Nieuwtjes

Zaterdagmorgen; kleine mIauwtjes. Blacky staat voor de deur; zodra ik opendoe, loopt ie naar de stoel ‘’kom, zitten, ik wil op je liggen’’....alzo geschiedde...huh? Deed ie nog nooit. Gaat het fout met zijn bekkie? Of had ie gewoon even zomaar zin in extra knuffels? Dat laatste dus....

 

Het is lekker weer...en nog meer warmte komt dit weekend. Joost is aan het snoeien (olijfbomen), terwijl ik ruim 40 min. ga wandelen. Vanmiddag help ik de takkenzooi weg te halen.

 

Ja hoor, de buren zijn er weer. Paasweekend. Aso’s. Ik hoop dat alle processierupsen die niet naar ons en de buren zijn gewandeld, bij hun in huis zitten. Te beroerd om hun land te verzorgen, zodat alle buren last krijgen, da’s werkelijk top egoïsme. En niet altijd typisch Spaans, want we zien om ons heen ook dat het anders kan. Enfin, als die zoon van hun komt, krijgt ie ervan langs, want die oudjes luisteren toch niet...Enfin, kennelijk hadden ze in de gaten, dat het daar niet leefbaar is, ze vertrokken al na 1 dag. Goed zo. Rust.

 

Al de 3e middag is het ‘’ballen’’. Of te wel, ik loop/zwem eerst een 30-50 rondjes, dan komt Joost, en gaan we ballen...DOELPUNT klinkt het regelmatig, als de bal niet tegen de wanden knalt. Intensief bezig zijn, leuk, en het is nog goed voor lijf en humeur! Zo, die lichaamsbeweging is weer binnen.

 

KREKELS! Ze zijn er weer! Zaterdagavond krekelden ze de oren van m’n hoofd...de hele nacht door; heerlijk. Het geluid van de a.s. zomer. Laat ie maar komen!

 

Merelnest bij snoeien i/d citrus, we voelen ons voyeurs want we plaatsten de wildcamera strategisch. 2 dagen daarna: 336 foto’s....merels op/af met voer. En die jongen groeien! We denken dat ze binnen 1 week uitvliegen. Maar...er komt eerst wat regen. Oeps...

 

Zondagmorgen rond 0500 was het 17.2...wow...om 0800 uur nog maar 13...Vandaag zou het 27 graden worden.

 

Maandagavond krijg ik een berichtje v/d buurvrouw: haar man zag dat we de gesnoeide olijventakken op de aanhangwagen hadden geladen. Als het ons om het even was, zou de buurman (met geiten) dit graag willen..Tuurlijk! Hoeven wij niet naar het ecoparque. Enfin, dinsdagmorgen om 09.00 precies kwam de tecnico – de circulatiepomp v/d jacuzzi is kapot – dus binnen 10 min. was hij weer weg, hij bestelt een nw. Om 9.40 bracht Joost de aanhangwagen naar de buurman (die kwam zelf met een kleine kruiwagen.....had ie wel 10 keer moeten lopen)...zo gepiept. Zijn geiten blij, wij hoeven morgen niet naar het ecoparque. Vicente is ons dankbaar ‘’als jullie iets nodig hebben, je weet me te vinden’’ zei die nog. Lief. Ook weer goed geregeld en een dankbare overbuur.

 

De Belgische buren worden verblijd met s’appels en citroenen. Of ze ook grapefruit lusten? Oh ja!!!! Of Joost even de tuin wil zien....Later! Als ie de pomelo’s brengt. We gaan samen....hartelijk ontvangen, drinken aangeboden, rondleiding door huis (veel gerenoveerd); zij schildert (olieverf); prachtige wolven en tijgers, schitterend! Ze hebben een mini-moestuintje (4x4) met van alles. Het zwembad (nou ja, de put) wordt gerenoveerd; want het is een zootje. En er komt een buitenkeuken. Leuk. Vlg mij kunnen we niet meer stuk. Woensdag bracht hij een bosje (netjes met touw omwikkeld) van prachtige rode, gave radijs uit eigen tuin. Zalig!

 

Woensdag gingen we nog een 3-er kast bij Ikea kopen, voor bovenop de bestaande kast i/d hobbykamer. Wordt opgezet als het regent (donderdag). Nou, dan kan ik echt vooruit!

 

Hoge nood...de legkastjes worden s ’avonds dichtgezet met karton; zodat ze er niet in gaan zitten/poepen. Betekent wel, dat iemand (ik dus) ’s morgens rond 0800 op moet om die hokjes open te zetten. Woensdag was ik iets later...oeps....chikkies schrokten graan (gestrooid) op, en eentje zette het op een rennen terug in het hok ‘’ik moet’’.....hoezo rustig ‘’een graantje pikken’’?

