Nieuwtjes

Laatste nieuws even als 1e....Vandaag, donderdag 15/2. In de krant Información staat vandaag een artikel: de lokale politie heeft op last v/d gemeente de Asfaltfabriek verzegeld. Nadat het bedrijf eerst de juridische strijd had gestaakt, en na een paar weken ook de miljoenenclaim (bezopen) hadden ingetrokken, heeft de gemeente alle fouten hersteld en de vergunningen ingetrokken. Het lijkt een gestreden strijd. Maar ik/wij rusten pas als ie weg is. Maar toch....OVERWINNING! http://www.diarioinformacion.com/elda/2018/02/15/ayuntamiento-hondon-nieves-precinta-planta/1988804.html

 

Donderdag – afgelopen week dus - om 17.30 bleken eindelijk alle 17 panelen bij de Inverter te boek te staan. Joost mocht vervolgens aan het werk, om via zijn PC de configuratie van 9&8 panelen correct te laten verschijnen. Nog een hele klus. Maar alles schijnt nu te werken. En over die batterij? ‘’Ze’’ snappen er niks van. En ook de importeur blijft beweren dat het ‘’back up’’ systeem niet kan. Vlg. LG Chem en SolarEdge dus wel. Enfin, we gaan nu eerst verder met de warmtepomp voor het zwembad. En via de solar-dealer willen we iemand, die met verstand/kennis – als het zover mocht komen – de batterij installeert.

 

Joost heeft de kat-met-muizen-plaat perfect opgehangen: het deurtje v/d elektra is zo onzichtbaar, maar makkelijk toegankelijk. Zie voor foto http://www.123website.nl/builder/pages/preview.aspx?pageid=100980813

 

Felix heet eigenlijk Motsie. Maar onze naam is leuker. Vinden wij. En hij...We hadden onze ex-overbuurvrouw gebeld: eerder die week waren tuinlui bezig, en sinds die dag hadden we’m niet meer – zoals gebruikelijk praktisch elke dag – bij ons zien komen smikkelen. Of ie opgesloten zou zijn? Dat ie geen eten krijgt een paar dagen, da’s geen punt, maar geen water? Dus toch maar gebeld. Blijken ze daar al de hele week bezig met zwembad, tuin en zo, en krijgt ie dus iedere keer van haar te eten. Ja, hij zag er fantastisch uit! Dank je de koekoek! Enfin, er is niks aan de hand. Mis hem wel...die vreet-brommel-boef-op-hoge-poten...En alsof Felix ingeseind werd...zaterdagmorgen horen we groot gebrom. Hij is er weer. Nou ja...voor het luik, want Wippie is niet van zins hem binnen te laten zo van ‘’niet ‘’thuis’’ komen eten? Blijf nu ook maar buiten’’ leek ze te communiceren. Nou ja, goed gevoed toezelde hij na een poosje af. Maar hij is er weer. Felix. De kou lijkt uit te lucht. Niet meer tot 0. Nu nog de zon; want het is wat grijzig deze ochtend.

 

Zon! Joost is helemaal blij met zijn energie-fabriekje...het werkt allemaal, de 17 panelen zijn goed aangesloten en op de pc is exact te volgen wat verbruikt/opgewekt of bijgekocht wordt.

 

Geef de mensen brood en spelen....de oorlogen en ‘’gedoe’’ zijn Verweggistan....en gelijk is urenlang op tv en radio OS aan de gang. Is er geen wedstrijd, dan eindeloze analyses en voorspellingen. En als het niet OS is, dan iets anders. Oef....als je geen sportliefhebber bent, heb je dikke pech. Ik voel me ernstig gediscrimineerd.

 

Voor het eerst denk ik, in de bijna 10 jaar dat we hier wonen – eten we zuurkoolstamp met Unox rookworst (die dus, zuurkool hadden we vaker, ook zelf gemaakt). Toen wij jong waren, was een handje chips of frisdrank een traktatie die misschien 1x/maand voorkwam. Kreeg je 50 cts., stond je heeeeel lang te kijken, welk snoepgoed je daarvoor kon krijgen; b.v. zo’n schelp die eindeloos lang likplezier gaf...Later, toen we werkten, was een ‘’frietje speciaal van Ben Mos’’ soms in het weekend een extra uitje, een zure bom op de markt peuzelde ik met veel genot op. Of 1-2x/maand een Big Mac, toen ik in Arnhem werkte. Nu genieten we af en toe van een echte Hollandse haring met/zonder uitjes. Nooit meer McD, en als we frietjes willen, maken we de ketchup of de McD-saus zelf. Veel lekkerder.

