Nieuwtjes

Mest met een luchtje

Toch maar geen mini golf. De frees met aardappel aanaarder is gekomen. De tractor gereviseerd en 5 filters vernieuwd. Dierentuin in de wacht. Want het had dinsdag zowaar 4 mm geregend, dus moest gelijk op woensdag de frees aan de slag. Ruim 200 kg paardenmest (bio) is al in de grond ondergewerkt. Potverdrie, hier hebben ze echt niet gehoord van ARBO of ergonomisch verantwoorde verpakkingen. Kl…klus om die zware zakken van de bodem van de aanhangwagen over de rand te krijgen, zodat de inhoud in de kruiwagen kan. Maar het is me gelukt.

 

Ondertussen blieven de Chikkies ook maar mondjesmaat de van de boom gevallen vijgen. Het blijven aparte beestjes. Het is, dat de eitjes lekker zijn. En we hebben weer bezoek van een slanke jonge kater, die hotel Nicojo heeft ontdekt. Meestal vinden onze katten het wel best. Soms niet, zoals vanmorgen om 0615. Maar ook hier weer, een hoop geblaas, gekrijs in de hoop dat wij het wel even oplossen.  At your service.

 

Veel wordt gesjoemeld bij bio. Nou, het vereist soms diepgaand onderzoek, om sommige producten te ‘’ontleden’’. Neem nou mest; we zijn al heel lang  op zoek naar echte, ecologische (=  biologische) mest. In het Engels heet dit overigens ‘’organic’’ en in Spanje zijn eco/bio/organico hetzelfde. Je moet het maar weten. Enfin, we dachten iets gevonden te hebben. Zou zelfs aan EEG verordening voldoen. Nou, daar heb ik dus even wat uurtjes aan gespendeerd. Wederom misleiding. Door organische (= dierlijke/plantaardige) meststoffen als ecologisch verantwoord  geproduceerd aan te prijzen. Maar die mest komt wel van de intensieve veehouderij, waar al jaren te veel preventieve medicatie, hormonen en antibiotica wordt toegevoegd, van de chemische troep in het voer nog maar te zwijgen. Tenzij de dieren dus worden gevoerd met bio/eco voer, en NIET worden gevaccineerd, gehormoniseerd of geantibiotiseerd, is hun mest NIET bio/eco. Dus dat bleek flut. Maar we bleven doorgaan. Gisteravond hebben we bij Murcia zelf 500 kg in granulaatvorm eco-mest opgehaald. Echte. Goedgekeurd voor eco-landbouw. Geweldig enthousiaste verkoper, die sinds kort is overgestapt op eco. En hij kan van alles leveren. Eerst maar eens de grond verrijken, dan gaan we verder kijken met aanvullende producten. Zaterdag? Mest eronder werken, alles klaarmaken voor zondag plantjes/zaaidag.

 

Zo is de ene klus afgesloten (Duitse les),kwam  al een andere om de hoek (coaching). En nog een leuke uitdaging: op zoek naar voorouders; genealogie dus. Naar de Joodse wortels van Joost zijn familie. Nou, dat doe je niet zo maar even; er is al heel veel onderzocht, maar nu zit men vast. Of het lukt om nog verder terug in de tijd te keren? We zullen het zien.