 

Die poezenkattels toch; eerst negeren ze ruim 1 week de stoelen, en liggen ze weer in casitas, tuinhuisjes of penthouses of mand, dan ontdekt Blacky weer dat het ‘’tuinhuisje’’ (onder de kattenpalen) ook heerlijk ligt. Donderdagmorgen zie ik Maxi en Zwartje elk een stoel bezetten. Katten.

 

Voor de regen alle rejas (hekwerken voor de ramen) aan de buitenkant geschilderd. Kan het weer 1 jaar tegen. De binnenkant volgt later.

 

Donderdagavond een lekker hapje: pittige balletjes met een mosterdsausje. We herinnerden ons aan de ‘’stuiterballen’’ die we in 1978 aten...12 industrieballen uit zo’n vacuumpakje; je kon er mee ping pongen, zo rubberachtig waren ze. Die met saté smaak vonden we destijds lekker. Na 1-2 jaar kregen we er genoeg van...Nou, onze balletjes waren bepaald niet rubberachtig, noch kunstmatig van smaak, maar heerlijk. Er zijn maar een paar over...lekker als beleg op de knäcke.

 

Welja, nu is er in Woudenberg/NL ook al een baby spa, waar baby’s in de jacuzzi tot rust kunnen komen zonder overprikkeling.....Huh?

Ondanks giftigheid en schade van o.a. flumioxazin heeft de EU weer de oren naar commercie laten hangen, en 34 middelen goedgekeurd...zonder enige veiligheidstoets. Top. Foodwatch.

Albert Heringa, de man die zijn moeder hielp bij zelfdoding, is toch definitief veroordeeld. Schandalig. Boeven pamperen, maar dit soort heldendaden (waardig sterven!) beboeten? Onbegrijpelijk.

 

Op de bodem van de Mariana Trench, het diepste deel van de oceaan, hebben wetenschappers unieke, olie-vretende bacterieen ontdekt. Eerder werden deze gevonden en gebruikt om de olievervuiling van o.a. Deepwater Horizon in 2010 in te zetten, maar kennelijk blijkt op deze plek de grootste concentratie van deze bacterien i/d wereld. https://www.independent.co.uk/news/science/bacteria-oil-eating-mariana-trench-uea-pollution-a8866911.html

 

Tja, hoezo onafhankelijk Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD)...Oud onderzoeker G. Aalders onthult in ‘’Het Instituut’’ de werkwijze van dit instituut. Zwichten voor druk van Koningshuis of politiek? Aan de orde v/d dag. Hij zwijgt niet. Politieke speelbaal? Kan niet. https://www.gelderlander.nl/binnenland/niod-is-een-speelbal-van-politiek-en-koningshuis~ab605f3e/

 

Lef: Voor de derde keer op rij heeft de Franse graanteler Paul François voor de rechter gelijk gekregen tegen gewasbeschermingsmiddelenproducent Monsanto.David tegen Goliath... Foodlog

 

Ach guttegut, bij 50% v/d patienten werken de statines niet naar behoren en ernstige bijwerkingen (o.a. hartproblemen) stijgen...(NRC)..maar het advies v/d arts is toch ‘’vooral blijven slikken’’?

 

Nieuw Zeeland; nauwelijks ander land, dat zo goed haar natuur in de kijker zette voor toerisme; sinds de spectaculaire beelden uit Lord of the Rings is het een bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers...Maar het sprookje wordt bedreigd; een bericht v/h Nieuw-Zeelandse Ministerie voor Milieu (Aotearoa 2019) laat zien, dat uitsterven van rassen, vervuilde wateren steeds meer een probleem vormen. En de grootste bedreiging vormt de melkveehouderij en de toename van bebouwd gebied... https://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/neuseelands-natur-ist-bedroht-a-1263514.html

 

Aha, Frankrijk doet, wat de EU niet durft....verbieden van titaandioxide E 172 in levensmiddelen... https://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/titandioxid-frankreich-verbietet-weissmacher-in-lebensmitteln-a-1263406.html

 

En Westland wil cannabis telen...NL treuzelt. En gaat de boot missen. Ondertussen gaan andere landen Full speed voor medical marihuana kweek. Big business.

 

De schaduwblog zit vol met nieuws, die ik niet meer publiceer, over politiek, fouterikken en nog zo wat onleukigheden. Wil je deze ongecensureerd ontvangen? O.a. over luie, dik betaalde NL-politici in de EU, die de belangrijke stemming over WW-export misten...? Mail me en je ontvangt hem....

