Nieuwtjes

Blije beestjes vlees en diesel-kaarsen

Deze week weer vlees van blije diertjes binnengekregen. Ze lopen op weides zonder kunstmest; eten geen krachtvoer, zitten niet vol antibiotica of hormonen. Het verschil alleen al in kleur is groot. En de smaak? Ongelofelijk. Vorige week trok de geur van zelf getrokken visbouillon door het huis. Nu pruttelt de kipbouillon van karkassen; getrokken met groentes, kruiden en specerijen. En een scheut wijn. In kleine porties ingevroren is het een heerlijke basis voor sauzen of soepen.

 

Dinsdag tuin-opruimwerk, Joost heeft weer gefreesd, de tuin staat er mooi bij. De oogst: laatste sperziebonen (maar tuinboontjes groeien hard); wortelen, tomaten, chili, en 1e broccoli. Sambal gemaakt en overschot aan groente in de vriezer, rest heerlijk opgepeuzeld. Oh ja, en nog 2 aardbeien en 2 mandarijnen als toetje. Enne, we blijken nu zeker 2 Yuzu bomen te hebben. En die zitten toch vol! Toch eens met restaurants gaan praten, want dat ‘’zeldzame’’ vruchtje hebben wij dus in overvloed….

 

Het lijkt alsof palmen snoeien steeds zwaarder wordt. Of worden wij ouder? Enfin, we hebben ruim 100 palmbladeren gekapt. De palmen staan er weer puik bij en zijn behandelt. Nu nog de palmen in het land. Volgende week dan maar.

 

Mijn oog viel op een berichtje. Kaarsen….Die prachtige, soms geurende sfeermakers blijken helemaal niet zo prachtig. Als ze tenminste van paraffine gemaakt zijn. En dat is de overgrote hoeveelheid dus. Net alsof je een dieselmotor in je kamer laat ronken, zo giftig zijn de dampen van deze kaarsen. Steek er nog een aan. Maar ventileer dan goed is het advies. Beter: overstappen op 100% soja- of bijenwaskaarsen. Zonder paraffine erin. Of giftige aroma’s.

 

De 14 Luffa’s hebben we van de plant gehaald; ze hangen nu te drogen op het terras. We durfden het risico niet te nemen i.v.m. de verwachte lage nachttemperatuur. Als het allemaal goed gaat, hebben we straks dus 14 plantaardige sponzen.

 

De schotel en aansluiting op de receivers vervangen. Het moest er eens van komen. Steeds meer zenders vielen uit. Het was ooit een houtje-touwtje-samenvoegsel van oude spullen uit NL, aangevuld met LNB/kastjes en schakels en wat dies meer zij van hier. Bij sterke wind was het altijd al hommeles. Nu is het systeem simpel. En vooral: het werkt!