Nieuwtjes

Terwijl de zon volop straalt, er geen wolkje aan de lucht is, fluit een ijskoude wind rondom het huis. Brrrr......Wat zijn wij blij met ons goed geïsoleerde huis! Als ik uit het 17 graden zwembad kom, waai ik bijna omver...Geen voegen op vrijdag, dus. Maar wel chilies, paprika en tomaatjes plukken, voor als toch een klein nachtvorstje komt. Een koudegolf is over Spanje aan het trekken. Overdag onder de 15 graden, ’s nachts rond 2 graden. Koud dus.  Tijd voor een Thaise kippensoep; met veel groenten en lekker pittig. Word je warm van. En eventuele bacteriën en virussen zullen snel op de loop gaan, want dit soort soepjes zijn voor de ‘’soul’’ en het lijf. Geen plek voor engerds.

 

Zondag; zwembad 16 graden. En potverdriedubbeltjes, nog steeds ‘’gaten’’ in de vloer! Na 30 min. voel ik wel wat ‘’frisheid’’ maar met ruim 5 minuten in de jacuzzi warm ik lekker op. Schilderen, mozaïeken, beeldhouwen, kleien, schrijven...komt wel als het weer warmer wordt. Joost is geweldig, steunt me en samen vechten we. Kijk maar eens op google naar afbeelding voor frog – never ever give up.....En we genieten van kleine dingen. Zoals een paar meter ‘’gewoon lopen’’, niks waggelstap. Enne...als ik soms kort-door-de-bocht, geïrriteerd, geëmotioneerd of anderszins onbegrijpelijk gedrag vertoon? ‘’Gooi’’ het over de schouder; laat gaan. Het is niet zo bedoeld. CRPS komt met vele symptomen, zo ook deze. Of ‘’kuilen’’ op de bodem, of alles uit handen laten vallen of... Geen excuus, als je’t maar begrijpt. Ik doe mijn best.

 

Maandagmorgen: deze nacht was koud: min 2.6. Om 08.50 nog min 1.8, maar ik bikkel ga toch het zwembad in. Dat is nu 15. Het is te doen. Vadertje Winter mag weer naar’t Noorden, ik wil warmte! We zijn niet materieel ingesteld. Dus Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, dat hoeft van ons niet. Gedichtjes, en ook surprises, dat is wel leuk. Dus al wat ik op 5/12 heb te schrijven, gaat in rijm. Daar mag de ontvanger blij om zijn...

 

Dinsdag komt de solar-baas. Na 2 ½ uur is het probleem met back-up via tel. van de technicus opgelost en functioneert alles. De aansluiting/verkabeling was correct, het was een programma-dingetje...(nou ja, dingetje)....enfin, het werkt. Op naar fase 2: een grote batterij en nog wat panels of is de payback time toch te onvoordelig? Wordt vervolgd. Ik ben helemaal hoteldebotel...

Dus besluiten we naar Alicante te gaan en daar aan de promenade te gaan eten. In plaats van me voor het restaurant te laten afzetten, wil ik lopen. Proberen kan ik, toch? Overal op de promenade zijn stoelen, dus als het te veel is, kan ik rusten. We lopen langs het water. Kijken naar visjes, de boten, mensen en genieten v/d zon. Wat zal het zijn, 800 meter of meer? In elk geval, het lukt! Overwinning! Heerlijk gegeten. Terug? Ook lopen, en halverwege op een terrasje direct aan het water nog een glaasje wijn in de zon.

