Nieuwtjes

Over ''undocumented'', saffraan en olijfolie 2014

Illegaal. Undocumented. En profiterend van de overvloed van gratis eten. Nee, geen illegale vluchteling. Een van de zwartjoekels. Wekenlang zetten we bij het donker worden de voerbak in de woonkamer, raam op een kier zodat onze katten kunnen smikkelen. Helaas was de proef om ook gedurende de nacht het raam open te houden, niet werkbaar; Witje sproeit volop in de woonkamer en verpest het zo voor de andere drie. Dus als wij gaan slapen, gaat het raam dicht. Tot de volgende ochtend. Zo rond 0700/0730 moet de bak dan weer naar buiten, want dan is ontbijttijd. Of eerder. Zoals laatst. Om 0500 uur gemiauw. Joost vond, dat de bak wel op tafel kon. Binnen 20 minuten was er een ‘’vreemde’’. Juist ja, zo’n niet-familieaansluiting-wensende-wel-lekkerbek. Gelukkig hoor je dat direct. Heel ander ‘’gekraak’’ van brokjes. Dus uit bed. Bak binnen. Volgende dag: om 0700 herrie op het terras. Joost pit lekker. Dus doe ik zacht de deur naar de woonkamer open, want ik zag een ‘’schaduw’’ wegspringen. Dan maar even binnen smikkelen, ik durf de bak niet buiten te zetten, ‘’hij’’ zit vast te wachten. Na 10 minuten deur dicht/in bed kruipen en verder slapen. Potver…Het is wel een aanhouder, die zwartjoekel. Maar wij ook. Ook al betekent dat soms extra opstaan.

 

Heb je plannen, zal de natuur ze doorkruisen. De olijven gingen veel harder dan voorzien. Maandag in 4 ½ uur ruim 70 kg geplukt (ongeveer de helft van wat er is, maar de rest is gelukkig nog niet rijp) dinsdag was het de ‘’persdag’’; eerst wassen, malen en dan persen. Plus de capachos (matjes) schoonmaken (da’s pas rotwerk). Enfin, 1645 waren we klaar. Een half uur in de jacuzzi, en onze spieren, botten en andere onderdelen zijn ons weer dankbaar en voelen we ons weer fit.  Ca 7-8 liter olie, schatten we. Moet nu even bezinken, dan afvullen.

 

En woensdag gaat die lieverd gelijk weer aan de slag. Nadat we ’s ochtends eerst rustig aan deden, ’s middags een paar tapaatjes aten, is hij toch nog het dak gaan afdichten met die speciale coating; want er wordt de komende dagen in Spanje veel regen verwacht  (voor onze begrippen dan). En storm. Dus wel belangrijk om toch even te doen. Uurtje, zegt hij. Ik zet de jacuzzi vast aan.

 

Donderdagmorgen gaan we oogsten, voor de regen. Doperwtjes, tomaten, broccoli, paprika en chili, 3 soorten sla. En 10,5 kg aardappelen. Voor het eerst eindelijk eens van die hele grote; prachtig! Volgende week gaan ze er allemaal uit. Het zou wel eens een recordoogst kunnen worden. De saffraan oogst is op een enkele bloem na – over. Minder dan de voorgaande jaren; 25,8 gram in totaal (1435 bloemen x 3 = 4305 x 6 mg : 1000). Maar we zijn blij met elk draadje. Nieuwe sambal gemaakt met paprika, chili, kruiden & specerijen en citroen. Heel anders, fris, maar oh zo scherp; want de hele kleine knaloranje scherpe pepertjes zitten erin. Nou, als het buiten fris is, gewoon een pittige maaltijd maken, wordt het vanbinnen vanzelf heerlijk warm!