voorbereiding voor bijeenkomst, informatievoorziening, schrijven van een aanklacht, voorbereiden voor oprichting van een platvorm (makkelijker/sneller dan vereniging en krijgt bij de rechter ook gewicht, maar met minder formeel gedoe en lastige leden; minder tijdsbeslag etc). Dinsdagmiddag weer even ‘’samen’’ overleg/checken en dan kan ik ’s avonds alles doorsturen en zo...En dan mailt er ook nog een, die nooit wat doet, alleen kletsen, of ik e.e.a. wel even voor vrij/za morgen wil regelen....Huh? Ik ben potvedr. dag/nacht bezig, de enige zowat, en de anderen wachten maar op bericht, actie, info? Moet niet veel gekker worden...

 

En jawel....dinsdagmorgen 0930 ineens stroom weg. En er staat een auto buiten. Hufters. Die Iberdrola. Ze verwisselen de stroommeter voor een ‘’intelligente’’; die a) niets bespaart en b) alleen maar geld kost voor 3x niks (oh pardon, het levert Iberdrola wel wat op). Zonder info, zonder voorafgaand schrift. Info, noch dat die technicus even aanbelt om het te melden. Joost zegt luidkeels ‘’inacceptable’’, en eist terugzetten van oude meter. ‘’Iedereen in Spanje weet dat ze vervangen worden en u kreeg info’’. NIET DUS! Het is dat ik de wetgeving ken, en het gedoe, welk ZONDER enige financiële onderbouwing gewoon weer de zoveelste flutmaatregel is om de boeven te spekken en de burger te pesten. Nou, ik heb gelijk een klacht aan Iberdrola gestuurd. De oude meter hangt weer. Een excuus heeft Iberdrola al gemailed. Ziezo. En we maken haast met meer elektra via solarinstallatie op te wekken. Ik zal ze....

 

Dinsdagavond gaat het ‘’licht’’ even uit. Na de zoveelste meeting, de ‘tigste kantjes met aantekeningen en een berg aan werk die weggewerkt wil worden, is het ineens even over. Ik staar op het scherm. Mijn hoofd wil even niets meer denken laat staan dat er iets uit mijn handen komt. Ik besluit een time-out. Dan maar niet alles die avond af. Was maar goed ook, want woensdag was ik ca. 8 uur bezig met de rest....Enfin, alles is voorbereid, vastgelegd, doorgestuurd en in actie gezet. Voor het eerst heb ik een formele aanklacht, in het Spaans voorbereid. Maar hier in Spanje gaat e.e.a. toch even anders, dus zo blij, dat mijn ‘’maatje’’ met veel kennis mijn basis stuk op z’n Spaans heeft geredigeerd/gecorrigeerd. Leer ik weer van!  Temperaturen en zon; zalig! 22 – 24 of meer graden deze week. In heel het huis is het boven de 20 graden, yippie! Het zwembad is al 22 graden. Bijna plonzen...

 

Donderdagmorgen ontvoert Joost me om 11.00 uur; even weg van al het regelen, schrijven, bedenken en zo. Om 15 uur zijn we terug (bij 27 graden!!!!); heerlijk een paar uur in de Sierra de la Pila gereden, gewandeld, gefotografeerd; we waren op zoek naar die bijzondere orchideeën daar, en jawel, we vonden ze. En wel zoveel, zoals we nog nooit hadden meegemaakt in de afgelopen jaren, helemaal top! Genieten! Bij wat tapas en een glas rosé even bijgekomen en daarna nog een 1 ½ uur gewerkt aan voorbereiding van de vergadering en wat ik nog zo moest uitvoeren.

 

Eindelijk. Donderdagavond kon ik de papieren van overdracht van eigenaarschap van de quad bij de garage ophalen. Oh, wat is dit deze keer soepel gegaan, binnen de offerte en nog sneller ook. Afgesloten, dit traject. Het schuurtje wordt ‘’tuinschuurtje’’; waarin gereedschappen, machines en zo plaats vinden. Ga ik het nog wel eens opleuken....

 

Maar eerst op naar de volgende bijeenkomst: oprichting platvorm, de geformuleerde aanklacht, en nog zo wat zaken.