 

Zo kan het ook...een meevaller, die niet in onze begroting voorkwam, maakt het besluit om toch een warmtepomp voor het zwembad aan te schaffen, iets makkelijker. Eigenlijk is het vooruitlopen op de 1e uitbetaling per vlg. jaar...Op naar lekker warm water. Nu nog een kussentje plaatsen aan het eind v/h zwembad; ’s morgens knal ik soms met een vaart ertegenaan – rugzwemmen met ogen dicht is daarom al niet handig. Bovendien raak ik regelmatig de tel kwijt v/h aantal banen. Geen wonder dat Joost soms roept ‘’goh, wat was je lang bezig’’. Bij twijfel doe ik er gewoon 1 of meer extra...(zit nu op 65 banen of meer van zwemmen/aquajogging). Als ik Joost vraag naar een handige oplossing roept ie doodleuk ‘’dik kussen op je hoofd, met elastiek onder je kin vastmaken’’...LOL... Donderdagmorgen zegt ie ‘’effe wachte’’ en haalt uit de schuur een nieuw sponsje. Stopt ie onder de kap. Het werkt!

 

Gemak dient de mens. En omdat Joost zeker de komende maanden nog het meest in de tuin moet doen....hebben we een plantstok gekocht. Gooi je bovenin het plantje; zet je de stokpunt in de aarde, knijp je’t open, en zit plantje erin. Niks zittend op een stoeltje, of bukkend/knielend planten. Woensdag zette Joost 2 x 30 slaplantjes er met de hand in, maar de plantstok is onderweg. Easy-peasy. Donderdag is de temperatuur 18 – en later zelfs 21,1. ZALIG!

 

Even een ritje gemaakt door de omgeving. Fijn dat Joost weer tijd/rust vindt om te fotograferen. Met de prachtige amandelbloesems is er een overvloed aan moois te zien! Zin in ''amandelwolkjes en blauwe luchten''? https://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/ 

Vrijdag: nu hebben we al 74 mm regen; meer dan ¼ van de totale hoeveelheid aan regen ontvangen. Een record in de afgelopen 6 jaar. (Opwarming?) Top voor de natuur! En potverdriedubbeltjes, laat ik toch een verdwaalde natte sneeuwvlok langs zien dwarrelen! Echt! Even later zien we beiden dat op de bergen voor/achter ons een wit-sneeuw-zweempje te zien is! Voor de 3e keer in 10 jaar tijd. We blijven lekker binnen in de warmte. Doen de poezels ook. Kijken naar buiten en gaan weer terug naar hun slaapplekje. En die stomme kippen? Die scharrelen buiten! Tijd voor winterse kost: broccolisoep (broccoli gisteren geoogst) en ham-kaas-tosti’s. Zie de foto(s) van de sneeuw: http://zoom.nl/foto/natuur/ook-koud-in-spanje.2910253.html?object=user&object_id=137447

 

En ja hoor, eerst belt ‘’ze’’ dat ik maar naar ’t dorp moet om het pakketje op te halen. Ik mail een klacht naar dit flutbedrijf. Belt ze om 12.55 weer dat i.v.m. gladde wegen en ongelukken (in de Pyreneeën zeker...) de baas heeft gezegd dat ze moet stoppen met bezorgen...komt ze maandag...Flauwekulgedoe. Is helemaal niet glad. De bazin is  niet gebeld. Truus-excuus.  

 

Ik laat me niet gek of boos maken...en schrijf een satire over de absurditeit van gender-neutraal-gedoe...heb ik nu al voorpret. Zie onder: Verhalen.

 

Droppie blijft op afstand. Komt maar af en toe een brokje bietsen. Soms ligt ie achter op het plaatsje op de stelling. Felix krijgt bijna elke dag een aaibeurt van Joost. Gisteren – toen de zon even uit het grijs kwam schijnen, ging ie lekker voor de tafel op het terras liggen. Genietend. Brompoezel. Blacky snoezelt een paar uurtjes ’s avonds op mij, en gaat dan lekker slapen in het penthouse. Maxi en Zwartje – ‘’paps en mams’’ – liggen in het tuinhuisje (ofwel onder de klimpalen) achter het gordijntje. Mini en Wippie gaan of in de mand, of in het casita (halverwege de klimpaal) slapen. En soms liggen ze weer allemaal elders.

 

Maandagmorgen. Vroeg op. Koud weer. Zwembad is weer 14....Maar wervelwind komt, en de solar-boys om nog eens 7 panels de plaatsen. Joost moet tussendoor naar de tandarts. Te veel ‘’gedoe’’ op een dag. Ik probeer me af te leiden door Pinterest en schrijven. Dinsdag weer rust. Gaat de bel. Wat nou weer? Oh ja, het pakje van vrijdag. Pffff...

