Nieuwtjes

Vrijdag na de middag: Blacky ligt op een v/d stoelen op het terras, en Felix heeft zich op een kleed voor het raam neergevlijd. Beiden liggen te slapen. Oh pardon, dat heet katzwijm...Ondertussen gingen wij op de markt plantjes halen: die werden in de middag, terwijl ik zwom, door Joost erin gezet: een 20-tal slaplanten (voor ons en de Chikkies), en dan nog een tiental elk van witte/rode kool en broccoli. Het plantenvrouwtje ging het allemaal niet aftellen, dus het waren er ruim meer.

 

En potverdriedubbeltjes....na 15 rondjes lopen zie ik in mijn ooghoek ineens iets op me afzwemmen. Het zal toch niet? Jawel, een bootsmannetje. Die zijn hartstikke agressief, en bijten dat ze doen! Razendsnel zijn die donders ook! Ik snel het net gepakt (ligt op het tafeltje in het zwembad), eruit gevist, goed opgevouwen (dacht ik) en op de overkapping gelegd. En door met zwemmen/lopen...tot ik hem bij het 55e rondje weer zag. Nee he? Ja dus. Toch eruit weten te krabbelen, en floeps weer erin, die engerd? Nou, ik eruit. Morgen ga ik die dekselse donder wel vangen en vraag ik Joost even erbij te blijven, om hem aan de kippen te voeren. Nog een keer ontsnapt ie me niet! Buiten is het om 18.30 nog 18 graden! Naschrift: de volgende dag is ie foetsie. Misschien toch in het filter gezogen.

 

El Pais meldt, dat 15 miljoen Spanjaarden vervuilde lucht inademen, welke door de EU als zodanig wordt geclassificeerd. https://elpais.com/elpais/2018/12/05/inenglish/1544008632_514634.html

https://www.spanjevandaag.com/08/12/2018/11-nieuwe-dorpen-op-de-lijst-van-spanjes-mooiste-dorpen/ prachtig, echt even kijken: weer 11 ‘’mooiste’’ dorpen in Spanje erbij. En wij wonen dus in een aldea = een gehucht, want ons dorp heeft minder dan 3000 inwoners. Weten we dat ook.

 

Zo dood als een pier...helemaal fout. Nu raken spreekwoorden met dieren in de ban...Twee vliegen met 1 klap slaan of de stier bij de horens grijpen? Not done. Racistische, homofobe of discriminerende taal wordt onacceptabel, en nu kunnen eventuele gruweldaden t.o.v. dieren ook niet meer.  Tja, ik vrees dat vorig jaar  ‘’Flappie’s’’ kerst echt de laatste keer was...

 

Vrijdagavond 23.15 is het nog 17,9 graden! Om 03.30 was het nog 16 graden. Kijk, zo koelt het zwembad ’s nachts niet al te veel af! Voor het eerst vind ik dit jaar bij Mercadona en Aldi zelfs boerenkool! Leuk snack idee: maak er chips van! Kruiden, en in de oven; zalig, lekker en gezond ook!

 

Nog niet zo lang geleden ‘’het wondermiddel’’: statines. En nu wegen mogelijk de nadelen toch zwaarder dan de (eventuele) voordelen voor sommige (hele grote) groepen mensen? Het is big business, en ‘’nog meer mensen zouden het preventief moeten slikken’’ vinden ze vooral in het VK, maar deze kaskraker is niet voor iedereen geschikt.https://www.pressreader.com/uk/the-sunday-telegraph/20181209/282067688016378

 

En dan meldt Foodlog ‘’junkfood blijven eten, niet sporten/bewegen of gezond eten’’, want afvallen kan moeiteloos via een pil. Zonder moeite?! Geen fictie, maar er is een succesvolle muizenstudie (!) geweest, die dit scenario bevestigd. Binnenkort. Huh? Ik snap het: mega-business met al die mensen met obesitas, die echt niet van plan zijn om hun dieet of leefwijze aan te passen. Foodlog.

 

Minder charmant: koopkracht Spanjaarden in 10 jaar tijd flink lager:  https://inspanje.nl/economie/11148/koopkracht-spanjaarden-in-tien-jaar-tijd-flink-gedaald/  en dan blijken er ook nog 66 wegen ‘’met mankementen’’, waaronder ook veel bruggen...Aldus El País.

https://elpais.com/elpais/2018/12/10/inenglish/1544429934_139356.html en dan blijkt er nog steeds onvoldoende water – met een paar uitzonderingen dan – in de stuwmeren, ondanks veel regen dit jaar...https://www.embalses.net/provincias.php  ; provincie Alicante/Comunidad Valencia hebben nog maar 28% v/h water in hun reservoirs...

