Nieuwtjes

Vrijdag; grijs, miezel, maar wel 15 graden, en de temperaturen lopen op. Ik heb de bed-residentie opgeheven; meer lopen/staan/bewegen (met beleid); Joost doet boodschappen, maakt vogelhuisjes en verzorgd de kippen. Ik kook (geen hele lange kookbereidingen); vandaag een tomatensoepje met room vooraf, daarna kalkoenhaas in een mooie saus met boletus en zo, wat aardappelblokjes en gekruide rode kool (met een vleugje kaneel) zalig!  

 

Al langer heb ik de wens, om zeep te maken. Maar niet met loog. Op Pinterest heb ik nu best veel recepten gevonden, die zonder loog kunnen; ik ga het vlg. jaar uitproberen!

 

Blacky is weer in zijn element...opvoeden van Rosado. Soms is het hommeles,  maar we komen er wel, he Blacky? Felix houdt zich – slim – erbuiten; hij mag er zijn en is geaccepteerd. Goed, dat we dus een Nicojo-waakkater (nou ja...’’het’’) hebben...En Joost besloot, om i.p.v. de kartonnen doos (= tuinhuisje, onderaan de klimpalen met appartementen...) een houten paleisje te bouwen.

 

Zaterdag rond 12.30; er is buiten een warme ‘’föhn’’ noem ik het maar; een warme, zonnige wind! Het wordt wel 21 graden, wow!

Joost heeft weer 1 vogelhuisje af, het 2e is in productie/moet nog drogen (lijm); de kippentuin is gefreesd (krijg je met luxe-kippen, die onkruid links laten liggen, want ze blieven liever malse slablaadjes...), het ziet er allemaal nog nat uit (maar 1,8 mm gehad gisteren i.p.v. voorspelde 10 mm...); en de vogels fluiten alsof ze’t al voorjaar vinden (hoop maar niet dat ze enthousiast gaan nestelen, want er komt nog kou in jan/feb!) en de wilde bijtjes zoemen en vlinders vliegen vrolijk rond. Prachtig. De terrasdeur naar binnen is open, evenals de ramen binnenkant in de woonkamer, kom maar op met die warmte! Want na een paar grijzige miezeldagen is het wel afgekoeld. Geen verwarming zo nodig. Dit jaar zijn we op 330 mm regen rond uitgekomen, record v/d laatste 6 jaar...

 

Ben behoorlijk digibeet...maar het is dan toch gelukt – met hulp van Joost – om ook onze kerstkaart digitaal via WhatsApp te versturen...want er zijn er steeds minder, die gewone email hebben.

 

Tip als je niet kunt inslapen; tel van 90 terug, de meesten slapen zo rond 50...nou, ik niet...5x neer/op geteld, en nog klaarwakker...Fluts. Enne uitspraak op Pinterest: 1 universum, 8 planeten, 204 landen, 804 eilanden, 7 zeeën en 7 miljard mensen...Laat je niet kisten als een daarvan probeert je dag te verstoren...Zit wat in.

 

Zondag: meer pijn, zwelling knie wel fors stuk minder, maar er zit nog wat vocht, de ribben nog pijnlijk bij hoest/nies, lach of druk en nachten slecht slapen (en dito flut glucosewaarden). Het ging super, en nu ben ik weer terug bij af of erger? Doemdenken en angst voor ‘’what if’’ helpt me niet. Doorvechten wel, maar ik mag van mezelf nu effe kniezen...het moment, waarin je je perceptie verandert, is het moment, dat je de chemie van je lijf herschrijft.. Maandag is het 21 graden geworden. En dinsdag 22,4 graden... ‘’if you are feeling blue, try painting yourself a different color’’... dus ga ik het houten kattenpaleisje maar verven...Klaar met kniezen.   

 

De 24e is het in Spanje vooral ‘’eten’’ met familie/vrienden ’s avonds (laat), en er wordt dan ook een overdaad aan hapjes, gerechten, zoetigheid en drank opgedist. Plus op de 1e kerstdag ook nog. Wij hebben vele jaren geleden enorme ‘tig gangen menu’s afgeschaft. En aten op woensdag als lunch mini-sardientjes in citroen, boquerones, tomaat en olijfjes, kleine aardappelsalade, en pittige Aziatische kalkoenreepjes in saus. Kleine gerechtjes/hapjes, genieten.

De 25e  als vooraf een salade van tomaat (nog uit de tuin!), avocado, spekjes, chili-garnalen met frisse citroenmayo saus;  daarna gestoofde pittige Aziatische kip  m/kokos, kripiek en een lauwe koolsalade  met curry, gember, peper, knoflook en de 1e bloedsinaasappel uit de tuin.

 

Joost gaat een pantograaf voor me maken – ken je dat nog van vroeger? – zo’n uitvouwbaar ding, waarmee je tekeningen/afbeeldingen kunt vergroten/verkleinen op een stuk papier...nu doe ik het ouderwets met een raster; dat kost tijd, maar is ook te doen. Joost is handig, dus ‘’consider it done’’ zegt ie. Leuk! Die kanjer kan ook alles!

 

Zondag 26e om 11.27 is het 23 graden!!!! Ik ging 10 minuten rustig, met stokken lopen op de weg; heel langzaam wil ik weer opbouwen, en met beleid iets meer bewegen helpt ook het vocht afvoeren.

 

Veel consumptie van ultra-geprocessed (zeg maar industrieel) voedsel is geassocieerd met een verhoogd risico van Diabetes II, onafhankelijk van andere risico’s als gewicht, voedingswaarde van je eten/dieet...Aanleiding tot nieuwe richtlijnen i/d bestrijding tot diabetes en meer preventieve gezondheidszorg met Btw-verlaging voor gezonde groente/fruit, en 50% verhoging voor suiker, vet, junk en industrieel voedsel? https://www.medscape.com/viewarticle/922702?nlid=133117_3561&src=WNL_mdplsfeat_191220_mscpedit_wir&uac=316237FR&spon=17&impID=2214143&faf=1

 

De keek op het klimaat... Docu over Roemenië: afvalhopen, illegale stort, verzamelen van grondstoffen door de allerarmsten....Het land vangt dik geld van de EU, maar laat eisen m.b.t. bescherming van milieu/natuur links liggen; en noch Roemenië, noch de EU kan het schelen.