Vrijdag vorige week. Kleien. Oh pardon, ik zit op keramische artistiek...1e les...we mogen een potje maken, vorm te kiezen uit een 3-tal, duizenden jaren oud...Nee he. Opbouw met rolletjes – ongeveer het lastigste wat er is. Al mijn ‘’ronde’’ bouwsels zijn nooit precies gelijk rond geworden...Enfin, ik begin met opbouw. En ondertussen slaat de fantasie met mij op hol. Het wordt een ovaal, halfrond bakje; een dierachtig fantasiewezen, met hoorntjes, gespleten tong, en een dino-rug...Ziezo, mijn fabeltjespot is klaar. FUN! Op Pinterest verzamelde ik al veel, nu maak ik een selectie van ‘’nog maken’’; als ik mijn fantasie mag toepassen, volg ik graag de werkwijze/methodiek van de klei-kunstenares. Op naar de volgende ‘’les’’...En mijn oude klei-bewerkingsgereedschappen maar weer uit de kast gehaald. Plannen zat: maskers, wandversiering, draakjes...kortom, zoveeeeeeelsteveeeeeel....

 

3 kilometer omhoog met de auto. Op een steil, hobbelig weggetje. Tot het bord ‘’afgesloten wegens reparatie’’. Potverdr...hadden ze dit niet bij het begin kunnen aangeven? Typisch voor Spanje. Realiteit. Maar nu droomde ik dit. Gevolgd door nog een droom: pinguïns in gestreept pak en bikini. Pinguïns. In pak en bikini. Ik word er wakker van. Hoog tijd om op te staan, want kattenpoezels en chikkies willen verzorgd worden. Juist. Het moest zo zijn.

 

Geweldig; docu over Henk Elsink....wereldberoemd in NL. Wereldberoemd. Klein land = groot. Oerhollands, dit. Vooral ‘’Bakema’’...genieten op de zondagochtend.

 

Zondag: ca. 350 uienplantjes, een 40-tal knoflookteentjes, ca. 35 bieten- en 40 slaplantje zitten in de grond. Maandag nog een 10 meter aardappels gepoot. Joost gaat nog een 6-tal lijnen uitrollen; want er valt veel te zaaien. Huerta (groentetuin) Nikki is volop aan de gang!  20 graden buiten. Heerlijk. Blacky ligt vanouds aan, op, rond, achter mijn voeten en liefst ook op de net geplante plantjes...Tuinhulpje...

 

Maandagmorgen: Catootje verschijnt niet voor ontbijt. We vermoeden ‘’vechten’’. En ja hoor, ’s middags zie ik hem op het veld liggen. Hij kuiert langzaam weg. Komt rond een uur of half 5 voor een stikkie naar voren. Plukjes, ietwat verfomfaaid, maar hij kijkt goed uit zijn ogen, en loopt/eet. Gekrenkt ego denk ik. Zo te zien niets ergers.

 

De quad is weg. Maandag weggebracht met het papier van voorlopig eigenaarschap voor de koper. Puik geregeld. Verzekering opgezegd. Ziezo, op naar belangrijke zaken: wat...als we een 2e solarinstallatie met batterijen/omvormers en zo....enfin, Joost is er druk mee. Ondertussen is door de felle zon de noodzaak al gekomen, om 2 panels boven af te dekken – ook als we thuis zijn. In huis is het al zalige 21 graden...Voorjaar/zomer, here we come. Oh pardon, ‘’het’’ komt naar ons toe! Abrikoos bloeit al! Asperges komen nu al mondjesmaat.

 

Dinsdag zaai/wied-dag: wortels, radijs, romeinse sla, kropsla en pluksla, andijvie en boontjes (lage en stokbonen) zitten in de grond. Het ziet al gelijk heel anders uit, zo met die stokken. ¼ van de rij asperges is al weer schoon; potverdrie, lastig klusje, tussen die aspergeplanten, die al groeien. De oude rode overall van Joost is nu echt ‘’op’’ en doet nu dienst als vogelverschrikker; want vogels lusten de malse blaadjes van pas geplante piepjonge sla heel graag.

 

Woensdagavond weer vergaderen; iedereen trekt aan me ‘’is er al nieuws’’...Sommigen bieden aan, te willen helpen ‘’als de tijd rijp is, roep ik jullie graag om voor de fabriek te gaan liggen’’ zeg ik nog. Enthousiast wordt ja geroepen. De commissie wil nu actie, zet druk. Donderdag dag zit ik bij de advocaten. We zijn woorden zat. Aktie is nodig. En snel ook. Als de gemeente nu niet wil doorpakken, gaan we zelf de jurid. strijd aan. Pfff...Een platvorm wordt opgericht, een vereniging ook. Dinsdag was een TV station van een naburig dorp al verslag komen doen/halen, kortom, ineens hebben vooral de Spanjaarden haast en willen zich niet meer laten sussen met ‘’de juiste weg volgen, afwachten of tijd rekken’’. Het werd laat, op woensdag, en ook een intensief gesprek met de advocaten, gevolgd door uitwerking, voorbereiding etc. zorgde voor korte nachten en lange dagen. De Spanjaarden kunnen dan geweldig urenlang debatteren, vergaderen zonder echt resultaat, maar dingen in gang zetten, op papier schrijven en uitvoeren, nou, nou...Komt het meeste toch op mijn schouders terecht. Maar een ding is zeker, goed voor mijn Spaans is het wel. Heb ik dan ook weer.

