Nieuwtjes

Springmuis, geel en amandelroze

Het 30 meter lange plastic van 4 meter breed is opgerold en ligt nu te rusten in de schuur. Tot er weer een grote kas nodig is. Het land is geploegd, onkruid is weggehaald. Het hout plus takkenspul voor de aanmaak van een kachel, hebben we in een big bag op de tractor naar onze buurman Manolo gebracht; makkelijker dan dat hij ‘tig keer met de kruiwagen op en neer moet. En Joost vond het ook handiger zo, makkelijk met de hydraulische schuif. Opgeruimd staat netjes. De schuur ook maar gelijk aangeveegd en anders ingericht. Kan straks daar de Quad ook staan. Als hij terug komt. Want op 12 oktober 2014 brachten we’m weg. Voor de ITV keuring. Er bleek e.e.a. niet geheel te kloppen met de technische specificatie – dat is niet ons probleem - en de leverancier heeft het nog niet voor elkaar gekregen, om het kloppend te maken. Komt nu even handig uit, want op de oprit zou hij nu in de weg staan. En straks? Doordat er 21 cm minder ruimte is, ook niet. De schuur dus.  Staat hij ook prima. Alleen wat meer gedoe, als we’m nodig hebben. Luxeprobleem.

 

Perzikbloesems bloeien volop, en door het dal zie je hele velden met wit-roze-zuurstokkleur-wolken van amandelbloesems, prachtig! Het is flink aan het opwarmen. Dus weer watergeven. De eerste asperges zijn al boven de grond, binnenkort weer smullen! En klaprozen? Ook al gezien. Het wordt zomer!

 

Ooit van springmuis gehoord? Nou, ik heb er een. Al een poosje viel het mij op, dat ineens een tekst niet gekopieerd kan worden (of verplaatst) of dat ik ineens op een andere pagina ben beland. Nou, ik denk dat de muis schuld is. Terwijl ik al zo aardig ben. Zegt Joost ‘’moet je het voer toch iets lager geven, hoeft hij niet zo te springen’’. Leuk Joost. Ik zal het wel oplossen. Als het zo doorgaat koop ik een nieuwe. Geen gedonder met PC-muizen in vrijstaat Nicojo. En de oude? Mag speelmuis worden voor de katten. Of rentenieren, want zij spelen niet echt…Nawoord: sinds ik de dreiging ‘’je doet het of je gaat eraan’’ uitte, springt de muis niet meer. Ziezo.

 

Als je diverse experts moet geloven, dan ‘’verlies’’ je behoorlijk door slechte isolatie: 15 – 20% via het dak (tenzij je zo een als het onze hebt, met een extra dak onder het dak…); 20 – 25% VIA ramen, deuren en wanden plus inefficiënte verwarming. Dus als onze isolatieklus klaar is zou een besparing van 70% niet onrealistisch zijn. Gelukkig doen we het meeste zelf, dus de kosten vallen reuze mee. Inmiddels zijn – perfect volgens afspraak – de 6 ramen geleverd. Vandaag, donderdag, komen 8 pallets gele stenen. Want de fundering is gelegd, en we zijn bijna klaar met de 2 steens-laag van grijze stenen. Daarna wordt het  GEEEEEEEL. Het gaat heel hard. Tussendoor hebben wij even de keukenmuur beplaat en heeft Joost ook daar waar nodig, nog even wat fundering gestort. Want wij gaan gewoon door, ook als onze bouw hulp er niet is. Kijk onder metamorfose voor foto’s.

 

En tussen al het verbouwen door gaat ook de tuin gewoon door. Er moet nog een stuk onderhanden genomen worden, want de piepers moeten erin! Ploegen, frezen, patatten-gleuf maken en dan leg ik ze er wel in, en hark 2 x 25 meter gleuf netjes dicht. Bio’s natuurlijk; een deel van onszelf, en een deel  - nee, niet van Maggi – uit ons buurdorp, jawel, niet te geloven toch? Koop je in Novelda, bij de Piensos (een soort Boerenbond, maar dan Spaans). En de eerste radijsjes – net 1 week geleden gezaaid – steken met blaadjes al boven de grond. Ze hebben er zin in!