Zinnig/nuttig? Geldverslindende praat-VN-wereldklimaat-toppen of ‘’afspraken’’ op papier? Ondanks internationale bemoeienis m.b.t. klimaatbescherming willen  meerdere landen juist meer kolen gaan stoken; o.a. Egypte, Bangladesh, Pakistan en Mongolië o.a....Kan je als Duitsland/Europa wel van alles willen, (want ook Polen wil er nog niet aan), maar wat is het effect van ons ‘’beteren’’ als  m.n. Azië,  de VS, Rusland, China, India, Australië en Brazilië doorgaan met vervuilen? Dweilen met de kraan open.... https://www.welt.de/wirtschaft/article204504764/Trotz-Klimakrise-Mehrere-Staaten-planen-Einstieg-in-Kohlekraft.html

Pelletkachels; sinds 2014 weet de overheid, dat dezet helemaal niet duurzaam zijn. En toch 5 jaar lang 500,00 subsidie/kachel! Met ‘tig branden (alleen 70 in Noord NL, dus extrapolerend in heel NL of in Europa ....????)...Gekke wereld, hout – de long v/d wereld – verstoken. En bepaalde isolatie blijkt niet echt ‘’gezond’’ voor je gezondheid...Maar ze zullen doorgaan, tot het bittere eind.

Blijkt ook nog uit onderzoek, dat moderne dieselmotoren beter zijn? Evenals overigens gas? Maar nee, iedereen moet aan de electroauto (kosten maak, onderhoud, recycling, laadpalen en energieverbruik...?)...En dan wordt, als klap op de vuurpijl (nog voor Oudjaar) effe bepaalt, dat de benzine-accijns verhoogt wordt. Cashen!

Stijging van FCKW (fluorkoolwaterstoffen) emissies kan de sluiting van het ozongat boven de Antarktis mogelijk met 20 jaar vertragen, aldus NatureCommunications. Eigenlijk geldt sinds 2010 een internationaal productieverbod voor deze ozon-killer...Edoch...illegaal heeft Oostchina/Shandong en Hebei de afgelopen jaren tonnen van het illegale CFC011 uitgestoten (ook een FCKW)...2/3 v/d (verboden!) emissies blijkt uit China te komen.   https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/antarktis-illegale-fckw-emissionen-in-china-verzoegern-schliessung-des-ozonlochs-a-1302608.html

Milieuramp dreigt voor Galapagos; ongeval met een klein vrachtschip wat nog ruim 2500 liter diesel meesleepte. https://www.sueddeutsche.de/panorama/galapagos-schiffsunfall-dieselaustritt-1.4734395

 

Nee, dan liever lachen...Maarten van Rossum was 24/12 goed op dreef bij De Slimste Mens...‘’Baudet = Ezel in het Frans, komt niet per toeval’’, en de slappe onmacht v/d politiek om misstanden i/d zorg (gezondheid, ouderen en jeugd) etc. kwam ook even aan bod. Politici keken vast niet...maar de leukste uitsmijter is toch: Asterix en Obelix  https://www.sueddeutsche.de/reise/asterix-obelix-reisen-1.4655762-8

 

De laatste ronde. Jawel, beste (soms trouwe) lezer. Dit is de laatste blog. Ik gooi het roer om na meer dan 7 jaar wekelijkse columns, nieuws en commentaren etc. geschreven te hebben. Per 1-1-2020 start ik een 365-dagen-boek; over onze belevenissen; versierd met foto’s, quotes etc..Eind v/h jaar wordt het dan een Nicojo-jaarboek.

En misschien ga ik in het nieuwe jaar een boek schrijven. Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen. Met nog veel meer crea – beeldhouwen, mozaïek, keramiek, schilderen en weven en vooral genieten van rust, zonder politiek gekonkel, gedoe of drama. De fotoblog blijft nog tot april 2021 open.

Ik dank alle lezers/belangstellenden voor hun interesse, en wens iedereen een gelukkig, gezond, inspirerend en vrolijk 2020 toe.

Verdikkie, het stormde donderdagnacht, en vrijdagmorgen is er een harde, onleuke wind (wel met 15,6 graden); niet aangenaam om buiten te zijn. Maar straks toch hoofd leegmaken/wandelen, met jas dan.

 

Zo langzaam werken de druppels, de luidsterkte van radio/tv hoeft niet meer op megafoon-niveau in mijn oren... maar na 4 dagen druppelen blijkt ineens mijn gehoor weer puik!

 

In het voorjaar gaan we de vloer v/d schuur achter betonneren; dus even alles eruit. Dan komt er een mobiele werkbank, voor het grotere houtwerk...Is het plan. En we denken na over dakisolatie, en een schuif - of roldeur...volop plannen voor werkplaats Nicojo.

 

Vrijdag menu: vooraf komkommerschijfjes met makreelsalade, dan voor Joost een ‘’pannetje’’ gamba’s met knoflook/chili’’ en voor mij een paddenstoelen pannetje m/kruiden, room. Hoofdgerecht: tataki van tonijn op kort geroerbakte rode koolsalade met chili, gember en citroen. Heerlijk.

 

Zaterdag komen de buren bij de laatste boom olijven plukken...het waait gelukkig minder. En elke olijf, hoe lang ook al op de grond, wordt opgeraapt...het gaat hun om de verkoop van kilo’s, en dat de olie dan wellicht niet zo zuiver/puur/lekker is als die van ons (vers geplukt dag 1, verwerkt dag 2), ach, het kan ze niet schelen. Wij zijn blij: olijven gingen niet verloren, en wij hadden er verder geen werk meer aan. Samen met hun eigen olijven worden ze weggebracht. Klaar. Mogen we maandag bij hun komen eten, leuk!

 

15 december; en nog prachtige, donkerrode rozen i/d tuin! De vogels fluiten nog volop (17 – 19 graden) en zondagavond zagen we zelfs nog een vleermuis vliegen! We riepen nog ‘’daar is je nieuwe huisje....’’!

 

En nog 2 vogelkastjes klaar: roodborst/vliegenvanger en winterkoninkje. Ze zijn gebeitst, en ik ga er een silhouet op schilderen...Het wordt druk in onze tuin!