 

Woensdag: is het water 14 graden. Het moet niet veel lager worden...Gelukkig had Joost gisteren de jacuzzi een graad hoger gezet. Zalig. En eten? Tijd om het wildzwijn uit de vriezer te halen (...nou ja, de ragout dan)...lekker laten stoven. De laatste grote portie pepertjes is weggewerkt: 7 prachtig grote knalrode pepertjes-strengen hangen op het terras voor het raam. Mooie en leuke, kleurige – straks eetbare - decoratie. De gele heb ik gesneden en zijn naar de vriezer. Ziezo, vlg. jaar hoeven we geen pepertjes te zetten, denk ik....Ondertussen is Joost nog wat amandel- en andere bomen aan het snoeien. Ook de aspergestruiken moeten gesneden worden.  Langzaamaan, maar het werk gaat wel door. Kanjer, die man van me! Tot 16.00 uur hadden we ‘’zonnestroom’’’; voor de afwasmachine, de kookuren en de airco om even de keuken een beetje bij te verwarmen. Ziezo, dat gaat lekker.

 

Met de buren hadden we afgesproken, onze e-boeken uit te wisselen voor de e-reader. Laten zij nou bijna exact eenzelfde lijstje aan boeken daarop hebben dan wij. Hoe bestaat het. Ik ben blij met hun leen-boek van Dan Brown ‘’De oorsprong’’; voor het eerst sinds lang weer lezen.

 

En natuurlijk zijn er weer feestdagen hier: woensdag en vrijdag. Dus velen nemen een ‘’puente’’ en zijn dus donderdag vrij. Heb je zo 5 dagen ‘’vakantie’’ als Spanjaard. Joost is druk aan het rekenen ‘’loont het wel/niet’’; moet er een 7 of 10 kW batterij komen etc.etc.etc, hij heeft het maar druk. Is ook niet niks, zo’n besluit. Vandaag: spaghetti met zalm, courgette en paprika in tomatenroomsaus.

 

De winter is aan het vertrekken. Voor zondag wordt zelfs 20 graden of meer voorspeld. Heerlijk. 

Vrijdagmorgen, na 1 ½ uur mozaïeken is de klus klaar: de hele rand ziet er vrolijk uit met die handgeschilderde visjes op de tegels, tussen de gewone tegels-in-stukken. Het was zowaar 24 graden! Nu goed laten drogen en dan nog voegen. Da’s een rotklus.  Maar het wordt mooi!

En daarna gingen we uit eten bij ons favoriete restaurant: heerlijke St. Jakobsmossel, pannetje ‘’paddenstoeltjes’’ en lamscarré voor mij; Joost neemt een ensaladilla, pannetje gamba’s en een solomillo. Genieten.

 

Zaterdag: onwennig. De zon schijnt eens niet! Joost maakt het plateau schoon/klaar zodat het maandag gevoegd kan worden. Ik heb voor 1 keer een ‘’baaldag’’. We waren laat opgestaan (09.30), en als ik dan zwem en zo....ontbijten we pas tegen 10.30? Nee, eerst ontbijten. Ga ik wel om 12.00 uur zwemmen. Nee dus...Ik krijg me vandaag niet op gang. Zondagmorgen is het weer gewoon: opstaan, zwemmen, ontbijten. En maandagmorgen zelfs heel vroeg, want de auto moest naar de garage.

En dan staan om 10.30 uur de solarboys (gedrieën) voor de poort. Alles is/wordt nagemeten. 2 v/d 3 lui snappen het niet. Ik ben geen technicus, maar ik snap wel, dat als er ’s nachts xxx geconsumeerd wordt, niks geen stroom wordt opgewekt/verbruikt wordt via de Panels maar gewoon via het electranet. Maar als dan ‘s morgens de zon begint te schijnen, start de productie van de panels en zonder dat er ook maar 1 nieuw apparaat aan staat, verbruiken we ineens hetgeen we opwekken? Huh? En zodra de panels minder opwekken, verbruiken we minder, terwijl dan b.v. wel meer aan staat? Hier klopt toch ergens iets niet? Draadjes verkeerd aangesloten? Enfin, ik word knettergek van die boys: dan weer 1,2 of alle drie in de studeerkamer, kijkend naar het scherm, het huis doorlopend, buiten staand, niks doend, wachten tot iemand belt en ondertussen poetst onze wervelwind stoicijns door....Gebeuren doet niet echt veel zo. Met dat solar. En stroom gaat dan weer af/aan. Geduld is een schone zaak....Het komt wel goed, schatje. Ja Joost. Om 14.00 uur vertrokken ze. Ik had het eten al klaar: een eenpanshussel met aardappel, paprika, ui, knoflook, mais, gehakt en zo. En een gemengde sla.... Ze komen morgen terug...als de zon schijnt. Om e.e.a. in te regelen. En jawel: het is bewolkt. Woensdag regent het. Vrijdag?

