Nieuwtjes

Paella?

De afgelopen jaren gingen we met veel plezier kijken naar de paellawedstrijd: rond 20 families bogen zich op het schoolplein in de brandende zon (sommigen namen gelukkig wel een parasol mee) over kleine of grote pannen, die op een driepoot stonden, eronder een vuurtje van druiventakken, gesponsord door de gemeente. Die takjes dan. De rest moest je zelf meenemen. Doel: de lekkerste paella met konijn en slakken, en verder mocht men daar nog wat creatief mee omgaan; met ingrediënten, met bereidingswijze (wel/niet roeren) en smaak. Een lust voor het oog. Ondertussen richtten de families de tafel, stalden alvast brood, salades, chips, fris/wijn/bier etc. op, in afwachting van de keuring van de paella’s om ze vervolgens op te eten. Dit jaar was de wedstrijd weer uitgeschreven. Typisch zo’n blog event. Zou om 11 uur beginnen. Om 1145 is behalve een armzalig hoopje takken, niks te zien. Idem om 12.30 (tussendoor lazen we de krant op een terrasje). Gelukkig kwamen we Lucia van de gemeente tegen. Wanneer het begon? Zo! Maar….Er waren maar 4 aanmeldingen. De rest van de families laat de paella liever bezorgen dan zelf te maken, zei ze…Om 14 uur bleken 3 kleine paella’s zielig voor zich heen te pruttelen; geen tafels vol met vrolijke, luidruchtig genietende mensen. Helaas, geen paella dus.

 

Het gaat hard. Heel hard. Met de tomaten. De eerste rij van 20 meter zijn Roma’s. Gelukkig konden we de neusrot aardig de baas (extra calcium o.a.). Zalig voor de vriezer (tomatensaus/soep etc. straks in de winter, of als het warm is, gazpacho etc.). Aan drogen ben ik nog niet toe. Maar nu komen ook de oude rassen uit deze buurt, die ik had voor gezaaid, volop aan het groeien/bloeien en binnenkort oogsten. En dan hadden we 2 weken geleden nog wat gordo’s (extra grote) gezet….Oeps. Een beetje te veel geplant wellicht? De vriezer is praktisch vol. En we hebben nog gedroogde van vorig jaar. Maar die ga ik eerdaags inleggen in onze olie, want tomaten in olie zijn bijna op. Kan ook de olie voorraad wat slinken. Eind dit jaar komt weer nieuwe persing. Van de week maakte ik tomatenjam (niet te zoet, met een pitje) zalig bij (geiten) kaas of brie/camembert. En ketchup – daar zou Heinz van schaamte bij verschieten! Maar veel mensen kennen alleen die fletse, veel te zoete saus, hebben nog nooit langzaam zongerijpte tomaatjes in een kruidig sausje. Nou, mijn ketchup mag er wezen, heerlijk gekruid, met maar 1 lepel suiker erin. Vol van smaak, maar zonder de suiker of het zout. Na een paar uur stilletjes pruttelen bleken de ruim 1 ½ kg tomaten net 3 potten te vullen. Maar oh zo lekker! Goed bericht: eind v.d. week komt weer een emmer vol tomaten. Maken we een grotere hoeveelheid ketchup a la Nikki…Voor op de patatas bravas; de hamburger met zonder broodje, als lekker sausje voor gegrild vlees of gevogelte etc. etc. etc. We blijven smullen.