Nieuwtjes

De ene keer zit Blacky lang brokjes op tafel te eten. Dan is het weer ‘’mis’’ en rent ie weg. We bouwen het blikvoer beetje af, maar als ie erom vraagt, krijgt hij het. Maar het gaat vlg. ons wel beter. Want je ligt niet heerlijk te rollen in het zand, of op mijn buik, of rent andere katten achterna als je je als kat niet lekker voelt. Ergo...komt wel goed schatje.

 

36 porties (x4 knoeperds van abrikozen) weer voor de vriezer. Alweer voor een paar maanden veel porties. Genieten van 2 handjes kersen, zalig. Af en toe wat framboosjes (geel of rood). En nog steeds om de paar dagen een handvol aardbeien! De vijgen groeien goed, nu nog kleuren. De tuin is bijna weer helemaal op orde; priegelwerk tussen uien, maar het schiet op. Elke ochtend voor 9 uur 1 – 1 ½ uur onkruid wieden. Joost bosmaaiert, en zo blijven we actief. Maar wat is het genieten, nu volop tomaten; nog witte kool, wat sla, radijs...Kraakvers, zo van land op tafel bewijze van spreken. Verser kan het niet. En dat proef je. In het weekend is weer broodbakken aangezegd...

 

3 uur aan het voegen. D.w.z. Joost voegt, ik herstel waar nodig, en was in. Veel werk. We zitten op de helft. Valt nog niet mee met die eigen creatie op de muur...Enfin, het voegsel is op, dinsdag ronde 2. Het wordt mooi! Het zomerregime houdt in: overdag alles dicht, ’s nachts alles open. Het zwembadfront is er ook af. 33 graden was wel erg ‘’soepwarm’’...nu is het rond 29/30 graden. Prima zo.

 

Nadat de – zullen we maar zeggen Oostblok- dame ons gruwelijk in de steek liet met de tafeltennistafel (eerst afdingen, dan 2x niet opdagen), hebben we’m uiteindelijk toch via het dal-nieuwscircuit verkocht. Vlg. week wordt ie opgehaald. Jammer dat wij niet meer kunnen spelen, maar fijn dat een ander daar plezier van heeft. Ook weer afgewerkt.

 

Dinsdag is het mozaïek gevoegd. Plinten zitten er tegenaan, woensdag schoonmaak v/d rest v/d muur, zodat ie wit geschilderd kan worden en dan is het af. Het megaproject mozaïek bij jacuzzi.

 

Erg fantasierijk zijn ze niet. De leveranciers. 24 uur service. Ammehoela. Donderdag besteld, dinsdag nog niet. Ik bel. Ja, problemen met leverantie van product. En waarom dan geen respons op 2 emails? Ja, daar hadden ze ook problemen mee. Met die email. Een telefoontie kon er niet af?...Potverdr...maar woensdag, wordt het geleverd. Mutsen. En ja hoor, terwijl we bezig zijn, komen de koeriers woensdagmorgen achter elkaar aan de deur. We moesten feromonen hebben tegen de Tuta (naar beestje wat gek is op tomaat, die blieven we echt niet); een reinigingsvoet om het zwembad schoon te maken en saffraan bollen. Ziezo. Dat scheelt heel veel tijd (niet naar Novelda, Murcia, Alicante) en ook benzine. Efficiency dus.

 

De laatste 31 porties reuze-abrikozen zitten in de vriezer. En een 5-tal porties om zo op te peuzelen liggen nog op de balie, voor de komende dagen... en de 1e 2 vijgen zijn ook al opgepeuzeld. Overdag is het rond de 30 graden, ’s avonds kan het nog wel tot 13 graden afzakken. Zomerweer.

Bijeneters vliegen soms in grote groepen schreeuwend over ons gebied; machtig mooi. En weer een neushoornkever (vrouwtje) gevonden...Ze doen er 3 jaar om uit te komen, leven maar kort om te paren en eieren te leggen en dan gaan ze weer dood. Schitterende grote kevers. Mannetje heeft een ‘’neushoorn’’, vandaar de naam. Maar deze dame had geen zin in een fotoshooting, dus Joost kon haar niet goed op de kiek zetten...Werd snel vrijgelaten, maar toch even kunnen genieten van dit speciale insect. Altijd is hier wel weer wat bijzonders. En da’s leuk.