 

Of ie een zwarte stip mag zetten op het midden v/h hoofd...ter oriëntatie...’’Is het makkelijker als ik er een vlaggetje in zet’’? roep ik...Enfin, een klein watte bolletje doet het ook. Joost zet steeds makkelijker de naalden, die ik vervolgens verder positioneer/erin duw. Teamwork.

 

Ik bel maar eens een keer rond 11.30. Of ik een probleem heb? Nee, ik wil weten, wanneer de auto, die gisteren was gebracht voor een kleinigheidje, klaar is...Oh, over een half uurtje/uurtje of zo. Als de baas er niet is, blijkt het altijd dat onze auto een dag later dan beloofd klaar is. Toeval? Enfin, ik heb geen puf om me op te winden. Om 12.30 is’t klaar.

 

De enorm grote coniferen achter in de oude fruittuin zijn gekopt. Ze zouden soms net even wat schaduw over de solarpanels geven. Pittige klus geklaard. Ik vond het maar eng; stel dat Joost valt, of...of...Maar die beren wuifde hij opzij, ‘’alles gaat veilig’’. Gelukkig. Het voegen van de tegelrand bij het zwembad laat ie dinsdag zitten, na deze snoei/opruimklus. Op woensdag wordt nl. regen verwacht. ‘’Kan het schoonspoelen voordat ik eraan begin’’ is zijn redenatie. Zit wat in, waarom zelf doen als het voor je wordt gedaan? Dat schoonspoelen dan. Want de voegkabouters zijn effe met de Noorderzon vertrokken. Da’s overigens heel onhandig, want daar is het koud, met hagel en sneeuw; maar ja, dat moeten ze zelf weten... En ook hier is het woensdag een grijze miezeldag. Dat vraagt om vrolijk eten: geel-oranje-rood en vooral een pitje, om het warm te houden: heerlijke kripiek, een rijst/nasihusseltje met boontjes, paprika, kip. Word je lekker warm van.

 

Woensdagavond komt Blacky kletsnat naar binnen. Ik maak hem droog met een zacht doekje; hij vindt het heerlijk. Als hij weer warm en droog is, likt hij mij als dank onder mijn kin. Kan ik weer schrobben...maar dat geeft niet, lieverd, je ‘’surrogaatmammie’’ beschermt en verzorgt je wel...

 

Heb ik weer...lees ik ‘’moeite met slapen? Tel geen schapen maar praat eens met de herder’’. Ja, leuk bedacht, maar die ligt diep naast me te pitten...(! of dacht u aan iemand anders?....)

We hebben een solar-lampje geplaatst boven de ingangspoort; ’s nachts is het pikkedonker in de straat, en als eens iemand ons huis zoekt is het maar lastig. Via Amazon besteld, de volgende dag ontvangen, direct opgeladen in de zon en geplaatst. En s’avonds kijken: Het werkt! Hoe simpel kan het zijn. Voor 19 Euro.

 

18 graden. Koud. ’s Avonds gaan we naar Decathlon; ik zag dat duikpakken in de aanbieding waren. En ja hoor. Voor 150,00 heb ik een 5,5 mm duikpak (merk Tribord, mooi afgewerkt met extra verstevigingen) met lange mouw/benen (niet genderneutraal, want het vrouwenpak is anders gesneden dan dat voor de man); en er zit nog een capuchon op; plus handschoenen van 6,5 mm en schoenen van 6,5 mm gekocht. Niet duur. Kan ik de hele winter doorzwemmen. Want dat zwemmen/oefenen is toch heel belangrijk. Zaterdag was het D-day; zalig voelt het! En zelfs die ‘’enge’’ (want heel strakke) hals/capuchon is te doen! Ik ben blij. Het uittrekken is een toer; vooral de schoenen, dus voor even heb ik maar weer de oude schoentjes gepakt zolang die knie zeurt.

