Nieuwtjes

Vrijdag schildert Joost de kleimaskers aan de tuinmuren weer mooi blauw; na 10 jaar mochten ze wel een opknapbeurt hebben; het ziet er weer puik uit! Dank lief!

 

Zaterdag multitasking: eerst konijn opzetten; aardappels schillen voor frietjes uit de airfryer, dan voorbereidingen voor broodbakken zondag: voordegen, afwegen meel en overige ingrediënten (behalve water, gist); Joost freest ondertussen 2 rijen voor tomaten, paprika, chiliplanten, uien, sla die hij zondag haalt. En na het eten haalt hij samen met de buurvrouw een bovenstuk van haar antenne eraf. Vervelen? Is er bij ons niet bij. In de piramide bij de keuken hangen nu prachtige aardbeitjes knalrood te wezen, omringd door wat wit Alyssum en erbovenop een ‘’kroontje’’ basilicum. Kruidig, vrolijk en lekker. Die basilicum en aardbeitjes dan...

 

Potverdrie, met de jaren steeds meer problemen met de naaimachine. Hele grote kluwens achter de stof. Niet meer bij te stellen boven bij de instelknop voor garen....Kom ik op Pinterest toevallig iets tegen wat mogelijk mijn probleem kan oplossen. Proberen! Joost bekeek het plaatje, haalde de machine naar voren en we gingen stellen & oefenen. En potverdriedubbeltjes! Het doet het weer! Yippie. Had ik toch bijna de antieke machine weg willen doen...Proef op de som moet gedaan worden. Maar eerst broodbakweekend, en dan visite vlg. week. Daarna.

 

Tja, en dan sta je op, wil je aan de slag. Joost constateert dat de stroom uit was. Weer aan. 1 brooddeeg gekneed, dan even vlug ontbijten. En dan moet de stroom eraf. Er is iets echt mis. In de doos in de schuur is e.e.a. doorgebrand. Hutsefluts. Hoezo broodbakken? Enfin, na 30 min. lijkt alles weer gerepareerd en werkend. Pfff...wat een geluk dat ik zo’n handigerd heb die ook dit probleem weer a) wist op te sporen en b) te fixen. Top, die kanjer! Om 15.00 is alle brood gebakken, deels afgekoeld/in de vriezer, en de keuken weer schoon. Joost heeft ondertussen al paprika’s, sla geplant, nog 200 uien en 60 tomatenplanten te gaan. Hoezo relaxte levensstijl? Hard werken zal je bedoelen!

 

Joost heeft inmiddels kabelschoentjes gekocht. Voor de toekomst. 800 stuks/verschillende maten. Bij Amazon. Kunnen we nog 100 jaar mee vooruit...Hier wel handig, in NL zal je het niet gauw zien. Voorbereid op de toekomst. Ziezo.

 

Een flinke hand aardbeitjes zijn woensdag opgepeuzeld. Samen met ons bezoek maken we een ritje lang S. Pola/de zoutmeren en er zijn ook veel flamingo’s. Bij La Marina is een Natuurpark, waar je deze van dichtbij achter schermen kunt zien en fotograferen. Vervolgens langs de kust naar Torrevieja en daar heerlijk aan de promenade gegeten. Mooi weer, lekkere temperatuur, genieten!

 

Zwembad is 30 graden. Buiten is het 21 – 24 graden. Zalig voorzomerweer. Genieten van natuur, warmte en rust. Heerlijk.

Zaterdag: in ochtendjas op weg van bubbelbad naar huis, zie ik een insect op de vensterbank. Het is een ‘’bumblebee’’...zo’n onhandige grote bij-achtige vliegert, die overal tegenaan botst. Of ik even het toestel wil pakken. En foto’s maken van insect op zijn vinger. Enfin, 10 minuten later mag ik me eindelijk aankleden. Het is een blauwzwarte houtbij (een v/d grootste soorten bijen in Europa) en wat is de kleur v/d vleugels toch schitterend! Ga maar eens kijken op http://zoom.nl/foto/macro/de-blauwzwarte-houtbij.2932462.html?object=user&object_id=137447

 

Het lopen gaat steeds beter. De hinderlijke symptomen van CRPS zijn soms erger, soms minder, en het is onzeker, of dat ooit beter wordt of niet (zie hierover aparte CRPS rubriek op deze site). Maar Joost hoeft niet meer te slenteren; ik loop vlot, en ook aanzienlijke afstanden, hoor! In het water nu 70 baantjes: 10x zwemmen, 10x aguajog-lopen, 10x ‘’fietsen’’, dan herhalen en de laatste 10 verdelen tussen lopen/zwemmen. Ziezo.

