Nieuwtjes

Over vrijstaat en biodynamische yin-yang olie

Helemaal verkeerd doen we’t. Onze olijfolie niet zelf oppeuzelen, maar als niche-product heeeeel duur verkopen! Want ‘’biologische olijfolie, van hand geplukte olijven en zorgvuldig koud geperst’’ da’s te simpel. Onze olijfolie – alleen voor DE connaisseur (met geld graag). Nemen wij genoegen met een paar flessen voor eigen gebruik. Wat dacht je van ‘’biodynamische, yin-yang olijfolie; van biologische olijfjes, groeiend in symbiose met fruitbomen in een beschermde, liefdevolle en gezonde omgeving. Biologische (kippen) mest en bio compost en tuinierend vanuit respect en waarde. Hand geplukt en binnen 24 uur koud geperst en niet gefilterd door de yin-yang eigenaren. Topkwaliteit met alle gezonde stoffen”. Schreeuwt toch om een keurmerk!? Mag de fles van 0,5 liter wel 25 Euro kosten, toch? De lezer die zich nu afvraagt, of ik niet toevallig weer de alcoholijfist (zie verhalen) uithang;  ik ben stok nuchter. Wat de olijfolie van Bio de Castillo de Canena kan, moet die van Nicojo uit Hondon met gemak evenaren… http://www.castillodecanena.com/blog/aove-castillo-de-canena-biodinamico/ Noemt Joost zich straks DON JOOST, zoals een zoom-lezer al voorstelde, want met olijfolie kan je rijk worden….Misschien nog 20 bomen planten? Plek zat….Proberen kunnen we, nietwaar?

 

Ons eerste halfuurtje tafeltennis is weer achter de rug. Zowel de balletjes als wij moesten ons eerst weer even warm spelen. De katten keken van buiten toe. ‘’daar heb je ze weer, die gekken’’ zag je ze denken. Verstoren wij hun woonruimte (het terras dus); dat kan toch niet! Het scheelt, het is mooi weer, volop zon en niet koud. Dus niet mauwen poezels; wij zijn druk.

 

Ok, ok, laat ik het gewoon zelf even zeggen ‘’ik ben lichtelijk, maar wel prettig gestoord’’. Kan je overigens wel 100 mee worden, hoor….Ik ben nu eenmaal leer- en nieuwsgierig, en vooral thema’s zoals gezondheid, voeding, maar ook politiek en geschiedenis (plus nog een hele trits andere thema’s) zorgen ervoor, dat ik graag op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen, of me verdiep in zaken. Zoals recent. Ik zag 2 uitzendingen van ‘’The truth about cancer’’. Leek reuze interessant. Traditionele behandelmethodieken (chirurgie, chemo en bestraling) zijn dodelijk en zachte alternatieven/natuurlijke methodieken kunnen de kanker ook genezen. Maar dat wil de farma niet, dus die proberen al jaren deze simpel werkende therapieën te blokkeren. Aldus de stelling. Huh?  Mijn medische achtergrond maakt me wellicht extra kritisch om niet alles zomaar te geloven. En ook geloof ik in een gezonde leefwijze en dat Traditionele Chinese Geneeskunde buitengewoon werkzaam kan zijn bij een groot aantal aandoeningen, wil nog niet zeggen dat het altijd overal toegepast moet/kan worden. Want ook TCM is geen wondermiddel. Een combi tussen reguliere en complementaire geneeskunde dunkt mij persoonlijk het beste van 2 goede opties. Maar ook niet altijd alles zaligmakend. En zeker niet bij de ziekte met een K. Voor veel mensen heel eng, ‘’ver van mijn bed’’ en liefst niets erover willen horen/zien of weten. Nou, ik wil wel horen/zien/weten en onderzoeken. Want er is al zoveel verandert. Zoveel nieuwe inzichten. En mogelijk ook nieuwe behandelmethodieken?

Ik ging spitten. Na vele genoeglijke uren  (ja, dat vind ik dus interessant) onderzoek over alle statements, behandelmethodieken en achtergronden van de opgevoerde ‘’experts’’ moet ik tot de conclusie komen, dat het helaas ‘’too good to be true’’ is. Maar wat bijna alle experts gemeen hebben: excellente marketing om eigen boeken, behandelwijzen, producten te verkopen. Heel triest. Want juist kanker patiënten zijn enorm kwetsbaar. En zijn op zoek naar alternatieven. En zoek dan maar uit – in alle angst, of alles wel klopt. Stapelgek word je van de hoeveelheid informatie, waarmee je overspoeld wordt. Het immuunsysteem als DE sleutel. Gezonde voeding en natuurlijke producten de enig zaligmakende genezers, inclusief bakpoeder en het drinken van jodium of andere wonderdrankjes/poeders of stoffen? Alle conventionele behandelstrategie onzin; daar gaat men juist van dood, niet van de kanker zelf? E.e.a. ligt vele malen genuanceerder. Sommige zaken worden uit het verband gerukt, andere zijn halve waarheden of ‘’oude koeien uit gedempte (en nieuw gedregde?) sloten’’ zal ik maar zeggen. Vele factoren leiden ertoe, dat cellen tot kankercellen muteren, die van geen ophouden weten. En niet iedere kanker is dodelijk of moet behandeld worden. En ook zijn er meerdere behandelwijzen – ook in combinatie – die succes hebben. Maar wat in deze zogenaamde wetenschappelijke serie is beweerd? Grotendeels onzin. Soms zelfs regelrechte kwakzalverij. En te schandalig, dat dit soort profiteurs hun slag kunnen slaan. Dat zit me echt heel hoog. En wonderen? Bestaan wellicht, maar mijn advies is toch EFFE CHECKKE….Voor je erin gelooft.