 

Zaterdag voorbereiding voor broodbakken op zondag. En terwijl ik als ‘’nikki-bakkertje’’ zondag van 0930 – 1400 bezig ben snoeit Joost o.a. de druiven. Ziezo, 2 grote klussen tegelijk! Het roer in de keuken heb ik overgenomen, en dat voelt goed. Soms loop ik soepel, dan weer roept Joost zachtjes ‘’  pinguïn’’. Hoe dan ook, ik loop...En hij bedoelt het goed, hoor.

 

En oh, wat een teleurstelling; het voegenspul voor de tegels blijkt oranje uit te slaan! Heeeel verkeerd type. Geeft niet. We gaan het iets uitkrabben, en het goede erover, zie je er niks van. Maar wel balen, als je denkt het juiste te hebben gekocht. Samen hebben we dinsdag gemozaiekt. Leuk! Is nog wat onhandig/onwennig op de vloer, op een isolatieplaat, maar goed, het schiet wel op! Nog 2 meter te gaan, dan is’t klaar! Op het voegen na.

 

En soms….dan heb ik even een lastig moment; knie per ongeluk iets verdraait, waardoor pijn/stijf voor paar dagen; gevoel; ‘’ik kan weer niks’’; vaak heel slecht slapen, onrustige benen, coördinatie totaal in de war; emotioneel soms overgevoelig; kan slechter tegen van alles & onrechtvaardigheid in de wereld en roep dan ‘’ik stop met Lena/de website’’; geen puf om te kleien of schilderen en schrijven, terwijl ik wel wil. En is alles in mijn hoofd (en soms lijf) helemaal in de war, denk ik dat ik gek wordt en ga zo maar door…k heb inmiddels na heel veel onderzoek, wetenschappelijke berichten, verhalen van lotgenoten en wat dies meer zij, begrepen, dat dit dus CRPS (of SDRC/algoneurodystrofie) is...Hoe te behandelen? Onbekend/experimenteel maar nog geen echte doorbraak. Genezing? Onwaarschijnlijk. Onleuk. Kl...e ziekte. It sucks. Maar ik vecht, zet door, ga niet bij de pakken neerzitten. Is niet mijn d....tje als u snapt wat ik bedoel.  Samen gaan we ervoor.

 

En s’avonds komt Blacky toch weer even knuffelen en Joost is er altijd. En de zon. Dus...kom op, vecht, leef, geniet. Zondag a.s. gasten; gaan we lekkere tapas maken. En ook Felix is er weer. Smikkelt lekker tot zijn buikje vol zit. Als hij op tafel zit, ligt Blacky rustig in de mand; de eet-tafel is kennelijk ‘’heilig’’; wie erop zit, mag blijven....Droppie komt ’s avonds laat nog even eten. Ook goed.  

 

De zon schijnt volop, dus we gaan in Alicante aan de promenade eten. Even eruit. Rustdag, morgen weer tegelen en zo. 

Joost is druk. Heel druk. Om 08.15 stond hij al naast het bed zich aan te kleden. Vrijdagmorgen. ‘’Effe kijken’’. Naar het solarsysteem, dat live aangeeft hoeveel solarenergie wordt opgewekt en wat we verbruiken. Een uur later gaat ie nog eens kijken. Nou, ik heb er geen ‘’kind’’ meer aan...En verdorie, net 1 maand na de garantie is de pomp voor de put weer kaduuk. Wederom water erin gekomen. Zaterdag naar de winkel. Men gaat het bekijken. Ik hoop op reparatie/vervanging, want het is toch te gek, dat net een 3-tal weken na garantie het spul kapot gaat? Ja, ik weet...goed voor de fabrikant.