 

Woensdagavond is de klus geklaard. Moe en voldaan loungen wij op onze ligstoelen, en kijken af en toe ernaar. Ons mozaïek. Prachtig. Foto's volgen. Donderdag een uitwaaidag aan zee; in Santa Pola. Even uitrusten. Vrijdag wordt de vijgenboom ingepakt, in de tuin gewerkt en voorbereidingen voor het broodbakken gestart. Oh ja, en natuurlijk genieten van zon & rust.

Vrijdag: we gaan naar de Belastingdienst: ineens een brief i/d bus, dat we 4x zoveel OG belasting moeten betalen en naheffing van 2014 - 2017. Nou was vanaf 2014 een campagne gestart, om de illegaliteit (verbouwingen z/vergunning etc) van OG aan te pakken. Niet met huis-aan-huis controle, maar met vliegtuigen en zo...Verschil Kadasteropgave wordt dan verrekend met belastingaanslag. Met nahef (max. 4 jaar zijn)  Of we even extra ruim 1200,00 voor eind juni willen overmaken. Na alles gecontroleerd/gecheckt/besproken te hebben, komen we tot de conclusie dat e.e.a. met ruim 10m2 verschilt. Ofwel pakweg 14,00 Euro/jaar meer. Correctie met formele architect gaat fors meer kosten dan wanneer ik de komende 20 jaar 14,00/jaar extra betaal. De naheffing betalen we in 6 maanden af. Ook weer geregeld. Dossier gesloten. Rust.

 

Is het toeval of ‘’voorziening’’ of...? Zaterdagavond was de televisieserie ‘’Dr.Bull’’  te zien: https://www.imdb.com/title/tt8028584/ ging over (deels verboden) CBD olie in de VS met de hamvraag ‘’mag je mensen helpen die baat hebben bij natuurlijk middel’’ Lees ook:  (https://www.organicnewsroom.com/cannabis-cbd-oil/ ). En zondag kom ik uit onverwachte hoek vanuit mijn werkverleden iemand tegen die ook bezig is met dit thema. En lees ik over HempCity en zo...Bizar. Maandag komt het 2e stofje binnen; THC. Eerste nacht 1 druppel, niks. 2e nacht druppel ik 2 (of 3...), en het lijkt alsof ik ietsje meer slaap. Of is de ‘’crash’’ na 4 nachten pet....Experiment continueren. Maar als ik toch weer beter kon slapen. Wow, dat zou wat zijn!

 

Satéstokjes. In de tuin. Jawel. Om de mini-aspergeplantjes die nog over zijn na 2 gotas frias, te ‘’markeren’’ zodat ik ze bij het onkruid wieden niet per ongeluk eruit trek of weg schoffel. Ze zijn wel klein. Die plantjes. Maar goed, ze zijn door een rondje stenen ‘’beschermd’’ en die satirieker steekt ver uit. Bleek de watertoevoer te schamel. Ook geregeld. Het 1e peertomaatje is geoogst! Ze doen het heel goed, die planten. Joost merkt lauwtjes op dat in de vriezer nog wel een pak of 100 liggen. Van tomaten...Maken dus zondag tomatensaus voor pasta....

 

Het mozaïek (althans het abstracte figuur) is klaar. Nu nog de omlijsting. Dan voegen en de rest wit schilderen. Het wordt leuk, vrolijk, kleurig. Maar voor het leuks eerst werken...Maandagmorgen is het een drukte van belang: de tuinman is bezig, onze wervelwind binnen aan het poetsen, ik in de tuin, Joost maakt ontbijt en zorgt voor mest geven aan de tuinen. Als dat geen maandagochtend spits is, weet ik het niet meer.