 

Octo pussy schittert gelakt en wel op het dressoir in de woonkamer op de mooie steen.

 

Maandagmorgen. Koud! Na boodschappen loop ik terug. Knalrood! D.w.z. mijn oorwarmers dan...(hete oortjes bij thuiskomst haast)...Ziezo.

 

Verdorie, gevallen in een donker gangetje bij de buren...links ribben gekneusd, want die vingen de grootste klap op, en de ‘’foute’’ rechte knie viel ook hard op de tegels...Dubbeldik nu. Koelen met koude kompres, fysiocrem zalf en rust. Reclame voor ‘’bolknie’’..in plaats van kerstballen... Joost heeft de pc-plek weer naar bed verplaatst...Zo balen. Ik blijf  optimistisch, rust, oefen en vecht.

Ondertussen snoeit Joost alvast amandelbomen, en verzorgt mij en de beestenboel, hij heeft het er druk mee.

 

Donderdag voelt het beter; de zwelling is al flink teruggegaan, het lopen lukt iets makkelijker, het gaat de betere kant uit! Joost hangt weer 2 vogelhuisjes op, en is alweer bezig met nieuwe vogelhuisproductie...hij gaat als een speer!

 

Net geen selfie, maar social media voor kattepoezels; piessen langs de klimop ‘’dit ben ik’’

 

Vlg. de EU is ook het enorme energieverbruik door internet ook debet aan klimaatproblemen, en dat wordt met verdergaande digitalisering nog erger. En dus minder Youtube, en Netflix? Of Skype en videoconferencing of...? Of pakken ze eindelijk eens bitcoin-mining aan? Welnee.

 

En het doorverkopen van tweedehands e-books is in strijd met de bescherming van het auteursrecht. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie geadviseerd in een Nederlandse zaak. De rechters volgen dergelijke adviezen veelal (div. media)

 

Radio 1/zaterdagmorgen, ‘’HET’’ standaard handboek v/d psychiatrie/psychologie over ‘’mentale’’ ziektes DSM-5 moet op de schop... "Psychische problemen zijn niet zwart-wit. Ze kunnen tijdelijk zijn of permanent, ze kunnen voortkomen uit een veelheid van oorzaken en, afhankelijk van het individu, reageren op verschillende interventies. De biomedische benadering in de DSM-5 is dus beperkend en schadelijk, en moet heroverwogen worden. Het werd tijd. http://www.vvgg.be/vvgg.aspx?PageId=280 en: https://www.demorgen.be/nieuws/nee-psychiaters-jullie-luisteren-veel-te-weinig-naar-ons-enquete-toont-hoe-patienten-te-weinig-betrokken-worden-bij-diagnose~b3f339dec/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 

De Denen doen het voor: tot 2050 klimaatneutraal met wetgeving en actie, zonder praatjes. https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/daenemark-plant-kuenstliche-energie-insel-zur-herstellung-von-wasserstoff-a-1300931.html Ondertussen roept schijnheilig NL i/d EU op tot PFAS-verbod, terwijl ze zelf jarenlang Dupont de boel liet vervuilen?

 

Bizar...Heeft Nl niks beters te doen? .... De Rijksoverheid communiceerde al langer dat azijn, zout en chloor niet mogen worden gebruikt om onkruid te bestrijden, omdat het effect op het milieu nog niet in kaart was gebracht. Van Veldhoven heeft daarom het RIVM gevraagd te kijken naar de risico’s....

 

Ik heb het helemaal gehad. Klaar met NL politiek; slappe, liegende, ertussenuit knijpende, maar wel riante 3 jaar wachtgeldregeling-ontvangende blunderpolitici; ambtenaren die burgers duperen zonder straf, en burgers weer i/d kou staan. Achterlijke Justitie die ‘’re-integrerende’’ pedo in het bedrijf v’d vader van een van de misbruikte meisjes tewerk wilde stellen en vooral pamperen van boeven, dieven en bedriegers.  Kosten verslindende VN klimaatconferentie zonder acties en zogenaamde EU klimaatneutraliteit per 2050 en dwarsliggers geld toe krijgen? Leuker wordt het niet.  

 

Uitsmijter:...Er is unaniem besloten dat de definitieve klimaatafspraken nu in 2150 zullen worden ondertekend op planeet B” (B.v.d.Schot/Volkskrant)

Ga ik me overgeven aan de Christmas Radio Sky...met zonder sneeuw...

Octo pussy is bijgewerkt en wacht op aflakken, klaar! Het volgende project wordt een walvis...maar dan anders....wordt vervolgd.

Joost heeft de 2 vogelhuisjes en de vleermuizenkast opgehangen.

Voor beide zie: www.nicojo.nl / foto’s / crea 2018/2019 en ‘’vogelhuisjes’’.... We zijn er blij mee!

Op naar het volgende project: een nestje voor een roodborstje/winterkoninkje en Zwartkop (roodstaart?)...1 hangt al onder het afdak v/d auto. Joost zorgt ervoor, dat vleermuizen, vogels, boomratjes, gekko’s en zo niet dakloos raken/zijn. Oh ja, bij het plukken van sinaasappels vond ie een grote groene mantis. Dat doet goed, niet veel gezien, dit jaar!

 

Achter bij de schuur/werkruimte heeft Joost een betonnen drempel gemaakt; tegen evt. water, zo vloeit het niet meer de schuur in. De man-cave is in gebruik genomen, onder toeziend ook van een nieuwsgierige gekko aan de wand

 

Joost heeft een verkoudheidsbug opgepakt. Potverdr....veel drinken, zaterdag een hartig, pittig tomatensoepje, zondag Thaise hussel ‘’beats the devils out of it’’...., thee met kruiden en rust. Maandag voelt ie zich wat beter; sliep deze nacht eindelijk weer beter, langzaam gaat het vooruit, maar we zijn er nog niet.  En mijn oren zijn dichtgeslibd door oorsmeer...Hoor bijna niks meer...Druppelen en spuiten (warm water)....tot het goed komt...het is me wat.

 

Tegenwoordig loop ik ‘’zwaar’’ digitaal (?) bewapend...telefoon – voor de ‘’buitenwereld’’ en een walkietalkie voor Joost...als hij i/d tuin werkt, nam ie eigenlijk nooit zijn mobieltje mee...maar die walkietalkie steekt ie zo aan de broekriem en ziezo, waar ie ook loopt, er is ‘’contact’’....z/kosten.

