Nieuwtjes

Potverdrie, nog nooit leken 25 meter zo lang....ruim 21 kg Hollandse poot-piepers in de grond douwen (eerst met schepje diep kuiltje maken) , grond erover en op naar de volgende....pffff...Zegt die leukerd na afloop....Tja, lieverd, natuurlijk was het veel; ruim 34 meter. Oh, nou snap ik het...Enfin, ze mogen groeien! Ondertussen zorgde Joost ervoor, dat de brandstapel in de fik vloog (gecontroleerd, met beleid); alle snoeiafval van palmen, laurier en nog heel veel meer, is letterlijk opgegaan in rook. Zo, is dat ook weer weggewerkt. En de verwachte regen voor het weekend? Kwam dus niet.

 

Het leghok-stopdeurtje design van Joost werkt! Vrijdagmorgen zaten ze nog precies zoals ze geplaatst werden. Ziezo! En zaterdag kregen we het 1e Henne-eitje van Chikkie nr. 2. Dat wordt dooreten! En jawel, vooralsnog elke ochtend rond 0800 de hokjes openen.

 

Soms, zo onder een gemoedelijk etentje, komen de beste ideeën naar voren. Wat, als we...en zo filosofeerden wij over het dak. Want de kosten die nu begroot zijn, da’s gewoon veel te veel. Hoewel een puntdak ons nog steeds onze voorkeur zou hebben, het moet wel betaalbaar zijn. En we hebben heeeeeel veel bomen in de tuin, maar helaas, geen geldboom....Dus bedachten we een aantal alternatieven, die minder kosten. En zonder vergunning gedoe. Plan B dus.

 

Ja hoor, zondagmiddag begon het gedonder weer; internet steeds trager, tot ie uitviel. Komt vaker voor. Moet je gewoon tot maandag 0900 wachten, dan doen ‘’ze’’ een reset, en werkt het weer...Aldus geschiedde. Moet je natuurlijk niet daarna vanaf 10 uur stroomuitval hebben...Net nu ik een waslijst aan activiteiten wilde afwerken. Moeilijke oefening in geduld. Het weer was er niet naar om lekker in de tuin te werken, maar toen de pc het weer deed, maakte ik het tuinplan. Voor als ik aan de slag wil/kan. En werkte mijn lijst in hoog tempo af.  

 

Maandagmiddag laat ‘’of ik ook naar de bijeenkomst kom’’ v/d gemeente. Inzake bestemmingsplan. Dat wilde ik wel. Een hele lange zit, maar wel interessant. En een inkijkje/kennis vooraf. Moeten de ‘’gewone’’ burgers nog een paar maanden wachten, want dit was een informele bijeenkomst voor m.n. de grote belanghebbenden zoals politieke partijen (?), water- en agroboeren, projectontwikkelaars en zo. Kijk, soms is ‘’in de kijker komen’’ ook wel eens handig. Maar ik voel niks voor ‘’oprichting van nieuwe, apolitieke partij’’ of deelname in...Maar dit soort ‘’extraatjes’’? Daar maak ik graag tijd voor, wil ik constructief meedenken/meepraten. Dat vind ik nl wel leuk.

 

Daar wachten we dan. Woensdag 11 uur. Dakmannetje. Is niet gekomen. Belt ie om half 4. Ja, of ie de afspraak van morgen van 11 naar 18 uur kon zetten. Huh? Leuk geprobeerd..En Nr 2 om 17 uur? Echt niet, om 18.30 belde die, druk druk druk, Donderdag kwam pief nr. 2 wederom niet opdagen tussen 12-14 uur. Die kan de boom in. Nr. 2 om 18 uur wel? Om 1755 belde hij, hij was nog 7 km van ons vandaan. Lang verhaal in het kort en 5 tels verder - dit sympathieke ADHD mannetje bleek niet te kunnen luisteren en deed er dus 1/2 uur over om ons te vinden...Tjonge, jonge jonge...Enfin, offerte volgt.

