Nieuwtjes

Smoelpunt

Potverdriedubbeltjes. Ze zijn te vroeg. Die platkopwortelboorders, die de steenvrucht- en notenbomen vermoorden. Maar….we zijn er weer heel vroeg bij. Vorige week woensdag 1e gevonden. Binnen 2 dagen al een 20-tal weggevangen. De abrikozen en nectarines achter hebben waarschijnlijk al eerder van deze beesten te lijden gehad; deze bomen gaan eruit in het najaar, en dan planten we olijven. Na 7 dagen dagelijkse inspectie is de score vanochtend: 0.

 

En die Chickkies? Enerzijds leren ze heel snel iets – als het hun van pas komt, zoals ontsnappen naar de andere tuin of niet in de ren willen als ze moeten, anderzijds zijn ze oerstom. Sorry Chickkies, maar het moet een keer gezegd. Ze zijn panisch voor de trekker (waarom?) en rennen dan als een kip-zonder-kop hard weg. Duiken onder struik, of vliegen – als het kan – over het hek. Hoe vaak is Joost al niet met de trekker van schuur naar land gereden? En is er ooit wat met ze gebeurt? Nou dan!. Stomme Ch…

 

Uitgeteld. We hebben het even helemaal gehad. Zaterdagochtend de mais/zonnebloem stengels uit het land gehaald. Geploegd. Gefreesd. Toen gleuven met de frees gemaakt voor de aardappels. 3 rijen aardappels (eigen) gepoot, even aanharken, zo snel hebben we nog nooit aardappels gepoot. Tussendoor was, koken, bonen en tomaten oogsten. ’s Avonds toch nog een droogkast opgezet. Wat bonen en tomaten. Want ja, het is weer heel veel…Het waterballen hebben we maar even overgeslagen. Worden toch echt wel een jaartje ouder…

 

En om 0600 word ik wakker, op zondag. Potverdrie, die bonen helemaal vergeten; hoeven niet zo lang in de droger als de tomaten! Dus gauw naar de schuur. Met een bakje, en ja hoor, minipietsie ieltjes zijn het geworden, die boontjes. Maar een paar uur in het water, en ze zien er weer uit als boontjes. En smaken evenzo. Ziezo, oplossing voor de volgende emmer bonen.

En oh wonder, het miezelde! Wel 0,4 mm! Ongelofelijk. Heerlijk die geur als het net heeft geregend. Of gemiezeld dan. 0,6 mm, wat een feest.

 

Broodbakochtend: de temperaturen waren in de nacht gedaald tot onder de 20, zalig. Pan de Cristal; een buitengewoon knapperig, van binnen heel luchtig brood, wordt hier in restaurants en gourmetzaken verkocht. Heeeeel moeilijk zelf te maken, er is een bedrijf wat  zich gespecialiseerd heeft daarin en de hele horeca beleverd. Zeggen ze. Zalig brood, dat wel. Maar de ingrediënten? Enfin, enig googlen en een 4-tal recepten bekeken hebbend, dacht ik, ik probeer het. En wat denk je? De eerste keer een schot in de roos; heerlijk, zalig, luchtig/knapperig brood. Extra lekker met daarop een mix (blender) van verse tomaat, knoflook, ui, olijfolie, en daarop ofwel sardientjes, of makreel of ansjovis of wat je maar lekker vindt. Hap je erin; ‘’krak’’. Wauw. En ook helemaal niet moeilijk en ook valt het tijdbestek enorm mee. Tussen 830 (opstaan) en alles in de diepvries, schoon etc. 12.00 uur; 2 hele grote Züpfe (Challa of gevlochten brood met ei en boter) = 6 porties; 4 pain de bistrot (met zongedrog. Tomaten, kruiden, amandelen) = 8 porties; 12 heerlijk gekruide volkorenbroodjes; en dan dus pan de cristal. Voor serveren even onder de grill, en smullen maar.

 

SMOELPUNT; ons waterbaluurtje wordt steeds intensiever. Waren het eerst 30 doelpunten, toen 40, zijn we nu aanbeland bij 60. Score eergisteren: 50-47 voor mij. Gisteren 60-57 voor Joost. En dan hadden we nog 12 min. over. Pfff…En die smoelpunt? Tja, voltreffer in het gezicht. Je moet er wat voor over hebben. Kan hard aankomen, ondanks dat de bal zelf niet echt heel hard is…