Nieuwtjes

Sint is weer in het NL-land, en het moet gezegd, het is lastig deze keer; Moldavische gelukzoekers, Somalische remigranten, ALS-patiënten, ouderen en jeugd, allemaal willen ze hulp, geld en meer.

 

Rotwereld door geweld, intolerantie, discriminatie, misbruik, chantage en politiek gekonkel, potverdorie, wat een gedrochten, gedraai en gemonkel!

 

 Sint heeft het dit jaar maar zwaar; discriminatie van zijn Pieten-hulpjes, straks ligt ook hij onder vuur, want wit, machtig en te macho; je zou je toch zo willen verstoppen onder je poncho!

 

Lichtpuntjes zijn er: ‘’doneer je speelgoed’; fantastische mensen zoals  Bibian die blijft vechten; anderen die strijden tegen kwaad, misbruik, onwil en ongerechtigheid willen beslechten

 

Zelfs Dijkhoff lijkt zich deels te bezinnen, stort onterechte reisvergoeding terug; en  ‘’wachtgeldregeling’’? ‘’Is mijn recht’’,  zeur niet mensen, da’s een te verre brug...?

Want graaien, dat loont, weten politici als geen ander, laat burgers zorgen voor zichzelf en  de ander.

 

Enfin, Sint is ook vergevend; kom op, feest voor iedereen! Geen onenigheid, jaloezie, graaigedrag of gedonder, het is een blij feest, en gaat niet over erop of eronder!

 

Al dat gezeur over stikstof, CO2, en andere onleukigheden ten spijt? Onzinpraat of klimaatbeleid?

 

Hoe je het wendt of keert, burger is klos, rijkaards krijgen circuit, handelsbelangen gaan voor milieu; da’s toch eigenlijk helemaal verkeerd?

 

En toch; iedereen vanavond gunt ie leuke surprises, grapjes, liefde, aandacht en zijn voor elkaar, want uiteindelijk gaat het toch juist om dit gebaar?  

Geniet van warme chocola, hapjes, gezelligheid, liefde, geluk en plezier, dan komt het vanzelf, dat vertier. En wel zonder gemier!

 

Nikki heeft een Sikkie roept Joost ineens....wie met pek (oh, pardon, de geit) omgaat...? Nou, het is 1 haartje onder de kin, meer niet! Ik lijk toch niet nu al op onze geit!? Maar Joost heeft LOL, en roeptoetert dit de hele dag. Ok, ok, ik haal het al weg. Klaar.

 

Weer pc-gedonder...dachten we dat alles goed ging, ineens hommeles...enfin, lang verhaal i/h kort, weeeer naar de PC-dokter. Na een heleboel uurtjes wachten dan eindelijk ‘’het is klaar’’; en na uren puzzelen ‘’want ik weet niet waar zit wat’’ blijkt alles toch weer te vinden en te werken. Pfff....Onder het wachten door - had Joost bedacht - naar de Sierra Espuña te gaan. Dikke 90 km verderop. Ietwat aan de late kant...dus niet helemaal tijd voor een uitje. Blijkt een kabelconnectie uiteindelijk een v/d boosdoeners. Het is me wat. Maar mooi weer was het; wel 25 graden.

 

Al wandelend geniet ik van bermbloemen, de zon, gouden loofbomen en herfstige druivenstruiken, vogels fluiten om het hardst en ook vlinders vliegen nog!

Tegen processierups is gespoten in de grote pino...Joost zag eerste nestjes. Terwijl vallen hangen. Nondeju! Maar goed, we kunnen in elk geval nu goed erbij. En Bacteriensis thuring. helpt!

Zondag; prachtig zonnig tot ca. 1500..het huis opgewarmd tot 22 graden. Om 17.30 is het weer heel anders; ¾ om ons heen zit in dichte mist/wolken, het is koud geworden. Er wordt regen verwacht. Bah...

 

...maar als we niet buiten kunnen zijn/of ritje maken of zo...dan plan B). De vleermuis silhouet is geschilderd (Joost heeft hem prachtig uitgezaagd); de eerste 2 vogelhuisjes schieten hard op. De komende dagen wordt het grijs, vochtig/koud weer, met soms veel (?) regen. Wel even wennen na een week van 22 of meer graden!

Joost maakt zijn eigen ruime werkruimte in de grote schuur achter (waar ook de trekker staat); nu staat er in een hoek een grote zaag op een tafel, maar da’s onhandig maneuvreren zo naast de trekker; dus schuiven met kasten/spullen, verplaatsen, opruimen, zodat hij een hele zijwand ter beschikking heeft, voor werk/zaagtafel en zo. Een stofzuiger voor de afzuiging van o.a. zaagsel en stof etc. is ook binnen. Verlichting is aangelegd, dus de werkplaats Nicojo is geopend! De Chikkies liepen af en toe nieuwsgierig binnen. De gekko’s aan de wand moeten even wennen aan bedrijvigheid in ‘’hun’’ schuur, maar er valt prima samen te leven!

Zeg ik ‘’moet er niet iets vrolijks aan de wand”? Zegt die lieverd lachend ‘’doe maar een Boerenmeidenkalender’’. Want een Pirelli-kalender ziet ie niet zitten ‘’al die opgepimpte banden’’...Mancave...

 

Maandag: heerlijk, Joost is druk, de octo-pussy vertoonde nog wat kleine scheurtjes, die ik gerepareerd heb. Nu moet ie drogen, kan niet wachten tot ik hem/haar kan schilderen! Het volg. project ook al uitgezocht; zo houden we ons bezig, als ‘’buiten’’ zijn geen optie is (en heel vroeg net na het ontbijt, ging ik al lopen, was droog, maar oef, koud! Nu miezel). Weer wat anders! En als lunch hebben we nog een heerlijke Aziatische kip-kokos-groentesoep; nou, da’s goed voor lijf en ziel!

 

Nog weer wat tomaten kunnen oogsten! En de sinaasappels smaken super! Nog de laatste 10 appels, en dan zijn deze op. 1e grapefruit, jammie! Steeds vaker krijgen we nu 2 eitjes/dag, en de 3e kip maakt ook aanstalten om weer te leggen. Komt het toch weer goed met die Chikkies?!

