Nieuwtjes

Infantiel knutselen

Tja, wie had er nou gerekend met zoveel regen, dat de kas deels instort? Wij niet. Een klein beetje materiaal kwam Joost tekort, en dus sleutelde hij de bogen met stukken aan elkaar. En laat nou net een flinke plas regen een week geleden ervoor zorgen, dat het daar instort, balen zeg! Enfin, we hadden simpelweg niet stilgestaan bij het feit, dat we moesten kijken of het wel goed ging met die pruttelregen, dus weer wat geleerd. In de tussentijd zijn ijzers van 4 meter gehaald, en is de kas op orde. Regen zal niet meer de bogen laten doorbuigen, dus nu zit het goed. Zoals het hoort. Terwijl Joost voor bezig was, heb ik snel doperwten en een enkele tuinboon geoogst; want ik ben niet zo van ‘’kom in de lage kas’’…En we zijn op tijd. Want er komen koude nachten aan.

 

Maandag bestelt, donderdagmorgen voor 11.30 afgeleverd; onze bio-bloem. Want het brood is bijna op, en dito het meel. Zondag 4 stokbroden, 2 Züpfe (soort Zwitserse brioche in vlechtvorm) en pan de cristal (ongelofelijk lekker Spaans brood) gebakken. Maandag dan pide’s gebakken – hele dunne pizza-bodems met een pittige tomatensaus - want af en toe ‘’junkfood’’ (maar dan gezond) op de vroege avond is zalig (met tomaat, nog uit de tuin, ansjovis, paprika, paddo’s en kaas), en stokbroden met olijf, ui, zongedroogde tomaat en serrano. Wat vinden we het een wonder, en vooral genieten, als we weer aan de maaltijd zitten: vers uit eigen tuin, geoogst en direct verwerkt. Volgens ons kan geen winkel dit evenaren. En de smaak? Ongekend. Alle moeite, spierpijn en werk? Is dan op slag vergeten als we zo smullen.

20 & 24 december oogst: broccoli, bloemkool, wortel, doperwten, tuinbonen, tomaten, sla (en natuurlijk citroenen, yuzu, mandarijnen en sinaasappels). En? CHAMPIGNONS! Jawel, hele grote, zware champignons: vroeg om direct iets mee te doen: gebakken met flink knoflook, snuf peper en zeezout erover, peterselie en flinke scheut citroensap op het eind; super zalig en gezond! YES, onze eerste paddo’s zijn geoogst en direct opgepeuzeld. Wat een verschil met die lichtgewicht die je koopt…

 

Paar prachtig, warme, zonnige dagen nodigen uit tot tuinwerk, alhoewel de grond behoorlijk nat is. Inmiddels zijn bijna alle fruitbomen, druiven, amandelen, granado’s, kweeperen en nisperos (alleen de opslag, want ze bloeien al) gesnoeid. Veel werk, maar het moet gebeuren, en liefst voordat de olijven rijp zijn. Joost vond ‘’kerst’’ wel een geschikt moment voor 2 dagen olijfolie pluk/pers/schoonmaak vertier. Nou, ik vind het een reuze stomme timing…Dan ga ik me namelijk culinair uitleven, dus niks olijven persen!  In de ‘’oude’’ tuin moeten nog de perzikbomen gesnoeid worden, en dan is alles voor wat betreft snoeien weer aan kant. Volgend jaar hopelijk weer beloond door lekker veel fruit.

We persen nu elke dag 3 yuzus door de sinasappelsap, anders raken we die niet kwijt. Wat zouden chef-koks ze graag willen hebben, maar al dat gedoe met exportvergunning, papierwinkel en kosten, daar begint de Vrijstaat Nicojo niet aan. Komt toevallig zo’n chef-kok langs, mag ie een paar meenemen. Moet ie wel even samen met me koken….

 

Na gedane arbeid – snoeien, verwerken van oogst, de was en wat dies meer zij – is het tijd voor even iets anders. Een kip staat op de planning. Nee, niet voor in de pan. Om zelf te maken. Van papier-maché! Kan me niet herinneren, dat ik dit ooit zelf heb gedaan, maar kwam het laatst tegen op Pinterest. En veel klei-ontwerpen kan je dus ook met papier maken. Met zonder oven. En kost niet veel; kranten, bloem, water, en vooruit, een beetje gesso en acrylverf. Dus aan de slag. Wie weet, vind ik dit zo leuk, dat ik hiermee wat creatieve knutsels fabriceer. Volgend jaar wil ik weer beeldhouwen; er staan wat ontwerpen op de lijst; en ook wil ik de wand achter op het plaatsje voorzien van een mozaïek. Gaudi op z’n Nicole’s dus. Maar dan anders. En schilderen? Legio inspiratie. Ben nu nog even in de infantiele frutselmood, aldus Maarten van Rossum, maar dat kan me even niets schelen. En omdat soms de gewrichten in de handen even opspelen, en het te koud is in het kamertje, even geen keyboard. Dus december speelt Nic Supertramp? Nee. Alhoewel, ik heb geen jaartal genoemd…..Komt wel goed schatje, roept Joost.

 

Zelden was het zo vroeg. Praktisch elke ochtend kletsnat door dauw en soms net even een vorstje. Opwarming. Ik vergeet het steeds. De katten hebben hun uitkijkplaatsen, waar ze wachten op de zon, verruild voor een loungeplaats op het terras. Veel lekkerder. En de verwarming? Tja, die gaat nu wat vaker aan, het is niet anders, want de zon kan het niet altijd bijbenen. 

 

De oplettende lezer/volger van mijn schrijfspinsels zal het niet ontgaan zijn: elke week zet ik een andere foto op de website, dan weet men, dat er nieuwe teksten zijn. Helaas, de maker van de website heeft kennelijk een klein probleem, want het lukt me nu al voor de 2e week niet, om de foto te vervangen. Maar....Elke donderdag is het raak. En tijd om te lezen.