 

Roept eerder de EU  ‘’nog meer geld nodig, vanwege Brexit’’, want het royaal spenderen of in eigen zakken steken moet gehandhaafd blijven; het wordt te vaak aan onzinprojecten uitgegeven. Zoals het plastic-nepkasteel in Krakra/Bulgarije, bedoeld voor toeristen die er niet komen. 90 miljoen belastinggeld voor nop. Oh pardon, plastic. De ‘’regionale ontwikkeling’’ kijkt niet zo precies...en niemand luistert naar de EU-rekenkamer. En effectiviteit v/h beleid? Niet relevant. immers niet ‘’eigen’’ geld. En dan staat de EU plots open voor meer schuld (- 1,95% ) door Italie? Er de strafprocedure dan? Dat was maar show? De handen met gaten worden steeds groter daar. Ik moest ook maar eens zo'n project verzinnen...

 

Koolmonoxide vergiftiging. Weer een gezin net aan de dood ontsnapt vlg. de radio. Bij elke CV-ketel of ander apparaat met gas, verplicht een koolmonoxide meter erbij leveren. Bij groots inkopen wordt de hiervan prijs zo een prikkie. En verzekeringen moeten’t  verplichten. Simpel toch?

Tja, Lancashire/Engeland wilde laten fracken. $-tekens voor hun ogen, maar verder olie- oh pardon – fracking-dom...Nu weer een 1,5 aardbeving...Niet voor het eerst. Cuadrilla, de fracker,  vind de tegenstanders maar zeurders, ‘’het is niets...alsof je een meloen laat vallen’’. The Independent.

 

Nu al????....Foodlog:.... alle Europese Lidstaten gaan akkoord met het voorstel van de Europese Commissie voor een limiet op de hoeveelheid transvetten in voedsel. Het voorstel kwam er op initiatief van het Europees Parlement, dat nu twee maanden heeft om het voorstel te bespreken, schrijft het AD.  We weten al jaaaaaren dat transvetten schadelijk zijn. En nu al limitering? Wow.

 

Dino’s uitgestorven? Te inflexibel om op klimaatramp 66 mio jaar geleden te reageren? Nou, beiden kloppen bepaald niet... https://www.welt.de/kultur/article185421114/Von-wegen-ausgestorben-Steve-Brusattes-Geschichte-der-Dinosaurier.html

 

We hebben nog steeds verse, grote vleestomaten uit de tuin. Vorige week wel een van 600 gram! En sappig & smakelijk dat ze zijn, yammie!

 

Het zou toch wat zijn; als het dagelijkse (3-5x) prikken voor meten/insuline spuiten, vervangen wordt door prikloze monitoring. Er is al e.e.a. op de markt, en nog meer in ontwikkeling.  Biedt perspectief, want de vingertoppen vinden dit dagelijkse geprik zeer onleuk. De apparaten die nu op de markt zijn/komen, zijn soms redelijk in aanschaf, maar de sensor vervangen kost dan weer wel veel/jaar. En het is nog niet helemaal fool-proof. Ondertussen loont het om te ‘’shoppen’’ naar spullen voor diabetes: kies je een andere glucosemeter, kan het je zo aan meet-strips 120,00 of meer/jaar schelen! En lancetten en naalden zijn via Amazon een stuk goedkoper dan via de apotheek. En zolang ik nog niet gepensioneerd ben, en de ZK-verzekering niks betaald, maakt dat wel heel wat uit. Zo hebben we de SD Codefree bloedglucose meter besteld....en wat blijkt: tussen de Contour en deze blijkt het verschil wel 20 punten te zijn (het maakt wel wat uit of je glucosewaarde 130 of 150 is m.b.t. insuline-dosering!); potverdrie, welke is goed? Beiden zijn in Spanje, Duitsland en Engeland in de top 3 van beste meters. Enfin, we blijven een poos parallel testen. Mogelijk zit ik dus al in de ‘’goede’’ range????En ja, 15% afwijking tussen glucosemeters schijnt vlg. ISO standaarden acceptabel te zijn. De SD heeft overigens een kalibreerfunctie. En deze zegt ''meting correct''.Wordt vervolgd.

Balen. Ruim 10 dagen dalende lijn van glucose i/d ochtend, zit ik zaterdag weer op 172! Hoe kan dat nou? Onbegrijpelijk! Frustratie, ergernis of wanhoop, je zou er depri van worden. Ik weiger. Ik deed alles goed, en mijn lijf vertoont kuren. Zou soms een kou-bug de kop opsteken, nadat ik 10 jaar geen last van ze had? Omdat ik minder fruit eet? Nou, dan heb ik nu ‘’beat the devil out of it’’ gekookt: pittige Thai-kippensoep met veel verse groente. En ja hoor; zondagmorgen: heerlijk en lang (!) geslapen, goed uitgerust. En het ‘’gammele’’ was al weg. Nog 2 porties de komende dagen! Wonderspul. En buiten zonnen bij 22 graden.