 

Dinsdagmorgen rond 0414 ging de stroom uit. Huh? Joost doet rondje/met zaklamp. Niks. Typisch; maar een deel v/d groepen heeft geen stroom...alles uit, weer aan. Doet het weer. Slapen. Nou ja...Om 0930 belt buurvrouw; als ze meer dan 3 lampen wil gebruiken, heeft ze geen stroom...onze spanning is goed, alle groepen zijn gecheckt. Huh? Alle buren aan de andere kant v/d weg hebben geen of minimaal stroom. En ja, dan doet internet het weer niet...Verdikkie. Om 11 uur gaat ook bij ons de stroom eraf. Net voor 12.30 gaat alles weer aan. Het werkt weer. Geen noodscenario met generator nodig (maar we zijn er wel op voorbereid).

 

Deze maand al 21 mm regen...Nu grijs en fris. Aangezien internet niet werkt, aan de slag: Joost i/d schuur; en ik schuur heel voorzichtig octo-pussy glad. En ga weer wandelen. Het is grijs, droog en koud.  Gelukkig zijn we niet verslaafd...maar de ochtendroutine van ‘’krantjes scannen’’ is even verstoord.

 

Bikkel...zeggen ze..of gek...woensdagmorgen lopend in de regen, met 1 paraplu en 1 stok. ‘’Walking’’ in the rain...’s avonds heerlijk i/d jacuzzi, blijven we hele avond warm.

 

Je leest erover...koppels/gelijkgestemden kopen samen een huis, om samen oud te worden; kleine woongemeenschappen dus. Lijkt me prachtig, zoiets. Wie weet.

 

Chinese kinderen zijn de slimste kinderen ter wereld volgens de bij 600.000 scholieren in 79 landen afgenomen PISA-test (Bloomberg). Vijftienjarige Chinese scholieren steken op het gebied van lezen, rekenen en natuurwetenschappelijk inzicht met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. NL en Spanje scoren slecht. Minder appen, zappen, en meer lezen en praten met elkaar?

 

Dec. 2018 melden media ...Fabrikant van borstimplantaten Allergan heeft donderdag bekend gemaakt te stoppen met de verkoop van getextureerde implantaten (Microcell en Biocell) en de voorraden terug te nemen. Zij doen dat in heel Europa, dus ook in Nederland. Allergan kwam tot dit besluit nadat de CE-markering niet verlengd werd door de notified body... De realiteit? Vrouwen worden maar mondjesmaat geïnformeerd, en vervanging? Ho maar...’t zijn maar vrouwen... https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/12/19/allergan-neemt-europese-voorraden-borstimplantaten-terug

 

Klimaat...kan wel een aparte blog hierover maken, maar hier wat ‘’highlights’’ of zwarte gaten...

Mark roeptoetert in Madrid dat NL ambitieus wil zijn, maar niet alleen. Mensen moeten hun levenswijze kunnen voortzetten en dus moet het stap voor stap. Oh ja? Terwijl DDS en Trouw melding maakt dat elektra wel degelijk fors duurder wordt, omdat netbeheerders hun netwerk moeten verbouwen door al die solar en de Belgen vanwege kapotte Kerncentrales meer NL gas kopen? En dat het zo goed gaat met de industrie (ook dankzij subsidies!?)...maar opslagen voor ‘’duurzame energie’’ worden duurder en belastingvermindering op energie wordt minder? Geeft niet, gewoon en masse naar een klimaattop vliegen. En straks racen op Zandvoort. Leve de uitstoot...

Houtkachels i/d/ban? RIVM waarschuwde ‘’stook niet’’ want slecht voor de lucht/ademhaling...Nou, hier in Spanje (en vele andere landen) wordt volop gestookt, met hout, kolen, pellets, gas, rotzooi etc. nobody cares. Maar het EP heeft ineens geen taboe meer,  kernenergie is serieuze optie.! https://www.foodlog.nl/artikel/kernenergie-huitema-in-wording/  En stijgend water dan?  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/deze-steden-dreigen-de-strijd-met-de-stijgende-zeespiegel-te-verliezen~p19391/ Madrid pretendeert ‘’actie’’ maar het blijft vooral bij vage woorden zonder commitment. https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/klimagipfel-cop25-in-madrid-das-sind-die-themen-auf-dem-gipfel-a-1298577.html 

Oh ja, terwijl Europa snel af wil van kolen...doet Rusland er nog een paar scheppen bovenop. Enorme hoeveelheden kolen worden geproduceerd en aan landen in Azie geleverd...Hoezo klimaatverdrag? https://www.welt.de/wirtschaft/energie/article203991090/Klimaschutz-Der-europaeische-Kohleausstieg-rettet-nicht-das-Weltklima.html

Last but not least deze week: wil men ons eerst de auto uit (of de elektrische in); neem vaker de trein, willen nationale regeringen in Europa de compensatie voor vertragingen verlagen! https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bahn-eu-staaten-wollen-bahnreisende-weniger-entschaedigen-a-1299255.html En roeptoetert NL expert ineens, dat de bodem onder het spoor niet te volle of langere treinen aankan? Spoorwegennet stamt uit stoomtijdperk...

 

21e eeuw; modern, tolerant en voortvarend? Ammehoela...terug i/d tijd...althans door een paar lieden...Grote protesten na comeback van Pussycat Dolls (treden licht gekleed op) in Engeland; mag niet meer! Tja, mannen in string ontbraken, da’s waar. Seksistisch en niet genderneutraal dus...

Ik voorspel, Kerstman gaat i/d ban, want blank, macho en te dik. De paashaas ook, want mannelijke haas steelt vrouwelijke kippeneieren verft ze en verdeeld ze met pasen...Oef

 

foodwatch laat weten dat consumenten nog tot minstens 2021 moeten wachten op een logo dat ongezonde producten ontmaskert en vergelijking in één oogopslag mogelijk maakt. . Industrielobby wint weer eens; vertragen is devies! NutriScore komt er. Alleen nu nog niet.  https://www.foodlog.nl/artikel/nutri-score-wordt-na-aanpassing-het-voedselkeuzelogo-voor-nederland/

Alsof iemand Hosanna roept. Voortschrijdend inzicht? Leefstijl is belangrijk. Artsen moeten bij klachten link leren leggen naar leefstijl (voeding, bewegen, gewicht, stress etc.); nee maar. https://www.foodlog.nl/artikel/ook-stress-slaap-en-bewegen-horen-thuis-in-de-spreekkamer/

 

Uitsmijter v/d week: stikstofprobleem van koeien? Op te lossen! Koe i/d cloud! Ik zie het voor me;  koeien van stal transporteren naar cloud xyz...https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/20293-kringloopboer-wil-koe-in-de-cloud-om-uitstoot-beter-te-meten   Wie melkt eigenlijk de koeien i/d cloud? En geeft Berta 432 wel echte melk, of is het straks niet meer ok, want v/d cloud???