 

Woensdag; 26 porties knoeperds van reuze-zalige-puntgave-abrikozen voor de vriezer. En nog 3x zoveel komen eraan, aldus Joost. Of meer...Vrieskast nr. 3 is weer in gebruik...Het was een bijzonder drukke ochtend: tuinwerk, naar de belastingdienst, Aldi, Mercadona (= 2 supermarkten), bouwmarkt (lijm voor mozaliekelen). Na de lunch die abrikozen verwerken. Om 17 uur is het nog 26 graden, met een windje. Ik voeg nog wat laatste mozaïekjes toe aan de wand. Klaar voor voegen. Joost heeft ondertussen wat takken v/d grote pijnboom achter gesnoeid. In de vroege morgen is deze heel hoge boom de veroorzaker van ‘’geen zon op de panelen’’ en kan Joost pas na 0900 thee zetten...Het is wel een raar ‘’gat’’ geworden daar...Maar goed, als het elektra bespaard...

 

Soms...Je biedt een tafeltennistafel aan, puike conditie, maar 1 jaar gebruikt, zelf afhalen, voor redelijke prijs. Dram-mevrouw wil eerst heen-en-weer-zeuren over prijs. Ik doe niet moeilijk, 20,00 eraf, klaar. Zegt ze ‘’ik heb geen vervoer/geen hulp’’ en  of wij het niet willen doen voor 20,00. Huh? Kost ons halve dag (ruim 1 uur van ons vandaan, incl. in/uitladen/monteren, benzine, tijd). Voor minder dan 80,00 doen we’t niet. Geen zin/tijd voor dit soort gedoe. Eerst afpingelen dan koopje-willen-slaan en ons voor haar karretje spannen? Donderdagmiddag vraagt ze of ze'm kan halen. Als ie in haar auto past, prima. Dat was 1500 uur....het is nu 1830. Of ze nog komt? 

 

Ondanks de gota frias gaat het niet goed met het water. Een overzicht v/d stuwmeren laat maar zo’n 30% ‘’vulling’’ zien (Spanjewijd 77%); https://www.embalses.net/comunidad-17-comunidad-valenciana.html Crevillente, vlak bij ons, heeft v/d 13 hm3 maar 3 hm3 gevuld...Bedroevend, als je de lijst bekijkt. Maar hier is de zomer eindelijk gekomen. komende weken boven de 30 graden. Lekker. Zonneregime: overdag rolluiken binnen dicht, avond/nacht open. Terras is volledig open. Ook het voorfront v/h zwembad zal open moeten. Yippie, warmte!

 

Nu hebben we Blacky al een paar keer heeeeeel veel brokjes op tafel zien eten. En dan lijkt het weer van ''auw''. Is het nu wel aan het goedkomen met dat tandgebeuren of niet? We gaan blikvoer minderen, zeker als ie zoveel heeft gegeten. Afwachten.

Voor het eerst weer in het zwembad ‘’gebald’’...of te wel wie de meeste ‘’doelpunten’’ weet te maken met een bal. Heerlijk. Langzaam opvoeren, want na 20-14 voor Joost was het even genoeg.

 

Nadat ik donderdag een start maakte met het mozaïek, was vrijdag een rust/foto-dag; weer de Sierra de la Pila in. Wat een boel vlinders/insectjes op bloeiende bloemen!? Vlg. week nog eens gaan; want een boel staat er nog aan te komen. En een vogels, die daar vloten! Worden we zo vrolijk van. Want we hebben ook een jaar gehad, waar noch vlinders, vogels of bloemen waren (enorme droogte), en zelden zoveel vogels als nu. De natuur leeft op! En Joost kon zich heerlijk uitleven! Als bonus vloog een wielewaal net voor ons langs, toen we vlak bij de uitgang v/h park waren. Super!

 

Verheug ik me al weer op zaterdag: eerst tuinwerk, dan zwemmen, ontbijten en na rust weer door met mozaïek. Zegt die leukerd van me ‘’het gaat mogelijk wat druppelen hoor’’...potverdrie toch...heb ik weer! Enfin, alles is achter de bar gezet, het mozaïek is afgedekt. En nu hopen dat de regen NIET komt. Is me toch wat dit jaar! Veel te vaak regen (wij zijn er wel blij mee, hoor, maar het is hier ongebruikelijk); te koud, maar goed, we zijn blij met elke zonnestraal en regendruppel. Dus work in progress, maar wanneer weet ik nog niet... Om 12.45 gaat het gieten. Jawel. Alle poezekattels zitten/liggen/slapen veilig op het terras, in de huisjes, onder de tafel. Ik maak een wild-stoof, aardappelgratin en lauwe witte-koolsalade; verwarmend. Hadden we de tuin zo mooi op orde, gefreesd, geploegd, gewied. S’nachts ging het weer tekeer: om 0100 weer een gota fria; 35 mm....de plassen staan in het land. Overweeg toch om rijst te planten....Dit jaar al 194 mm...Terwijl gemiddeld over het hele jaar zo’n 220 – 240 valt, waarbij vanaf mei een droge periode zonder regen tot september. In mei 45 mm, en nu juni 38 mm!