Vrijdag heerlijk gesmikkeld: onze gekochte tonijn is top: kort gebakken (m/knoflook, peper, curry), afgeblust met sojasaus; supermals! Daarbij verse groene asperges met serrano-ham, knoflook, peper, Parmezaan en citroen; rijst met ei, ui, paprika, soja en salade met witte kool, wortel, tomaat, ui en avocado, citroensap en balsamico. Yammie.

 

Mijn hemel. Als we ergens aan beginnen, dan doen we’t goed....de provisiekast is praktisch ‘’opgeruimd’’; de studeerkamer ook; bakken vol met ‘’oud’’ papier: wat heb ik een hoop verzameld sinds 2008 (toen lazen we nog kranten, nu is het digitaal); over van alles: natuur, weer, politiek, water en ga zo maar door. Nou, de kasten beginnen aardig leeg te raken! En dan is er ruimte voor crea-werk...

 

En vanaf vrijdag drupt het weer! Zaterdag ook, en zondagmorgen vroeg ook. Met schitterende regenboog. De tuin/natuur is vrolijk!

 

Bezopen: dat gedoe om wie niet tegen mazelen ingeënt is, wordt geweerd in NL. Allen die wel zijn gevaccineerd hebben toch niks te vrezen? Enne, een hele generatie is met mazelen groot geworden, wij ook (en met bof, roodvonk etc.)! Het virus is niet erger geworden, maar gewoon stabiel. En in principe is er niks aan de hand, tenzij je al ziek of verzwakt bent. Dus...?

 

Wildcamera: eerdere opnames lieten vooral ons en kattenpoezels zien...Andere plek....en ja hoor, boomratjes! Nog onscherp, dus instellingen aangepast, en opnieuw plaatsen...Zo leuk! En dan; je ziet Zwartje en Mini bij de holletjes... en een boomratje (eigenlijk gewoon bruin ratje, maat hamster) een stuk krant voor de ingang trekken, af en toe staat ie rechtop ‘’zie je me’’. Prachtig!

 

2 ½ dag ruimen. Pfff....uuuuuren dossiers/mappen geleegd, 3 grote bakken met papier weggebracht, en de nodige andere ‘’troep’’. Maar de klus is geklaard; provisiekast is opgeruimd, er is volop ruimte voor de stofzuiger met opgehangen slang, de crea-kamer is compleet (kast vol); en de studeerkamer is lekker opgeruimd; wat een heerlijk voldaan gevoel! En ruimte in het hoofd. Crea-tijd!

 

Zondag: het miezelt; zo’n hele fijne, maar oh zo natte koude miezel...het zou zonnig worden!? Enfin, goed voor de natuur, blijven wij binnen. Kattenpoezels kijken mistroostig naar buiten. Wanneer komt de zon? Wij zetten een gezellig muziekje op: Beethovens 5th van ELO. We swingen bijna de studeerkamer uit! En ja hoor, de zoveelste keer, dat internet in het weekend ‘’foetsie’’ is. En niemand te bereiken...Tot maandagmorgen 09.00. Daarna werkt het wel weer....Ergerlijk. Wat kun je eraan doen? Niks. Ooohhhmmm...Gelukkig is na 2 uur internet toch weer online...pfff.

 

Maandag: drukke dag: wervelwind is er (moet ik wegwezen, want ik wordt gek van herrie, omgevallen dingen en zo...); Joost moet even naar de tandarts (controle/tandsteen verwijderen); ik ga mee, en lekker naar de Chinese Bazaar, da’s op loopafstand....die heeft me toch leuk spul! Kocht een mand voor wol, plus wol (in div. groen/bruintinten en nog wat andere kleuren); mijn volgende weefproject wordt een boom....maar dan 3-D, dus met overhangende takken en zo (kijk maar eens op Pinterest); lijkt me zo leuk om te doen; een tafelkleed in pastel voor de hobbykamer zodat niets hard op het geharde glas valt (en makkelijk schoon te maken); en een opbergkoffer voor alle naaiprullaria zoals naalden, knopen etc., kortom ik ben helemaal klaar to go!

 

Enne...we aten voor het eerst in 4 maanden weer eens spaghetti: volkoren (zoals altijd) met een rijk gevulde groentesaus (courgette, paprika, tomaat, champignons, ui, knoflook etc); en een grote gemengde salade; Ik nam 2 eetlepels spaghetti en veel groente/saus en sla. Zalig!