...maar ik wist het wel. De nieuwe ‘’vergeetachtigheid’’ v/d politiek om burgers dom te houden...

 

Vrijdag: toch weer 12 mm regen! Dan komen we nu al dicht bij de 300 mm...En nog ruim een maand te gaan; wordt weer een jaar met meer water...Hoezo droogte?

Zaterdag...stormdag....tot wel 80 km/u; op de heenweg had ik’m i/d rug, nou, dat schoot wel op. Terug? Vechten tegen de soms zeer harde windvlagen. Nou, echt uitgewaaid! Maar de zon scheen!

 

Maandag komen ze gratis de snelheid van ons internet verhogen van 20 naar 50 mb. De concurrentie hier in dit dal is groter geworden, vooral Cable World, maar wij blijven bij Comenersol, als er wat is, zijn ze er snel bij. En zonder verhoging van kosten of zo, deze aanpassing. Puik toch?

 

Dinsdag wordt de pc voor de ‘’opfrisbeurt’’ gebracht: een ssd-schijf voor bestanden/programma’s, een verdubbeling v/h interne geheugen, etc. Ik ben digibeet, en als de dood dat info kwijt raakt, of in de cloud komt waar zomaar een wolk ineens kan verdwijnen....We gaan eens het nieuwe winkelcentrum Zenia Boulevard verkennen. Oef, wat een hoop winkels. En volop ‘’kerst’’....truien, decoratie etc...Leuk om te zien, maar we doen er niks mee. Wij blieven geen kerst. Daarna lunchen (buiten, 23 graden!). En terug? Klaar! Dat scheelt weer 2 uur rijden/kosten/tijd! En het werkt puik! Als digibeet had ik wel zorg ‘’zit alles er nog’’. Ja dus. Kunnen we weer 5 jaar verder.

Woensdagmorgen: krantenrondje. Oef, wat is de pc merkbaar snel geworden, kan het bijna niet meer volgen!.

 

Balen...mijn octo-pussy heeft weer scheuren. heeft toch te veel geleden door de plotse ‘’verhitting’’ door de verwarming, die we vorige week een avond aan hadden, zonder dat we ons beseften dat het drogen dan wel heeeel snel gaat. Oeps. Hoe dan ook, octo-pussy wordt do morgen toch weer hersteld. En anders plan B); vul ik de permanente scheuren met xxx, overschilderen etc...werk in uitvoering dus.

 

Donderdag begint Joost aan zijn project: een vleermuiskast. Bouwtekeningen zijn er, hout ook. Die komt op het grote land ca. i/h midden bij de heg tegen een telefoonpaal aan (ruim 3 meter hoog moet ie komen, en de richting weet ie ook). En dan wil Joost ook nog mezenkastjes maken. Volop plannen dus. En spannend, of vleermuizen en mezen dit ‘’aannemen’’. Voor de lunch is het klaar. Dan nog schilderen.

 

Echt? Media, die beweren, dat artsen in de VS lichamen van patiënten extreem koelen, en ze daarna weer te ‘’ontdooien’’...Maar zo simpel zit het niet.  Want vooral het weer ‘’opwarmen’’ v/h lichaam kan dodelijk zijn voor cellen. Tot nu toe werd niet bekend, hoeveel patiënten dit soort experimenten hebben overleefd...https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/usa-aerzte-sollen-patienten-tiefgekuehlt-und-wiederbelebt-haben-a-1297830.html

 

Insectenboerderij Protifarm krijgt financiële ondersteuning van een paar miljoen van investeringsorgaan Oost NL. Met het geld wil de larvenkweker internationaal aan kop blijven. Protifarm haalt voedingsstoffen uit de insecten en maakt hiervan oplosbare poeders die worden gebruikt in vleesproducten, repen en eiwitshakes. Met de investering van Oost NL wil het bedrijf doorgroeien in capaciteit en de kweek- en verwerkingsprocessen optimaliseren, zodat ze internationaal voorop kunnen blijven lopen in deze markt, aldus directeur Tom Mohrmann. NuNL.

 

In sciencefictionfilms doen ze het al jaren: je brein uploaden naar de cloud. Maar zou dat in het echt ook kunnen? De eerste bedrijfjes die zeggen van wel, bestaan al. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans laat zijn brein vast in blokjes hakken. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/je-brein-uploaden-naar-de-cloud-een-ijdele-droom-of-binnenkort-werkelijkheid~b5fe9964/ Ik wil nog niet eens mijn pc/geheugen/gegevens ‘’in the cloud’’ opslaan! Stel je voor, wolk 499 is ineens foetsie...of geraakt door een asteroïde, of...Enfin, hersens uploaden? Bizar. Hebben die lui niks beters te doen?

 

voor de kust van Goeree-Overflakkee komt de eerste megazeewierboerderij van Nederland. Producten uit deze zeeplant komen nu nog voornamelijk uit Azië, maar het plantaardig wondermiddel is bezig met een opmars in Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor producten als thee, kruiden, pasta, vleesvervangers, veevoer én medicijnen. Het kan ook worden gebruikt om biobrandstoffen te winnen. Het telen van het zeewier wordt gedaan door het bedrijf Seaweed Harvest Nordsea, dat hier al ervaring mee heeft opgedaan in Zeeland. De boerderij, op 2 kilometer voor de kust van Goeree-Overflakkee, moet uiteindelijk over een jaar of vijf 4000 hectare (één hectare is ongeveer even groot als 1,5 voetbalveld) tellen. Ter vergelijking: de grootste boer op dit eiland heeft 600 hectare grond. De potentie is vele malen groter. De rest van de Noordzee lonkt en die is duizenden vierkante kilometers groot. https://www.gelderlander.nl/binnenland/eerste-megazeewierboerderij-van-nederland-voor-de-kust-van-goeree-overflakkee~a085a2e1/ Nu nog de NL aan het eten van zeewier krijgen...anders wordt het vnl. voor de export...?