 

Oei, oei, oei, de lentekriebels jeuken bij vreemde kattenpoezels, die komen weer massaal ‘’buurten’’. Meestal met weinig succes; of de katten jagen ze weg, of wij. Moet er niet aan denken om nog een mamipoes met jongen hier op te vangen....6 is genoeg. En die nep-maxipoes is dik zat, evenals de zwart-witte Felix/Felikaatje en nog zo wat poezels op zachte pootjes...

 

Elke keer als we weg gaan, moeten we de solarpanels afdekken; want bij stroomuitval kunnen die oververhit raken, met kans op schade. En..bij stroomuitval werkt de waterzuivering niet, maar goed, daarvoor hebben we in de kelder een paar 8-liter flessen voor nood. Dus dekken we braaf af...Maar dat moet anders!? Wat bedenkt die lieverd van me; een kleine solarinstallatie met accu (= batterij) en omvormer. Of met grotere accu’s, om stroompieken op te vangen. Oeps, dat is even wat anders dan een ‘’soort batterijtje’’ a la bescherming voor de pc. Ahum...is het niet toch gunstiger, om de ladder goed te verankeren, met een beugel boven voor de overstap op dak, zodat ik makkelijker/met minder angst naar boven klim om de panels af te dekken? Hoeft hij niet omhoog...Bovendien hadden we een maand geleden extra stof gekocht. Voor afdekking. Consequentie is dan wel, dat de tank niet opwarmt voor warm water/verwarming. Dilemma...maar wel belangrijk om over na te denken. Wordt vervolgd.

 

Krijgen we’t hier ook? Sinkholes? Potverdriekonijntjes, in de vroege ochtend strompel ik nog half suf naar het kippenhok. Was ik er verdorie bekant erin gevallen. En heus gat. Echt waar. Op het straatje rond het schuurtje bij het kippenhok...Vraag ik Joost ‘’heb je’t gezien’’? begint ie te lachen ‘’oh, die bij het perenboompje? Da’s gewoon een kippen-lekker-lig/wentelgat’’...Nee lieverd, die had ik nog niet gezien. Het is me wat. SInkholes of gatenkaas; we kunnen kiezen...(hint...komt van de wortels v/d bomen...)

 

Joost is druk bezig; stel...dat de auto het begeeft en we eerder dan begroot/gepland in 2021 aan een nieuwe auto toe zijn? Is het wel handig, als je een idee hebt, welke je dan wilt. Voorwaarden: automaat, liefst geen diesel en absoluut geen Duitse auto. Franse dan? Liever ook niet. Een slim mens bereidt zich voor, toch? Maar da’s nog een hele toer hier in Spanje; flutsites, info met van alles eromheen wat het weer waziger maakt of dat, wat je wilt weten, verdoezelt...Kortom, een hele klus. Niet erg. Buiten is het grijs, miezerig. Echt weer voor zo’n uitzoekklusje.

 

Zo, de buurvrouw van de illegale asfaltfabriek meldt ons, dat er activiteit is; aanleg van elektra. Oeps. Joost rijdt erheen en kijkt. Natuurlijk iedereen net even aan de koffie in het dorp. Even later berichtje van een andere ‘’meekijker’’....aanleg voor de fabriek. Huh? Politie is erbij gehaald. Maar die kan niks doen. In verband met een feestdag...De gemeente is natuurlijk ook gesloten. Stiekem gedoe of gewoon ‘’onderhoud’’? Toeval? Op een vrije dag? Raar...Met de juriste heb ik vlg week een afspraak. Dachten net ‘’de gemeente speelt op tijd, zodat de fabriek zelf aftaait’’....Blijf ik daarin geloven/hopen of speelt hier toch stiekem een vies spelletje? Nou, dan zijn de rapen nog niet gaar...

 

Komt Joost donderdagmiddag binnen. Was aan het frezen. Komt er ineens een witte kleine reiger...’’ik heb een nieuwe vriend; een witte’’ roept ie me toe. En echt, kijk hem eens staan! Prachtig. En dat hier in ons dorp, op ons stukje land!

 

Het kleine Hollandse vriendenclubje (althans de vrouwen daarvan) gaat op les. Keramiek. Bij een Russische kunstenares. In een buurdorp. 1e les gratis, kennismaking. Strenge juf ‘’vandaag maken we een vaasje’’ of mogen we creatief wezen? Ben benieuwd. Even weer iets anders. Als het bevalt. Heb al ‘stapels’ ideeën...