 

Is een griepprik nu wel/niet zinnig/nodig? Oordeel zelf: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-goed-beschermt-de-griepprik-~b7d6c431/ . Handen wassen helpt. En vitaminerijke voeding...

 

Klimaattop. In Katowice, het centrum van kolenwinning in Polen. 80% v/d energiebehoefte wordt daar door goedkope kolen gedekt. In 2030 streeft men naar verlaging tot  60%. Maar NL-burgers moeten warmtepompen aanschaffen en houtkachels gaan mogelijk i/d ban? En lucht- of scheepvaart, industrie dan? Minder subsidie en schoner werken? Welnee. De locatiekeus is een  minachting voor klimaat, natuur en milieu. Op de kiek en inhoudsloos kletsen, meer was’t niet.  

 

Er zijn nog 4 granados, en dan zijn ze op. Deze overheerlijke, supergezonde, sappige granaatappels. Vanaf nu volop mandarijnen, sinaasappels, en grapefruits en citroenen komen ook steeds meer.

 

De 2 banken op het terras zijn weg. Ik zat veel te laag, kon bijna niet opkomen. Dus we zaten er steeds minder. Konden nu een ander stel een plezier mee doen. Voorlopig gaan de Ikea-Pöang stoelen uit de gastenkamer naar het terras; wel wat ‘’ingepakt’’ dus hopelijk kat-bestendig...En gaan we rustig kijken naar wat we daar wel willen. En het weer? Overtreffende trap...wel 24,5 op maandag (om 16.00 uur nog 24 graden!) Het zwembad is ook 24. Yippie. De druiven zijn gesnoeid; vorig jaar moest Joost alles alleen doen; nu kon ik dit doen. Amandel/fruitbomen snoeien volgt langzaamaan. 16 citrus (en 2 vijgen-)bomen gaan weg (die krijgen een nieuwe stek vroeg in’t voorjaar).

 

Ze worden gek, daar in de buitenwereld...Nu moet de kerst-song ‘’Baby it’s cold outside’’ weer in de ban, omdat ie vrouwonvriendelijk is of suggestie bevat van ‘’iets in een drankje’’. Een stuk uit 1944. Zijn ze nou helemaal....? Achteruit hollen, of geschiedenis/koloniaal verleden alsnog willen herschrijven, wat volgt? Victoria’s Secret? Ook ‘’not done’’...Oh ja, in Engeland roept men om verbod van reclame over bacon, stel dat je daarmee een veganist ‘’ontrieft’’.. Overigens, als je veganistisch eet, pleit Kazan voor verplichte toevoeging van vitamines/mineralen om tekorten te voorkomen. Huh? Die mensen weten prima, wat ze nodig hebben! Hou op met betuttelen. Of levert het de farma/industrie weer extra geld op? Waarom hoor ik die zogenaamde kenner/wijsneus niet over echt minder vet, zout, suiker in industriële voeding, en wel nu? Geen eis, om de BTW verhoging op gezonde groente/fruit terug te trekken? Of meer gezond/minder snoepgoed met Sinterklaas? Oorverdovend stil. Dinsdag lees ik i/d krant dat het preventieplan (= een lachertje, preventie noemt Blokfluit dat?) een melkkoe is voor de regering, inkomsten overtreffen Rijksuitgaven (voor campagnes...) Juist. En de Belastingdienst scheldt zichzelf de VUT-boete van 168 miljoen kwijt. Leuker kunnen ze’t dus wel maken! Voor zichzelf en de elite dan.

 

In Engeland zijn 15 scholieren door een andere scholier met een insulinenaald geprikt...De foto i/d Telegraaf laat een prikpen zien; daarmee verkrijg je een bloeddruppel die met een stripje i/d glucosemeter wordt afgelezen. Met zo’n ‘’prikpen’’ kan je wel meerdere keren steken (steeds lastiger), maar tussendoor moet je’m elke keer weer resetten, zodat ie weer in de schietstand komt...Dus effe 15 anderen prikken? Onwaarschijnlijk. En verkeerde foto. 

 

Voor als stroom en telefoons (?) uitvallen, komt er in 103 plaatsen in de provincie Valencia een kit met een radioverbinding. OUDERWETSE RADIOVERBINDING!?..Wel in het buurdorp, niet bij ons? https://www.diarioinformacion.com/benidorm/2018/12/03/radios-emergencias-zonas-sombra/2093167.html  

 

Kosten voor ons (landbouw-) water in november wel 4 Euro...moet niet veel gekker worden...