 

Oh, oh, oh, eerst kruipt het koude water vanaf mijn voeten omhoog en dan verder...Vervolgens als ik op de rug lig om te zwemmen, langs het ruggengraat naar beneden. Lezer dezes kan zich wel voorstellen hoe dat voelt. Juist. Ijskoud. Net 21 graden. Maar goed, ik zet evenwel door en na baantje nr. 6 voel ik de kou minder. Doorzetten. Maar 50 baantjes te gaan... En aangezien de jacuzzi grotendeels met zonnewarmte is opgewarmd stap ik zaterdagmorgen van een 21 graden zwembad in 38.5. In 5 min. helemaal door en door warm. Heerlijk. Het in/uitstappen is nog even een ‘’dingetje’’, maar donderdag kan ik zelf erin/uitstappen.

 

Felix zit op de muur. Even later komt ie op terras. En stiefelt zo de woonkamer binnen. Gaat daar even goed zitten en alles bekijken. Zo van ‘’ik wil hier wel wonen’’. Joost twijfelt ineens, is het wel Felix? Of Snuitje, van vroeger? Foto-check wijst uit: Felix. Even later smikkelt ie op tafel. Na het eten komt ie naar binnen en gaat op een meter afstand van Joost in de woonkamer languit liggen. Oogjes dicht. Joost gaat er ook maar eens bij liggen, praat met hem. Felix blijft alert. Joost gaat stikkie halen, kijk ik opzij, stiefelt Felix ineens langs me de gang in. Huh? Liet zich ook even op tafel aaien.  Zonder brommen. Wat later wel gebrom/geblaas; Mini wilde naar binnen. Joost moest even interveniëren... Poezenkattels... Het is me het boefje wel. Onze Blacky. Elke keer verzint hij weer een ander slaapplekkie. Bij voorkeur een van die van de andere poezekattels...Nu is de mand aan de beurt. En die bewaakt hij zo goed, dat hij ’s avonds niet meer binnenkomt. Geen gesnoezel. Even dan.

 

Zondagmorgen kan ik mijn geluk niet op als ik om 11 uur de ‘’whatsapp’’ (voor de asfaltfabriek, op de PC) open: onze advocate heeft een schrijven ontvangen van de Asfaltfabriek, dat ze het proces staken. Wij hebben gewonnen! Ze beseften zich, dat we bereid zijn ook voor de rechter voor ons gelijk te vechten en ze weten, dat ze hartstikke fout zitten. HET IS OVER – maar pas echt als ik het schrijven heb gezien (inmiddels ontvangen) en de fabriek ontmanteld is! Nu hopen dat de gemeente doorpakt en de fabriek sommeert, snel op te zouten. Vrees dat dit illusie is. Dan maar actie!

 

Talen...Nog nooit van ‘’de bietenbrug op’’ gehoord. Blijkt te betekenen, dat iets verkeerd/fout kan gaan. Juist, nou snap ik het. En dan ben ik ook nog bezig met Valenciaans leren. Onleuke taal.

 

We gaan wijn halen bij de bodega. Parkeert zo’n jonge slungel in een grote Audi zo, dat je het wagentje haast niet kunt pakken. Er zijn duidelijke strepen ‘’hier niet parkeren’’, net voor de deur. Joost spreekt die lummel aan. Die nog een grote bek heeft, en binnen bij de kassier zijn verhaal wil halen. Maar oh, oh, oh, die zegt ook ‘’verboden te parkeren’’. Even later staan we voor de kassa. Zoeft de kassier ineens ervandoor. Naar buiten. Gaat die lummel nog eens van katoen geven. Knap van Joost en die jongen! Arrogante piepzak. Die egoïstische Spanjool.