 

Joost wiedt weer eens in de tuin. De kleine minibuitjes zijn groeizaam! We eten volop nog krulandijvie, kool, rucola, radijs. Knoflook, uien, sla, doperwten groeien mooi. Eens zien, wanneer we paprika, chili en tomatenplanten halen. Het wil maar niet echt warmer worden.

En hij heeft de stomp van de omgezaagde palm bij het zwembad met folie bedekt en stenen erover gelegd. Een pot wacht op ‘’vulling’’ maar het kan ook zo zijn, dat er iets anders op komt. Of een kattenpoezel zich erin vleit...Plannen zat. Tijd ook.

 

Ochtendvermaak: het begint met veel gebrom (Felix; geen B&B maar alleen een Breakfast&Drink kat). En demonstratief op tafel zitten ‘’ik weet van niks’’ (Blacky). Maxi en Mini op het plaatsje voor het luikje ‘’gaan we wel/niet naar binnen’’. Trek wint het van gedoe; Felix gaat smikkelen. Blacky blijft rustig zitten. Buikje vol? Felix foetsie. Maxi, Mini, Zwartje en Wippie komen eten. Terug van boodschappen doen, vleien Max en Zwartje zich – zoals zo vaak – op de lekker warme motorkap onder het afdak. Droppie ligt nu vaak op de plek van de oude gastank (die doet wel aan B&B), lekker in een holletje. Blacky ligt op het terras op de bank. Allemaal buikje vol, nu lekker slapen. Poezels.

 

Toch weer proberen: kochten een frambozenstruik. En 3x raden, waar ie vandaan komt? Juist. NL. Enfin,eerst een rode, dan nog een gele. Ze kosten wel 3x zoveel als in NL, maar ja, ze moeten dan ook 2000 km overbruggen. Maar zouden het weleens goed kunnen doen. Proberen. 

 

Woensdag gaan we even ‘’proeven’’; ondanks harde wind en gure kou (6 graden!) en wolken gaan we de Sierra de la Pila in. Een Natuurpark vlak bij ons. De eerste kievietsbloem en een paar orchideeën hebben we gezien! Plus veel bloeiende rozemarijn, tijm, gele, paarse, witte en blauwe bloemetjes. Maar er is nog veel niet in bloei. Nog 2 weekjes? Of eerder? Afhankelijk van zon en temperatuur. En die stomme brandweerpreventie-sukkels maaien hele velden af, net in de bloeitijd. Verstand op nul. Waarom doen ze dat niet in de winter!? Potverdrie!

 

We zijn dolblij met ons comfortabele huis: dubbele muren, dakisolatie 2x dubbelglasramen, ingeglaasd terras en indien nodig centrale verwarming. Bestand tegen een maart/april zoals dit jaar, met veel wind (en vooral ook nachtelijke stormen, waar je van wakker ligt), kou en neerslag. We horen van anderen dat ze haast ‘’wegwaaien’’ of kou lijden. Isolatie/goede verwarming is ook in warm Spanje in de winter echt nodig. Maar van ons mag het nu stoppen. Deze wind/kou. Warmte!

Vrijdagmorgen; het water is 25 graden! En wat nu weer? Juist. Alle radiozenders zijn verplaatst....en het is een hele toer, om alles weer binnen te krijgen en op ONZE favorietenlijst te zetten. Want die van Canal Digital blieven we niet. Maar ze maken het wel erg lastig...Enfin, Joost regelt het weer.