 

Maandagmorgen fluister ik in Blacky’s oor als ie op tafel voor een volle bak brokjes zit ‘’op de linker kant eten, schatje’’, en wat denk je, hij eet een hele maaltijd met zonder problemen!? Zou het eindelijk over zijn? Ik hoop het. Zegt die leukerd van me ‘’had je’m dat nou niet eerder kunnen vertellen?’’....Nou, de rest v/d week was het weer pet. Toch maar weer blikvoer. Zieltje.

 

Eerste paar kersjes opgepeuzeld, zijn er niet veel dit jaar. Nog steeds wat aardbeien, frambozen, volop citrus nog, en de 2e portie perziken komt eraan, evenals abrikozen en vijgen. Yammie. En een handjevol kappertjes van onze eigen struikjes!

 

 Ons zwembad is gekraakt!....Dinsdagmorgen ga ik het zwembad in. Buiten is het grijs. Waar is de zon? Enfin, ik heb al 10 baantjes gezwommen en 24 gelopen, zie ik dat er een ‘’pluisje’’ vlak bij mijn arm zit. Wil het wegwuiven, voelt het ‘’hard’’. Ik loop door en zie ineens, dat het pluisje naar mijn kuit duikt. Potverdrie! Het is zo’n enge, bijzonder agressieve waterloper-soort-beest, wel 1 cm groot, dat je wil bijten! En snel dat ie is! Hadden we paar jaar geleden ook. Dus we kennen ze. Ik ga zo snel mogelijk uit het zwembad. Eng ding. Joost gaat hem wegvangen de volgende ochtend. Redder in nood. Die engerd moet je niet in je zwembad willen. Hoe ie erin komt? Via een spleet. Hoe die weet dat dit ons zwembad en wij zijn prooi zijn? Geen idee. Maar ‘k mot hem niet. Omdat er een paar plaagdruppeltjes vallen, plan B: Joost heeft perziken geplukt: 32 porties voor de vriezer!.

 

Misschien weet de nw. Spaanse regering hier toch nog het tij te keren; weg met extra belasting en belemmering bij zelf opwekken van duurzame (solar) stroom voor de kleine man? En ook de wil om duurzame energie te realiseren – waar de PP niet aan wilde? We zullen het zien. 

’s Morgens eerst tuinwerk. Joost verwent me met een perzik of iets anders lekkers, tussendoor, en wat drinken. Genieten! Na 1 ½ uur werken is het ‘’zwemtijd’’, joggen/zwemmen/’’fietsen’’. En dan ontbijt. Want met een volle maag kan ik noch zwemmen, noch werken (voorovergebogen). Enfin, morgen, zaterdag, is alles bij. Kan ik om de dag bijhouden en dus beginnen aan het mozaïek! Yippie.

 

Ik merk dat ik minder de behoefte heb om nieuws uit te spitten. Dat noem ik nog eens snel afkicken... MH 17, ½ miljoen geven Eurosceptici zoals Le Pen/Wilders uit; strafverminderaar-rechtverdraaiende-rechters (VvdG), Brexit, Italië; Casino-pensioen-voorstel vakbonden/werkgever zal regering niet blieven. Stakende Grieken, Knot met hoger salaris, gouden EU-visa; geneuzel over naam Macedonië; bitcoinzaken onbelast en Alders stopt door gekontdraai/gelieg van Pinoccio. Saaie Blok voor VN, Britse motie wil junkfood voor 0900 verbieden vanwege kinder-obesitas en politiek gedoe in Spanje. Spiderman in Parijs en landschapsporno in Zaltbommel en...of musea Afrikaanse kunst moeten teruggeven...Ik lees, maar het boeit me niet meer. Geen invloed = loslaten. De wereld is gek. Focus op leuke dingen.