 

Donderdagmorgen: Felix en Blacky zitten samen te ontbijten. De poezels moeten nog even wennen; ineens is ‘’hun’’ loungebank x 2 weg! Maxi en Zwartje lagen paar nachten in de mand, terwijl Blacky zich weer het casita toe-eigende. En dan gaan ze weer onder de tafel liggen. Of in het penthouse. Plek zat. Het went. Felix wil wel overdag op het terras zitten – vooral als het hard waait, maar bij zon zijn ze allemaal ‘’elders’’ lekker buiten. Zoals wij.

 

De afgelopen dagen temperaturen boven de 20/22 graden, tot zelfs 24,5. Nadat we paar dagen op stap zijn geweest, gezont hebben aan de waterkant en veel gelopen, vandaag een ‘’thuisdag’’. Züpfe en stokbroden zijn prachtig gelukt; het ging ontspannen met maar 2x 1 ovenvulling. Volgende week doe ik nog zadenbrood en Zwitsers boerenbrood. En na het broodbakken ging het gekruide, kort aangebraden konijn met wijn, mosterd en nog veel ‘’goodies’’ erin. Gaarde op restwarmte zonder elektra dus. Smullen, vrijdag!

 

Bavianen leven met varkenshart wel 6 maanden...navolgbaar voor mensen? Of toch liever geen dier-organen in mensen implanteren? https://www.welt.de/regionales/bayern/article185091564/Xenotransplantation-Paviane-leben-ueber-sechs-Monate-mit-Schweineherz.html

 

Nadat eerdere plannen voor een Europese Las Vegas in Aragón, Madrid, Barcelona en ook in Extremadura op de klippen liepen, is er nu weer een nieuw Amerikaans initiatief om een Eurovegas te bouwen. Dit keer moet het geheel de naam Elysium City gaan krijgen dat gebouwd moet worden bij de gemeente Castilblanco in de provincie Badajoz. Bezopen plan. https://www.spanjevandaag.com/06/12/2018/nieuw-plan-voor-een-eurovegas-in-het-droge-extremadura/

 

En zoek je nog een landhuis in 2019 om heerlijk in Spanje te vertoeven? Adults only. Kost wel wat... https://www.spanjevandaag.com/06/12/2018/plattelandshotel-castell-de-la-solana-in-alicante-gekocht-door-nederlanders/ uitkijkend over de Jalon-vallei.

 

Voor liefhebbers van St. Jacobsmosselen...wetenschappers simuleerden, hoe de meest kleine plastic deeltjes in St. Jacobsmosselen komen. Al na 6 uur konden ze miljarden deeltjes in de organen van deze mossel vinden. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/meeresforschung-so-gelangt-nanoplastik-in-jakobsmuscheln-a-1241908.html  En we hebben nog geen idee, wat die nano-deeltjes allemaal voor schade kunnen bezorgen...Maar men gaat er gewoon meer door. Het wordt veelvuldig toegepast, en dus ook bijna overal in te vinden. 

 

Een met een genetisch gemodificeerde bacterie besmet veevoersupplement uit China zou - via een Nederlandse importeur - in 20 Europese landen terecht gekomen zijn. De Belgische voedselautoriteiten kwamen de zaak op het spoor. Wat de mogelijke gezondheidsrisico's zijn voor dier en mens? Onbekend. https://www.foodlog.nl/artikel/resistente-gmo-bacterie-mogelijk-via-nederlands-veevoerbedrijf-in-voedselke/

Nooit gedacht dat ik nu altijd met een tasje op stap ga...maar dat is de realiteit; altijd alle spullen mee om te meten/spuiten als ik op stap ga of iets eet buitenshuis. Mooi zwart tasje met hoge aaibaarheidsfactor: een (kunst-)velletje wat een beetje voelt als Blacky, zo zacht. Da’s dan wel weer leuk!

 

Ik was begonnen met een hoge sculptuur opbouwen uit klei. Hutsefluts, het is mislukt...het barstte, zakte en korter hand heb ik het in elkaar gefrommeld en natgemaakt voor later. Idee was goed, uitvoering niet. Zelfdrogende klei werkt anders, en is niet stabiel voor zo’n hoge constructie die ik wilde maken. Plan B is in de maak. Het zal me lukken.  