’s Morgens vroeg. In bed. Zegt Joost....we moeten eens nadenken over de verkoop v/d tafeltennistafel. Nou, duurt nog geen minuut. Verkopen. Ik kan het niet meer, en dan is het maar een sta-in-de-weg op het terras. Dus we plaatsen advertentie. Hadden er veel plezier van, en nu is’t over.

 

Ik ga de plantenperken langs het huis onder handen nemen; prachtig, die cactussen in de steentjes. Maar waarom moet dat onkruid daar toch steeds groeien? Joost heeft 2 tangetjes voor me klaargelegd, plus handschoenen (en ik heb nog de lange pincet) en een mand, waar het onkruid in kan. De klus wordt geklaard. En een enkel sprietje? Hoeft niet 100% perfect... Ondertussen is Joost in de grote tuinen bezig.

 

Het duurde even...Joost leest voor (en er is ook een filmpje) over de NS; fluitjes kunnen er niet meer vanaf, er wordt voortaan gefloten. Nee toch? En als je nou niet kunt fluiten, vraag ik nog?....Of de Hot pod....onder de grond boodschappen zo bij je binnengebracht...ja, toen begon het te dagen. 1 APRIL... Maar die van ‘’NL gaat de provincies afschaffen – voortaan alleen nog maar Noord- en Zuid’’ die vond ik wel goed. Jammer, dat dit nou weer echt een grap bleek...

 

Zondag: het mozaïek ontwerp zit op de muur; Joost hielp me met aftekenen. De tegelstukken liggen op de bank en op de bar. Het begin is er. Maar eerst belangrijker zaken. Maandag is ‘’waterdag’’; verzamelen van water, 2x watergeven aan moestuin/fruittuinen, voor de komende 3 dagen, als ons water weer eens wordt afgesloten.  

 

Felix is weer aan het ‘’brokjesruimen’’ of te wel grote happen brok worden vooruitgeschoven, opgehapt en opgepeuzeld. Hij heeft het maar goed; elke dag ontbijt. En voor Joost is het een principezaak; hij krijgt aaitjes. Felix dus. (Joost ook, hoor).  Na een poos gebrom geeft ie zich over, en gaat ie ontspannen liggen en laat het toe. En ’s avonds of in de nacht komt Droppie; buffet libre!

 

2e paasdag ’s middags; ‘’funkstille’’....het Internet valt weer uit. Wat ik niet snap – ok, ik ben digibeet – het whatsapp (via de PC) doet het wel. Huh? Ooooohhhhhmmmm...plan B, slapen. De laatste nachten waren weer pet. En ja hoor, in plaats van dinsdagmorgen hebben ze maandagavond om 22.00 al het water afgesloten. Hutsefluts! Joost wilde nog de afwasmachine laten draaien! Niet dus. Potverdrie. Dinsdagmorgen doet internet het weer. Te laat. We gaan op stap; zonder water  = plan C. Eten aan de promenade bij Albir: turquoise-tot diepblauw water, lekker in de zon, prachtig!

 

Woensdag zwembad 26 graden. Nu wil Joost – in tegenstelling tot andere jaren – pas bij 28 erin. Voor die tijd was het altijd 26! Watje. Vandaag, donderdag, is het zwemmen met zonder pak! En dan is verdorie de waterkoker – nog geen jaar oud – kaduuk. Altijd wat. Vroeger maakten ze die dingen ‘’duurzaam’’ met nadruk op lange gebruiksduur... Enfin, de Duitse leverancier reageert snel en gaat ons een nieuwe toesturen. Ziezo. Service.

 

En donderdagmorgen komt het water weer. Heerlijk. Wat zijn we verwend met water uit de kraan (geen kannen), doortrekken van toilet (geen emmer), of onder de douche (i.p.v. teiltjes, washandjes en miniwasjes en zo...). Enfin, in Europa zou dit vanzelfsprekend zijn, maar hier op het platteland in Spanje? Welnee. Het is dat wij in een goede waterzuivering hebben geïnvesteerd, en dus landbouwwater geschikt kunnen maken om te consumeren, maar anders? Flessewater met gratis nano-plasticdeeltjes...Enfin, we zijn blij; de afwasmachine draaide, de wasmachine ook, alles is weer spik-en-span. En ik kon weer koken. 2x uit gegeten, maar ik hunkerde naar o.a. sla....