 

Supplementen doen het niet; gezonde voeding wel... https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190408183720.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

Weer gedoe over titaandioxide; maar als het aan de lobbyisten voor de Chemische industrie ligt, gaat de strengere beperking van deze stof er niet komen. En dus ook niet de gevreesde waarschuwing ‘’kan mogelijk kanker veroorzaken’’...Miljoenen tonnen van dit goedje worden jaarlijks geproduceerd; en bijna overal zit het in: verf, lak, kunststof, papier, inkten, beton, kleefspul, gum, tandpasta, zonnecrème of soep in blik/zak. Big business, dus je wilt natuurlijk niet het label ‘’mogelijk kankerverwekkend’’ erop geplakt zien. Aldus de machtige Chemie lobby.  Kritiek hoor je vaker over wetenschappelijk onderzoek, maar in hoeverre dit gestuurd is door belanghebbenden? Vooral voor verf/lakproducenten, in rond 95% van hun producten dit spul stoppen, en de fabrikanten van zonnecrème willen die scherpere richtlijn niet.

 

EU Commissaris Cañete – ja die boef die in Spanje afging – wil dat NL het klimaatplan aanpast om doelen te halen? Hoeveel andere landen – o.a. Spanje – doen helemaal niets? Enne, wat heeft het voor zin, om in NL klimaatdoelen te stellen, als in omringende landen gewoon vrolijk CO2 uitstoot blijft groeien? Zinnig is wel wat je als land kunt doen, maar wel pragmatisch graag.

 

Woensdag: het weefraam is weer opgespannen, ik heb een ontwerp en ik popel om te beginnen. Maar eerst moeten nog wat andere klussen geklaard worden. Enne, na een dag in ALicante - met veel lopen - heb ik 's avonds geen puf meer om te starten.

 

Donderdag gaan we wederom naar de Sierra de la Pila; dit keer nog geen orchideeën, frittilaria; maar we constateren wel dat het groener is, er zijn paar waterplasjes, en er is meer aan bloemen, vooral geel. De blauwe bloemen komen ook, en veel staat nog in knop. Zou het dit jaar dan toch nog goedkomen?  Joost heeft mooie foto’s genomen van het landschap, wordt je vrolijk van. En ’s middags begin ik aan de nieuwe creatie op het weefraam. Spannend. En nog best lastig: een plaatje ziet er leuk uit, maar de realiteit is ‘’weerbarstiger’’. Enfin, het ontwerp is een richtlijn, ik maak mijn eigen creatie.

 

Joost heeft een kattenbruggetje gemaakt zodat de poezenkattels makkelijker vanaf de heg naar het dak van het tuinhuis kunnen lopen. Nu deden ze dat meestal door zich af te zetten op de kraan...en je raadt het al; die sprong natuurlijk weer eens open. Het spoot eruit. Het duurde even voor we’t door hadden. Inmiddels is deze waterleiding afgesloten (die leidde naar het achterste stuk v/d tuin, en die gebruiken we niet meer omdat we minder groente verbouwen). Opgelost. Of de poezenkattels dit ‘’bruggetje’’ leuk vinden?

 

Verdikkie, al 2 keer begaf de jacuzzi het; d.w.z. de circulatiepomp. Joost kon dan met een schroevendraaier e.e.a. iets losser maken, en dan sprong ie weer aan. Maar nu niet. Uitgezet, er moet onderhoud gebeuren. Pief gebeld die dat kan, of ie vlot komt? Anders zoek ik een ander; zo lastig kan dat toch niet zijn? Dus na het zwemmen even niet in de jacuzzi.

 

Het zit nog niet goed met de zwevende rib, die nu na de breuk echt zweeft...Eigenlijk doet men er niks aan – als je googlet, - maar ik hou het in de gaten; want het moet natuurlijk niet in milt of long gaan prikken, en als het zo blijft, moeten we wellicht toch e.e.a. laten controleren. Als ie geen gekke bewegingen maakt of erop ligt, heeft ie weinig last. Maar het zit er wel...

Vrijdagmorgen – maart roert nog eens flink zijn/haar staart: ijskoud; dun ijslaagje op drinkbak en op jacuzzi. Om 7.30 is het hout ietwat vochtig, nog een uurtje wachten, dan kan het vlg. Joost i/d fik. Om 9.20 is de klus geklaard, het meeste is opgebrand. Laat de regen maar komen.