De twee perzikbomen zijn een roze wolk geworden; prachtig, zoals die bloesems bloeien! De nieuwe Chickkies durven steeds een beetje verder het grote terrein te verkennen. En verdorie, vrijdagmorgen vroeg dik ijs op de tafel buiten. Huh? Het zou toch niet meer vriezen. Joost inspecteert gelijk alle kranen. Gelukkig. Niks aan de hand. Maar het heeft wel eventjes gevroren. Oeps. Enne...we hebben al de eerste groene asperges opgepeuzeld! Superzalig! En de vriezer beneden is zoveel leeggehaald, dat de resterende inhoud in de twee vriezers boven geplaatst kan worden.

 

Maxi, Zwartje en Mini liggen gedrieën dicht bij elkaar op de bank op het kleed. Lekker warm achter het raam. En als de zon schijnt? Liggen ze te bakken en weten van gekkigheid niet, hoe veel ze om-en-om moeten rollen. Heerlijk toch, voorjaar?

 

Dinsdag vorige week haalden we de twee nieuwe bruine Chikkies...en op zaterdag kregen we het 1e henne-eitje van een van hen. Inmiddels legt ze praktisch elke dag. Top! Zondagmorgen is het grijs, maar om 13 uur is het 16 graden. Niet te koud dus, hoewel, geef ons maar 25 graden...De heuveltoppen (oh pardon, dat heet bergen...) zijn in nevel gehuld. Binnen hebben we’t lekker warm.

 

Pffff...een permiso/vergunning voor een giftige asfaltfabriek is zo gegeven, maar moet je als particulier je dak willen veranderen....om je haren van uit te trekken...We hadden de aanvraag ingevuld, het project van het bedrijf aan toegevoegd, maar ineens wordt gezeurd over ‘’foto’s’’ en een hoeveelheid aan technische nitwitinfo, ook  als het niet eens van toepassing is op een dak. Huh? Enfin, Joost en ik hoopten nog op mildheid van de technici op dinsdag. Nee hoor. Arrogante piepzakken. En dan vragen die boeven ook nog 3,5% van de kosten als ‘’vergunningskosten’’ voor 1 stempeltje? .Afzetters. Nou, zelf zijn het dus flut-vul-zelf-maar-in technici, want we moeten een ‘’echte’’ technicus/architect inhuren, die een volledig project indient. Nog een die eraan (veel!) mag verdienen. En de 1e offerte is binnen...Potverdr... Zo wordt het haast onmogelijk. Te zot voor woorden. Tijd voor plan B. Een reuze douchekap? Of...? Kom maar op met crea-ideas...!

 

De temperatuur maandag tegen 13.30 loopt op naar 18.4. Helaas, vanaf een uur of 15.00 wordt het grijs, donker, en zowaar, een voorspeld buitje. Het was zo mooi buiten...En nee, he, zondagavond hoorden we’t al...Miauw...En maandagmiddag zag ik hem. Bij de buren. Op het muurtje. Miauwend kwam hij naar beneden; een mooie, slanke, puik uitziende Felix-kater. Durfde net niet mijn hand aan te raken, maar het scheelde niet veel. Nr. 7 in aantocht? Als onze kattenpoezels hem willen adopteren, dan hebben wij natuurlijk te volgen...Maar Joost oppert ineens ‘’is het geen vrouwtje’’? Oeps. Nou, dan heeft zij wel pech hier. 3 je-weet-wel-katers...Vooralsnog nog geen logeetje...

 