De vriezer beneden is leeg: de meest energie-slurpende van onze 3. Alles zit nu boven in de andere twee; er is dus al best heel wat gegeten uit onze voorraad!

 

Maart roert z’n staart...Zaterdagochtend 86,5 windsnelheid rond 0530; toen begonnen de heel harde windvlagen, die nog een paar uur doorgingen tussen 50 – 78 km/u..Klaarwakker waren we van de heftige wind en het leek wel een moesson...maar dat was schijn, het regende maar 2,4 mm, maar het regende tegen het luikje v/d badkamerventilator aan, vandaar.... In de ochtend stralende zon, maar heeeeel harde wind. Oh, dat voel ik zo in al mijn gewrichten/mijn lijf. Mij krijg je niet eruit. Zoek een holletje op. En dan komt ook nog bij, dat ik bij het ontwaken dacht ‘’fluts, het is al 09.20, en nu moet ook nog de klok een uur vooruit’’. Nee liefje, roept Joost, da’s pas morgen. Evengoed stom gedoe. Velen hebben met deze omschakeling (nog meer) last van slaapstoornissen. Dank voor niks, stomme politici. Zomertijd. Laten ze iets belangrijkers doen! En ons zonne-energiesysteem is in de war; nu krijgen we 1 uur later zon! Is niet eerlijk.

Potverdriepielekes-nog-es-aan-toe...een koud nachtje, bijna eind maart, kostte ons de avond met verwarming wel 1,80. Moet niet veel gekker worden, we willen zon/zomer! En ineens om half 4 ’s middags, een grote windvlaag en een herrie...blijken de 2 rollen x 100 meter tyleen slang plus onderliggende platen – waarmee we het zwembad probeerden te verwarmen - van het dak afgewaaid...hoezo nog gevuld met water/blijft wel liggen? Muy mooi niet. Enfin, plan B.

 

Ik hou niet van Semana Santa....naargeestige processies met zware muziek, zogenaamde boetedoeners met puntmutsen, processies en ge-schijnheilig gedoe & geprevel. Mijn mening. Gun iedereen de zijne, maar ik moet er niets van hebben. Enfin, zondag ging de wind liggen, stuk aangenamer. En die week komen we wel door. Moet je niet op de weg willen, veels te druk (en dus gevaarlijk) en er zijn feestdagen/winkels gesloten. En dan komt nog Pasen...Nou, Joost wil niet voor paashaas spelen, noch eitjes zoeken, dus geen paasbrunch of eitjes en paashazen. We doen normaal. Nou ja.

 

Temperaturen nu rond 22 graden! Woensdag  wel 25 verwacht! Dan ga ik het zwembad schoonmaken. Yippie, warmte! De wind wordt ook minder, dus heerlijk buiten zijn! Dinsdag werd al 24....lekker buiten gezeten, en wat tegels kapot geknald voor het mozaïek achter de jacuzzi. Jawel, het begin is er. Ondertussen heeft Joost coniferen gesnoeid, en nog zo wat tuinklussen.

En eindelijk heeft Joost het weer voor elkaar...kan mail versturen met niet-Gmail adres. Hij kon het niet uitstaan dat het niet wilde. En bleef maar door’’puzzelen’’. Woensdagmorgen 11.15 EUREKA; we doen wat tests, en ziezo, het doet het weer als vanouds. Top!