 

Ehum....wildcamera in schuur per ongeluk niet aangezet na uitlezen vorige dag....tja,kan verkeren....nieuwe poging

 

Zo, de massagetafel is verkocht. Binnen 1 dag. Dan verhuist de tafel uit de schuur naar de voormalige praktijk-kamer voor hobbywerk....Het weefgetouw uitgeprobeerd voor een ‘’vrije’’ versie van weven; leuk! Mijn mixed-media werkje bestaat uit een oud olie-schilderij, en verder stof, gedroogde bladeren v/d palm, stukje dadeltak, wat frutsels, en nog veel meer...voor het eerst sinds lang ben ik uren bezig met crea-werk. Heerlijk. Kijk onder www.Nicojo.nl / foto’s: 2018/19.

 

Maar nu roept het echte ‘’werk’’; 4 kg ongelofelijk mooie tonijn wil gefileerd worden; 1 kip en 3 konijnen willen in stukken gesneden worden voor de vriezer; 1 konijn gaat zo gestoofd worden met rode wijn, mosterd, knoflook, kruidnagel en nog veel meer kruiden/specerijen (en gedroogde tomaat); oh, wat zal het huis geuren! En een lekkere warme maaltijd vandaag – zondag – is extra lekker, want het regent! Voor het eerst weer eens in 3 maanden! Heel mals, zachtjes, zodat alles mooi de grond in trekt. De natuur zuigt het gulzig op. De poezenkattels hebben zich teruggetrokken in penthouses/casita en komen er vandaag waarschijnlijk ook niet meer uit.

 

Jawel, lang verwachte regen kwam: weliswaar maar 15 mm i.p.v. 30, maar we zijn blij met elk drupje. Het ging heel zacht, de hele dag door, dus het kon goed de grond intrekken. Dit jaar (jan t/m maart) hebben we nog maar 19 mm gehad. Veeeeels te weinig. Misschien komt april nog met wat water.

 

Donderdag was een opruim dag: nadat de crea-kamer is ingericht (met een mooie kast van Ikea die we woensdag haalden), gingen we aan het ruimen: in de provisiekast: honderden plastic bakjes (voor dv), ‘tig glazen potten, alle oude patiëntendossiers van 2004-06, en een hele hoop materiaal uit mijn coaching/trainings/praktijktijd. Wow, dat ruimt op. Nu nog de studeerkamer.

 

Knokken geblazen....er loopt weer een slanke wit-rode poezel regelmatig bij de buren en soms bij ons. Nou, dat blieven Zwartje/Blacky niet. Wegwezen! (Is van de buren op de hoek, daar weet ze slim te ontsnappen, maar komt ook steeds terug). Ik hoef niet nog een poes.

 

Oh ja, in NL schijnt ‘’digitaal detoxen’’ (tegen fikse betaling rust met menselijk contact opzoeken en zo) een hippe zaak te worden...Waar is de tijd gebleven voor goede gesprekken, gezellig samen dingen doen en je niet laten leven door 24 uur/dag ‘’bereikbaar’’ te zijn met apps en Facebook, resp. alles te willen weten van je omgeving?....Denk dat ik ook digitaal detox coach ga worden. Kassa! Hoe simpel kan het zijn. Uitzetten die mobiel.

 

Foodlog: zelfs matig alcoholgebruik, bijvoorbeeld 1 fles wijn per week - dat eerder als gunstig en gezellig dan als schadelijk wordt gezien - verhoogt de kans op kanker. En wel met 1,0% voor mannen en 1,4% voor vrouwen. De kans dat iemand in zijn leven enige vorm van kanker krijgt, is ongeveer 50%. Die 1% extra door die ene fles maakt dan niet zoveel verschil...of te wel dood gaan we allemaal een keer...? Dit soort statistische aannames en rekenkundig kunst-vliegwerk barst van generalisaties. Beter is focus op leefstijl & omgevingsfactoren.

 

Komen er naast soja-, insecten- en algenburgers ook bacterieburgers in de schappen? Janne Spanoghe, bio-ingenieur aan Universiteit Antwerpen, onderzoekt hoe bacteriën op een efficiënte manier voedzaam eiwit kunnen produceren. Het zou een ideaal alternatief zijn voor veevoer of als vleesvervanger, want de impact op het milieu is zelfs een stuk lager dan die van plantaardige vleesvervangers en diervoeders. Omdat de bacteriën worden gedroogd, worden ze inactief. Ze kunnen dus niet als probiotica - in de darmen in te brengen actieve organismen - gezien worden.  Wel zitten er volgens haar naast eiwitten ook allerlei caroteen pigmenten, vitamines (B2, B6, B12, C, E, D en foliumzuur) en componenten in, die de gezondheid bevorderen. Maar...dat duurt nog een jaar of 10...Foodlog.