 

Buren rijden langs terwijl ik aan de wandel bent ‘’zeg, je loopt elke dag op straat, als je nou toch eens een onderdak nodig hebt, hebben wij nog wel een schuurtje voor je over’’ riepen ze grinnikend...Lief he, zulke buren! Maar het is niet nodig hoor. Tijdelijk even behoorlijk doof,  maar in huis lekker warm door de zon (18,3 buiten, tot 14.00 uur, daarna omslag, zon weg, frisser)...en warme deken op bed, goed eten, komt helemaal goed.

 

De buren plukken de olijven van de laatste 5 bomen i/d kou...potverdrie, een harde, koude wind. Lijkt net winter. Bah. Even snel i/d jacuzzi, zijn we weer lekker warm!

 

Wetenschappelijk bewezen....bewegen, even het hoofd vrijmaken i/d natuur is belangrijk voor de hersenen, je humeur en je gezondheid. En zo kom je tot topprestaties. En een ‘’opgeruimd’’ hoofd. Oh ja, en als je dan ook nog tenminste 60 seconden glimlacht, is dat helemaal goed voor je hersenen en je psyche. Nou, we zullen doorgaan.

 

Briljant. Kleef een banaan met duct tape aan de wand in een museum. Waarde? 120.000,00$. Waarom bedenk ik niet zoiets ‘’kunstigs’’ ? En dat een bezoeker hem vervolgens opeet. Tja, shit happens....Roept Joost ‘’hangen wij toch een aardbei op? Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...?’’

 

Wat schitterend; de 3e goudjakhals is in Drenthe gezien! Wow, ik hoop dat mensen hem de ruimte geven!

 

Lachgas wordt softdrug; bezit, handel, verkoop, vervoer en productie verboden. Maar niet gebruik!? https://www.gelderlander.nl/politiek/lachgas-wordt-softdrug-kabinet-verbiedt-bezit-en-verkoop~a66bdf01/ Oppositie wil ineens toch geen verbod op lachgas. Huh? Ik stel voor dat  als lachgaasbobo’s in het ZH belanden, zij deze kosten 100% zelf betalen! Evenals comazuipers!

Stuitend: zwartgelakte stukken in dossiers kinderopvang-toeslagaffaire. ‘’Vertekend beeld’’ noemt Snel dat. En daarmee klaar?! Burger is melkkoe, maar wordt niet serieus genomen. Triest. Volkskrant roeptoetert ‘’politici weten zich geen raad met eigen toeslagen’’...echt? Km vergoeding ondanks auto v/d VVD partij... of GL lid Diks (weer)? Liegende draaikonten en glibbergraaiers zijn het! En waarom moet Ankie met Marokko praten als er 2 hotshots op BuZa zitten? Ze blundert door gebrek aan diplomatie en cultuurkennis. Hoog tijd dat parlementair stelsel in NL op de schop gaat  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ons-parlementair-stelsel-moet-nodig-op-de-schop~bbe75964/ .

Het recht v/d sterkste? De wereld laat zich gijzelen door DDumbo, WTO is nu tandeloos/machteloos. Ik eis; alle landen met WTO zonder VS doorgaan!

 

Klimaat-keek op de week :  Ik wil alleen nog meedoen aan klimaatmaatregelen als a) onzin-verhuizing EU Parlement Brussel/Straatsburg ophoudt en b) EU parlementariërs – evenals politici in de EU  – het goede voorbeeld geven. En c) de rest v/d wereld (Rusland, China, India, Australië, Brazilië en de VS vooral) ook meedoet. EU alleen zet geen zoden a/d dijk. Kan klimaatpaus Timmy (steek hand in eigen boezen, graaiende boskabouter!) nog zo eisen, dat iedereen (echt iedereen?) mee moet doen! Ik zou zeggen laat industrie, verkeer, scheeps- en luchtvaart ook eens starten.  https://www.telegraaf.nl/nieuws/25010509/dit-zijn-de-groene-plannen-van-timmermans

Weet Leon de Winter/woe/Telegraaf het toch scherper te formuleren...over eindeloze delegatieleden (want de dagvergoedingen zijn zo royaal)..., en energie-hoogleraar Smeulders, die stelt, dat afsluiten gas voor huishoudens 0 effect heeft, want er wordt meer gas verstookt in electra-centrales. https://www.telegraaf.nl/watuzegt/1978295358/frans-timmermans-stoot-net-zo-veel-co2-uit-als-een-chinese-stad

Investeringen van fossiele sector vs. klimaatdoelen Parijs? Tegendeel! 148 gigaton extra aan CO2 (= ca. 1200 nw. Kolencentrales)! Grote bedrijven moeten hun toeleveranciers aanzetten tot duurzaamheid? Zonder subsidies en compensatie doen bedrijven, landen en regeringen niks. https://www.spiegel.de/wirtschaft/klimakrise-studie-zeigt-gigantisches-co2-einsparpotenzial-bei-zulieferbetrieben-a-1300284.html Maar Denemarken doet, terwijl de rest praat:   https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/daenemark-will-emissionen-bis-2030-um-70-prozent-gegenueber-1990-reduzieren-a-1300336.html

 

Rijkswaterstaat liet Tata Steel sinds 2010 meer giftige stoffen lozen dan toegestaan door EU richtlijnen. Economische belangen voor klimaat, natuur en gezondheid.  Dit is realiteit. Hou op met onwaarheden en burgers belazeren.