Woensdag uitstapje. Want elke dag urenlang uitzoek/speur/denk/doewerk, pfff...Dus op naar Lliber....daar zouden reuze-orchideeën zijn. En ja hoor, precies volgens instructie vonden we ze. Nog pril, maar toch, prachtig! Kijk maar weer eens naar Zoom en Joost’s fotoblog! En even genoten we bij Javea van een wilde zee en veel bedrijvigheid. Even bijkomen. Heerlijk. Onderweg stond de tel. niet stil, want dinsdagavond hadden we een advertentie gezet voor de Quad. We gebruiken hem te weinig, en als er straks weer iets mis mee is....nee, die ellende willen we niet nog eens...Pfff..dat hebben we geweten, er was veel interesse! De eerste kijker donderdagmorgen? Gelijk raak:  ‘’deal’’. Met aanbetaling. En deze keer gaat het relaxed; via de gestor van onze garage; ik deponeer de gegevens, en zij regelen’t. Wel anders dan met de auto; moesten we eindeloos achter documenten aan, naar Alicante, uren in de rij, naar belastingdienst, bank en zo voorts. Nu niet. Ze bellen, als de papieren klaar zijn. Hoe simpel kan het zijn...Pfff...Ik opper alvast, dat de ruimte gebruikt kan worden als nieuwe katten-lounge/relaxhonk. Of bed-zonder-breakfast/toilet en zo...Vond Joost niet zo’n goed idee. Snap je dat nou? Opslag van tuingereedschap en zo; da’s pas saai...Ik zal het wel opleuken...

 

Uitdaging. Voor Joost. Donderdagmorgen; hoe gaan we de legnestjes voor de avond zo ‘’dichtzetten’’ dat de nieuwe kipjes er niet in gaan slapen (veel makkelijker dan op de slaapstok, denken ze)....de afgelopen dagen oefende Joost met diverse maten kartons, maar elke keer bij inspectie ’s avonds...lagen ze er toch weer in. In die nestjes....Nou, Tompoes verzin een list. Of Joost. We moeten ze toch verdorie kunnen opvoeden dat ze NIET in de legnestjes slapen, maar netjes op stok, zoals het echte kiepjes betaamt...Enfin, samen plaatsen we de nieuwe versie ‘’leghok-deur’’ van karton. Ik ga morgenvroeg eruit om de hokjes te openen. Ben benieuwd.

 

Wilde dat alles zo makkelijk ging...Eindelijk, donderdagavond een mailtje. Van de juriste. Zat alle dagen in de rechtbank. Maar...ze wil me spreken m.b.t. haalbaarheid & kosten. Vond ondertussen nog wat ‘’onleukigheden’’ m.b.t. de asfaltfabriek. Er komt steeds meer naar boven...Kortom, we blijven doorgaan. Kost zo ongelofelijk veel tijd. Duim maar voor snel einde. Ik ben’t echt zat. Als het niet zo belangrijk was en direct op ons leven ingrijpend, zou het nog een leuke ‘’speurneusklus’’ zijn. Maar zo zit er druk op. En gevoelde verantwoordelijkheid; want wie wil nou zoveel tijd besteden om het dorp, het dal te redden? Ik, sufmuts. Maar goed...

En dan heb je het ‘’genoegen’’ om eens in een Citroen Cactus te mogen rijden...Nou, 1x en nooit meer...Als je erin stapt, zak/zit je bijna op de bodem...is nog tot daar aan toe, want de stoel is comfortabel. Maar probeer vervolgens maar weer eruit te komen....Nou, nou, nou, dat is zelfs voor een kwieke 50/60+er een puntje....En dan die ingebouwde navi:  waardeloos, vast Frans geïnspireerd...zeker als je een TomTom gewend bent...Wat een flutprogramma! Enfin, wij blieven hem niet. Geef ons maar de Kia, da’s pas een auto.

 

Het lijkt net even Hollands weer, maar gelukkig anders...Zondagmorgen stevige windvlagen, af en toe een miezel/hagel- of regenbuitje, en vervolgens weer volop zon. De poezenkattels zitten op het terras, verontwaardigd naar buiten te kijken. Hoe kan dat nou? Ja, vraag ik mij ook af. Enfin, de zon overwint. Hollandse buien verdwijnen snel.