 

Onze oude ‘’grande dame’’ Maxi kan me toch een portie wegsnurken! Maar ze kan ook zo gek als een deur i/d tuin rondrennen; kwiek en fit is ze nog! Enne Blacky heeft het ‘’vakantiehuisje’’ (kartonnen doos met isolatie/dekentje) gevonden...zo hebben ze allemaal hun eigen slaapplekjes.

 

Stroomhalsbanden = dierenmishandeling, dus moet verboden worden. Maar Carola staat het toe tot juli 2020. Hypocriet. Arme honden.

 

Uitsmijter deze week: zo schattig: leeuwenwelpjes naar buiten: https://www.telegraaf.nl/video/3371342/schattig-welpjes-voor-het-eerst-naar-buiten  zag net dat Dagblad v/h Noorden ook een schattige film heeft! Veel leuker dan al die ellende i/d wereld. Kijken!

Wat eten we vandaag? Stamppot! Echt niet!...‘’Oorwurm’’ reclame, die je maar niet uit je hoofd krijgt. Net als vroeger PetjePitamientje ‘’ik vind het gewoon lekker, stom he?’’...of ‘’vroeger hadden ze geen Jumbo/ga nooit naar de Jumbo/je lijkt je moeder wel’’... en ‘’Lieke, luusteren! Ja, maar je zei jongens’’....Lezer dezes snapt, als ik vraag wat we vandaag eten? Stamppot! ECHT NIET!

 

Zaterdag...Joost maakte me wakker om 1700 uur (uurtje slaap); en zei ''ze komen eraan''.....de buurman Peter met de ''digger''....toen ik buiten kwam, waren de eerste fruitbomen al uit de grond: 16 stuks in kortste tijd eruit/wortels bijgekapt (sinaasappels, roze grapefruits, mandarijnen, citroen en yuzu), en met 2 keer rijden waren ze allemaal weg. 2 grote vijgen en wat ''slechte bomen'' eruit getrokken (6), richting brandstapel, zo'n snelheid heb ik nog nooit meegemaakt bij een Spanjaard....Binnen 1 1/2 uur de klus geklaard. Inmiddels heeft Joost alles geploegd; het ziet er weer puik uit. Vergunning voor brandstapel, want mogelijk gaat het zondag regenen; we hebben veel ‘’droog’’ spul, dus voor de regen hopelijk weg. Ook ons bezoek aan de Sierra de la Pila was gekenmerkt door droogte; de natuur heeft dringend water nodig. Zo droog, veel reeds uitgedroogd. Oei...

 

Onze kippen zijn gewoon stom...vertikten het weer, om op stok te gaan, liever in nestjes of op de grond. Hok verschoont, stok verlaagt, opstapje voor zware Biblu-kip en elke avond check. Hokjes dicht. Elke avond moet Joost ze weer even ‘’helpen’’ met een dunne stok, en floeps, gaan ze op stok. Woensdagavond zaten de bruine op stok, Biblu hoefde hij maar even aan te tikken op de rug, en ze ging er zo op. Pffff...We houden vol.

 

Van de week een grote wolfsspin net aan de binnenzijde van het badkamerraam: het raam (ook met hor) zelf was dicht, maar het 2e raam was op een kier, dus een grote, mooie wolfs spin dacht ‘’ik verhuis van fris naar aangenaam’’....Maar helaas, ook al was hij/zij dan vroeg eruit, ik wil hem daar niet. Dus Joost ving hem en zette hem in de Klimop heg. Ondertussen wisselt Mini van plantenbak bij het zwembad naar hoger gelegen vogelvoerplank, en aanschouwt zich het leven i/d heg. Maffe muis.

 

Joost kocht een wildcamera, want we hebben rattenkeutels gevonden i/d schuur; zijn het echte ratten, worden ze geëlimineerd. Maar als het boomratjes zijn, dan blijven we’t schoonmaken en mogen ze blijven. De camera werd dinsdagavond geïnstalleerd, met ‘’blik’’ op de schuurkant waar we de keutels vonden. Benieuwd! En anders is er ook nog een ‘’hol’’ bij de ramp naast de composthoop; daar ook eens ‘’spieden’ wat daar in/uitgaat. Leuk!

 

Vlg. media zouden tonnen aan insecten in Duitsland doodgaan aan windmolens. Tot nu toe werd voor de achteruitgang van de insecten met name landbouwgif, verstedelijking en broeikaskassen (Foodlog) verantwoordelijk gemaakt.

