Nieuwtjes

Zuiver watertje?

Er is altijd wat. Zijn het niet de vreemde katten, die zorgen voor ‘’gedoe’’, of luidruchtige buren of buitenlui; dan is het gedonder met leveranciers. Of de afvoer. Helaas, die hebben we jaren geleden zelf gelegd, en daar zat een klein ‘’constructiefoutje’’ in, zal ik maar zeggen. Dit betekent, dat we ca. 1 x/jaar een verstopte afvoer hebben. Niet leuk. En vooral tijdrovend, want het duurt een hele poos, voordat de ‘’prop’’ losgeweekt is en alles weer normaal door de afvoer vloeit. Enfin, het is weer opgelost en alles is weer schoongemaakt. Hopelijk voor een jaar geen gedonder hiermee. En anders moet e.e.a. toch eens open en verlegd worden. Maar nu nog even niet.

 

Wateranalyse: ze zouden het per email opsturen. Ja, kreeg ik die over 2013. Die van dit jaar? Hebben ze waarschijnlijk pas volgend jaar beschikbaar….Maar van een aantal waarden keek ik toch even op. Ja, het is ‘’landbouwwater’’, gefilterd, maar niet gezuiverd. Dus geen drinkwaterkwaliteit. Wel geschikt voor planten/gewassen/bomen water te geven. Melden ze ook zelf. En dat weten we. Dit water wordt hier door alle boeren gebruikt: voor bomen, druiven, uien, artisjokken en groenten. Wij zuiveren dit water via ons filter/waterzuiveringssysteem zodat het drinkbaar is. Een analyse toonde eerder aan, dat het veel beter is dan de ‘’gekochte’’ dure kwaliteit, die bol staat van dingen die we er niet in willen. En om het ‘’houdbaar’’ te maken gooit men chloor erin. Niet te zuinig. Brrr….Dat wil je niet. Noch in,  noch op je lijf. De vraag is nu, wat deze analyse betekent. Wat is het effect op onze gezondheid, als we met dit niet gezuiverde water groente en fruit kweken en met veel plezier oppeuzelen? Een aantal zaken ben ik aan het onderzoeken. Zou toch te gek zijn als we er alles aan doen, om volop genietend gezond te willen leven – we zijn niet fanatiek maar kiezen bewust voor deze leefwijze - en dan zorgt het water voor planten en bomen straks wellicht ooit eens voor problemen? Zover is het niet, en het is nog maar de vraag of het zover komt. Want niet alles wat in het water zit, wordt zomaar afgegeven/opgenomen en komt bij ons binnen. Maar het is weer eens hoog tijd voor ‘’serieus’’ onderzoekwerk. En wellicht gaan we nog wat meer filters etc. plaatsen. Voor de zekerheid. Volop aan de bak dus. Maar eerst nog even een glas water. Want binnenshuis is het wel gezuiverd. Proost dan maar.

 

Joost is ondertussen weer volop aan het mest geven: zijn zelf gecreëerde systeem van ton vullen/per groep aan planten/bomen afgeven via de goteo (irrigatie) werkt super. Is een beetje werk, maar dan heb je ook wat. Want iedere groep gewassen heeft zo haar eigen behoeften en wensen. Er is niet een een-voor-alle-goedje. En het advies van onze ‘’bestrijdingsman’’ – die ondertussen glashelder snapt dat we niet met chemie willen werken – was puik: hij had de bladeren, die we van de diverse bomen hadden meegenomen, even snel bekeken en de diagnose was: tekort aan water en mest. En hij had gelijk. De citrusbomen hadden inderdaad tekort aan water. Na 2 weken intensief meer wateren en ook extra bemesten, zien we dat er al de eerste nieuwe blaadjes komen, ze staan er beter bij. Pfff…net op tijd.

 

Het was even wennen, deze week. Om 0800 uur nog maar 14,9 graden! Het wordt winter, roept Joost uit de keuken. En doet een fleece jack over zijn T-shirt aan. Overdag zijn de temperaturen buiten rond de 29/30 graden, en soms kan je ’s avonds nog lang buiten zitten; zalig. Maar het wordt ’s nachts wel koeler. Kan het huis afkoelen. Prima om te slapen. Aan de kust zuchten ze. Door de enorme luchtvochtigheid van 85% voelt 24 graden als 32 tropische hitte aan. Slapeloze nachten dus! Nou, hebben wij hier op ruim 400 meter hoogte geen last van. Hoewel, vandaag wordt het minder warm. Het is licht bewolkt. Ook niet verkeerd. De auto is in de garage; er komen 4 nieuwe banden. Niet goedkoop, wel veilig. En daar gaat het om. Blijft vandaag tijd voor blogs, foto’s en schrijven, pinterest, lezen en nog wat niks-bijzonders-doen-maar-wel-leuk.  Naast verder speuren over water. En de chronologie van onze klacht m.b.t. ons ‘’schitterende’’ solarsysteem opzetten. Want daar is dus weer gedoe mee. De mei-factuur van een reparatie binnen garantietijd is nog niet betaald. Potvedr… Ga ik morgen broodbakken en weer een culi-experimentje proberen. Balans in passie, rust en vooral plezier. Daar gaat het om. Genieten met hoofdletters.