 

Zuurstofverlies in de wereldzeeën wordt een bedreiging voor visbestand. Aldus IUCN op de klimaatconferentie in Madrid. So what? Actie als de vis op is?  https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/bericht-mehr-meeresregionen-mit-wenig-sauerstoffgehalt-a-1300179.html

 

Volgende klimaatramp: kwik...door ontdooien van permafrost komen grote hoeveelheden van methaan vrij. Plus grote hoeveelheden zware metalen, zoals kwik. (m.n. op de Toendra). https://www.foodlog.nl/artikel/de-volgende-klimaatramp-dient-zich-aan-kwikvergifitiging/

Ambitieuze EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-deze-ambitieuze-plannen-moet-europa-het-eerste-klimaatneutrale-continent-ter-wereld-worden~bf2271ac/ Politieke wil, versus belangen en ambities van individuele landen v.s. EU-dictaat?  Macht, ego en vooral money, money, money. Fijn dat rijke landen zich dan kunnen afkopen met emissierechten...want voorlopig zijn het woorden op papier, en wordt nog eindeloos erover gekletst, onderhandeld en gecompenseerd zonder enige actie. Praatjes vullen geen klimaat-gaatjes (nou ja ''jes''...)  https://www.sueddeutsche.de/meinung/klimaneutralitaet-klima-madrid-1.4714704

En The Energy Treaty Charter kan de Green deal behoorlijk dwarsbomen, vertragen, arbitrage-geleuter opstarten en zo voorts...EU-ambitie? Wachten op daden.

 

Last but not least:.... Studenten in Wageningen die zich bezighouden met klimaatstudies krijgen een training aangeboden om hun weerbaarheid te vergroten. De Wageningen Universiteit wil daarmee voorkomen dat deze jongeren last krijgen van een klimaatdepressie. Krijgt burger ook deze kans?

 

 In de periode van 1980 tot en met 2018 is het aantal mannen dat aan hart- en vaatziekten is overleden met 70 procent afgenomen. Onder vrouwen nam het aantal sterfgevallen af met 63 procent.De daling is vooral zo sterk doordat steeds minder mensen overlijden aan een acuut hartinfarct. Snellere hulpverlening en betere behandelingen na de eerste uren van een hartinfarct zijn daarbij essentieel gebleken. Ook kregen mensen de afgelopen veertig jaar op steeds latere leeftijd last van hart- en vaatziekten. NuNL

 

Denk je ecologisch verantwoorde gekweekte vis te kopen...nou, onderzoek in Duitsland laat een heel ander plaatje zien. Mooi ‘’kwaliteits’’ zegeltje, maar met kwaliteit heeft het weinig te maken... https://www.welt.de/wirtschaft/article204109046/Lachs-Pangasius-Was-das-Zuchtfisch-Siegel-ASC-wirklich-aussagt.html

 

Minder vlees, en meer Vega burgers? Denk na...een kritisch stuk over nepburgers en vleeslobby.... Vega burgers zijn feitelijk ‘ultra processed food’‘vol met onuitspreekbare ingrediënten’ terwijl vlees een gezond natuurproduct (mits niet vol met hormonen, antibiotica etc....)...? https://www.foodlog.nl/artikel/amerikaanse-vleessector-pakt-imitatie-hamburger-aan/

 

Eindelijk; chloorpyrifos wordt in de hele EU verboden. Aldus de EU-commissie.

 

Uitsmijter v/d week: ....verkeersborden worden van bamboe gemaakt....maar NL banken en pensioenfondsen investeren nog steeds in bouw kolencentrales? Burgers’ Zoo steelt de show met haar parodie op banaankunst: aap eet ‘banaan van 150.000 euro op’. https://www.gelderlander.nl/arnhem/burgers-zoo-komt-met-parodie-op-banaankunst-aap-eet-banaan-van-150-000-euro-op~a9685332/

 

Sint is weer in het NL-land, en het moet gezegd, het is lastig deze keer; Moldavische gelukzoekers, Somalische remigranten, ALS-patiënten, ouderen en jeugd, allemaal willen ze hulp, geld en meer.

 

Rotwereld door geweld, intolerantie, discriminatie, misbruik, chantage en politiek gekonkel, potverdorie, wat een gedrochten, gedraai en gemonkel!

 

 Sint heeft het dit jaar maar zwaar; discriminatie van zijn Pieten-hulpjes, straks ligt ook hij onder vuur, want wit, machtig en te macho; je zou je toch zo willen verstoppen onder je poncho!

 

Lichtpuntjes zijn er: ‘’doneer je speelgoed’; fantastische mensen zoals  Bibian die blijft vechten; anderen die strijden tegen kwaad, misbruik, onwil en ongerechtigheid willen beslechten

 

Zelfs Dijkhoff lijkt zich deels te bezinnen, stort onterechte reisvergoeding terug; en  ‘’wachtgeldregeling’’? ‘’Is mijn recht’’,  zeur niet mensen, da’s een te verre brug...?

Want graaien, dat loont, weten politici als geen ander, laat burgers zorgen voor zichzelf en  de ander.

 

Enfin, Sint is ook vergevend; kom op, feest voor iedereen! Geen onenigheid, jaloezie, graaigedrag of gedonder, het is een blij feest, en gaat niet over erop of eronder!

 

Al dat gezeur over stikstof, CO2, en andere onleukigheden ten spijt? Onzinpraat of klimaatbeleid?

 

Hoe je het wendt of keert, burger is klos, rijkaards krijgen circuit, handelsbelangen gaan voor milieu; da’s toch eigenlijk helemaal verkeerd?

 

En toch; iedereen vanavond gunt ie leuke surprises, grapjes, liefde, aandacht en zijn voor elkaar, want uiteindelijk gaat het toch juist om dit gebaar?  

Geniet van warme chocola, hapjes, gezelligheid, liefde, geluk en plezier, dan komt het vanzelf, dat vertier. En wel zonder gemier!

 

Nikki heeft een Sikkie roept Joost ineens....wie met pek (oh, pardon, de geit) omgaat...? Nou, het is 1 haartje onder de kin, meer niet! Ik lijk toch niet nu al op onze geit!? Maar Joost heeft LOL, en roeptoetert dit de hele dag. Ok, ok, ik haal het al weg. Klaar.

 

Weer pc-gedonder...dachten we dat alles goed ging, ineens hommeles...enfin, lang verhaal i/h kort, weeeer naar de PC-dokter. Na een heleboel uurtjes wachten dan eindelijk ‘’het is klaar’’; en na uren puzzelen ‘’want ik weet niet waar zit wat’’ blijkt alles toch weer te vinden en te werken. Pfff....Onder het wachten door - had Joost bedacht - naar de Sierra Espuña te gaan. Dikke 90 km verderop. Ietwat aan de late kant...dus niet helemaal tijd voor een uitje. Blijkt een kabelconnectie uiteindelijk een v/d boosdoeners. Het is me wat. Maar mooi weer was het; wel 25 graden.

