Nieuwtjes

Helden op zachte pootjes

Doordat de vorst een aantal nachten doorging – in plaats van 1-2 uurtjes in de vroege ochtend – is toch schade opgetreden: nadat we 3 jaar lang de enorme bananenplant moeizaam hadden ingepakt – zonder beloning met vruchten – dachten we dit jaar, ‘’laat maar’’. Nou, die is er dus niet meer. Of er nog een nieuwe loot opkomt, valt te bezien. Veel citrusbomen hebben vorstschade (boom), de vruchten lijken vooralsnog door de schil de kou overleefd te hebben. Het weekend was met aangename 20 graden zalig. Nu is het overdag tussen de 15 – 18 graden, en in de nacht net niet, of hooguit een mini-vorstje.

 

3 januari: de geur van vers hooi (want Joost had hoog onkruid gemaaid), 5 kleine zonnebloemen die je begroeten, Chikkies, die vrolijk kwetterend meelopen; net zomer. Werk aan de winkel! 100 kg olijven wilden geplukt worden om op 4 januari in 2 batches schoongemaakt, gewassen, gemalen en geperst te worden tot olie. Wat een klus. Na gedane arbeid in de jacuzzi, met een glaasje wijn, is het werk zo vergeten, zere rug weer hersteld en voelen we ons weer fit. Nou ja, bijna dan, nog paar uurtjes slaap, dan is alles weer top. Ware het niet, dat net die nacht a) eerst een vreemd geluid was – Joost eruit, en met zaklamp op inspectie – een uur later de katten donderden en we 2 uur later wederom luidruchtig door een protesterende Witje uit onze zo hard nodige slaap werden gerukt. Maandag voelden we ons geradbraakt. Waarom wij? Waarom deze nacht? Enfin, het werd een ‘‘rustdag’’ om bij te komen. De rest van de week staat in het teken van klusjes, voorbereidingen om de muren van knuffelwanden te voorzien en zaken te regelen.

 

Mini – onze zonnesfinx. Elke morgen vroeg zit ze op de uitkijk, bij de tuin, naast het fonteintje op de hoge steen, uitkijkend op ons 2e grondstuk met fruitbomen. De eerste zonnestralen zijn voor haar. Het is maar zelden, dat ze dit binnen op het terras afwacht, het liefst zit ze buiten, op ‘’haar’’ stek. En zodra het kan, strekt ze zich genoeglijk op een ligstoel uit om haar portie zonneloungen te genieten. Katten weten hoe ze kunnen genieten. Zeker de onze. Kan een mens nog wat van leren. En…Het is nog steeds een gepoezel: hou je de gatos (katten, uitspreken als g zonder ch) in de gatos  (gaten = met ch) klinkt het regelmatig, ofwel, als de oren zich spitsen, er van enige onrust sprake is, is er vast weer een illegaal op bezoek….En mogen wij’t oplossen. Helden op zachte pootjes…