Dus ge snapt, beste lezer, de vertraging in publicatie is het gevolg van heeeeeel veel werk om die asfaltfabriek te stoppen. We komen er wel. Hopelijk trekken gemeente en fabriek zelf de stekker eruit nadat ze de 1e actie op hun dak krijgen. En zo nee? Strijd! Aanvalluh......! 

 

En dan viel ook nog internet uit. Maar het zit erop. Nu

Potverdrie, nog nooit leken 25 meter zo lang....ruim 21 kg Hollandse poot-piepers in de grond douwen (eerst met schepje diep kuiltje maken) , grond erover en op naar de volgende....pffff...Zegt die leukerd na afloop....Tja, lieverd, natuurlijk was het veel; ruim 34 meter. Oh, nou snap ik het...Enfin, ze mogen groeien! Ondertussen zorgde Joost ervoor, dat de brandstapel in de fik vloog (gecontroleerd, met beleid); alle snoeiafval van palmen, laurier en nog heel veel meer, is letterlijk opgegaan in rook. Zo, is dat ook weer weggewerkt. En de verwachte regen voor het weekend? Kwam dus niet.

 

Het leghok-stopdeurtje design van Joost werkt! Vrijdagmorgen zaten ze nog precies zoals ze geplaatst werden. Ziezo! En zaterdag kregen we het 1e Henne-eitje van Chikkie nr. 2. Dat wordt dooreten! En jawel, vooralsnog elke ochtend rond 0800 de hokjes openen.

 

Soms, zo onder een gemoedelijk etentje, komen de beste ideeën naar voren. Wat, als we...en zo filosofeerden wij over het dak. Want de kosten die nu begroot zijn, da’s gewoon veel te veel. Hoewel een puntdak ons nog steeds onze voorkeur zou hebben, het moet wel betaalbaar zijn. En we hebben heeeeeel veel bomen in de tuin, maar helaas, geen geldboom....Dus bedachten we een aantal alternatieven, die minder kosten. En zonder vergunning gedoe. Plan B dus.

 

Ja hoor, zondagmiddag begon het gedonder weer; internet steeds trager, tot ie uitviel. Komt vaker voor. Moet je gewoon tot maandag 0900 wachten, dan doen ‘’ze’’ een reset, en werkt het weer...Aldus geschiedde. Moet je natuurlijk niet daarna vanaf 10 uur stroomuitval hebben...Net nu ik een waslijst aan activiteiten wilde afwerken. Moeilijke oefening in geduld. Het weer was er niet naar om lekker in de tuin te werken, maar toen de pc het weer deed, maakte ik het tuinplan. Voor als ik aan de slag wil/kan. En werkte mijn lijst in hoog tempo af.  

 

Maandagmiddag laat ‘’of ik ook naar de bijeenkomst kom’’ v/d gemeente. Inzake bestemmingsplan. Dat wilde ik wel. Een hele lange zit, maar wel interessant. En een inkijkje/kennis vooraf. Moeten de ‘’gewone’’ burgers nog een paar maanden wachten, want dit was een informele bijeenkomst voor m.n. de grote belanghebbenden zoals politieke partijen (?), water- en agroboeren, projectontwikkelaars en zo. Kijk, soms is ‘’in de kijker komen’’ ook wel eens handig. Maar ik voel niks voor ‘’oprichting van nieuwe, apolitieke partij’’ of deelname in...Maar dit soort ‘’extraatjes’’? Daar maak ik graag tijd voor, wil ik constructief meedenken/meepraten. Dat vind ik nl wel leuk.

 

Daar wachten we dan. Woensdag 11 uur. Dakmannetje. Is niet gekomen. Belt ie om half 4. Ja, of ie de afspraak van morgen van 11 naar 18 uur kon zetten. Huh? Leuk geprobeerd..En Nr 2 om 17 uur? Echt niet, om 18.30 belde die, druk druk druk, Donderdag kwam pief nr. 2 wederom niet opdagen tussen 12-14 uur. Die kan de boom in. Nr. 2 om 18 uur wel? Om 1755 belde hij, hij was nog 7 km van ons vandaan. Lang verhaal in het kort en 5 tels verder - dit sympathieke ADHD mannetje bleek niet te kunnen luisteren en deed er dus 1/2 uur over om ons te vinden...Tjonge, jonge jonge...Enfin, offerte volgt.