 

Al wandelend geniet ik van bermbloemen, de zon, gouden loofbomen en herfstige druivenstruiken, vogels fluiten om het hardst en ook vlinders vliegen nog!

Tegen processierups is gespoten in de grote pino...Joost zag eerste nestjes. Terwijl vallen hangen. Nondeju! Maar goed, we kunnen in elk geval nu goed erbij. En Bacteriensis thuring. helpt!

Zondag; prachtig zonnig tot ca. 1500..het huis opgewarmd tot 22 graden. Om 17.30 is het weer heel anders; ¾ om ons heen zit in dichte mist/wolken, het is koud geworden. Er wordt regen verwacht. Bah...

 

...maar als we niet buiten kunnen zijn/of ritje maken of zo...dan plan B). De vleermuis silhouet is geschilderd (Joost heeft hem prachtig uitgezaagd); de eerste 2 vogelhuisjes schieten hard op. De komende dagen wordt het grijs, vochtig/koud weer, met soms veel (?) regen. Wel even wennen na een week van 22 of meer graden!

Joost maakt zijn eigen ruime werkruimte in de grote schuur achter (waar ook de trekker staat); nu staat er in een hoek een grote zaag op een tafel, maar da’s onhandig maneuvreren zo naast de trekker; dus schuiven met kasten/spullen, verplaatsen, opruimen, zodat hij een hele zijwand ter beschikking heeft, voor werk/zaagtafel en zo. Een stofzuiger voor de afzuiging van o.a. zaagsel en stof etc. is ook binnen. Verlichting is aangelegd, dus de werkplaats Nicojo is geopend! De Chikkies liepen af en toe nieuwsgierig binnen. De gekko’s aan de wand moeten even wennen aan bedrijvigheid in ‘’hun’’ schuur, maar er valt prima samen te leven!

Zeg ik ‘’moet er niet iets vrolijks aan de wand”? Zegt die lieverd lachend ‘’doe maar een Boerenmeidenkalender’’. Want een Pirelli-kalender ziet ie niet zitten ‘’al die opgepimpte banden’’...Mancave...

 

Maandag: heerlijk, Joost is druk, de octo-pussy vertoonde nog wat kleine scheurtjes, die ik gerepareerd heb. Nu moet ie drogen, kan niet wachten tot ik hem/haar kan schilderen! Het volg. project ook al uitgezocht; zo houden we ons bezig, als ‘’buiten’’ zijn geen optie is (en heel vroeg net na het ontbijt, ging ik al lopen, was droog, maar oef, koud! Nu miezel). Weer wat anders! En als lunch hebben we nog een heerlijke Aziatische kip-kokos-groentesoep; nou, da’s goed voor lijf en ziel!

 

Nog weer wat tomaten kunnen oogsten! En de sinaasappels smaken super! Nog de laatste 10 appels, en dan zijn deze op. 1e grapefruit, jammie! Steeds vaker krijgen we nu 2 eitjes/dag, en de 3e kip maakt ook aanstalten om weer te leggen. Komt het toch weer goed met die Chikkies?!

 

Dinsdagmorgen rond 0414 ging de stroom uit. Huh? Joost doet rondje/met zaklamp. Niks. Typisch; maar een deel v/d groepen heeft geen stroom...alles uit, weer aan. Doet het weer. Slapen. Nou ja...Om 0930 belt buurvrouw; als ze meer dan 3 lampen wil gebruiken, heeft ze geen stroom...onze spanning is goed, alle groepen zijn gecheckt. Huh? Alle buren aan de andere kant v/d weg hebben geen of minimaal stroom. En ja, dan doet internet het weer niet...Verdikkie. Om 11 uur gaat ook bij ons de stroom eraf. Net voor 12.30 gaat alles weer aan. Het werkt weer. Geen noodscenario met generator nodig (maar we zijn er wel op voorbereid).

 

Deze maand al 21 mm regen...Nu grijs en fris. Aangezien internet niet werkt, aan de slag: Joost i/d schuur; en ik schuur heel voorzichtig octo-pussy glad. En ga weer wandelen. Het is grijs, droog en koud.  Gelukkig zijn we niet verslaafd...maar de ochtendroutine van ‘’krantjes scannen’’ is even verstoord.

 

Bikkel...zeggen ze..of gek...woensdagmorgen lopend in de regen, met 1 paraplu en 1 stok. ‘’Walking’’ in the rain...’s avonds heerlijk i/d jacuzzi, blijven we hele avond warm.

 

Je leest erover...koppels/gelijkgestemden kopen samen een huis, om samen oud te worden; kleine woongemeenschappen dus. Lijkt me prachtig, zoiets. Wie weet.

 

Chinese kinderen zijn de slimste kinderen ter wereld volgens de bij 600.000 scholieren in 79 landen afgenomen PISA-test (Bloomberg). Vijftienjarige Chinese scholieren steken op het gebied van lezen, rekenen en natuurwetenschappelijk inzicht met kop en schouders boven de rest van de wereld uit. NL en Spanje scoren slecht. Minder appen, zappen, en meer lezen en praten met elkaar?

 

Dec. 2018 melden media ...Fabrikant van borstimplantaten Allergan heeft donderdag bekend gemaakt te stoppen met de verkoop van getextureerde implantaten (Microcell en Biocell) en de voorraden terug te nemen. Zij doen dat in heel Europa, dus ook in Nederland. Allergan kwam tot dit besluit nadat de CE-markering niet verlengd werd door de notified body... De realiteit? Vrouwen worden maar mondjesmaat geïnformeerd, en vervanging? Ho maar...’t zijn maar vrouwen... https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/12/19/allergan-neemt-europese-voorraden-borstimplantaten-terug

 

Klimaat...kan wel een aparte blog hierover maken, maar hier wat ‘’highlights’’ of zwarte gaten...