 

Toe maar...nu zijn de bladeren de hoofdschuldige. Herfstbladen halen ieder jaar het nieuws. Vooral treinvertragingen door bladeren worden breed uitgemeten. Waar we doorgaans echter niet bij stilstaan is de enorme hoeveelheid koolstof die alle bladeren bij elkaar bevatten - en dat het vallen en langzaam wegrotten van de bladeren daarmee ook een meetbaar effect heeft op de atmosfeer: grofweg twee keer zo groot als de jaarlijkse uitstoot van alle fossiele brandstoffen. In de winter dan... https://www.nu.nl/klimaat/6013717/co2-piek-in-winter-herfstbladeren-grootste-vervuiler-ter-wereld.html ...dus maar alle bomen omkappen = geen blaadjes = geen CO2 = klaar...kan de rest v/d wereld gewoon blijven vervuilen...?Nee, want wat blijkt, in het voorjaar komen die bladeren weer, en consumeren al die CO2 weer!

 

Toppunt van idioterie... Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit in Trouw. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming. Procederen omwille van ‘’gelijk opeisen’’ maar buiten elke realiteitszin? Laten we mensen zoals deze aan banden leggen. Nitwitlosers. https://www.telegraaf.nl/nieuws/368092467/kat-naar-buiten-doen-is-in-strijd-met-eu-regels Zo verfrissend, Midas bij Pauw woensdagavond... Onzinsukkels....natuur!

 

Ja hoor, Europese regeringen willen de komende 3 jaar ruim 12,5 miljard investeren in ruimtevaartprojecten, om de ‘’aansluiting’’ (aan wat?) niet te verliezen. Het groeiende belang v/h heelal voor wetenschap, commercie of militair-strategische doelen, telecommunicatie en navigatie zou evident zijn.

 

Ik ga niet uitweiden over ‘’gender neutrale kerstman’’, noch over miljard overschot op de begroting in NL; niet over Sukkel Snel die belastingtoeslagen-feiten achterhield, broeikasemissies die toch hoger dan verwacht zijn, EU-theorietijgers roepen de noodtoestand v/h klimaat uit, maar toch heen-en-weer-reizen van Brussel naar Straatsburg? Of extra (riant) wachtgeld, ontvangen door Kamerleden (zo was het niet bedoeld, maar het kan ook al heb je een baan, dus wordt gegraaid) of het verwijderen v/e schilderij bij de Uni van Cambrigde, omdat vegane studenten niet tegen het jacht/vlees-tafereel kunnen; laat staan stop van Victoria’s Secret Lingerie Show en na Zwarte Piet moet ook Sinterklaas (te machtig, wit en katholiek...) wijken...? Kan me er niks meer van herinneren....

De pc van Joost is na ‘’opfrisactie’’ en upgrade – dankzij kundig advies van ‘’onze’’ digitale mantelzorger’’ een stuk sneller; back-up zijn safe, en het besturingssysteem draait op ssd....Joost is er blij mee. Straks de mijne ‘’opfrissen’’ met groter geheugen, kunnen we weer 5 jaar door.

 

Koud, overdag 9 – 12 graden. I/d zon heerlijk, als er niet teveel wind is. Nog een weekje, en dan komen er normalere temperaturen voor hier.

 

Maandagmorgen: ik schrik me rot...mijn klei-octo-pussy heeft forse scheuren! He verdikkie, op de vroege morgen zo’n schrik, ben ik halve dag van slag (in tegenstelling tot een kip, die dan v/d leg is...maar tegenwoordig krijgen we iets meer eitjes...)Mogelijk was de last v/d tentakels toch iets te veel? Zondagavond brandde voor het eerst de verwarming, ook in de hobbykamer. Te warm = te snel gedroogd = scheuren! Ook weer van geleerd. Enfin, na ¾ uur restauratie en nog eens goed inspuiten, gaat het geheel weer onder de ruime plastic hoes, om langzaam te drogen. Woensdag: het ziet er goed uit! Gewoon langzaam verder laten drogen onder de hoes.

 

De buurvrouwen zouden graag zien, dat we de hooischuur voorzien van een lichtketting voor kerst, staat zo leuk zeggen ze. En oh, als er toch sneeuw zou vallen op het donkere dak, dat zou prachtig zijn! Ik wil geen winter. Noch sneeuw. Al helemaal niet op het dak; moet ik verdorie nog sneeuw-haken plaatsen, zodat de sneeuw niet naar beneden kan kukelen? En een sneeuwschuiver aanschaffen? Muy mooi niet! En gezellig lichtjes voor de koetjes? In de stal is licht. Voldoende. Kerstman of kerstversiering? Niet bij ons. ’s Ochtends draait op de radio nu ook al kerstmuziek!....en zijn we op gegeven moment onderweg, zegt Joost ‘’kijk, een wolk i/d vorm van een kerstboom’’. Het is niet te geloven. Samenzwering is het. Ik haaaaaat winter, kou, sneeuw en ijs! En kerst met ballen en zo ho maar! Wij hebben palmen en bougainvilles, daar past dit niet bij! Wie houdt nou niet van kerst? Ik.  En ik zit er niet mee.

 

Dinsdag gaan we naar El Hondo http://www.visitelche.com/naturaleza/parque-natural-el-hondo/ ; een wetland-natuurgebied; we zagen unieke purperkoeten (paarsblauw, uit de rallen-familie, komen alleen voor in Spanje, Portugal en Sardinië, prachtige vogels!), bergeenden, een pato naranja (of te wel slobeend), flamingo’s (de jongen zijn grijzig), waterhoentjes, en als extra bonus: voor het eerst in ons leven zelf een ijsvogeltje gezien! Joost maakte foto’s. Door de wind en grote afstand niet super scherp, maar toch, onze 1e ijsvogel! Yippie! Zie Zoom https://zoom.nl/foto/natuur/purperkoet.3128482.html?object=user&object_id=137447

 

Herfst...ook hier. In de bermen nog volop blommekes: wit, paars, blauw, geel, roze. Enne, natuurlijk weer tijd voor aparte spinnen...Niet mijn favoriet, wel fotogeniek, en nu aan het determineren...wat voor een is het? Een araneus pallidus dus.

 

Dreigende pensioenkorting, tanende zorg, gebrek aan verpleegtehuizen en burn-out bij mantelzorgers, en dan ook  nog schuld aan koopkrachtverlies en economische groei in 2021/2022? Ouderen zijn de kop van Jut. Vergeet men gemakshalve wel erbij te zeggen, dat de lasten wel steeds hoger worden terwijl er miljarden in de Staatskas zitten en teveel geld naar zaken gaan, die niet i/d basiszorg horen...

 

Disney+ markeert films met „verouderde culturele representatie.”...Dumbo, The Aristocats of Peter Pan is not-done...Wat volgt? Genderneutrale en niet sexistische (want bruine) pepernoten?