 

ECB overweegt noodkrediet voor Italië = 1:0 voor rebellie en lak aan EU-regels! Terwijl Tusk en Juncky al victorie roepen over het Brexit-withdrawal document, heeft men nu in het VK berekend, dat ongeacht welk scenario men wil, Brexit altijd slechter uitpakt dan in de EU blijven. De vraag of art. 50 nog teruggedraaid kan worden? Vlg. het EU-Hoger Gerechtshof niet unilateraal. https://www.ft.com/content/502d22a6-f22d-11e8-9623-d7f9881e729f

 

InSpanje: vuurmieren. Zeer pijnlijke steek. Kwamen van Zuid-Amerika naar Marbella. 1e vondst van deze dwergvuurmier in Europa. Ze kunnen met hun steek blindheid veroorzaken bij honden en katten en andere dieren, maar zijn, behalve lastig & pijnlijk, ongevaarlijk voor mensen.

 

Black Friday? Cyber Monday? Doen wij niet aan. Kopt Foodlog ”niet kopen is veel goedkoper’’. Nou, die journalist krijgt een lintje voor scherpzinnigheid...Maar nu komt nog Sinterklaas en Kerst...

En Sint heeft niet veel tijd in NL; want de 6e moet ie alweer terug zijn in Spanje. En wel in Alicante; waar hij compleet in pak op het witte paard snoepgoed voor kinderen strooit. Lekker warm hier. Vandaag, donderdag 0830: 2,4 graden! Op de waterbak op tafel buiten voor de duiven een dun laagje ijs! Maar de zon schijnt volop, en de temperaturen stijgen snel. Gisteren 21 graden. We zaten in Alicante aan het water vandaag, volop in de zon, heerlijk!

 

Prachtige ‘’selfies’’ van Mars. Wat kun je ermee? Niks. Oh pardon, Elon Musk wil er wel wonen...En Shell zou al jaren geen winstbelasting betalen, vandaar de wens voor afschaffing dividendbelasting; dat levert geld op; winstbelastingverlaging niet, want Shell maakt al jaren 0 winst...Weer hetze en ongenuanceerde berichtgeving om ‘’alternatieve geneeswijzen’’(te hooi en te gras) ‘’uit de ZK-verzekeringen schrappen’’. Terwijl clienten zelf de aanvullende verzekering betalen? Vreest de medische stand voor inkomstendaling en minder werk? En/of de farma?

 

HIV ouders wilden ‘’gezond’’ kind zonder HIV, en dus werd in China genetisch gerommeld. Ophef over het openen v/d doos van Pandora. Rechtvaardigt het ‘’eruit knippen wat (nog) niet genezen kan worden” deze DNA-manipulatie? Wat volgt?

 

Hoezo proactief en aandacht voor onze gezondheid? NL wacht af, voordat men actie neemt over slechte implantaten. Vooral doormodderen, terwijl dit al jaren bekend is. Maar de STINT moest wel gelijk v/d weg? Vreemd. Zelf zoeken naar info over klachten van implantaten: IMDD (International Medical Devices Database) dankzij het journalistengremium dat ook Panama Papers publiceerde: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/the-implant-files-zo-doorzoek-je-de-wereldwijde-database/ en hier ga je naar de site: https://medicaldevices.icij.org/

Zo word je voor de gek gehouden....’’miljoenen kreeften op het strand aangespoeld’’. Ikke gelijk verder lezen, want kreeft? Mmmmmh...Lust ik ook wel! Blijken het kleine vlokreeftjes te zijn...nog niet eeeeen hapje... https://inspanje.nl/algemeen/11069/miljoenen-kreeften-aangespoeld-op-spaans-strand/ Heb ik weer.

 

NL-pensionado’s krijgen lagere AOW in het buitenland? Huh? SVB ballonnetje of pluk-ze 2.0? Het deugt niet: je hebt er voor betaald, je hebt er recht op , maar in het buitenland ben je 2e hands burger; weinig rechten/wel betaalplichten uit ‘’solidariteit’’ zonder bijgehorende service...Machteloos gevoel. Politici zorgen puik voor zichzelf. De burger? Kan hen niet bommen. Nu het pensioenoverleg geflopt is, wil overheid door. Waarom zou je ook overleggen?

Krant vandaag: ...Werknemers uit andere EU-lidstaten moeten al na één dag werken in Nederland recht hebben op een werkloosheidsuitkering op basis van hun in een ander EU-land opgebouwd arbeidsverleden. .....Wil de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement. Nu kan dit pas na zes maanden in Nederland te hebben gewerkt. Welvaartstoerisme! NL leerde niets van Bulgaren/Polen-fraudeurs! NL betaalt 100%! Komt allemaal binnen!

 

Ongelofelijk knap vind ik dat toch. Topflopambtenaar met een riant inkomen krijgt voor 16 dagen (!) werk op de Antillen – met zonder woonkosten daar – 40.000,00. 2500/dag. Het kan. Voor de elite. Effe ‘’lastig’’ en over tot de orde v/d dag. Belangrijke (mini-) klus? Dan is het geoorloofd, dubbel te graaien. Met zonder belasting?