 

Woensdag: zwembad 23.5 en buiten werd het 27,2!. Donderdag? Vast 25 graden; dun pak aan op donderdag, en dat gaat super! Kan het zelf aan/uittrekken (bijna..). En nu werkt het water-apparaat weer niet; het is wel ‘’aan’’, maar de lamp is uit en er lijkt geen activiteit om door de filters/voor de UV-lamp te vloeien. Wat nu weer? Joost vermoedt, dat de zekering kapot is. Voor het eerst na ruim 10 jaar... Zo’n iel, klein pietepeuterig dingetje. Maar vind dat maar op Jueves Santos  net voor Pasen! Enfin, hij gaat rondrijden en hopelijk vindt hij het. Anders wordt het flessenwater en gekookt water, want het landbouwwater is zonder zuivering (en vooral UV) niet veilig. Hutselflutsel....Enfin, na een uurtje komt ie terug. Gevonden, zo’n zekering; voor 20 cts, en alweer ingebouwd. Het doet het weer! Die man is goud waard! En het is mijn kanjer nog wel!

Terwijl ik aan het koken was, legde Joost de 2 slang-spiralen weer op het dak. Weg met die rommel, Pasen of niet, opgeruimd staat netjes. Straks worden ze aangesloten op de douche bij de bar. Na de lunch gaat hij door. Om 16.30 is ie klaar; het doucheseizoen is geopend...Met zonder boiler.

 

En last but not least...bericht op waterhuisje...van 2 t/m 5 april wordt het water afgesloten...onleuk voor tuin. En voor toilet/schoonmaken en zo....Leuk bedacht...hebben wij weer. Uitdaging, roept Joost. Voor-wateren en emmers/kuipen vol laten lopen. Pffff...Ook fijn paasweekend.

Goh, wat vliegt de tijd, roep ik. Zegt die lieverd ‘’het wordt al bijna kerst’’. Pffff...eerst nog zomer en herfst, liefje! Je kunt het ook overdrijven met ‘’snel’’...

 

Oefenen in water is beter. Dus...onderwaterfiets? Na een nacht beetje slapen/denken kom ik tot de conclusie dat ik a) in het zwembad met dun/of geen pak wel degelijk kan ‘’fietsen’’. En ook in de warme jacuzzi kan het. Dus nee, Joost, we kopen geen (zeer dure onderwater-)fiets...En met de crossfiets op het terras kan het nu  ook, mondjesmaat. Maar het idee was wel leuk. Onderwaterfiets.

 

’s Morgens vroeg zie ik Felix bij het 1e bordes om het hoekje spieken ‘’kom maar Felix’’ roep ik. Maar nee, Blacky zit op tafel, dus da’s niet veilig. Langzaam trekt hij zijn koppie terug. Ik ben er wel, maar je ziet me niet....Even later is Blacky weg, en springt Felix op tafel. Smikkel-smikkel. Eerst zon, dan grijzer en grijzer. Ik ga voor de brom-tactiek van Felix en brom eens stevig erop los. En ziezo, er komt een zonnetje tussen de wolken...En terg haar niet...Wippie. Over het algemeen gaat ze haar eigen gang, en ontloopt ze gedoe. Felix kwam smikkelen. Zwartje durfde pas op tafel toen Felix ging drinken bij de bak op de grond. Blazend en boos kijkend, Felixkanjer. Zwartje jammerlijk miauwend op tafel. En toen was het klaar. Als door een horzel gestoken sprong/rende Wippie van de stoel onder de tafel naar Felix en joeg hem pats-boem eruit. Ziezo, ze was het helemaal zat. Zwartje blij...

 

Afstandsbediening v/d tv krijgt steeds meer kuren. Joost gaat googelen op Amazon. Universele afstandsbediening kost rond 22,00. Joost zoekt verder. Vindt een artikel ‘’hoe afstandsbediening schoon te maken’’, en na even prutsen om afstandsbediening nr. 1 open te maken en te reinigen met spiritus, blijkt dat ie het binnen paar tellen doet. Dus de andere ook onder handen genomen. 2 gereinigd, werkend, en met zonder kosten. Ook dat kan Joost. Puik!

 

Maandag; als we iets in onze kop krijgen...ziezo, alle houten palen v/d overkapping en bij de bar zijn weer geschuurd (Joost) en geschilderd (ik en Joost). De olijven zijn gesnoeid, en nu is het wachten tot de besjes v/d klimop zijn opgepeuzeld door de vogels, dan wordt deze ook nog gesnoeid. Bezig volkje zijn we.