Mark roeptoetert in Madrid dat NL ambitieus wil zijn, maar niet alleen. Mensen moeten hun levenswijze kunnen voortzetten en dus moet het stap voor stap. Oh ja? Terwijl DDS en Trouw melding maakt dat elektra wel degelijk fors duurder wordt, omdat netbeheerders hun netwerk moeten verbouwen door al die solar en de Belgen vanwege kapotte Kerncentrales meer NL gas kopen? En dat het zo goed gaat met de industrie (ook dankzij subsidies!?)...maar opslagen voor ‘’duurzame energie’’ worden duurder en belastingvermindering op energie wordt minder? Geeft niet, gewoon en masse naar een klimaattop vliegen. En straks racen op Zandvoort. Leve de uitstoot...

Houtkachels i/d/ban? RIVM waarschuwde ‘’stook niet’’ want slecht voor de lucht/ademhaling...Nou, hier in Spanje (en vele andere landen) wordt volop gestookt, met hout, kolen, pellets, gas, rotzooi etc. nobody cares. Maar het EP heeft ineens geen taboe meer,  kernenergie is serieuze optie.! https://www.foodlog.nl/artikel/kernenergie-huitema-in-wording/  En stijgend water dan?  https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/deze-steden-dreigen-de-strijd-met-de-stijgende-zeespiegel-te-verliezen~p19391/ Madrid pretendeert ‘’actie’’ maar het blijft vooral bij vage woorden zonder commitment. https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/klimagipfel-cop25-in-madrid-das-sind-die-themen-auf-dem-gipfel-a-1298577.html 

Oh ja, terwijl Europa snel af wil van kolen...doet Rusland er nog een paar scheppen bovenop. Enorme hoeveelheden kolen worden geproduceerd en aan landen in Azie geleverd...Hoezo klimaatverdrag? https://www.welt.de/wirtschaft/energie/article203991090/Klimaschutz-Der-europaeische-Kohleausstieg-rettet-nicht-das-Weltklima.html

Last but not least deze week: wil men ons eerst de auto uit (of de elektrische in); neem vaker de trein, willen nationale regeringen in Europa de compensatie voor vertragingen verlagen! https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bahn-eu-staaten-wollen-bahnreisende-weniger-entschaedigen-a-1299255.html En roeptoetert NL expert ineens, dat de bodem onder het spoor niet te volle of langere treinen aankan? Spoorwegennet stamt uit stoomtijdperk...

 

21e eeuw; modern, tolerant en voortvarend? Ammehoela...terug i/d tijd...althans door een paar lieden...Grote protesten na comeback van Pussycat Dolls (treden licht gekleed op) in Engeland; mag niet meer! Tja, mannen in string ontbraken, da’s waar. Seksistisch en niet genderneutraal dus...

Ik voorspel, Kerstman gaat i/d ban, want blank, macho en te dik. De paashaas ook, want mannelijke haas steelt vrouwelijke kippeneieren verft ze en verdeeld ze met pasen...Oef

 

foodwatch laat weten dat consumenten nog tot minstens 2021 moeten wachten op een logo dat ongezonde producten ontmaskert en vergelijking in één oogopslag mogelijk maakt. . Industrielobby wint weer eens; vertragen is devies! NutriScore komt er. Alleen nu nog niet.  https://www.foodlog.nl/artikel/nutri-score-wordt-na-aanpassing-het-voedselkeuzelogo-voor-nederland/

Alsof iemand Hosanna roept. Voortschrijdend inzicht? Leefstijl is belangrijk. Artsen moeten bij klachten link leren leggen naar leefstijl (voeding, bewegen, gewicht, stress etc.); nee maar. https://www.foodlog.nl/artikel/ook-stress-slaap-en-bewegen-horen-thuis-in-de-spreekkamer/

 

Uitsmijter v/d week: stikstofprobleem van koeien? Op te lossen! Koe i/d cloud! Ik zie het voor me;  koeien van stal transporteren naar cloud xyz...https://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/20293-kringloopboer-wil-koe-in-de-cloud-om-uitstoot-beter-te-meten   Wie melkt eigenlijk de koeien i/d cloud? En geeft Berta 432 wel echte melk, of is het straks niet meer ok, want v/d cloud???

...maar ik wist het wel. De nieuwe ‘’vergeetachtigheid’’ v/d politiek om burgers dom te houden...

 

Vrijdag: toch weer 12 mm regen! Dan komen we nu al dicht bij de 300 mm...En nog ruim een maand te gaan; wordt weer een jaar met meer water...Hoezo droogte?

Zaterdag...stormdag....tot wel 80 km/u; op de heenweg had ik’m i/d rug, nou, dat schoot wel op. Terug? Vechten tegen de soms zeer harde windvlagen. Nou, echt uitgewaaid! Maar de zon scheen!

 

Maandag komen ze gratis de snelheid van ons internet verhogen van 20 naar 50 mb. De concurrentie hier in dit dal is groter geworden, vooral Cable World, maar wij blijven bij Comenersol, als er wat is, zijn ze er snel bij. En zonder verhoging van kosten of zo, deze aanpassing. Puik toch?

 

Dinsdag wordt de pc voor de ‘’opfrisbeurt’’ gebracht: een ssd-schijf voor bestanden/programma’s, een verdubbeling v/h interne geheugen, etc. Ik ben digibeet, en als de dood dat info kwijt raakt, of in de cloud komt waar zomaar een wolk ineens kan verdwijnen....We gaan eens het nieuwe winkelcentrum Zenia Boulevard verkennen. Oef, wat een hoop winkels. En volop ‘’kerst’’....truien, decoratie etc...Leuk om te zien, maar we doen er niks mee. Wij blieven geen kerst. Daarna lunchen (buiten, 23 graden!). En terug? Klaar! Dat scheelt weer 2 uur rijden/kosten/tijd! En het werkt puik! Als digibeet had ik wel zorg ‘’zit alles er nog’’. Ja dus. Kunnen we weer 5 jaar verder.

Woensdagmorgen: krantenrondje. Oef, wat is de pc merkbaar snel geworden, kan het bijna niet meer volgen!.

 

Balen...mijn octo-pussy heeft weer scheuren. heeft toch te veel geleden door de plotse ‘’verhitting’’ door de verwarming, die we vorige week een avond aan hadden, zonder dat we ons beseften dat het drogen dan wel heeeel snel gaat. Oeps. Hoe dan ook, octo-pussy wordt do morgen toch weer hersteld. En anders plan B); vul ik de permanente scheuren met xxx, overschilderen etc...werk in uitvoering dus.

