Nieuwtjes

Kweeperen, saffraan en wandelen met z'n twee

Oh yammie; kweeperen! Dit jaar zijn ze duidelijk beter van kwaliteit, en minder doorboord door insecten. Dus tijd voor carne de membrillo (zeg maar een prachtige zoet-zurig zalig smakende pasta, geweldig bij pittige (geiten)kaas, maar ook bij wild etc). Nou, bakken vol heb ik gemaakt. Kan ik weer een flinke poos mee vooruit, want het is wel veel werk. De tweede batch? Daar maakte ik kweeperengelei van; prachtig oranjerood schittert het helder achter glas en smeekt om gesmeerd te worden op een heerlijke plak zelfgebakken brood; of bij kaas, met kalkoenvleesbeleg of…

 

De formele klacht over de Solarklungels is via de ECC ingediend. Tevens is op de complaints & compliments site de situatie duidelijk gemaakt. De zoekwoorden zorgen ervoor, dat de link bij googlen snel naar de klacht leidt. Deze week nog cc’s van de brieven naar de Raad van Commissarissen, en het ‘’Dachverband’’. Inmiddels is de claim niet meer 175 Euro, maar ruim 1500. Voor geleden schade, extra kosten, stress en ongemak.

 

Vorige week was de prijs voor benzine voor het eerst 1,28! Zo laag was hij al in geen jaren. Maar het zal wel niet van lange duur zijn.

 

De saffraan puntjes komen nu in groten getale naar boven. Elke dag kijken we, of we het 1e bloemetje al zien. Nog niet dus. Nu het nog zo prachtig weer is, zitten we zo rond een uur of 6 achter, en laten dan ook gelijk de Chikkies uit; die mogen dan even rondscharrelen rondom de composthoop, brandstapel en ramp. Vinden ze leuk. En wij genieten van rust, warmte en het uitzicht op onze grandioze fruittuin. Als we er zo op terugkijken, hebben wij heel veel gedaan in de afgelopen jaren. O.a. deze tuin voor ¾ volgeplant met allerlei fruitsoorten, olijven en noten, en natuurlijk een saffraan veldje. De groentetuin is weer geploegd daar waar het kon. Het is afgelopen met pepertjes te drogen op het terras; alles wat nu nog geoogst wordt, wordt ‘’sambal’’. Deze week alvast een eerste portie gemaakt; het leuke is, dat er zoveel variatie mogelijk is. Dus blijf ik experimenteren, er komen nog genoeg (soms wel hele hete) pepertjes!

 

We waren weer eens op stap. Een prachtige rondrit van 293 kilometers, door de regio’s Murcia en Castilla La Mancha. We bezochten de Piton de Volcan in Cancarix; een geologisch zeer interessant gebied onder Hellin. De wandelroutes zijn goed te belopen; maar het werd te heet om de 2e route volledig uit te lopen. Jammer, had graag wat meer speciale fossielen en mineralen gezocht. Op ons pad troffen we echter een ‘’dinoafdruk’’ aan (niet echt, maar lijkt erop), en wat kleine stukken gesteente en lava, sommigen met Mikro mineralen (hele kleine sporen), kristallen en vele mariene fossielen (schelpen, oesters, koraal). We vervolgden onze route door mooie bergdalen; soms liefelijk begroeide toppen, dan weer ruige rotsen of formaties, die sterk aan piramides deden denken. Langs twee mooie stuwmeren, de rivieren Segura en Mundo overstekend; rijdend door (soms) verlaten dorpjes met indrukken van vervallen gebouwen; kunst (of rommel?). Of dat bushokje: was hing er te drogen. Een paar paddenstoelen aan de kant van de weg, en een razendsnelle, slanke niet al te grote slang. Prachtig, dit gebied. Dat is nou onze achtertuin, merkte Joost op de terugweg op. Ach, hij is gewoon trots op de mooie omgeving binnen een straal van 150 km rondom ons woonoord; want hij moet er niet aan denken, deze achtertuin zelf te onderhouden…En nu de selectie nog uit ruim 177 foto’s voor de nieuwe blogs.

 

Deze week gingen we wandelen. Met de wandelclub van het dal. Het overgrote deel bleken Britten, dan nog een paar Belgen, Hollanders en een Spaans stel (hun ken ik nog van de interventie in Macisvenda over de afvalverwerkingsplannen). Het tempo zat er flink in, belachelijk! Geen tijd om wat te zien. Gelukkig was de route makkelijk, en voor we het wisten, waren we binnen een uur in Aspe bij het restaurantje voor een versnapering belandt! Maar niks voor ons, die groep: we willen best wandelen, doen dat ook regelmatig, maar dan wel rustiger, zodat er tijd is voor praten, kijken, genieten. Dit is prima voor conditie, maar daar zorgen we zelf al voor met tuinwerk, zwemmen, waterballen en wandelen. Dus nee, een volgende keer gaan we rustig met z’n twee…