 

Ik word nog eens een wietoloog....tjonge jonge, wat een enorme hoeveelheid aan info en verwarring over cbd, thc, wiet, hennep, wiet-olie (wat eigenlijk hennepolie is, tenzij je’t zelf trekt met cannabis...); medicinale cannabis en zo. We gaan aan de wiet.  Voor het slapen, ontkrampen, /zenuwstelsel kalmeren (CRPS) heb ik nu een cbd-olie gekocht. Oh ja, misschien moet ik tenminste 1 ‘’geestverruimende’’ (hoog THC-gehalte) variant ergens zien te scoren...Dan een doek en verf klaarzetten. Kan zomaar een Picasso/Pollock/Miro 2.0 plus worden...To grow or not to grow...

 

De tuin is schoon. Nu bijhouden. Yippie, kan ik om de dag in de tuin werken, en de overige tijd besteden aan ‘leuke’ dingen! Joost doet het ook rustiger aan. Wel weer alles geploegd. Samen hebben we weer Neem gespoten. Erop uit voor foto’s! Deze week er niets van gekomen. Te druk met veel uitzoekwerk, doe-zaken en nieuwe projecten...

 

Nou, Wippie-o 2.0 hebben we al een paar dagen niet meer gezien. Eendagsvlieg – oh pardon, kater? Blacky lijkt minder last te hebben van zijn bekje, maar vlg. mij zijn de problemen nog niet over. Maar ’s avonds snoezelt ie heerlijk op me. Doe je toch ook niet bij veel pijn, toch?

 

Toen ik Joost voorlas, dat de baas van Amazon vindt, dat we de aarde moeten verlaten en op de maan moeten gaan wonen, vroeg Joost ‘’bezorgen ze daar dan ook Amazon-pakjes?’’. Ijzersterk. Hadden net daarvoor een pakje van ze ontvangen...Scheelt benzine, tijd en dus geld.

 

Dinsdag: ‘’billetjes in het bloot’’....nou ja...niet zoals u bedoelt. 24 porties van de aller prachtigste, puntgave perziken liggen in de vriezer voor de herfst/winter. Joost had voor het weekend een net gehaald en over de boom getrokken...want die prachtige grote parelmoerkevers hadden de vruchten ontdekt, en dan vallen ze met een aantal erop aan, en vreten ze aan/op. Nou, muy mooi niet dus!

 

Donderdag komt de tuinman weer eens. Klimop snoeien/wortels langs de oprit uitgraven. Pieken in citrus snoeien (die prikken!), en zo voorts. Ik had de perkjes bij het huis weer ont-wied, het ziet er weer aardig uit. De Koningin-v/d-nacht bloeit/geurt weer overvloedig, soms wel 6 of meer bloemen op een avond. Helaas maar voor 1 nacht/dag...En de vetplant, die we 3 jaar geleden als stekje kregen? Is omhoog geschoten, en begint te bloeien! Bougainville is door de overvloedige gota-fria regen heerlijk aan het bloeien. Kortom, de tuin is mooi.

 

Het zal je maar gebeuren in Spanje. Je auto kwijt na controle. 11 overtredingen, let maar op: https://inspanje.nl/algemeen/10596/redenen-waarom-de-spaanse-politie-je-auto-in-beslag-kan-nemen/

 

Donderdag is het zover, terwijl de mannen in de tuinen werken begin ik aan het mozaïek! Genieten! Na 3 uur ben ik gesloopt. En ik deed het al rustig aan...Het wordt mooi! Al zeg ik het zelf. http://www.123website.nl/builder/pages/editpagecontent.aspx?PageID=100980813&gotoPos=1000 

Na 5 ½ jaar elke week praktisch alle rubrieken te vullen op deze website, vind ik het genoeg. Ik ben daar vaak 1 ½ dag of meer mee bezig (screenen, herschrijven, inkorten, publiceren). Ik ga door met de Blog over ons leven, voor de verbinding. Ik hoef niet meer alles te weten, noch dagelijks/alle nieuws te lezen. Ga cocoonen. Niet afsluiten. En kies, vanwege beperkte energie voor schilderen, beeldhouwen, mozaïeken en echt (boeken/verhalen) schrijven. En natuurlijk tuinwerk. We willen – en kunnen nu – vaker erop uit om te fotograferen, mooie plekken bezoeken. Daar gaan we voor.