 

Donderdag begint Joost aan zijn project: een vleermuiskast. Bouwtekeningen zijn er, hout ook. Die komt op het grote land ca. i/h midden bij de heg tegen een telefoonpaal aan (ruim 3 meter hoog moet ie komen, en de richting weet ie ook). En dan wil Joost ook nog mezenkastjes maken. Volop plannen dus. En spannend, of vleermuizen en mezen dit ‘’aannemen’’. Voor de lunch is het klaar. Dan nog schilderen.

 

Echt? Media, die beweren, dat artsen in de VS lichamen van patiënten extreem koelen, en ze daarna weer te ‘’ontdooien’’...Maar zo simpel zit het niet.  Want vooral het weer ‘’opwarmen’’ v/h lichaam kan dodelijk zijn voor cellen. Tot nu toe werd niet bekend, hoeveel patiënten dit soort experimenten hebben overleefd...https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/usa-aerzte-sollen-patienten-tiefgekuehlt-und-wiederbelebt-haben-a-1297830.html

 

Insectenboerderij Protifarm krijgt financiële ondersteuning van een paar miljoen van investeringsorgaan Oost NL. Met het geld wil de larvenkweker internationaal aan kop blijven. Protifarm haalt voedingsstoffen uit de insecten en maakt hiervan oplosbare poeders die worden gebruikt in vleesproducten, repen en eiwitshakes. Met de investering van Oost NL wil het bedrijf doorgroeien in capaciteit en de kweek- en verwerkingsprocessen optimaliseren, zodat ze internationaal voorop kunnen blijven lopen in deze markt, aldus directeur Tom Mohrmann. NuNL.

 

In sciencefictionfilms doen ze het al jaren: je brein uploaden naar de cloud. Maar zou dat in het echt ook kunnen? De eerste bedrijfjes die zeggen van wel, bestaan al. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans laat zijn brein vast in blokjes hakken. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/je-brein-uploaden-naar-de-cloud-een-ijdele-droom-of-binnenkort-werkelijkheid~b5fe9964/ Ik wil nog niet eens mijn pc/geheugen/gegevens ‘’in the cloud’’ opslaan! Stel je voor, wolk 499 is ineens foetsie...of geraakt door een asteroïde, of...Enfin, hersens uploaden? Bizar. Hebben die lui niks beters te doen?

 

voor de kust van Goeree-Overflakkee komt de eerste megazeewierboerderij van Nederland. Producten uit deze zeeplant komen nu nog voornamelijk uit Azië, maar het plantaardig wondermiddel is bezig met een opmars in Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor producten als thee, kruiden, pasta, vleesvervangers, veevoer én medicijnen. Het kan ook worden gebruikt om biobrandstoffen te winnen. Het telen van het zeewier wordt gedaan door het bedrijf Seaweed Harvest Nordsea, dat hier al ervaring mee heeft opgedaan in Zeeland. De boerderij, op 2 kilometer voor de kust van Goeree-Overflakkee, moet uiteindelijk over een jaar of vijf 4000 hectare (één hectare is ongeveer even groot als 1,5 voetbalveld) tellen. Ter vergelijking: de grootste boer op dit eiland heeft 600 hectare grond. De potentie is vele malen groter. De rest van de Noordzee lonkt en die is duizenden vierkante kilometers groot. https://www.gelderlander.nl/binnenland/eerste-megazeewierboerderij-van-nederland-voor-de-kust-van-goeree-overflakkee~a085a2e1/ Nu nog de NL aan het eten van zeewier krijgen...anders wordt het vnl. voor de export...?

 

Toe maar...nu zijn de bladeren de hoofdschuldige. Herfstbladen halen ieder jaar het nieuws. Vooral treinvertragingen door bladeren worden breed uitgemeten. Waar we doorgaans echter niet bij stilstaan is de enorme hoeveelheid koolstof die alle bladeren bij elkaar bevatten - en dat het vallen en langzaam wegrotten van de bladeren daarmee ook een meetbaar effect heeft op de atmosfeer: grofweg twee keer zo groot als de jaarlijkse uitstoot van alle fossiele brandstoffen. In de winter dan... https://www.nu.nl/klimaat/6013717/co2-piek-in-winter-herfstbladeren-grootste-vervuiler-ter-wereld.html ...dus maar alle bomen omkappen = geen blaadjes = geen CO2 = klaar...kan de rest v/d wereld gewoon blijven vervuilen...?Nee, want wat blijkt, in het voorjaar komen die bladeren weer, en consumeren al die CO2 weer!

 

Toppunt van idioterie... Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van Tilburg Universiteit in Trouw. Zij baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming. Procederen omwille van ‘’gelijk opeisen’’ maar buiten elke realiteitszin? Laten we mensen zoals deze aan banden leggen. Nitwitlosers. https://www.telegraaf.nl/nieuws/368092467/kat-naar-buiten-doen-is-in-strijd-met-eu-regels Zo verfrissend, Midas bij Pauw woensdagavond... Onzinsukkels....natuur!

 

Ja hoor, Europese regeringen willen de komende 3 jaar ruim 12,5 miljard investeren in ruimtevaartprojecten, om de ‘’aansluiting’’ (aan wat?) niet te verliezen. Het groeiende belang v/h heelal voor wetenschap, commercie of militair-strategische doelen, telecommunicatie en navigatie zou evident zijn.

 

Ik ga niet uitweiden over ‘’gender neutrale kerstman’’, noch over miljard overschot op de begroting in NL; niet over Sukkel Snel die belastingtoeslagen-feiten achterhield, broeikasemissies die toch hoger dan verwacht zijn, EU-theorietijgers roepen de noodtoestand v/h klimaat uit, maar toch heen-en-weer-reizen van Brussel naar Straatsburg? Of extra (riant) wachtgeld, ontvangen door Kamerleden (zo was het niet bedoeld, maar het kan ook al heb je een baan, dus wordt gegraaid) of het verwijderen v/e schilderij bij de Uni van Cambrigde, omdat vegane studenten niet tegen het jacht/vlees-tafereel kunnen; laat staan stop van Victoria’s Secret Lingerie Show en na Zwarte Piet moet ook Sinterklaas (te machtig, wit en katholiek...) wijken...? Kan me er niks meer van herinneren....