 

Chikkie Catalaan is dood. Hadden we al voorzien. Zaterdag. Zij ruste in vrede. Ze heeft een fijn leven hier gehad, maar nu was het op. De overval van de vos heeft een trauma bij haar achtergelaten, ze werd nooit meer ‘’de oude’’. BiBlue moet zo snel mogelijk weer 1-2 maatjes krijgen, dus maandag gaan we naar de ‘’kippenboer’’. Helaas, die kunnen we pas dinsdagmiddag ophalen; 2 makkelijke, rustige, goed leggende rood-bruine; Rhode Island Reds.  Dinsdagavond nog een heel gedonder; Kakelaarster BiBlu wordt uit het legnest gezet, ze mot op stok! De 2 roodjes ook op stok. 2 uur later gaat Joost nog eens kijken. BiBlu buiten kakelend, 1 bruine buiten op stok. Enfin, Joost regelt het weer, sluit ze op. Vroeg in de ochtend gaat luik open, BiBlu stuift naar buiten. Om 11.30 zijn de 2 bruintjes nog lekker binnen in het warme hok, kijken om zich heen. BiBlu scharrelt buiten. Went wel.

 

De eerste perzikbloesems knallen eruit. En de amandelen komen ook met meer bloemetjes. Overal in het dal begint het wit en roze te kleuren. Een roodborstje smulde van wat zaad op het plankje wat we vanuit de badkamer kunnen observeren. Wat een prachtig vogeltje is dat toch! Catootje’s oog is weer ok; vrolijk keek hij me maandagmorgen aan, en mauwde zelfs eventjes. Zo van ‘’alles weer ok’’.

 

De kranen worden in de tuin weer aangesloten op het waterslangsysteem; alles krijgt even water. De kou is uit de lucht (maar je weet maar nooit, dus we houden het in de gaten). En regen? Komt waarschijnlijk ook niet meer zo snel. Nog wat knoflook gehaald om te poten, en vlg. week ga ik weer zaaien: radijs, sla, spinazie, wortel en zo. Op de plek waar de goji’s stonden, komen nu eerst aardappels – oh wonder, de kieppenboer had deze keer Hollandse pootaardappels; 25 kg zak! - want in de 2 moestuinen moet ik 4 jaar wachten resp. zijn de rijen te dicht op elkaar, en dan loop ik toch weer risico op die dekselse aardappelziekte, die ik erin kreeg door bio-aardappels uit ons dal te kopen; die Spaanse boer had natuurlijk nooit van fytoftora-vrij zaadgoed gehoord...Enfin, ik heb ervan geleerd. Alleen nog Hollandse, gegarandeerd ziektevrije pootaardappels. Gaan we na de aardappeloogst pas de  oleanders planten (pakweg 35 meter). En we gaan op zoek naar een paar granaatappelbomen; en dan willen we nog het witte grind opvullen. Genoeg te doen; lentekriebels.

 

Het bouwbedrijf heeft de tekeningen en info voor de gemeente opgestuurd. Moeten we mee naar de gemeente. Joost biedt aan ‘’ik ga wel’’. Lijkt me verstandig. Alhoewel, ik denk dat er geen problemen komen vanwege dat asfaltgedoe. Maar ge weet maar nooit.

 

De harde wind is weg. Donderdag windstil. De katten blijven nog achter glas, of zoeken een beschut plekje op om zonnewarmte te vangen. Slim, die poezels. Wij doen het na.

 

En ja hoor, woensdavond weer gemeentevergadering. De afspraak met de fabriek (die er zelf om had gevraagd) werd afgelopen maandag door de fabriek weer gecanceld. De gemeentepief leek bang te zijn voor boete en juristengedoe. Er ontspon zich weer een discussie. En weer liet de groep weten, stop nu! De fabriek werkte illegaal, en dat alleen al moet reden zijn – naast alle leugens, onwaarheden of ontbrekende info – om de boel te stoppen. Durft men kennelijk niet aan. Er zou mogelijk ook nog een kwestie van ‘’geld onder de tafel’’ spelen. Nou en? Dat betalen ze dan maar weer terug. Enfin, een kleine groep heeft geen fiducie, dat de gemeente echt snel de boel gaat stoppen, maar eerder traineert, in de hoop op....Ja wat? Dat invloedrijke contacten e.e.a. beïnvloeden? Daar gaan we niet op wachten. Ik heb een advocatencollectief ingeschakeld met het verzoek ‘’zeg me of op basis van deze feiten de gemeente de boel kan stoppen’’ en zo nee, wat zij voor ons kunnen doen (dan laten we ze door de gemeente inhuren, want die hebben grove fouten gemaakt en zich niet de risico’s gerealiseerd; ze willen er vanaf..). Potverdrie, net een kleine 2 weken ‘’onze’’ dingen kunnen doen, en het is alweer afgelopen met rustig aan; gedonder in’t vooronder. Maar ditmaal neem ik me voor ‘’met minder stress’’. We zijn nu een 5-tal mensen, die willen/kunnen doorpakken. En dat zullen we doen ook. 