 

Joost heeft de palen tussen zij-voortuin en beneden tuin verstevigd. 1 v/d 3 palen ga ik schilderen, en ik maak iets voor erbovenop van klei. Er hangen al maskers aan de muur, dus misschien een soort duiveltje, vleermuisje of zoiets? Of een fantasiebeeld, wat naar beneden kijkt...? Maar eerst onkruid wieden. Ondertussen is Joost aan het bosmaaieren; ofwel hoog gras/onkruid wegmaaien.

 

LOL....Joost ziet Felix met het koppie boven de tafel verschijnen, en foetsie...Had ie te korte aanloop genomen...maar even later was ie weer op tafel. Ontbijt. En soms mag Joost hem aaien. Droppie hebben we sinds de forse regen niet meer gezien. Ik hoop maar dat ie niet in een buis is verzopen. Maar...potverdriedubbeltjes, komt er toch al een paar dagen een ‘’broertje’’ Wippie: of te wel wit, blauwe (schele jawel) ogen en paar stipjes roodbruin (Wippie heeft ze grijs-zwart). Komt over de muur zetten, zit gemoedelijk op een paaltje en komt soms naar beneden – prompt met groot gekrijs van overige poezekattels. Zo te zien een kater. Als de poezels hem willen, hebben wij niks te vertellen, maar we zitten niet echt te wachten op nr. 7. http://zoom.nl/foto/dieren/schele-gast.2947776.html?object=user&object_id=137447

 

Zit ik op toilet, zie ik een klein insectje op het raam...’’Joost, er zit hier een raar beestje’’ roep ik. Blijkt het een mini-mantis, minder dan 1 cm klein, te zijn! Hebben wij weer!

 

Blacky heeft echt last van iets in zijn gebit. Maar laat me nog niet toe. Soms eet ie heel lang zonder problemen brokjes, dan hoor je weer een gemiauw van pijn, schudt ie met zijn hoofd en probeert hij met zijn pootje ‘’erbij’’ te komen en verdwijnt dan direct naar he dakterras, zodat we niet bij kunnen. Krijgt ie natvoer, gaat dat er goed in, en soms snap je niet dat ie een uur daarna uitgebreid ook brokjes vreet. Houdt ie me voor de gek? Nee, soms gaat het goed, en soms even niet. Gaan toch proberen, of Joost hem kan vasthouden (m/handdoek) en ik in zijn bekkie kijken, evt. losse kies trekken. Maar nu nog even niet. Gaat misschien vanzelf los. Even bekijken.

 

Zomerregime gaat in: eerst 1 ½ uur tuinieren, dan ontbijt. En voor de lunch zwemmen. Want anders wordt het te warm in de tuin.

 

En het is toch erg ook, ook al is de roep groot, de taks op zonne-energie is er nog steeds. Een land met meer dan 300 zonnedagen. Achterlijk. Zeker als je kijkt naar subsidies en mogelijkheden in NL. Wij houden zoveel mogelijk rekening met ''onze'' tijden voor energie-zaken, maar ergerlijk is het wel..https://cincodias.elpais.com/cincodias/2018/05/22/companias/1527005052_839844.html

 

CBS meldt: lagere pakkans in NL voor wiettelers, productie en winst veel hoger, wel 4,8 miljard. En dus EU-naheffing! Nou, ik ga ook aan de wietteelt, onbelast, voor eigen gebruik. Maak wietolie. Maar dan echte. Nu nog plantjes/zaadjes scoren. Dachten in een dorpje verderop te kopen. Zit al jaren een Growshop. Keken zelfs nog op internet; jawel, zaadjes heeft ie ook...En wat denk je? Niets, nada, weg, foetsie is ie!? Gelukkig hebben we nog een andere optie. En internet. We gaan ervoor.