Nieuwtjes

Komt goed schatje, komende winter

Waar ben ik aan begonnen. Sufmuts. Waarom moet ik toch altijd het fijne ervan weten? Toen de EU de documenten vrijgaf over het TTIP, zat ook het CETA verdrag tussen Canada en de EU erbij. Ik weet een ding inmiddels heel zeker; ik waag ten zeerste te betwijfelen, of er EU-lidstaten zijn, die experts dit mega document (1634 blz.!) bladzijde voor bladzijde a) laten doorlezen/uitspitten b) exact weten wat de consequentie is en c) wat dit voor de consument, producent en het betrokken land betekent. Eindeloze pagina’s onnodig gecompliceerde, langdradige en vaak vage taal maken het geheel niet bepaald leesbaar. Laat staan dat je na een 20-40 tal bladzijden ook maar 1 idee hebt hoe het zit. Maar ik worstel me erdoor. Ich habe es gewusst, kan ik dan zeggen. Niet dat het veel helpt, want de investeringsbescherming en nog zo wat van die artikelen maken het voor Canada zeer aantrekkelijk, de Europese markt te betreden, maar of Europa/de consument daar blij mee moet zijn? Hoe het ook zij, de voorlopige x=tal fact sheets en info over het TTIP staan nog in de wacht….

 

Koud, ijskoud. Die wind. Vroeg op vrijdagmorgen, want de knuffelplaten moeten worden gehaald. En tegen de muur gezet worden. En net op zo’n dag waait het. Hard & koud. Enfin, tot aan de provisiekast is het dicht. Wauw! Helaas…De euforie is maar van korte duur. Want zaterdag liet het al los. Zondagnacht is het begonnen te regenen. En maandag waait/regent het. Alle platen donderen van de muur. Omdat de bouten niet meegeleverd waren (niet besteld of vergeten), was lijm gebruikt. Zou puik werken. Nou, pijpensteel dus, hecht voor geen meter. Zonde van al het werk. P….zooi. Wachten is op bouten. Toen werd gemeld, dat dit nog wel even kon duren, zei ik droog ‘’dan gaan we toch in de zomer door met isoleren’’. Stilte aan de andere kant. ‘’Grapje’’ zei ik nog. Maar een kern van waarheid zat er wel in; want potverdrie, nu hebben we’t nodig. Enfin, Joost meldt vrolijk ‘’dan hebben we er tenminste volgende winter profijt van’’. Ja hoor.  Ondertussen hebben we ook overdag temperaturen onder de 7 graden. OPWARMING? Maar het wordt beter. En warmer. Zeggen ze.

 

De katten hebben het bekeken; ze blijven op terras; in katzwijm, en bij tijd en wijlen even opstaan voor een hapje lekkers. ‘’We komen er anders niet uit’’ stralen ze uit. Ach, ze hebben gelijk. Ook wij zetten de kachel een graadje hoger, en genieten van heerlijke Thaise kippensoep of andere heerlijkheden. De kou gaat geen vat op ons krijgen.