Vrijdagmorgen begint grijs; de bergen om ons heen zijn gehuld in nevel, het heeft wat gemiezeld in de vroege ochtend. Echt zo’n dag om binnen in de warmte te blijven. Ook de poezen draaien zich nog eens om. Niks aan, dit weer...Tijd voor voorjaar!

 

Het ‘’gedoe’’ rond de asfaltfabriek gaat even op een langzamer pitje; de Gemeente is druk met uitzoeken of alle ruim 2000 handtekeningen legaal zijn. En dan moet e.e.a. nog door experts beoordeeld worden, naar de diverse instanties gestuurd worden. Kan zo maanden duren. Ondertussen blijft de fabriek op slot. Die overigens een gesprek met de Gemeente hebben aangevraagd. Hoop dat ze gezien de massieve bezwaren en weerstand kiezen voor het hazenpad..

 

De kou is uit de lucht. Temperaturen ’s nachts rond de 6-8 graden. Geen vorst meer. We gaan nu ‘’tactisch’’ verwarmen; bij veel zon het huis overdag al opwarmen, en tijdig de verwarming weer uitschakelen, zodat ’s avonds de tank weer goed warm is voor nog een rondje. Ziezo, dat scheelt. Steeds meer amandelbloesems, kleine witte, paarse en gele bloemetjes, vaker een fijn zonnetje, zalig! Maandag: 19,3 graden met nachttemp. 10,8. Voorjaar, here we come!

 

Zondag: bij de buren van het verwaarloosde huis is het een zooi: het krakkemikkelige ‘’terrasdakje’’ is eraf gewaaid en ligt gekreukeld tussen de boompjes; alles staat er verwaarloosd bij. Al  weken zijn ze niet gekomen; het interesseert ze niet of het lekt, beschadigt etc. Joost heeft nog wel even een 6-tal processierupsnesten met eco-spul daar bespoten. En ook nog 1 nakomertje in onze boom. Ziezo, weg met die enge kruiperds.

 

Oh, oh, oh, zoveel grapefruits (dubbel zo groot als de sapcentrifuge ze eigenlijk aan kan); eindeloos sinaasappels en citroenen. En de laatste tomaten uit de tuin zijn deze week opgepeuzeld.

 

Even wat achterstallige zaken/activiteiten voortvarend  geregeld: nieuw testament (en wat we toen niet wisten, nu wel....er zijn vaste tarieven, dus e.e.a. werd heel simpel, voor ons beiden, in het Spaans, en vlg. NL recht, voor nog geen 80,00 in totaal razendsnel geregeld. Sommige NL-aanbieders rekenen bijzonder veel ‘’extra’’ tarief voor o.a. vertaling of ‘’geverifieerde’’ kopieën, die je niet nodig hebt); nieuwe bankrekeningen (naast de en/of); en nog zo wat zaken. 

Dus binnenkort wat tijd voor tuin, wandelen, fotograferen en andere leukigheden. Zijn er hard aan toe. De vogels zijn al in voorjaarsstemming; ze fluiten om het hardst. De kattenpoezels liggen in de zon te rollen, of zoeken de schaduw op...Catootje heeft in het gevecht samen met Blacky tegen de Zwart-Witte v/d overkant een beschadiging aan het li-oog opgelopen. Het lijkt vooralsnog niet heel ernstig, en hij eet goed, rolt tevreden in de zon en is gek op de stikkies die hij van Joost krijgt en komt steeds dichterbij. We kunnen niks doen voor hem, want hij is niet te pakken. Hopen maar, dat zijn goede conditie de zaak vanzelf weer ‘’heelt’’.