Ondertussen ontstaat in Roemenië een stuk nieuw oerbos in de Fagarasbergen; een doolhof voor valleien met wolven, beren, beuken, esdoorns, sparren etc. Westerse filantropen (echt?) gaan een reusachtig ‘’Europees Yellowstone’’ creëren met hun organisatie Carpathia. Ze willen zoveel mogelijk land en jachtrechten opkopen, en plaatselijke bevolking lekker maken voor ecotoerisme. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/deze-vallei-in-roemenie-moet-het-yellowstone-van-europa-worden/

 

Welja, McDonalds gaat als 1e fast food bedrijf vegaan met McVegan nuggets (o.a. in Noorwegen). Gemaakt van aardappelpuree, kikkererwten, ui, wortel en mais, broodkruim en dan gefrituurd. Net echt...Zitten we daar op te wachten?

 

Alweer...The Economist meldt, hoe wetenschappers en nationale gezondheids (?) autoriteiten 100 jaar verkeerd dachten...Kort door de bocht: vet moest i/d ban, en hupsakkee, vooral meer eiwit en suiker. Omdat eiwitten te duur bleken, bedacht me koolhydraten als alternatief. En ja, die geraffineerde, industriële producten bliefte de consument...met als gevolg suiker = vetopslag = overgewicht etc, want je blijft eten. Meer dan goed voor je is. Denkfoutje dus....We werden dikker door suiker, niet door vet. Maar dat wist u al. Toch? Koolhydraten hoeven niet slecht te zijn; maar dan liefst volkoren/volwaardig, en niet in de vorm van sap maar b.v. als hele vrucht. En niet geraffineerd (wit brood, frites, pasta, pizza). Ergo: de consument moet leren (?) om gezond, liefst niet industrieel/geraffineerd bewerkt te eten, mijd junkfood, fris, beweeg voldoende & slaap goed. Simpel. Enne, die hype van keto (praktisch helemaal geen koolhydraten) kan gevaarlijk zijn; minderen prima (en kiezen voor de ‘’goede’’), want het heeft veel goede effecten (o.a. bij diabetes, maar ook ter voorkoming van aandoeningen zoals bepaalde soorten kanker); want aangetoond is, dat minder suiker in eten/drinken de groei van sommige tumoren remt. Vlg. VS-kankeronderzoekers blijkt, dat suiker tumorgroei bevordert. Het meest recente onderzoek van Zwitsers/Koreanen bevestigd dat suikers (m.n. high fructose) darmkankercellen aanzetten tot groei; vooral ook uit fris en junkfood. https://www.foodlog.nl/artikel/fructose-is-een-factor-in-darmkanker/

 

Inmiddels zit ik met iest ander eetpatroon, ruim 8 kg minder, en nog veel meer bewegen dan ik al deed, goed met mijn bloedsuiker: de langzaam werkende insuline van 20 naar 10 units, en de snelwerkende kan naar gelang van de geprikte waarde ook minder (bijna nooit meer boven 3 units, soms maar 2 of geen). Wie weet, kan op termijn de insuline helemaal weg...Voorlopig voorzichtig optimistisch; we gaan door op gekozen pad.

Het is de tijd van ‘’verkennertjesmieren’’ die proberen door allerlei mini-gaatjes/kieren binnen te komen en te bekijken, of er wat te happelen valt. Dus we zijn extra alert; diverse keren per dag controleren we de keuken, zorgen dat er geen kruimels of andere zaken liggen en houden alles brandschoon.

 

Zwitserland...Om Emmentaler kaas smakelijker te maken wordt bij de rijping muziek gebruikt. Huh? https://www.youtube.com/watch?v=B8tN5OKV6oc  en   https://www.blick.ch/people-tv/experimente-berner-forscher-lassen-emmentaler-kaese-zu-mozart-und-hip-hop-reifen-id8576487.html  was ik kaasmaker met een kaas-kelder, zou ik’t gelijk adopteren...Klassiek dan, want Joost riep al ‘’mijn kaas (NL bio) wil rust’’....ok, ok.

 

Zwartje is weer in orde, niks meer hinkelen, fijn zo. Blacky en Maxi waren vrijdagochtend buren in het penthouse; beiden keken ze naar buiten. Schattig.  Er komen steeds meer  geveerde ‘’badgasten’’ naar onze waterbakjes....het is een onaangekondigde stroom van bezoekers, die zich te goed doen aan een verkwikkend bad. Schitterend!

 

Potverdrie....hoe kan dat nou; NL artsen plaatsten tussen 2012 – 2017 bij hartpatiënten oplosbare stents. Zonder op risico’s te wijzen. Aldus Argos en Follow-the-money. Ondanks dat men op zijn minst vanaf 2014 wist van de kans op verhoogde trombose? Pardon? Zouden ze dat ook bij eigen familie doen? En dan wil Bobo Blokhuis/Volksgezondheid (???) onwelgevallige censuur plegen en mensen dom houden; men baalt van wetenschappelijke boeken die pleiten tegen vaccinatie. Wat is de reden daarachter, Kabinet? Denk na! Overigens...ik vraag het nogmaals...als je als ouder je kind hebt ingeënt, en er komt een niet-ingeënt kind in de crèche of school...dan heb je toch niks te vrezen???? Of is de vaccinatie wellicht toch niet zo goed????

