Nieuwtjes

Chikkie, klusjes en zomer-regime

Chickkie: je zou bijna zeggen dat het ietsjepietsje beter gaat, ze kijkt vrolijk rond, eet goed, en ’s avonds mag ze in de schuur rustig slapen, waarna we haar in de ochtend ophalen en in de schaduw vlak bij het kippenhok weer neerzetten. Gisteravond had ze hier nog geen zin in, en probeerde er tussenuit te huppelen. Dus we hopen echt dat het pootje geneest, en zolang ze niet haar hoofdje laat hangen of blijk geeft van teveel ongemak of pijn, verzorgen we haar heel goed.

 

Zoveel bloemen in de bermen hebben we de afgelopen 8 jaar nog nooit gezien: knalrode klaprozen; felgele, diepblauwe, paarse, roze en witte bloemetjes, afgewisseld met grassen, prachtig! En de passiebloem bij het tuinhek weet niet hoe gek hij moet doen; honderden bloemen! De schijfcactus zit bomvol met bloemen en nieuwe schijfjes-in-de-dop, ongelofelijk.

 

1 mei. Overal vrij, feest (of protesten), maar niet in Vrijstaat Nicojo. Wij waren gewoon aan het werk. En zo hoort het. Dag van de Arbeid = werken geblazen. Het plaatsje achter is opgeruimd, de grote steiger wordt nu gebruikt om de rejas (hekwerken) te schilderen, kan ik er van alle kanten bij. En je zou niet zeggen, dat daar steeds de betonmolen (weliswaar op plastic) heeft gestaan en spatten van cement en mortel alom…We kunnen steeds meer opruimen, en dat ‘’ruimt’’ ook op in je hoofd; heerlijk. Enne, 21 cm muur en 2 x dubbele ramen die houden de hitte aardig tegen. Inmiddels konden we het huis door wat frisse nachten koelen naar 20/21 graden. Ook bij 30 of meer graden stijgt het dan overdag niet meer dan met een 0,5 – 1 graad. Puik toch?

 

De natuurstenen rand voor is af. Een deel werd door onze hulp, die nu niet meer komt, voorgedaan. De volgende dag was het de beurt aan ons. Nou, potverdrie, da’s nog eens zwaar werk, zeg! En als er grote stenen zijn,  helemaal! Maar goed, we hebben de klus geklaard. En nemen ons voor, dit vooral niet elke dag te willen doen. Ik kan nog net de kleinere stukken doen, maar het valt niet mee. Verheug me op het voegen; pietepeuterig werk (want je moet niet morsen). De dakrand boven is achter van een schuine cement laag voorzien zodat geen water tussen de muren kan komen; samen klaarden we de klus gisteren. Nog een lastig karweitje is het voegen van de dakrand-tegels, want we mogen niet morsen met zwarte voeg op de gele muur. Steeds vaker kunnen we een klus afvinken.

 

En dan wordt het 30 graden. Wat wil je eten, vraag ik Joost. Gehaktballetje, roept hij. Maak ik er zuurkool en rösti bij, zeg ik. Heerlijk! En de eerste boerenkool chips hebben we ook al opgepeuzeld! Niet verkeerd, moest zelfs Joost toegeven, het hapte snel weg (zie voor recept onder: recepten)

Het is weer nispero (loquat) tijd; zalige, zoetzure vruchtjes vol vitamines, mineralen en andere gezonde stofjes worden nu in rap tempo rijp. Een eerste portie kan al in de vriezer. En nog steeds sinaasappels en grapefruit, yuzu en citroen; dus nog elke morgen een vers geperst sapje.

 

Ik had het zo mooi voor elkaar; de tuin zag er 1 ½ week geleden puik uit, alle onkruid weg. Wat denk je? Het staat er weer. Maar…door het zomerregime (vroeg in de ochtend tot een uur of 12 verbouwen, dan koken/siësta/boodschappen en ’s avonds nog een paar uur tuinwerk) wordt weer hard opgeschoond. Druiven zijn gediefd; palmen en agaven behandeld, en eerste rijen zijn al onkruidvrij. En daarna ontbrak de puf, om de website te vullen…Vandaar deze keer op vrijdag.