 

Zondagmorgen geeft de inverter een foutmelding aan. Verdorie. Even later heeft het systeem het kennelijk zelf verholpen. Maandag denkt Joost dat e.e.a. ‘’dubbel’’ wordt geregistreerd. Kortom, we zijn er nog niet met de registratie en de gegevensverwerking. Maar we wekken nu ca. 6-14 kW/dag op, noodzaak dus om meer panels te regelen. Maar het scheelt al wel fors.

 

Maandagmiddag begint Joost aan het ‘’mozaïek’’ op de vloer aan de achterkant v/h zwembad; met af en toe een Mexicaan vissie erin (handgemaakte tegels); ik zit erbij en geef af een toe een suggestie. Oh, wat jeuken m’n vingers; ik zou zo graag daar zitten en mozaïeken! Maar goed, we doen’t samen. Leuk!....moet je natuurlijk niet poezekattels hebben, die ’s nachts, als het nog niet helemaal uitgehard is, erover lopen....’s morgens zaten ze schots en scheef...Maar Joost regelt het weer. Gebeurt maar 1 keer. Dinsdagmorgen om 0730 gaat Joost even eruit. Even later kruipt hij weer in bed, dekbed dik over de oren, en mompelt ‘’winter. 0.6 graden’’. Huh? Om 0830 ga ik even kijken. 0.3.KOUD! Om 10 uur is het gelukkig weer 11,5 graden. Maar ‘’vadertje winter’’ is vroeg. Liever heb ik ‘’moedertje zon’’. Donderdag aan zee in Torrevieja heerlijk gegeten. Stralende zon, glinsterende zee, oh wat is dat prachtig!

 

Woensdag werden alle paprika’s geplukt, en alle rode/oranje pepers. 1 droogmachine vol. Nu staan alleen nog gele pepers. Of die nog rood worden? En af en toe een tomaatje en een aardbeitje....De laatste druiven zijn op. Evenals granaatappel. Mandarijnen vanaf nu en sinaasappelsap! 

Olijven: na de oogst van donderdag gingen we vrijdagmorgen voortvarend te werk. En 12.30 was de klus bijna geklaard; op af en toe een paar slagen v/d pers aandraaien na. s ’avonds werd de volle bak naar binnen gedragen, floepste net een beetje olie eruit. Zonde, maar de bak was wel erg vol/zwaar. Enfin, in de middag de schoonmaak: matjes leegmaken, weken in zeepsop, vooraf eerst de grove resten wegspoelen. Ruim 50 kg weggewerkt. Ca. 9 liter olie. Zondag, met stralende zon en een niet-koude wind, maakt Joost de rest schoon. Om 13 uur is alles klaar, en daarna in de kelder opgeborgen. Kanjer, die man! Ik kon helaas niet zoals gebruikelijk veel helpen.

Tja, en er hangen nog een 3-tal bomen tjokvol zwarte olijven, en andere bomen hebben nog groene olijven zitten. Maar wij plukken ze niet meer. Heb al wat rondgebazuind, maar vooralsnog niemand, die ze wil. 40 – 50 kg, gratis en voor niks. Het zij zo.  

 

Bij de Mercadona zie ik ineens dezelfde mini-tomaatjes als bij ons in de ‘’stenenbak’’. Het blijkt een Kumato te zijn! Yammie! Hij zit nog tjokvol, die ‘’struik’’ en elke dag pluk ik een paar voor in de sla. Hebben wij weer. Met dank aan een vogel...

 

De eerste mandarijnen opgepeuzeld. Zalig zoet. Verdorie, en in een paar andere zitten wormpjes. Tja, mijn fout. Had ik maar niet moeten vallen/hadden we vaker kunnen spuiten (bio) en waren die beestjes er niet in gekomen. Helaas, vlg. jaar beter..