Vrijdagmorgen zijn de laatste bezwaarschriften ingediend. En nu afwachten wat de gemeente doet; de snelle weg ‘’we stoppen de boel’’ of doorgaan? Pfff. ’s Avonds krijg ik een telefoontje van een helper, ‘’er zal een straat naar je vernoemd gaan worden, mucho veel dank’’. Hoeft niet. Als de fabriek maar weg gaat. Het voelt bijna als een anticlimax; ineens even op de rem. Even rust. Nou ja, niet echt, ik blijf voorbereiden voor ‘’als het de verkeerde kant op gaat’’. Maar wel op een lager tempo. Ik maak een lekkere Aziatische maaltijd klaar. Eindelijk even tijd en rust in de keuken. 

 

Zaterdag uitgeslapen, rustig ontbeten. De kattenpoezels balen toch zo stevig van dit weer, net zoals wij. De woonkamer? Een chaos; 1 boekenkast is leeg, alle boeken op de grond. Tegen de avond zet ik ze ‘’losjes’’ in groepjes in de kast. Kunnen ze uitwasemen, maar zijn ze in elk geval van de grond. Onleuk, dit. En omdat het zo grijs/miezerig weer is, eten we gestoofde kruidige konijn, rode kool salade met een lauwe dressing met spekjes, ui, knoflook, balsamico en een aardappelgratin.

 

Deze maand al 53 mm regen gehad (zeg maar een kwart v/h jaar)…mooi. Maar het wordt nog mooier. Tenminste, als we het ingenieursrapport mogen geloven, welk in de omschrijving/beoordeling van de asfaltfabriek schreef, dat wij wel het regen rijkste dorp in de Com. Valencia zijn. Met wel 950 mm/jaar...Kan ik eindelijk ook rijst aanbouwen!? Of toch niet...Helaas, ons weerstation geeft heel andere getallen over de afgelopen 8 jaar...Naast nog zo heel veel andere onzinnigheden, foute- ontbrekende-of halve (en hele on-)waarheden; kreeg ik wel de gemeente en de commissie aan het lachen, toen ik trots vertelde, dat ik na groente, fruit, noten, saffraan, olijven en zo dit jaar voor het eerst mijn eigen rijst ging verbouwen...Als de fabriek tenminste weg is...

 

Nu dus even tijd om ‘’onze’’ zaken op te pakken. Een bericht over testament en wijzigingen hier zorgde even voor onrust, maar na uitzoeken en bellen met een expert zijn we gerustgesteld, en weten we hoe we’t aanpakken. Eitje, vergeleken met bezwaarschriften. Nu nog uitzoekwerk over ‘’begraven worden’’ nu de route ‘’crematie’’ een dure kostenpost wordt door de begrafenismaffia hier. En nog zo wat zaken. De aangepaste offerte voor 2 daken is binnen. We moeten af van het gelek. Slecht voor dakconstructie. En zo zijn er nog een aantal zaken, die snel onze aandacht opeisen. Pffff..hoezo rust? Voel net of ik in een sneltrein zit. En alweer het volgende ‘’uitstappen en uitrusten’’ station heb gemist.

 

Woensdagmorgen vroeg krijg ik een melding. Een gemeentevergadering. Met nieuws. Pffff..Ik besluit om NIET te gaan. Laten mijn Spaanse helpers dit volgen. En ook geef ik geen gehoor aan het appel, om toch ook straks in de vereniging van buren te komen als bestuurslid. Indien nodig, wil ik wel wat doen, maar verder ga ik niet. Telefoontje van een verontruste buur nabij de fabriek. En tussendoor? Gaan we op de promenade in Alicante, onder de palmbomen, in de zon bij 19 graden lunchen. Even eruit. Daarna uitwaaien bij het strand/water. Zalig.

 

Donderdagmorgen ja hoor, gedoe met de fabriek is nog niet ten einde. En een artikel groots in de krant. Potverdr...Morgen nog check, of de betrokken instanties al goedkeuring – onder valse info – hebben gegeven aan de fabriek. En dan juristen inschakelen. Enfin, een kleine 3 dagen betrekkelijke rust is alweer over. Over tot de orde van de dag.

 

En dan, vanmiddag, Joost’s foto op Zoom vandaag is Foto van de dag! TOP JOOST http://zoom.nl/foto/natuur/mantis.2769644.html?object=user&object_id=137447