Nieuwtjes

Swingend het onkruid te lijf

Dinsdag; Mini mankeert iets. Zag het gelijk, zoals ze liep, maar vooral keek. Intriest. Klopt iets niet. Nou, het blijkt niet het bewegingsapparaat, want ze kon zo op/af van de kattenpaal. Woensdagmorgen zat ze voor de eetbak. Bekje open, maar niet eten. Oeps, foute boel. Misschien een ontsteking of beschadiging in de bek? Gelijk een blikje kattenvoer gepakt, goed zachtgeprakt, met veel water aangelengd, en op groot bord gedaan – want de anderen zullen wel moeten mee eten…Enfin, ze eet! Met smaak. Net als de andere 3. Ziezo, krijgt ze in elk geval voer en water binnen. Woensdagavond hoefde ze niets te eten. De anderen deden zich tegoed aan de geprakte hap. Donderdagmorgen nam ze voorzichtig een paar brokjes, en dat lukte, daarnaast nog wat zacht voer opgeslurpt, ziezo, het lijkt, alsof het maar een kleinigheidje was.

 

Laatst op Tegenlicht een deel van de discussie gevolgd over ‘’basisinkomen voor iedereen, zonder voorwaarden’’. (in 2014 werd dit al eens uitgezonden, of dit een herziene versie is? http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2014/februari/basisinkomen.html ) Ofwel genoeg geld om op de bank rond te lummelen? En wie betaald gezondheidszorg, infrastructuur; ontwikkeling etc? He verdorie, Lena, je bent weer veel te praktisch, ga toch mee in het dromen over een vrij, gelukkig, zorgeloos en gezellig leven waar je alleen de hand hoeft op te houden! Dus fantaseer ik over crowdfunding, politici en overheden afschaffen, zelf de zaken regelen; zou dat wat zijn? Heb ook even rondgesnuffeld op deze site: http://basisinkomen.nu/obi/informatie/  maar het is Lena net even iets te makkelijk. Geld voor niets. Heb ik/wij daar ruim 30 jaar hard voor gewerkt? Enne, als iedereen lummelt en doet wat hij wil, wie regelt het eten? Vervoer? Electra? Of gaan we dan ook terug naar gezellig pot over houtvuurtje en nemen we gewoon de benenwagen? Zou denk ik wel gelijk de CO2 uitstootproblematiek oplossen…En ach, misschien is het wel de oplossing voor alles wat nu mis is: het financiële systeem; te machtige overheden, politici met loze woorden; oorlog, vluchtelingen en wat dies meer zij. Vragen we gewoon de rijkaards om ons te betalen. En nemen we dan met zijn allen gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voor ons, de natuur en ons welzijn. Zijn we allen gelijk en streven we niet meer naar materiele zaken, persoonlijke winst, macht of ego streling. Go with the flow...?

 

Nog ongeveer 6 weken te gaan, schatten we. En de laatste loodjes….Juist. Maar goed, we laten ons niet kisten. Bijna is Joost klaar met stenen op maat zagen. En ik met voegen. Maar dan nog de onderrand, en afwerking tussen de ramen. En..en..en…Maar goed, genoeg geschreven, aan het werk. De tuin roept. Of beter gezegd, het onkruid.  Enne…Ik was het zo zat, altijd maar tegen mezelf praten…Dus heeft Joost een wens van me gerealiseerd; ik heb een Sony Walkman! Wordt het werk – in de tuin, of het voegen, of…- niet minder om, maar wel heel veel leuker! Rood is ie. Swingend trek ik het onkruid eruit.

 

4 weken geleden zou de Quad binnen een paar dagen weer bij ons staan. Alles zou opgelost zijn. Nou, mijn geloof in terugkeer van dat 4-wielige-monster is gedaald tot het nulpunt. Mijn vertrouwen in de Quad meneer zit op het vriespunt. Elke maand een nieuwe smoes. Maar vlg. Joost ‘’komt het wel goed, schatje’’. Ammehoela. In plaats van te ergeren, loop ik nog eens extra langs de sinasappelbomen, die nu bloeien; wat een zalig, bedwelmende, vrolijke geur, vergeet je acuut de stress en al het gedoe. En oh wonder, de banaan loopt weer uit. Dit jaar misschien vruchten?

 

En laatst riep Joost ‘’maak toch weer eens smeerkaas’’. Zo simpel, en zonder houtvezels, smeltzouten en ander spul wat niet goed voor je is, maar vol van smaak, 5 minuten werkje en dan even geduld, want het moet opstijven in de koelkast. En dan op heerlijk zelfgebakken (en gegrild) brood. Yammie!

Enne…De boerenkool krijgt eetbare dimensies! Ik verheug me al op boerenkoolchips, dat moet echt zalig zijn! Want ik ben niet zo van de stamp. Bovendien is er geen rookworst bij (en die kan ik helaas niet zelf maken, en de gekochte bevat teveel wat ik niet wil eten, anders…). En oh, oh, oh, zalige voorjaarsspinazie is ook beschikbaar: al diverse malen 1 of 2 handjes door de sla van diverse soorten (lollo rosso, batavia, ijsberg, romana), met knapperige radijs. Zoveel heerlijks, zoveel recepten die liggen te wachten om uitgeprobeerd te worden.

 

Maar…De laatste tijd maken we steeds langere werkochtenden, en zijn dan zo rond een uur of half 3 klaar. Soms later. Eigenlijk te moe om nog te koken, maar  soms ook net geen puf om nog eens minstens een 20 – 30 min. voor een restaurantje te rijden. Enfin, ik maak dan zelf wat tapas, of als ik even gerust heb, een lekkere maaltijd, want goed eten is belangrijk. Neem me elke keer weer voor, ‘’voor te koken’’, maar wanneer? Als we 6 en vaak 7 lange ochtenden werken? En heel soms nog in de namiddag? Heb ik geen puf meer, want er moet ook nog in de tuin gewerkt, was gedaan en boodschappen gehaald worden. Pfff….Enfin, nog een 6 tal weken, toch? http://www.nicojo.nl/100980818 voor laatste foto's.