 

NL: de EU bepaalde in 2019 dat cannabis (of te wel CBD, dat ook gewonnen kan worden uit hennep, anders dan THC, dat uit de cannabis/marihuana plant komt), tot de novel foods behoren. En dus is de vraag, mogen al die druppels, thee of snoepjes wel verkocht worden? NVWA vindt, dat producten uit hennep niet opeens novel food is. Maar als CBD als extract ergens aan toegevoegd is? Oeps, dan is de veiligheid ineens niet aangetoond? Idiote discussie en discriminatie van natuurlijk ingrediënt. https://www.foodlog.nl/artikel/verkoop-cbd-niet-zonder-risico-in-nederland/

 

Medicijnen zijn bij bepaalde hartproblemen net zo effectief als stents of bypassoperaties. Die conclusie trekt de American Heart Association na een groot onderzoek dat 100 miljoen dollar heeft gekost en waarbij de gegevens van 5000 patiënten zijn bekeken. Uit de studie blijkt dat mensen met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicatie. https://www.telegraaf.nl/nieuws/87631256/pil-vaak-even-goed-als-hartoperatie

 

DDumbo dicteert zijn ‘’recht’’ aan het Midden Oosten: 2-landen oplossing voor Israël/de Palestijnen? Is naar de Filistijnen...weg hoop Palestijnen. Illegale nederzettingen zijn plots niet meer illegaal, vlg. de VS. VN? Internationaal volkenrecht? De wereld zwijgt oorverdovend. Dictator Erdy stuurt 2 IS vrouwen naar NL, waarvan 1 haar NL-schap al afgenomen was...Over de heg flikkeren, en de hand blijven ophouden. Ook hier: EU zwijgt. Schande, deze politici, egotrippers, volgevreten theorie-tijgers en tandeloze organisaties!

 

Overigens, het kan nog maffer...het Afrikaanse land Eswatini, dat tot vorig jaar nog Swaziland heette, wordt verscheurd door armoede, maar dat weerhield koning Mswati III er niet van zijn toch al  indrukwekkende autocollectie uit te breiden met niet minder dan  negentien Rolls-Royces en 120 BMW’s. Volgens The Times komt de aankoop van zijne excellentie ten goede aan het gezin, dat uit 15 vrouwen en 23 kinderen bestaat. De monarch - die meer dan 200 miljoen dollar waard is - ligt al langer onder vuur vanwege zijn overdadige levensstijl. Zo bezit hij een vloot van luxe auto’s, privévliegtuigen en heeft hij zelfs zijn eigen luchthaven. Volgens de Britse krant The Guardian verhoogde Mswati enkele jaren geleden zijn huishoudbudget tot 61 miljoen dollar - en dat terwijl de meerderheid van zijn onderdanen van minder dan één dollar per dag moet zien rond te komen. Mswati heerst al over Swaziland sinds 1986, als opvolger van zijn vader koning Sobhuza II, van wie hij de 67e (!) zoon was. Zijn wil is letterlijk wet: een grondwet hanteert Mswati niet. (Gelderlander). Dat bedoel ik nou

 

Gauguin’s schilderijen? Of je daar nog gewoon naar mag kijken....? Deed  het nl. met jonge meisjes (Picasso overigens ook...)...? National Gallery geeft feitelijk relaas. Wil/moet je dat wel weten? Zo wordt alle kunst, mystiek, traditie en volksgebruik wel om zeep geholpen.  https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/kijkt-dit-meisje-neutraal-hoe-meer-je-weet-hoe-anders-je-haar-blik-interpreteert~b11cd89f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 

Da’s nou top; NEW SOUTH WALES - De zwaar verbrande koala die afgelopen woensdag al huilend en schreeuwend werd gered uit de vuurzee in Australië is herenigd met de heldhaftige dame die hem uit een boom plukte. Op videobeelden van de dramatische redding was te zien hoe Toni Doherty geen moment twijfelde het dier te helpen aan de bosbranden te ontkomen. https://www.telegraaf.nl/nieuws/471687015/koala-lewis-herenigd-met-vrouw-die-hem-redde-uit-vuurzee Top wijfie!

 

Uitsmijter v/d week....De Nederlandse wens om in 2030 ongeveer twee miljoen elektrische auto's op de weg te hebben is onrealistisch, schrijft dagblad Trouw op basis van onderzoek van bureaus Metabolic, Copper8 en de Universiteit Leiden. Door de wereldwijd groeiende vraag naar elektrische auto's zijn er onvoldoende kritieke metalen beschikbaar voor zo'n grootschalige overstap in Nederland. https://www.nu.nl/auto/6012168/tekort-aan-metalen-staat-overgang-naar-elektrisch-rijden-in-de-weg.html Hapsnap-maatregelen? Haalbaarheid, kosten/baten? Regeren is vooruitzien...

Knoflook zit i/d grond, spinazie, radijs en pluksla is gezaaid. En een bak vol tomaten geoogst, en dat in november, yammie! Volop appels, mondjesmaat sinaasappels, de citroenen kleuren, en nog granaatappels.

 

Het is af. Onze boerenhoeve. We vinden het een geslaagd project. Normaal bouwen we in het groot. Maar nu hebben we een miniatuur Zwitserse-Heimat-landschap gebouwd, met een boerenhoeve (incl. hooi/strozolder en stal), en we importeerden origineel Zwitserse handgemaakte koetjes, geit en hondjes; maakten een miniatuur-groentetuin en nog veel meer. Het betekent heel veel voor me; een stuk jeugdherinnering, en  een stukje van  ‘’mijn’’ Heimat nu hier. Het is mooi geworden en we zijn er trots op. Zie: www.nicojo.nl/foto’s/boerenhoeve (video en foto’s). Het is alleen elke keer weer een verrassing i/d morgen ‘’waar zijn de beestjes’’...Zoekt en gij zult vinden want ze lopen overal. En als’t kan, zit de geit i/d moestuin.

 

Koud...het wordt ook hier frisser. De kledingkast is opgeruimd: zomerspul naar achteren, warmer spul naar voren. Maandag gaat de deken op het bed. Overdag warmt de zon het huis mooi op, zodat het 23 graden is ’s avonds. En de jacuzzi houdt ons ook warm als we rond 17/18 uur er even in gaan. Maar heel veel harde wind, en langdurig. In de luwte is het aangenaam met het zonnetje, maar de ijskoude ‘’poolwind’’ (= zo ervaar ik die) verstiert de boel.