 

De keramiek-bord-kat met dansende muisjes zit nu in een lijst: voor het ophangen in de woonkamer moet er een railsysteem komen.’s Morgens kijkt een Roodborstje vanuit de heg altijd even onze keuken binnen. En af en toe ook nog in de middag. Nieuwsgierig. En heel leuk!

En nee, maandag is het niet afgewerkt. Ze komen dinsdagmorgen weer. Die solar-boys. Weer heel vroeg op. Plan A in duigen, op naar plan B. Ik besluit hapjes te maken want ik geloof niet in ‘’paar uurtjes en klaar’’. En ja hoor, plan B wordt plan C, want om 14.45 hebben we praktisch alles opgepeuzeld, op de speenvarken-filetjes na, die blijven in de marinade en eten we ’s avonds, nadat ze gegrild zijn, op. Is dus niet klaar. De installateur weet te weinig van het systeem zelf en moet daarom elke keer uitzoeken/puzzelen, navragen. Zwemmen in de late middag. Hebben die mutsen de stekker eruit gehaald en niet weer terug gezet. Jacuzzi te koud. Duurde uuuuuren voordat ik warm was.

Woensdagmorgen om 09.30 zouden ze komen. Weer vroeg op, gezwommen/ontbeten en we wachten. Om 11.50 stuur ik een sms, want ‘’tel. niet bereikbaar’’. Waar blijft ie? Ik probeer me niet te ergeren. Verheug me op ons etentje. Mañana komen ze, zonder sorry, foutje...Oooooohhhhhmmmmm.....langzaam in/uitademen. We hebben genoten van een heerlijke maaltijd in ons favoriete restaurant.

Donderdag: 4e ochtend van vroeg op. En tegen 10 uur belt ie ‘’vertraging’’. Niet ergeren, Lena..En het wordt 15.00 uur...De klei is nog te nat om te bewerken. Afwachten. 1 ding is zeker: vrijdag slapen we uit. Tuinwerk ligt even stil. Te koud. Het wachten is op zon/warmte, voor wortel, knoflook, ui, sla en doperwten.

Woensdag begon het gedonder, en riep ik ‘’die dekselse Intel, mijn PC is veel trager nu’’. Joost dacht ‘’laat maar kletsen’’...Vrijdagmorgen een mededeling rechts onder van Avfast virusscanner dat iemand het netwerk probeert binnen te komen...Ik heb never nooit dit spul geïnstalleerd!...Afijn, Joost gaat effe chekke, blijkt dat er zo’n gratis antivirus software via Microsoft sinds de 24e (woensdag dus) erop zit. Hoe? Raadsel. We gooien het eraf. Zie je wel, aan mijn hersenen mankeert niks!

 

Vrijdag moesten we naar Albir/Alfaz. Prachtige, felle regenboog gezien, genieten!

Zaterdagavond laat begint het te regenen. Op zondag  ½ 12 hebben we al 39 mm. Niet eerder zoveel binnen nog geen etmaal. En het drupt door. Zo stom van Spanje, dat ze al die jaren niets doet aan opvang van water, wetende, dat het steeds schaarser wordt. Wij hebben 2 grote 300-liter tonnen voor regenwateropvang, meer kunnen we hier niet kwijt. De poezenkattels vinden het maar niks. Zaten ze gedrieën vanmorgen op het kleed voor het luikje mistroostig naar buiten te kijken...’’ik moet plassen’’...en een enkeling dacht ‘’hier ga niet voor eruit’’ en Joost kon dus weer dweilen...Ik snap het wel. Een beetje. Maar het zijn watjes. Mooi-weer-poezels!

 

Deze zondag spijbel ik voor 1 keer. Ik ga niet zwemmen. Las vorige week dat bliksem heeeel vervelend kan zijn als je in’t zwembad bent....En 1 donder/bliksem hadden we al. En het blijft regenen. Wildzwijn-stoof, frietjes en bietjes-salade ging er wel in bij dit grijze, wisselende en frisse weer.

 

Maandag. Nee he, ’s middags is internet weer niet bereikbaar. DDOS-aanval op ons? Ergerlijk als het net op het moment gebeurt, wanneer ik iets wil opzoeken. Ok, ok, ok, geduld....Dan ga ik maar de frutsels van de klei-niet-plof-kip schilderen, daarna alles vernissen. Kan ie hangen. Aan de wand natuurlijk...Heb ik die klus eindelijk na maanden eens af. We zijn er tevreden over. Leuke, maffe kip-karikatuur is’t geworden, een ‘’gallina loco’’. Kijk onder Foto’s naar fotos 2018. Er zijn ook nog 2 foto’s van de zwembadrand met mozaiek...