 

Dinsdag; natuurlijk. Rond lunchtijd geen stroom. ‘’daar gaat mijn konijn, frietjes en koolsla’’ denk ik.  Bij de buren beneden waar we even waren, omdat onze en hun tractor gereviseerd zouden worden, hadden ze wel een idee ‘’halen we toch sandwiches met bacon?’’. Nou nee...niet ons ding...Ineens, de stroom zit er weer op. Gered! Gauw naar huis, koken. Willen we afwassen. Geen druk op de waterleiding. Wat nu weer? Ik blijf bellen maar ze nemen niet op. Blijkt onderaan de straat een breuk in de hoofdleiding. Geen nood, we hebben altijd een paar 8-liter flessen in voorraad voor dit soort evenementen. Woensdagmorgen 10.19 is het water er weer. Dan merk je even, wat een gemak ‘’water uit de kraan’’ betekent. En dan blijkt na de uren stroomstoring van gisteren dat de mailserver weer niet de aanmelding accepteert. Altijd wat.

 

Eindelijk. Het duurde 3 weken voordat de bijeenkomst geregeld was, om onze advocate vanuit het Platform te bedanken en e.e.a. voorlopig af te sluiten. Voor de bijeenkomst wil een v/d leden nog even met me praten. Over nieuwe donaties. Huh? Nooit heeft ook maar 1 Spanjaard ooit gebeld, gemaild, of gedoneerd. Nu willen sommigen toch doneren? Onzin. Alleen Engelsen, Hollanders en Joost/ik doneerden. En nog 2 leden v/h Platform die avond. En ‘’men’’ had niet begrepen dat het ‘’klaar’’ was? Ik heb 2x de afgelopen weken zeer duidelijk stand v/zaken gecommuniceerd en ook dat we donatie schenken aan onze advocate voor haar enorme inzet. Spanjolen zijn geweldig in prietpraat, feestvieren maar als het erop aankomt, vooral passief. Het zij zo. Ik ben blij dat ik het traject nu kan afsluiten. Rust in mijn hoofd.  En wie nog wat wil weten, die belt of mailt maar.

Maar...de bijeenkomst was ronduit ‘’sober’’. Nog maar de helft kwam opdagen, pover hoor, stank voor dank zeg maar. Ongelofelijk. Mijn eerdere suggestie ‘’misschien een wijntje/tapaatje’’? Niks, kaal water. Als ik dat had geweten, had ik het tegen beter weten in zelf georganiseerd (ik had altijd wel iets bij onze vergaderingen erbij). En nee, ik bezwijk niet voor de druk ‘’jij zou HET boegbeeld zijn, jouw kennen ze’’ Voor de nw. partij. Kan wel zijn, maar mijn gezondheid/ons leven staat nu even voorop. Als zich gelegenheid voordoet, wil ik best iets doen, maar niet formeel, noch officieel noch onder tijdsdruk. Ik weet niet hoe e.e.a. zich ontwikkeld. En ben zeker niet van plan, om de kar vnl. zelf te trekken. Zij zijn aan zet, als ze willen. Met visie, missie, strategie. Ik geef nog wat suggesties. Ook over hoe mensen aan te trekken en zo voorts. Of het een vervolg krijgt?

 

Woensdag: stralend, strakblauwe hemel, het heeft net niet gevroren. Yippie. Vandaag zonnestroom! En veel wind. Ik ga nog de laatste paal schilderen, en dan de zij-boegplanken (afdak en opzij v/h plaatsje/bij de bar). De voor/achterboegplank doet Joost, want ik kan er niet bij, en ga niet op een wiebeltrap. Flinke klus geklaard; hout mooi beschermd. Joost ploegde ondertussen het hele land en tussen de bomen. Adieu onkruid! Op naar de volgende klusjes, maar ook dat in rustiger tempo. Deze week nog veel wind (en zon); maar misschien kan Joost aan zee prachtige ‘’wilde’’ foto’s gaan maken op vrijdag?

Er blijkt weer gespook met de mail...en de spelling check. Ik wil wel, maar ''het'' doet het niet.