 

Dit jaar lijkt het alsof er meer, harder wind waait. Heel onleuk. Vooral ’s nachts. Dan liggen Joost en ik vaak wakker...luisteren naar de geluiden...De poezenkattels moeten er ook niks van hebben; lekker rustig op het terras wegkruipen in casita’s, penthouses of stoel, heerlijk. Zondag was het heel erg, met hele zware windstoten. Buren verderop beneden i/d straat: daar waaiden 6 zonnepanelen weg van het afdak v/d schuur. Wat een ellende: panels naar de knoppen, draden gescheurd, etc.. Moet er niet aan denken. Wij hadden gelukkig geen schade. Maar wat een stress en gedoe voor hen.

 

10 kg air-dry klei is binnen. Zo ben ik niet afhankelijk van iemands oven, want zelf hebben we er geen meer (die uit NL liep op krachtstroom, en dat hebben we hier niet). Er zijn ideeën voor een aantal sculpturen voor tussen de ramen, die ik wil maken. Het eerste werk is gestart. Snoei/tuinwerk (gelukkig minder aan het worden), we plannen nog uitjes/even eruit, foto’s maken (Joost) en genieten. We zijn druk, maar niet te, en we genieten.

 

Woensdag: het geplande uitje? Viel uit; er bleek bewolking en regen daar waar ik naartoe wilde, te komen, en om daar uren voor te rijden, nee. Dus plan B) de computer van Joost is weggebracht. Krijgt een opfrisbeurt...of te wel uitbreiding geheugen, extra harde schijf van 1 tb, een ssd-schijf etc...vrijdag op te halen. Daarna volgt de mijne. Kunnen ze weer een paar jaar verder. Dankzij goede tips wisten we hoe we’t moesten regelen. Enne...met 25 op een terrasje lunchen, dat was de bonus daarna. Een v/d laatste echt warme dagen?

 

Het nieuwe kleine sculptuur voor in een v/d vensterbanken in wording: een ‘’octo’’pussy...(en nee, het is vast niet wat je denkt...) verder verklap ik nog niks, maar ik zou Nic niet zijn, als ik van een ‘’gewoon’’ ontwerp iets mafs maak. Met veel plezier. 

 

Donderdag: ik ga lopen met 17 graden. Koude wind waait. Bah...Daarna maak ik de ketchup af (die had lekker zachtjes geprutteld), en begin ik aan mijn sculptuurtje....En potverdrie, ineens regenbui, en temperatuur zakt tot 9 graden. Huh? Winter, ben ik in de verkeerde film beland?  In vele provincies in Spanje ook red alert voor sneeuw! Wel vroeg voor dit jaar...En nee, we gaan geen sneeuw op onze boerenhoeve leggen, noch op het gras. Geen wintergedoe hier. Snotverpielekes...

 

Ondertussen maakt Joost de grote vriezer leeg, verwijdert het ijs en plaatst de voorraad v/d vriezer beneden weer naar boven. 2 vriezers i.p.v. 3.....ach, zegt die lieverd, nog zo’n 75 porties tomaten en iets van 60 porties uien...mooi zo, want het gaat hard...

 

Onderzoekers van de universiteit van Kansas stelden data gestuurd vast welk voedsel ’hyper-palatable’ (‘hyper-smakelijk’) mag heten. 62% van de in de VS verkochte levensmiddelen stimuleert overeten omdat ze te lekker zijn (Hotdogs, brownies en pretzels bevatten eenduidig te identificeren combinaties van suiker, vet, zout en koolhydraten).... https://www.foodlog.nl/artikel/veel-te-veel-voedsel-is-veel-te-lekker-in-de-vs/ Tja, zelf koken is vlg. mij stuk lekkerder & gezonder.  

 

Zwitserland staat bekend om haar goede gezondheidssysteem. Echter...data die dit staven, zijn er nauwelijks. En wat er wel is, laat zien, dat de kwaliteit v/d medische verzorging in Zwitserland verbeterd moet worden; qua kwaliteit, maar ook t.b.v. veiligheid van medicamenten, ongewenste bijwerkingen en medicatiefouten komen te vaak voor. En ruim ¼ van 65-jarigen en ouder krijgen potentieel onwerkzame of niet adequate medicijnen voorgeschreven met hoger risico op bijwerkingen die groter zijn dan de verwachte voordelen. . https://www.nzz.ch/schweiz/medikamente-in-der-schweiz-kommt-es-haeufig-zu-fehlern-ld.1520683

 

Nestlé, Unilever en P&G kopen palmolie van leveranciers, die deels verantwoordelijk zijn voor bosbranden in o.a. Indonesie/Zuid Oost Azie, aldus Greenpeace. De VN waarschuwt dat ruim 10 mio kinderen in gevaar komen door luchtvervuiling; ruim 360 mio ton CO2 is alleen al tussen 1-8 tot 18-9 dit jaar uitgestoten... https://www.independent.co.uk/environment/indonesia-forest-fires-palm-oil-nestle-unilever-pg-desforestation-slash-burn-a9195716.html

 

De 20 belangrijkste landen v/d wereld zijn ‘’goed’’ voor 80% v/d wereldwijde emissies. Maar...het klimaatverdrag van Parijs zal de gestelde doelen niet gestaafd zien door resultaten. Veel geklets voor niks. https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/klima-energie-und-umwelt/die-g-20-staaten-tun-zu-wenig-fuer-den-klimaschutz-16478544.html

 

Zwitserland heeft van 1969 tot 1982 ruim 5321 ton aan nucleair afval in de Noord-Atlantische oceaan gedumpt. Toestand v/d vaten? Onbekend. Noch weet men, of het mogelijk is, deze vaten weer te bergen. Doen overigens veel landen: dumpen, ogen dicht, klaar...in de hoop dat eventuele radioactieve lekkage genoeg verdund wordt...De IAEA stelde na ruim 50 jaar van dit soort praktijken een document samen, wie hoeveel nucleair afval op deze wijze in zee dumpte; o.a. Sovjetunie (Arctische Zee en Pacifische Oceaan), waar ook Japan, Zuid Korea, Nieuw Zeeland en de VS dumpten. 8 EU-landen coördineerden deze activiteiten en dumpten op 15 plaatsen voor de EU-westkust, bij de Canarische Eilanden, de Ierse Zee en het Kanaal tussen Engeland en de EU. https://www.nzz.ch/schweiz/schweizer-atommuell-klappe-auf-und-ins-meer-damit-ld.1486453

