Nieuwtjes

Over paddo's, kou en knuffelmuur

Het lijkt hier wel een radiostation. De hele dag goede muziek via de computer. Die tegelijkertijd wordt opgenomen. Gaat straks op een stickkie voor in de auto. En alles legaal. Verheug me op vele gezellige ritjes; de lagere benzineprijs helpt een handje.

 

Tjonge jonge, wat is het koud! Nog nooit zo vroeg in het jaar zo koud geweest, dunkt me. Herinner me nog de keren, dat we met kerst buiten in een T-shirt aan de dis zaten. Nu? Nachtenlang vorst, anders maar het laatste uurtje in de vroege ochtendstond. Ijskoude wind overdag. Opwarming, nietwaar? Ik vergeet het steeds.

 

En diegene, die roept dat je in Spanje geen verwarming nodig hebt? Kletskoek. Huizen zijn slecht – of meestal niet – geïsoleerd. Zo ook het onze. Maar we hebben een plan. Bedacht in de jacuzzi: ons huis krijgt knuffelmuren. De muur bij de keuken is te vochtig en te koud, bijna niet warm te krijgen. Al dagen draait de verwarming continu op 18 graden. Dus…Wordt het een nieuwe echt goede houtkachel? Of (infrarood?) verwarming? Nee, wij pakken het grondig aan. Niet het symptoom, maar de oorzaak dus. De hele achtermuur wordt geïsoleerd, muur ervoor plus knuffeltegels (zoals bij de schuur). Dan nog voor elk bestaand raam een extra raam met dubbel glas. De zijkant van het huis en de voorkant bij de keuken gaan we ook doen. Plus de keukenmuur in de gang buiten.

Als de achterwand klaar is, wordt het resterende hout opgestookt. En wat doe je dan met een kachel die je niet meer stookt? Eruit slopen is geen optie. Maar oh, oh, oh, ideeën te over. Decoratie? Kaarsen erin? Of een ‘‘stilleven’’ met papier mache kippetjes op stro achter kippengaas met een led-lampje? Boeken? Kunst? Wand ervoor en daarop mini-schilderijen van kippen? Joost kijkt. ‘’Ik vind de kachel leuk om te zien’’. Nou, we zijn er nog niet over uit, dat begrijpt de lezer wel, nietwaar?

 

2e kerstdag paddo’s geoogst: 1,250 kg! Grote, mooie, witte, zalige champi’s; ofwel 5 ‘’bakjes’’ van 250 gr die hier bepaald niet goedkoop zijn. En daarvoor al 2 x geoogst; de kosten voor de kweekbak met champignonstrooisel zijn al eruit, en voorlopig is het einde van oogsten niet in zicht. En ze groeien werkelijk razendsnel. Zo snel, dat ik zelfs 2 dagen voor kerst nog niet bedacht, een gerecht met paddo’s op de kaart te zetten, dacht ‘’ach, dat duurt nog even’’. Nou, 1e kerstdag was het even grote ogen krijgen toen ik beneden een potje tomatenjam wilde halen. Zo groot al? En zoveel? Een deel is direct opgepeuzeld, de rest in schijfjes in de vriezer; heerlijk voor op de pizza, in saus of gebakken (direct uit de vriezer), werkt uitstekend.

 

Maar eerst gaan we dit weekend aan de 2e olijvenpluk en het persen voor olie. Zaterdag oogsten, zondag persen & schoonmaak. Want het wordt aangenaam warm; 18 – 20 graden. Prima werktemperatuur, zonnetje op het bolletje, genieten!

 

Oh ja, dat probleem met een foto niet kunnen plaatsen op de banner is bekend, maar lijkt alleen op te lossen met een nieuwe upgrade. Met gevolgen voor design en lay-out. Nee dus, laten ze het probleem maar oplossen. Dus helaas, geen foto’s meer op de banner. Kijk maar naar Zoom of ocelotsfotoblog van Joost. Staan de mooiste er puik op.