Nieuwtjes

Joekels van patatten en ho ho ho

Ook hier doet de winter zijn intrede. Weliswaar kunnen overdag nog temperaturen boven de 15 liggen, ’s nachts gaat het gevoelig kouder worden. En het was maar goed, dat Sint even naar NL ging, want op 5/6 december hadden wij voor Sint en Pieten even helemaal geen tijd. Had het wel charmant gevonden, als hij wat van die hulpjes (zwart, wit, rood of anderskleurige) hier had gelaten… Er zouden namelijk koude nachten komen. Met mogelijk vorst. Normaal krijgen we dit soort kou pas in jan/feb. Opwarming, he? Net nu onze doperwtjes zo schitterend dragen; elke 3 dagen een maaltje; en de eerste tuinboontjes ook al geoogst! En nog best wat tomaten, veel paprika’s en chilis!

 

Dus: niks chocolademelk en ‘’Sinterklaasje’’ zingen, maar werk aan de winkel. Alles wat kon, werd geoogst; emmers vol paprika, chili, tomaten, en doperwtjes en eerste tuinbonen. Terwijl ik de oogst verwerkte (chili’s en paprika’s werden gedroogd, groene tomaten veranderden in jam en relish, en doperwten en tuinbonen doken de vriezer in) bouwde Joost bogen van ijzer en buis. In de middag werd het plastic, 23 x 4 meter, erover getrokken en met aarde rondom goed vastgelegd. 2 rijen werden ineens ‘’kas’’. Ziezo. En inmiddels al de 2e nacht gehad met net niet/-0,5 graden vorst. Maar van ‘’donkere dagen’’ is hier geen sprake: strakblauwe luchten en zon. Meestal dan. Maar wel veel harde, ijskoude wind. Niks aan, buiten. De katten zijn het met me eens. Loungekatten zijn het. Op het terras; beschut achter glas, zonnestraaltjes en dus warmte opvangen. Gelijk hebben ze.

 

De eerste helft aardappels is 10/12 geoogst; prachtige, zonnige dag, zonder wind. Joekels kwamen naar boven! Nog nooit zulke mooie geoogst. Vandaag de rest. Dan gaan we wegen. Hoeveel kilo in totaal? En gisteren was het ook nog even ‘’kom in de kas’’ dag….Joost kruipend/zittend de doperwten en tuinboontjes oogstend. Hup, weer een bakje voor de vriezer. Kijk, daar zouden nou Sint-hulpjes of elfjes/kabouters van harte welkom zijn. Toch maar uitnodiging voor de vrijstaat sturen naar ze?

 

Palmbomen, bloeiende bougainville; prachtig oranje en geel citrusfruit en dan een kerstboom met ballen? Dat gaat vlg. mij niet samen. Dus geen kersversiering bij ons in Spanje. Wel elk jaar kijken bij de grote winkels, vooral Corte Ingles heeft altijd prachtig kerstspul. Kijken, niet kopen. Tot dit jaar. Zoveel prachtige pijnboom-kegels gaf onze boom! Voor 1,00 rood lint gekocht. Joost maakte een ‘’haakje’’ aan de kegels, en nu hangen ze prachtig in de keuken voor het raam. In hoge borrelglazen groeien gekregen (rode) tulpenbollen; of ze bloeien met kerst? Uit zoutdeeg stak ik vormpjes uit, beschilderde ze met acryl. Komen met kegels in de woonkamer. En voor het kerstdiner heb ik voor iedereen een kerstboom-kaart (kerstboom vorm, leuke tekst, gaatjes erdoor/sateprikker, voilà) gefabriceerd. Minimalistisch maar vrolijk. Dit jaar had ik er zin in. Maar dan met zonder ballen en sneeuwpop. Wel met houten rendieren die vrienden in de USA ooit voor ons gemaakt hadden. Ho, ho, ho.