 

De trapleuning in de keuken werkt top! En nu het water in het zwembad 22 graden is? De eerste 2 minuten zijn erg, maar daarna zwem ik stevig door. En anders...gaat er t.z.t. eerst een keteltje warm water in het pak. En daarna? Koop ik een 8 mm pak...Met de fysio ben ik voorlopig gestopt; alles wat ik kan doen aan oefeningen, kan ook thuis. Elke dag. Op naar airwalken.

 

Tot op heden hebben we nog niet hoeven verwarmen. De zon en de goede isolatie van huis en dak zorgen ervoor, dat het in huis heerlijk warm is. Deze week overdag buiten tot 19/20 graden, en nachttemperaturen onder 10. Dinsdagmorgen 6.2. Het wordt winter. 

 

Iedereen heeft dus nu de bevestiging van de ‘’notificación’’ inzake de Asfaltfabriek. Ik bel de policia Local, of ze de mijne ook hadden. Aardige politieagent kwam langs. Met een stapel van notificaciones die ze nog niet hadden verdeeld...Die van ons zat er niet tussen. Vlg. de Gemeente is de termijn inmiddels verstreken en kachel ik er achteraan. Vreemd. Tegelijkertijd met de andere 5 medestrijders heb ik de aanvraag ingediend via de advocate. Hoe dan ook, verontwaardiging en hoogoplopende emoties in de groep. Ik vermoed een fout bij het advocatenkantoor. Daar hoor ik niks over. Maar ze biedt aan, alsnog iets te regelen zodat ik kan participeren bij evt. verschijnen voor de rechter. Een v/d medestrijders had een simpele oplossing: ‘’je gaat mee als we naar de rechter moeten, omdat je onze adviseur bent, naast onze advocate’’. Maar daarvoor moet ik die registratie hebben, want ik geloof niet dat ik zomaar naar binnen kom. Kloppen doet niet. Maar de groep staat achter me.

 

De tuin ziet er puik uit nadat de ‘’tuinman’’ 3 keer is langs geweest. Mag gezien worden. Fijn. Donderdag plukte ik nog wat onkruid uit de bloembakken; de kippen smulden ervan.

 

Donderdagmorgen: alles is aangesloten, maar ergens klopt het nog niet. Die solarinstallatie.  Potverdrie...Woensdag zouden ze met 2-3 uurtjes klaar zijn. Om 19.00 vertrokken ze. Niet klaar. En donderdag? Het systeem is te nieuw kennelijk. Maar wel supermodern en top. Hutseflutspruts-nogeensaantoe, wordt de opgewekte solar naar het electranet terug geleverd, lijkt het. Of lezen ze verkeerd? Huh? Er was speciaal een interface/kastje geplaatst zodat het NIET terug geleverd kon worden (mag niet, bovendien boete). Ondertussen is het 14 uur. Pffff....Zegt die leukerd van een ‘’electrista’’ nog ‘’maar alle stroom die je nu gebruikt, is solar’’..Ja, ja, kan ie makkelijk zeggen, maar hoe weet ik dat nu? Enfin, Joost is rustig ‘’is hun probleem’’. Even later – als ik aan het koken ben (jawel, met 1 of zonder kruk ben ik weer ‘’in charge’’ en zorg ik weer voor het eten) – roept ie ‘’nu het debat een paar minuten pauze heeft, kost het ook geen stroom’’. Grapjas...Enfin, het probleem is ook na de lunch niet verholpen. Blijkt een programmafout te zijn. Verdorie. Na 18 uur functioneert alles, is e.e.a. aangesloten aan de pc, en kunnen we per dag zien, hoeveel solar energie we opwekken. Als het onvoldoende is voor het verbruik, wordt automatisch de verbinding met het elektra net gemaakt, en krijgen we ‘’gewoon’’ stroom. In de zomer veel meer dan in de winter. Mogelijk nog 6 panels erbij. Effe eerst afwachten.

 

De week liep dus weer eens heel anders dan gepland. Dat zijn we inmiddels gewend. Het zij zo. In elk geval hebben we nu vrijdag ‘’vrij’’ en geen mensen over de vloer. Zalig. Rust.