 

Barcelona vond grote hoeveelheden van textielresten (uit o.a. wasmachines)...hele fijne, nare deeltjes van 0,1 mm x 3-6mm...in de Cantabrische Zee (en ook de Zwarte Zee). Staat in PloS ONE. Microvezels dalen naar grote mariene dieptes, waar ze zich ophopen. M.n. cellulose (katoen of linnen) als viscose, gevolgd door acryl, polyamide, polyethyleen en polypropyleen. 'Sommige van deze vezels zijn van plastic die, afgezien van dat die niet op korte termijn vergaan, ook chemische toevoegingen kunnen hebben, die gemakkelijk opgenomen kunnen worden in het voedselweb'. De textielindustrie moet er wat aan doen...b.v. betere filters, betere behandeling afvalwater. De consument moet meer duurzame kleding kopen. https://inspanje.nl/algemeen/11076/grote-hoeveelheden-microvezels-van-textiel-gevonden-in-zuid-europese-zeeen/

 

Elke dag Brexit-gebrabbel. Spanje wil de ‘’deal’’ blokkeren vanwege de ontbrekende clausule over de status van Gibraltar. EU luistert niet; er is niks aangepast. Het Europees Hof buigt zich over the ‘’what if’’ vraag: als het VK toch niet Brexit wil, is het dan met 1 minuut weer ‘’back as usual’’? Zonder betaling van gemaakte kosten voor nutteloos overleg en aanpassingen? dan nog even olie op het toch al kolkende vuur gieten....Spanje zou geen probleem hebben met Schotland i/d EU...  

 

Da’s nog eens leuk nieuws: In Catanie, Italie heeft Ikea de deuren geopend voor straathonden; men geeft ze ‘s avonds een plek om te slapen, plus eten en drinken. Wie volgt?

 

Mosterd na de maaltijd...Premier en andere politici roepen, dat demo’s tegen Zwarte Pieten verboden moeten worden? LOL. Regeren is vooruitzien, had je 3 maanden geleden moeten bedenken/regelen. Scheelt politie, kosten en vooral  minder verpesten van een kinderfeest. Achteraf-bobo’s! Lijken net Spanjaarden. Hoezo pro-actief? Oh, wacht, er moet eerst een parlementaire enquete of flutonderzoek door dikbetaalde commissie komen zeker.

 

Dinsdag; mooi zonnig begin v/d dag. Enthousiast: wassen! Gaat het ineens druppen. Ach, een beetje dan..Fluts. Felix heeft het helemaal bekeken...Ineens ligt ie prinsheerlijk op het terras op de bank. De rest van de poezenkattels is er ook. Meneer-slecht-weer-komer! Kennelijk begint hij toch een beetje aan te wennen, dat dit zijn nieuwe thuis is? Hij blijft steeds vaker, langer hier. Wordt ie toch nog een lid van ‘’onze familie’’? Blacky groeit ondertussen kogelrond. Waggelt als ie loopt. Dreutel. Max, Mini en Zwartje blijven ‘’netjes’’ op gewicht...

 

LOL...Cola gezonder dan olijfolie?! Dat krijg je als je het stoplicht systeem Nutri-Score quainvulling overlaat aan de voedsel/drankproducenten.... https://www.spanjevandaag.com/20/11/2018/coca-cola-zero-is-volgens-de-nutri-score-gezonder-dan-olijfolie-in-spanje/ En natuurlijk liggen de fabrikanten dwars... zo wordt het nooit wat met eenduidige Europese regelgeving en etikettering... https://www.welt.de/wirtschaft/article184169778/Lebensmittel-Darum-verzichten-Nestle-Coca-Cola-und-Co-jetzt-doch-auf-die-Ampel.html. Of ze nu toch meewerken aan 1 (EU) systeem?

 

Nee maar, Atlantis. Al door Plato omschreven, maar nooit gevonden. Nu beweren Britse wetenschappers, dat ze HET gevonden hebben, Voor de kust van Spanje, ten noorden van de stad Cádiz en in de buurt van het nationale park Doñana, waarvan wetenschappers denken dat het ooit een binnenzee was. Het verzonken ‘’rijk’’ in zee gevonden? Klopt het wel?  https://www.spanjevandaag.com/19/11/2018/verloren-stad-atlantis-vermoedelijk-gevonden-in-andalusie/

 

Dinsdagavond wil ik de jacuzzi inhoppen om nog rondjes te ‘’fietsen’’...want zwembad is 22...1 voet gaat het water in, en gelijk weer eruit. Koud! Storing! Water is deels eruit gelopen! Wat nu weer? Woensdagmorgen opent Joost de zijkant, en ontdekt een te losse koppeling, waardoor water verloren ging. Koppeling aandraaien,  vullen en verwarmen maar. Handig, zo’n alleskunner in huis. Top Joost, dank! Woe-avond lekker weer erin. Blijf je de hele avond warm! Scheelt weer verwarming, maar die is hier nog niet veel nodig. En voor het ‘’ontspannen’’ fiets ik nog even 75 ‘’rondjes’’...Nadat ik eerder op de middag al 20 min. flink had gewandeld.