 

Woensdag eindelijk offerte. Maandag a.s. gaan ze nog eens 7 solarpanels zetten. Ondertussen bestuderen we verder de opties voor zwembadverwarming. Er komen weer echt koude dagen/nachten aan (is dan ook winter...). Amandels, perzik in bloei. Narcissen al bijna uitgebloeid.

 

Donderdag Murcia: het is redelijk weer. Zelfs nog eventjes op een terrasje in de zon kunnen zitten. De Nordic-walking-stokken zijn met hun punt superglad op de straten/bordes in de stad (en natuurlijk binnen de winkels); dus ik heb nu stokken aangeschaft die voetjes hebben, antislip. Ziezo. Loop ik rechtop/goed, en niet waggelend voor zolang dat nodig is.

De allerlaatste verse mini-Kumato-tomaatjes zijn opgepeuzeld. Wat een feest. Zaadjes zijn bewaard. En de 1e groene asperge is opgepeuzeld. Tuinbonen, rucola en radijsjes zijn al gezaaid in de gefreesde tuin. En in de woonkamer een experimentje met gekregen zaadjes in een ‘’plastic’’ hoes-kastje.

 

2x 100 meter PE-slang van topkwaliteit en UV-resistentie: Joost kan aan de slag....maar de rollen zijn zo stug, dat ze eerst helemaal moeten worden uitgelegd, en dan in de warmte iets ‘’vormbaarder’’ worden...Zaterdag zijn beide rollen klaar. Gaan op een isolatieplaat, die van zwart plastic wordt voorzien. Dan gaan de 2 slangen via het schuurdakje langs de pergolapaal naar het zwembad: een naar de pomp (die gaat op het zitje in het zwembad) en de ander wat verder erlangs. Zo moet het lukken. Pffff...laat het nou zaterdagnacht stormen en zondag waait het flink. Geen goed weer voor dit soort klusjes....En toch hoor ik even later gebonk ‘’boven’’....Hij kan’t niet laten, die lieverd. Wil zo graag dat ‘’mijn’’ zwembadwater warmer wordt. Een 1 ½ uur later roept ie ‘’klaar’’ en warm water stroomt via het dak naar het zwembad. Yippie! Nu nog even een lekje bij een koppeling repareren, en het systeem is in werking! Doet ie later het plastic eronder.

 

Maandag –schrap-dag. Maar de eerste volle zonne-warm-dag voor het zwembad! Buiten is het 22 graden! Dinsdag zitten we op het terras aan zee bij Torrevieja; beschut wel 26 graden. Genieten.Woensdag: het water is bijna 16 graden. En dat na een vriesnacht!...Joost gaat met bacterieel geweld (bio maar wel zeer effectief) de processierups in de boom v/d buren te lijf. Die doen al jaren nooit iets. Wij wel. Elk jaar spuiten we ook hun bomen. Eigenlijk schandalig...Maar ja, Spanje.

 

Ja, ik begin het te leren. Ik moet eerder het ‘’luikje’’ naar de woonkamer openen. Dan komt snoezel-Blacky, en blijft praktisch de hele avond op me liggen. Kijkt me aan (je smelt...), rolt van de ene naar de andere kant (is maar goed dat mijn armen hem tegenhouden, ook al lig ik vervolgens heeeel ongemakkelijk...) en geeft een likje en kopjes. Zo lief. Echte, onvoorwaardelijke liefde. En tussendoor gaat hij altijd ook even bij Joost langs; voor aaitjes en ‘’ik vind jou ook lief’’. En soms kruipt hij ook op zijn buik/borst. En als’t genoeg is? Toezelt ie af naar een van zijn slaapplekjes. Welterusten!

 

Lees ik ‘’Schots eiland te koop voor een prikkie’’ (vanaf 280.000 mag je bieden): vlak bij het vaste land, met vervallen huis/schuur, wat schapen. Sublieme rust.  Met zonder zonnepanelen, windmolen, aanlegsteiger, maar wel met meertje. Wow. Tot ik las: temperaturen liggen rond 3 graden (januari) en 12 graden (zomer). En waarschijnlijk altijd wind. He, brrrrrr...

