Nieuwtjes

Chikkies!

Joost maakt steeds mooiere foto’s. Hij geniet van zijn hobby, weet zich elke keer te verbeteren. Krijgt complimenten en blijft enthousiast.  Fotografeert bloemen, bijtjes, leuke en minder leuke beestjes en wat dies meer zij. Soms vind ik een beestje of een bloem,  zo van ‘’kijk Joost, dit is ook mooi’’’. Anders zou hij zich zomaar kunnen vervelen…Maar echt kicken is het, om vervolgens te determineren ‘’wa’s dat?” Dat gaat steeds sneller. Vooral bij de insecten. Meestal raadpleeg ik even een insectenboek, als ik niet weet waar ik het zoeken moet. En dan googlen. Zoals laatst. Een makkie. Een vlieg die eruit ziet als een wesp. Dus ik tik in ‘’wasp like fly’’ & afbeeldingen, en bingo! Binnen 1 minuut ‘’got it’’. Joost balen (nou ja, beetje dan), hoe kon het verdorie dat ik dit zo snel gevonden had, terwijl hij al een half uur aan het zoeken was? Geeft niet Joostje, ben gewoon iets handiger/sneller met zoeken op internet. We vormen dus een perfect paar; hij de foto’s, ik de namen en de achtergrondinformatie. Leren we trouwens zo tussen neus-en-lippen door ook veel over flora en fauna; prachtig.

Naast ons terrein zijn ze al 1 week dag en nacht (echt waar) bezig met oogst van uien. Die ‘tig keer gespoten zijn. Ongelofelijk. Onze ‘’witte’’ uien zien er prachtig uit, goed gevuld, maar met zonder die troep. En lekker! Straks komt een tecnico van een biologisch mestbedrijf onze tuin bekijken om ons te adviseren over bio-bemesting. Want voor mest zijn we voor een deel nog steeds bezig met niet-biologische; omdat het nog niet meevalt, om bio-meststof vloeibaar te krijgen, die goed is voor fruit en groente. Benieuwd wat hij van onze tuin vindt. Hij staat er puik bij, vind ik zelf. En als hij denkt, dat hij wat domme Hollanders aantreft, nou, dan zal hij nog opkijken, al zijn producten heb ik bestudeerd, en ik laat me geen knollen voor appels verkopen. Overigens onze knollen – pardon aardappels – rooien we nu per 2-4 maaltijden; prachtexemplaren zijn het!

Onze Chikkies blijven maf; nu kregen ze een paar dagen ei door gekookte rijst, want alleen op een 10-tal granen, met bijvoer van groen, dat betekent toch tekort aan eiwit, mineralen en vitamines. Bio voer is inmiddels onderweg. Enfin, af en toe maar 1 ei. Zou een Chikkie toch weer een andere legplaats hebben gevonden? Niet kunnen ontdekken. We vermoeden, dat de capriolen van een week geleden de oorzaak vormen: ineens stonden de dames weer bij het zwembad. Hoe dat kon? Overvliegen, of tussen hekspijlen heen drukken (nu is een laken daarvoor gespannen), of combi; een Chikkie liep in elk geval even een paar dagen flink mank. Inmiddels rennen ze weer als ze horen ‘’Chikkies’’, want dan krijgen ze ofwel groen, graan, rijst met ei, of nispero schillen. Overigens vandaag voor het laatst; ze zijn op. Die nispero’s bedoel ik. Op naar de perziken. Morgen maar weer eens voor kippenhoeders spelen; ze even loslaten in de grote tuin…