 

En ja hoor, niet voorspeld, dus gratis gekregen...motregen. Donderdagmorgen. Felix besluit na zijn ontbijt zich maar neer te vleien op de terrasbank. Thuis...

Felix had het wel gehad met harde wind en frisse kou; vrijdag besloot ie om de hele dag bij ons op het terras binnen te zitten. Heerlijk op een grote badhanddoek. Alle andere poezekattels waren in de mand, casita of penthouse...Lekker vertoeven achter glas!

 

Zaterdag gingen we even naar een kleine markt. Op de terugweg had ik het idee geopperd om zondag naar een middeleeuwse markt te gaan; bij tijd en wijlen leuk om te doen. En stelde ook nog even de vraag ‘’hoe zit het eigenlijk met de olijven?’’....Tja, die bleken plukrijp. Joost ging thuis even spieken naar het weer en korter hand besloten we, om ze die zaterdag te plukken (22 graden), en zondag te verwerken. Zo gezegd, zo gedaan: 5 uur in totaal plukken, en zondag i/d zon schoonmaken/vermalen/mengen en persen. Ca. 55 kg, en waarschijnlijk zo’n 6 – 7 liter olie. Alles is al weer schoongemaakt, en opgeborgen. Heerlijk, zo’n warm weekend. Klus dit jaar weer geklaard.

 

Tja, en na zon komt regen....soms...hier dan....Woensdagavond begon het weer te regenen. Af en toe even een heftige minibui met onweer, dus nu zitten we al op 312 mm dit jaar. Nog nooit zoveel gehad....toch rijst gaan telen....? Kwart over 12 donderdag schijnt te zon. Zonnepanelen verwarmen het water weer, vanmiddag zwemmen!

 

Gezien het feit, dat ik niet meer veel fruit kan verdragen....moeten we iets met onze vele fruitbomen. Gelukkig blijken er mensen te zijn, die de fruitbomen willen overnemen. We hoeven er niks voor te hebben, zij regelen zelf een ‘’digger’’...Ergens januari/februari dan. Nu hangen ze nog vol. De citrus dan. Fijn dat we’t zo kunnen gaan oplossen; had het erg gevonden, als we veel gezonde, prachtige 9 jaar oude fruitbomen zouden moeten omzagen...Het gaat vooral Joost veel werk, onderhoud en water/mest schelen. En voor ons blijft genoeg fruit over. Opgelost.

 

Dinsdagavond ging ik meten, en daarna spuiten (de snelle en de langzame/nacht insuline). Kom ik terug i/d woonkamer vraag ik ‘’de langzame is toch die oranje spuit?’’. Nee zegt Joost, da’s de blauwe! Oeps. Huh? Zou ik..? Binnen een paar seconden was mijn pols aan het razen. Potverdrie, zou ik 10 units snelle en 1 unit langzame hebben geïnjecteerd? Krijg ik HYPO ( = te lage bloedsuiker)!? ‘’Joost, als ik ga trillen en zo, suiker geven!’’....Lang verhaal in het kort: met ademhalingsoefeningen probeer ik mezelf weer kalm te krijgen...en na ¾ uur was het helder...Ik heb het toch goed gedaan...Stress XXL voor niks. Oef...De laatste dagen zijn de waarden steeds beter: ik weet wat ik eet/invloed op bloedsuiker, en manage het steeds beter. Ben benieuwd wat de endocrinologe maandag ervan vindt. Ik reken niet meer alles door, en het prikregime wordt ook steeds makkelijker. Ware daar niet de gevoeligheid van mijn vingertoppen....auw...

 

Maar ik ben heel blij, dat vandaag, donderdag, de 3e dag is, dat ik ‘’normaal’’ kan eten: ik kan een bord eten op, met smaak. Dat was voor die tijd anders, en dus hannesen met wat ik wel/niet binnenkrijg (te weinig dus). Het gaat de goede kant op. Blij zo. Kunnen we weer volop genieten! Vandaag waren we even naar het dorp, en zaten we op een terrasje in de zon. Heerlijk. Daarna trok het weer dicht. Toch even wat zonnestraaltjes opgevangen!