 

Het regent, het regent, de pannetjes….Nou, we hadden voor de verandering een paar dagen achter elkaar grijs druilweer. De katten kijken steeds triester naar buiten, niks aan zo. Voor natuur en watervoorraden hier is de regen een zegen. Dus zijn we blij. Want slecht weer duurt hier nooit lang, de zon schijnt hier praktisch elke dag. En zo niet? Dan zijn wij’t zonnetje. Of genieten – zoals zondag - van ons eerste glas zonneschijn; goudgeel/oranje zalig sinaasappel sapje. Plus een mandarijntje of 2-3. Een plakje verse Züpfe – zaterdag vers gebakken – met een likje boter en kaas erop (hier scheiden onze wegen zich: ik Gruyère, Joost Hollandse Boeren); dat is pas een zonnig zondagochtend begin!

 

Het oogsten is een genot: sinaasappels, citroenen, mandarijnen, de yuzu’s komen eraan. Doperwtjes, chili, paprika, sla en tomaten, en dat begin december! De krekels krekelen nog steeds; ‘savonds in de hete jacuzzi onder de palmbladeren naar de sinasappelboom kijkend; diepgroen met feloranje vruchten; machtig. En er groeien en bloeien overal zonnebloemen! Vergeten zaadjes dus. Op de tv spreekt de nieuwslezer van een waterkoude dag in NL. Grijs, donker, nat. Wij blauwe hemel en 18 graden. Maar op Zoom zet Joost nu steevast extra veel zonnige plaatjes. Voor kou kleumend NL.

 

De Luffa’s op het terras doen precies, wat ze volgens de boekjes moeten doen….Als de schil gelig wordt en zacht, dan moet je ze ‘’schillen’’. En jawel, een prachtige spons komt tevoorschijn. Nog vol zaadjes (nu gratis inschrijven, ik stuur ze op met instructie, om volgend jaar in je tuin te planten; ik krijg er honderden!...) maar als het droog is, dan zijn ze makkelijk eruit te schudden. Dan nog spoelen, en klaar is de plantaardige spons. Op de blog van Joost (en op Zoom) vind je foto’s. Toch wel leuk, zo’n experiment. Met resultaat.

 

Oh ja, over experimenten gesproken: ik heb een kist champignons gekocht. Nee, niet een kist vol champignons, maar met een strooisel, het mycelium. Voor de zelfkweek. Altijd al willen doen. Mijn eigen paddo’s kweken. Als het lukt, komt er ook een kist voor oesterzwam, en een voor shiitake in de kelder. Maar de eerste 14 dagen moet ik vooral geduld hebben, want eerder zal er niks te zien zijn. Yammie; verse champi’s !?

En binnenkort nog een 60 kg of meer aardappels? Reuze joekels zijn het. Eindelijk eens echt grote. Als de grond is opgedroogd gaan we oogsten. En wegen. Er is al 10,5 kg geoogst.

 

Nederland herkennen we niet meer; sociaal, economisch, maatschappelijk, juridisch en politiek is het in onze optiek de laatste 10 jaar alleen maar verslechterd. In Spanje viert corruptie, fraude en een inhalige, ondemocratische regering, zonder oog voor mens, natuur en milieu, hoogtij. Tijd om na te denken over een microstaat? Nicojo-vrijstaat dan. Met ons prachtige logo, de onafhankelijkheids-declaratie, onze missie & visie. Of andere mensen ook burger mogen worden van onze vrijstaat? Moet ik nog even over nadenken. Mits ze onze uitgangspunten onderschrijven? En alles zonder belasting, bureaucratie, politici en gluiperige bankiers of zinloze wetten samen regelen? Zou wat zijn, een eigen vrijstaat. In de Independent stond een stuk over de thans bestaande 12 micronaties. En google je, vind je zelfs een boek, hoe je een dergelijke vrijstaat opzet. Nou, dat bedenk ik zelf wel. Koning, Keizer of President? Hoeft niet van ons. We zijn gewoon Nicole en Joost = Nicojo dus. En da’s voldoende. Het idee wordt met de dag aantrekkelijker. Als screensaver staat tegenwoordig NICOJO VRIJSTAAT. Bedacht Joost….Lol