 

Foodwatch bekritiseerd tomatensauzen, die speciaal voor kinderen worden gemaakt; te veel suiker. De levensmiddelenindustrie maakt tomatensaus tot zoetigheid en ouders geven die troep als hoofdmaaltijd, want naast natuurlijke suikers in tomaten/groente voegt men ook vruchtensapconcentraten toe. Maar ook die declareert de WHO als suikers...Boeven! https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/foodwatch-viel-zucker-in-kinder-tomatensaucen-16482915.html

 

Ik vind het toch zo knap van die Haagse pluche-babbelaars: het nieuwe stikstofbeleid: 100 km levert net 0,2% minder stikstof op...Koeien moeten naar ander voer. Bouw moet bouwen. Het circuit doet het voor: ongeacht zeldzame hagedis, mini-kikker en natuur vordert de bouw. Voor een rijkeluis-boy’s toys. Algemeen Belang heet dat? Maatregelen  tegen vliegen, varen of industrie? Oorverdovend stil. Lapmiddel voor de show, maar nauwelijks effect. Oh, toch wel; kassa voor verkeersbord-producenten!

 

Gelukkig maar...de hightech aardappel HZPC – je zou toch zo heten - voor friet (geconstrueerd met de Crisp-CAR knip-en-plak DNA-techniek) mag vooralsnog niet in NL worden geteeld. Dus wijkt men uit naar Canada...

 

Uitsmijter v/d week: NL’s ’s die in het VK wonen krijgen – als straks een Brexit komt – dubbele nationaliteit. Maar NL’s in andere EU-landen moeten nu niet denken, dat ook zij dat kunnen. Bizar, hypocriet en NL op zijn smalst... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/07/laat-onze-een-miljoen-ambassadeurs-zelf-nationaliteit-kiezen-a3979543  Alles voor de bühne...Net zoals het nieuwe logo voor promotie van NL in het buitenland. Koopje...2 ton. Om Holland te vervangen door Netherlands. Het mag wat kosten, Sigrid!

Donderdagavond 23.50 was het nog 21,3 graden, vrijdagmorgen om 08.30 alweer 21,2. Warm dus.

Saffraan: vrijdagmorgen 16 bloemen x 3 = 48 draadjes. Yep, het giet oan!

 

Het is, dat het maar 1x/1-2 jaar gebeurt...Palmen snoeien. Maar wat een pokkenwerk; die krengen van stengels met vlijmscherpe punten en ‘’zaagtanden’’ vernielen je werkkleding, beschadigen je huid en zijn onhandige monsters....De grote oprijlaan op het grote terrein heeft 12 handjespalmen. Die hebben we vrijdag gesnoeid. En dan ga ik rechts, zit Joost weer links te snoeien...pfff... De 5 ‘’wilde’’ gewone palmen die ertussen zitten? Die gaan eraan. Ze nemen veel licht weg, zijn onhandig – want te groot aan het worden. Weg met die zooi. Zaterdag brengen we 2 vrachten naar het ecoparque. Zondag snoeien we nr. 5 v/d tussen-palmen en dat wordt woensdag weggebracht. Ziezo.

Als dat allemaal klaar is, dan t.z.t. de buitenkant: klimop snoeien na de bloei/vruchten, aan de wegkant coniferen en oleander...never a dull moment.

 

Wat is het een genot, om onze mini-boerderij met mini-koetjes, geit, en zo te beheren! De geit moet uit de moestuin gehouden worden, want oh, oh, oh, die sla en kool en wortelen zijn toch zo verleidelijk. De ‘’bloemen’’ blieft ze niet...Gelukkig maar...En we hebben bekijks....www.nicojo.nl / foto’s / boerenhoeve...

 

Zondag lijkt het wel alsof NL wat storm onze kant op blies. Op de heenweg wandelde ik haast turbo, zo hard duwde de wind (70 km/h of meer). Wow. Maar terug had ik tegenwind. Oeps, dat heb ik geweten. En mijn benen ook. Maar goed, niet mauwen, doorstappen! Ondertussen heeft Joost alle bladerzooi v/d palmen bij de brandstapel gelegd (hoop dat het er morgen nog ligt...) en de aanhangwagen is volgestampt met de snijsels v/d lange stekelige bladeren.

 

We kunnen wel een handeltje beginnen...bomen/struiken groot/klein; we hadden ze natuurlijk al tijdig opgekweekt...de boerenhoeve is compleet. Zo mooi. Vinden wij. Ga maar kijken!

 

Tussen alle bedrijvigheden door vorige week een prachtig uitje. Naar de ''Kanonnen van Mazarron (nee, niet Navarone...)...zie: https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ weer eens wat anders! De ober in La Azohia zei, toen we zeiden ''mooi weertje'', dat over 2 weken de winter zou intreden; dan is het koud, leeg en het seizoen over. Over 2 weken? Oeps.

 

Een oud middel tegen hartritmestoornissen blijkt ook te werken tegen een zeldzame spierziekte, bewijzen Nijmeegse onderzoekers. Tot een farmaceut het middel in het vizier krijgt; kostte het vroeger 5000,00, nu kost het 80.000,00. Stop ‘’oud’’ in nieuw jasje, en het is kassa voor de farma, pech voor de burger die dit middel nodig heeft... https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nijmeegse-onderzoekers-bewijzen-nieuwe-toepassing-oud-medicijn-en-dus-verzestienvoudigt-farmaceut-de-vraagprijs~bae26adb/

 

Seasteading...ofwel drijvende steden op zee...(Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seastead een porte-manteau van sea (zee) en homesteading (cultiveren van land om het bewoonbaar te maken) is het idee om permanente bewoning, "Seasteads", op zee te maken, buiten de territoriale wateren). De meeste voorstellen voor Seasteads waren tot nu toe aangepaste cruiseschepen. Andere voorstellen waren onder andere omgebouwde olieplatforms en speciaal gebouwde drijvende eilanden.[1] Tot nog toe is niemand erin geslaagd een staat buiten de territoriale wateren te bouwen dat erkend werd als een soevereine natie. Wellicht dat Sealand, een betwiste micronatie gebouwd op een verlaten zeefort in de buurt van Suffolk, het nog het meest benadert. Tja, als het op het land te vol wordt, resp. als de zeespiegel stijgt, kun je altijd nog uitwijken naar zee? Die Welt liet plaatjes zien van ideeën. 2 VS-visionairs willen drijvende steden bouwen die zelf voorziend zijn en zichzelf ook besturen. Mini-eiland-landjes met mini-besturen en zelf voorziend? Moet je niet dat gezeur hebben over CO2, stikstof, PFOS/PFAS en zo... https://www.businessinsider.es/floating-city-plans-seasteading-institute-peter-thiel-blue-frontiers-2017-12?r=US&IR=T