 

Wattenstaafjes verbieden? Wegwerp-bestek of plastic zakken? De hoofdoorzaak van de globale vervuiling v/d meren met kunststof ligt ergens anders:. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/uno-konferenz-in-nairobi-wo-kommt-das-ganze-plastik-im-ozean-her-a-1258024.html

 

Zaterdagmiddag...kijkend uit het badkamerraam....wie zit daar op het vogelplankje? Nee, geen vogel, Mini...hoe verzint ze het...

 

Vlg. mij kunnen we niet meer stuk bij onze Belgische buren....bracht een zak s’appels, en ze waren zo verbaast ‘’dat betalen we natuurlijk’’. Nee, we hebben veels te veel, dus veel buren krijgen fruit van ons, en 20 bomen gaan weg, maar nu is er nog volop. Dus...als we meer willen, ze weten ons te vinden. De honden zijn heel lief, rustig nou. De boom is gekapt, voldoende om niet meer acuut schade aan te richten op hun resp. het huis van de buren. Prima zo. Ik legde uit dat ook wij een hoge boom hebben, maar het niet zo kunnen aanpakken zoals zij, met een mannetje, die takken laat vallen...en dat we denken aan een hoogwerker. Enfin, mijn Frans komt rapide weer terug, en we begrijpen elkaar. Ook goede zondag...En inmiddels hebben we een bedrijf gevonden, dat wellicht een oplossing biedt tegen die processie-rups, en dan hoeven we’m niet te korten...In augustus komen ze kijken.

 

Zondagmorgen: het wordt een zwoele dag; eerst wat pittige, maar warme wind, die best de hele dag aanhield. Het werd maar 26 graden. Tapas buiten dus....Ja hoor, het mini-casita (losstaand op de vloer v/h terras) of beter gezegd het ‘’vakantiehuisje’’ is bezet! Blacky heeft het zondagmorgen in beslag genomen. Is maar 27 op het terras, dus wordt het penthouse (bovenin op de kattenpalen) te warm...

 

Zin in zuurstokroze plaatjes en zo? Zie dan de nieuwe blog van Joost: https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ en de volgende is ook al i/d maak....nog meer fruitbloesems.

 

Nadat zondag de zon lekker warm was (26 graden), was het maandag ‘’afzien’’...grijs, vochtig, en ‘’maar’’ 13/14’’...ik dacht, ik doe het jasje uit, om te lopen vanaf de brievenbus, nadat we wat boodschappen i/h dorp hadden gedaan. Nou, dat viel muy mooi tegen. Dus ik zette de turbo aan, zo snel was ik nog nooit naar huis gewandeld. KOUD! Leek wel winter! Enfin, na een koffie en dik vest aan, warmde ik weer op. Pfff...wat een verschil.

 

Eerst jarenlang verguisd. Toen aangetoond dat cholesterol uit eieren t.o.v. eigen aanmaak in je lijf toch verschilt, dus het mocht weer. Nu claimt een studie (met maar 1 vragenlijst in 17 jaar over voedingsgewoonte....) weer ‘’risico bij teveel eierconsumptie’’. Fake of niet, de gemoederen zijn weer gehusseld... https://www.foodlog.nl/artikel/wat-was-er-eerder-het-ei-of-het-slechte-onderzoek/ lees zelf om te beoordelen wat je ervan vindt.

 

Zondag...de temperatuur steeg tot ...29?  buiten tapas gegeten: verse groene asperges uit eigen tuin, met Serrano ham, knoflook, peper, Parmezaan en citroensap; sardientjes met citroen; boquerones met tomaat, nog restje kip verwerkt tot kipsalade. Da’s genieten

 

Donderdag gaan alle bladeren v/d palmboom i/d kippenren – vlak bij de zonnepanelen gekapt worden; als het weer eens heeeeeel hard waait, is er kans op schade. Moeten we niet willen. En de granaatappel die daar al 11 jaar niks aan vruchten geeft (met wel/niet water, wel/niet mest, wel niet aaien/praten) we zijn het zat. Afgelopen. Ook omgezaagd.

 

Uitsmijter: zeekoe-jong: https://www.nu.nl/266619/video/burgers-zoo-deelt-eerste-beelden-pasgeboren-zeekoe.html