 

Oei, oei, oei, de lentekriebels jeuken bij vreemde kattenpoezels, die komen weer massaal ‘’buurten’’. Meestal met weinig succes; of de katten jagen ze weg, of wij. Moet er niet aan denken om nog een mamipoes met jongen hier op te vangen....6 is genoeg. En die nep-maxipoes is dik zat, evenals de zwart-witte Felix/Felikaatje en nog zo wat poezels op zachte pootjes...

 

Elke keer als we weg gaan, moeten we de solarpanels afdekken; want bij stroomuitval kunnen die oververhit raken, met kans op schade. En..bij stroomuitval werkt de waterzuivering niet, maar goed, daarvoor hebben we in de kelder een paar 8-liter flessen voor nood. Dus dekken we braaf af...Maar dat moet anders!? Wat bedenkt die lieverd van me; een kleine solarinstallatie met accu (= batterij) en omvormer. Of met grotere accu’s, om stroompieken op te vangen. Oeps, dat is even wat anders dan een ‘’soort batterijtje’’ a la bescherming voor de pc. Ahum...is het niet toch gunstiger, om de ladder goed te verankeren, met een beugel boven voor de overstap op dak, zodat ik makkelijker/met minder angst naar boven klim om de panels af te dekken? Hoeft hij niet omhoog...Bovendien hadden we een maand geleden extra stof gekocht. Voor afdekking. Consequentie is dan wel, dat de tank niet opwarmt voor warm water/verwarming. Dilemma...maar wel belangrijk om over na te denken. Wordt vervolgd.

 

Krijgen we’t hier ook? Sinkholes? Potverdriekonijntjes, in de vroege ochtend strompel ik nog half suf naar het kippenhok. Was ik er verdorie bekant erin gevallen. En heus gat. Echt waar. Op het straatje rond het schuurtje bij het kippenhok...Vraag ik Joost ‘’heb je’t gezien’’? begint ie te lachen ‘’oh, die bij het perenboompje? Da’s gewoon een kippen-lekker-lig/wentelgat’’...Nee lieverd, die had ik nog niet gezien. Het is me wat. SInkholes of gatenkaas; we kunnen kiezen...(hint...komt van de wortels v/d bomen...)

 

Joost is druk bezig; stel...dat de auto het begeeft en we eerder dan begroot/gepland in 2021 aan een nieuwe auto toe zijn? Is het wel handig, als je een idee hebt, welke je dan wilt. Voorwaarden: automaat, liefst geen diesel en absoluut geen Duitse auto. Franse dan? Liever ook niet. Een slim mens bereidt zich voor, toch? Maar da’s nog een hele toer hier in Spanje; flutsites, info met van alles eromheen wat het weer waziger maakt of dat, wat je wilt weten, verdoezelt...Kortom, een hele klus. Niet erg. Buiten is het grijs, miezerig. Echt weer voor zo’n uitzoekklusje.

 

Zo, de buurvrouw van de illegale asfaltfabriek meldt ons, dat er activiteit is; aanleg van elektra. Oeps. Joost rijdt erheen en kijkt. Natuurlijk iedereen net even aan de koffie in het dorp. Even later berichtje van een andere ‘’meekijker’’....aanleg voor de fabriek. Huh? Politie is erbij gehaald. Maar die kan niks doen. In verband met een feestdag...De gemeente is natuurlijk ook gesloten. Stiekem gedoe of gewoon ‘’onderhoud’’? Toeval? Op een vrije dag? Raar...Met de juriste heb ik vlg week een afspraak. Dachten net ‘’de gemeente speelt op tijd, zodat de fabriek zelf aftaait’’....Blijf ik daarin geloven/hopen of speelt hier toch stiekem een vies spelletje? Nou, dan zijn de rapen nog niet gaar...

 

Komt Joost donderdagmiddag binnen. Was aan het frezen. Komt er ineens een witte kleine reiger...’’ik heb een nieuwe vriend; een witte’’ roept ie me toe. En echt, kijk hem eens staan! Prachtig. En dat hier in ons dorp, op ons stukje land!

 

Het kleine Hollandse vriendenclubje (althans de vrouwen daarvan) gaat op les. Keramiek. Bij een Russische kunstenares. In een buurdorp. 1e les gratis, kennismaking. Strenge juf ‘’vandaag maken we een vaasje’’ of mogen we creatief wezen? Ben benieuwd. Even weer iets anders. Als het bevalt. Heb al ‘stapels’ ideeën...