 

Vrijdag gaan we weer op stap. Moeten even wat halen boven Benidorm. Maken we er een leuk dagje van, want vanaf het weekend wordt het guur. Heet het. Maar het kan nog veranderen. En anders? Plan 2: heb nog wild voor een stoofschotel; of een tomatensoepje, wat knutselen misschien en lekker warm onder een fleecedeken rusten. 

‘’Parasol-solar’’ verwarming voor het zwembad. Een ‘’plu’’ van opgerolde ethyleen-slang, op geïsoleerde ondergrond, met pomp en zo voor circulatie. Zegt Joost...kun je ook gebruiken voor je vloerverwarming. Erg leuk, maar laten we nou geen vloerverwarming hebben...LOL

 

Het zou 3 dagen grijs, fris weer worden. Gelukkig blijkt de zon hier een andere mening toegedaan en schijnt zaterdag vrolijk. Warmt het huis lekker op. Het zwembad niet. 13,5....Maar ik zet door. Doet me niks. Behalve als de jacuzzi daarna op storing is en dus maar ‘’lauw’’. Oef...

Electrasnoer is uitgelegd. Kruiwagen staat klaar. Zaag ligt paraat. Komt ie binnen. ‘’Effe kijken of ik ga snoeien’’....niet dus, het zou gaan waaien, zon weg, en het is koud. Terwijl het maandag stralend en warmer weer wordt. Dus alles wordt weer opgeborgen. Zondagnacht word ik wakker. Het regent! Maandagmorgen nog steeds. 5,6 mm al. Niet voorspeld, maar goed voor de natuur. Dus ook maar plannen veranderen. Geen punt. Tegen de middag komt het zonnetje tevoorschijn. Yippie.

 

Ergens las ik zoiets als....Als je goed wilt slapen, denk dan aan een verhaaltje...Nou ik heb wel 101/1001 of versie 1/2/3 aan verhaaltjes of fantasie voor 10...maar helpt het? Ammehoela.

 

Dinsdagmorgen; stralende zon schijnt de slaapkamer binnen. Uit bed, zwemmen, ontbijten en dan 1e voorbereidingen treffen. Rustig aan dus. Woensdag: ik beperk me tot 4x bakken (x 2 lagen); om 14.45 is alles klaar. Ondertussen maakte ik hapjes. Prima gelukt allemaal. Ondertussen heeft Joost de palmen bij het zwembad gesnoeid (de lagere 2), en de aangetaste oude perzikboom weggehaald.

Het Sundisc-systeem (parasols zeg maar, 10 jaar garantie) lijkt ideaal. Maar komt uit NL en is duur. En lees ik ‘’vorstbestendig’’. Maar...hoe zit het met UV-bestendigheid? Want NL is niet Spanje!? Moet ik uitzoeken. Dan is er een (Duits) OKU-systeem (matten HD-PE 5 jaar garantie), met distributie ook in Spanje. Een warmtepomp willen we niet, want die verbruikt elektra. En dan heb je ook nog EPDM-matten (sommigen claimen 10 jaar garantie...); de goedkoopste optie. Maar...na een poosje googelen kom ik op het Black pool syndrome, ofwel, sinds 2001 al bekend/maar niet op te lossen: na verloop van tijd vergaat het EPDM van binnenuit, onder invloed van kou/hitte en chloor...En dan komen er minuscule spikkeltjes van afgebroken EPDM in je zwembad. Wil je niet. We denken er sterk aan, om zelf een diy-systeem in elkaar te knutselen. Zijn we voor 200,00 klaar, en kan het over een paar jaar opnieuw. Of zo...Enfin, wordt vervolgd. En nu is het ‘’koude seizoen’’ al bijna over...

 

Al meer dan 2 jaar gaan we 2-3x/maand in Alicante lekker aan de promenade smikkelen. Helaas...de laatste 2 keer vielen tegen. De bazen waren met vakantie....Een arrogante sneuzel ‘’jaagt’’ klanten weg of behandelt ze als domme toeristen. Service pet. En het eten? Is ineens fors duurder en kwalitatief slechter. Gisteren was de maat vol. We gaan maar weer eens op zoek naar een ander restaurant. Verdikkie...

 

‘s Avonds nog naar de vergadering. Over de asfaltfabriek. De gemeente heeft de boel ‘’op slot’’ gezet, zodat men er niet bij kan. In afwachting van herziening v/d oorspronkelijke vergunning staat dus alles stil. De kans, dat ie ooit nog opengaat, is miniem, maar laten we pas juichen als ie weg is.

 

 

Ik heb een nieuwe rubriek/informatie over CRPS aangemaakt. Voor als je meer erover wilt lezen/begrijpen en hoe ik met deze aandoening omga.