 

Het moet niet veel maffer worden; hoor ik donderdag op de radio over onderzoek naar een stresstest voor kinderen vanaf 3 jaar...want een 3-jarige (!) bleek een burn out te hebben?! 3 jaar...GROW UP! Minder appen/computeren, meer dingen samen doen met ouders en weerbaar worden. Ik vraag me steeds meer af, hoe Joost/ik onze jeugd, ons leven tot nu, allemaal hebben ‘’overleefd’’ met zonder steun, programma’s, testen (en zonder computer, apps en junkfood) en zo....Wat voor generatie groeit hier op? Met 3 al een burn out?...Bizar.

 

Spanje is voortvarend bezig: vanaf 2040 geen benzine/diesel en hybride auto’s, die per 2050 ook niet meer mogen rijden...Daarnaast wordt fracking verboden.  https://elpais.com/elpais/2018/11/13/inenglish/1542118484_563478.html en: https://inspanje.nl/

 

Ook al overspoelen economische migranten uit m.n. Marokko tegenwoordig de Spaanse kusten – Spanje vraagt geen financiele hulp; men vindt het belangrijker dat de landen, waarvandaan deze mensen komen, meer hulp krijgen en er moet meer geld naar doorstroom/spreiding van migranten in Europa komen. Is wensen/praten tegen dovemansoren. Maar...waarom sturen ze ze niet gelijk linea-recta terug? Raadsel...https://inspanje.nl/algemeen/11050/spanje-terughoudend-met-hulpvraag-aan-europa-bij-migratie-problematiek/

 

De autonome regio Valencia (waar onze provincie Alicante onder valt) laat een vertraging zien van de economische situatie; de grootste van alle regio’s. Niet best. M.n. de daling in de dienstensector is groot (= vanwege het lagere aantal toeristen o.a.) https://inspanje.nl/economie/11053/van-alle-spaanse-regios-vertraagt-de-economie-van-valencia-het-meest/

 

Kijk, NL moet hier jaaaaaren over dimdammen, en laat het aan de industrie over (die niks doet); de Spaanse Gezondheidsdienst wil obesitas bij kinderen voorkomen door gezondere producten; en men gaat de nutri-score – ofwel het stoplicht-principe (rood/oranje/groen) invoeren zodat je in een oogopslag ziet, hoeveel suiker, vet, zout in een product zit en hoe (on-)gezond. Heel simpel. https://www.spanjevandaag.com/13/11/2018/spaanse-producten-krijgen-de-nutri-score-op-de-verpakking/ De afronding van overeenkomsten met producenten gaat snel. , meldt het MvGezondheid. Tot 2020 moet tenminste 10% reductie van suiker, vet, zout van o.a. popcorn, chips, snacks, gebak, worst, koekjes, fruit-nectar, brood, toast en sommige kant-en-klaar maaltijden, zuivel toetjes en sauzen een feit zijn.

 

 

Er is weer een plan, om zogenaamde pseudo-therapieën zoals homeopathie, die een positieve gezondheidsimpact beloven, maar’t niet waarmaken, tegen te gaan. Het voorstel – ongehoord in de EU – wil de zogenaamde alternatieve therapieën weren uit gezondheidscentra en Uni’s. Het plan is van stal gehaald, nadat 2 maanden geleden 400 wetenschappers een open brief tekenden, waarin ze opriepen tegen schadelijke pseudowetenschap, na de dood van een kankerpatiënt, die reguliere geneeskunde weigerde. https://elpais.com/elpais/2018/11/14/inenglish/1542203925_514487.html  en dan ook nog: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2018/11/14/5bec1ebe268e3e077a8b456e.html...Heksenjacht, ook voor acupunctuur omdat men dit op een hoop gooit met homeopathie? Potver...Bijna 60% v/d bevolking hier, gelooft dat acupunctuur werkt, en 53% zijn van mening, dat ook homeopathische producten werken. En..vlg. het CIS/febr. 2018, meer dan 6% van de bevolking zoekt een acupunctuur-professional op, en 10% een homeopaat.

 

Zes minuten lezen verlaagt het stressniveau met 68 procent staat i/d krant...Klopt dit wel? Nog zo’n onzinonderzoek. Hangt mijns inziens af van wat je leest...

 

Doe me dit maar... https://www.volkskrant.nl/de-gids/de-7-beste-bordspellen-van-de-afgelopen-vijf-jaar-plus-de-winnaar-van-spel-van-het-jaar-2018-~b0e5ffcf/, die AZUL lijkt me wel wat! Met kleurige tegels! En Mysterium. Want oorlog en zo, dat blief ik niet. 

 

https://www.nu.nl/253946/video/jonge-luipaarden-in-vs-zien-voor-het-eerst-sneeuw.html LEUK, PRACHTIG DIE AMIR TIJGERS