 

Potverdorie...wil je van het gas af, kost het bergen vol geld. Te gek voor woorden... https://www.gelderlander.nl/buren/stel-uit-buren-wil-van-het-gas-af-maar-schrikt-van-de-kosten-dat-is-toch-pure-idioterie~af04cf3f/  En als we zoveel elektra willen verbruiken, moet het klimaat maar een beetje ‘’lijden’’, want dat SF6 stofje (23.000 x erger dan CO2), dat komt kennelijk niet alleen uit windmolens, maar zit vooral in de moderne hoogspanningstechniek. Aldus Tennet. Aha. Ik snap het. Het kan niet anders (want alternatief wordt niet gezocht, want dit is goedkoop...?). Mag burger in het vervolg gewoon maar 80 rijden en verzinnen we nog meer elektrische apparaten (zoals warmtepomp)...toch?https://www.foodlog.nl/artikel/sterk-broeikasgas-sf6-lekt-niet-uit-windmolens-maar-uit-moderne-hoogspannin/ En hoe zit het eigenlijk met een extra belasting op bitcoin-mining, wat enorm energie vreet???? Psssst.

 

Speculatie....daling van de koerswaarde van Beyond Meat betekent het einde van deze voedseltrend? Terwijl het zich richt op flexitariers; vleeseters die een af-en-toe alternatief zoeken? Koeien, ja, die stoten CO2 uit...en methaan. De helft van de totale oogst wordt thans gebruikt om de dierenpopulatie voor ons eten te voeden: 1,4 miljard runderen, 1 miljard varkens, 20 miljard gevogelte en 1,9 miljard aan schapen/lammeren en geiten. Da’s bedenkelijk. https://www.welt.de/wirtschaft/article202856336/Beyond-Meat-am-Ende-Fleischlos-Aera-ist-grosses-Missverstaendnis.html Zou er een gezondere variant, zonder al die ‘tig toevoegingen zijn, zou het interessant zijn...(ik schreef eerder erover)...En als mensen ophouden junkfood te eten, zijn we al een heel eind...Je vraagt je toch af, hoe een McD burger en frites al 10 jaar ‘’overleven’’ na productie zonder te verrotten of zo. Doordenkertje... https://www.welt.de/vermischtes/article202826206/Island-Dieser-McDonald-s-Burger-ist-zehn-Jahre-alt.html

 

China; razendsnelle groei v/d economie heeft ook schaduwkanten, naast welvaart en verstedelijking. Obesitas groeit hard daar, vooral bij Chinezen die i/d stad wonen (26,6% in Beijing).   https://www.foodlog.nl/artikel/chinezen-in-tien-jaar-drie-keer-zo-dik/

 

Klein landje NL; geslaagd met vlag en wimpel voor het EU-klimaatdoel van 2030. Maar het kabinet wou nog strengere doelen. Die niet gehaald worden...Zelfgekozen gijzeling, stommiteiten en hap-snap-maatregelen...: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1696392618/kabinet-maakt-van-ons-land-braafste-klimaatjongetje-van-europese-klas . Braafste, maar vooral domste klimaatjongetje v/d klas.  Navelstaren, sparen v/d kool en de geit (en uit ervaring weet ik, dat lukt dus niet).

 

Het nieuwe eten in een restaurant...door een chef kok bereid met een 3-D-printer? Als we de visionairs in dit stuk mogen geloven, wel. Nou, ik wil dat een goede kok gewoon goed kookt met pure ingrediënten...Dit 3Dis niks voor mij. Ik wil voelen, ruiken, proeven en variëren. Met vers, onbewerkt voedsel... https://www.volkskrant.nl/economie/of-de-sous-chef-een-octopus-uit-de-3d-printer-wil-draaien~b5e6d9e6/

 

Een studie laat zien, dat het kappen van intacte regenbossen tussen 2000 – 2013 veel meer CO2 uitstoot gaf dan verwacht. De negatieve uitwerkingen op het klimaat stegen met 626%. Verlies van (intact) regenwoud blijkt dus meer 6x erger uit te pakken. https://www.welt.de/wissenschaft/article202987326/Tropenwaelder-So-gross-sind-die-Schaeden-der-Brandrodung-wirklich.html Als je dat leest, zijn maatregelen, o.a. van NL en anderen, peanuts en stelt het weinig voor. Dit zijn de grote uitdagingen en gevaren. Maar daar hebben we’t niet over.

 

Frankrijk heeft 250 oude uraniummijnen waar ze geen raad mee weten. En in nog zoveel andere landen dringt langzaam (of nog niet) door, dat het afval en de daarmee gepaarde vervuiling funest gaat worden...(maar...een dorp in Spanje wil weer een uraniummijn heropenen? Zie eerder Spanje nieuws). Gisteren weer op het nieuws: ditmaal Kirgizie... een heel dal en daarmee miljoenen mensen, in gevaar... decennia oude afval bedreigen de waterverzorging van miljoenen mensen in de bergen van Kirgizie. Een nucleare ramp moet voorkomen worden!  https://www.euronews.com/2019/11/06/the-mountain-valley-one-landslide-away-from-radioactive-catastrophe

 

Aha, low carb idee: stukjes brood en rauwkost zoals tomaatjes en komkommer zijn klassiek om te eten bij kaasfondue. Maar het kan ook met witlofblaadjes - je kunt de kaas er zo mee uit de pan scheppen - en stukjes voorgegaarde groene asperges, boontjes, paprikareepjes, radijsjes b.v. Yammie.

 

Te zot voor woorden. Om de bio-brandstof ethanol te winnen, wil de Braziliaanse regering de teelt van suikerriet in de vochtige gebieden toelaten. Voor de Amazonas en het Pantanal werd een 10-jarig decreet opgeheven. Ernstig. https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/amazonas-und-pantanal-jair-bolsonaro-kippt-verbot-fuer-zuckerrohr-anbau-a-1295364.html

 

Uitsmijter v/d week...transgender-zebrapad. In Almere. https://www.jetzt.de/gender/stadt-in-den-nierlanden-hat-transgender-zebrastreifen wat volgt?