Nieuwtjes

35 graden? Nicojo klust door

De dieren buiten hebben ook het zomer regime in de kop. Om een uur of 04/05.00 beginnen de uilen, al dan niet regelmatig vergezeld van schrille pauw-kreten. Dan om een uur of 06.00 begint eerst 1 vogel, dan 10 en ineens krijsen honderden (of vlg. Joost zelfs wel 1000?) vervolgens ruim een uur, tot het licht is om 07.00 uur. En dan komen onze snoezels op 4 geluidloze pootjes; eerst proberen ze me wakker te hypnotiseren, door op de tafel rechtop te zitten en naar binnen te kijken; en als dat niet lukt, dan gaan ze niet-meer-zo-geluidloos aan de hordeur hangen of ander kattenkwaad uithalen. En dan is het om 0715 overal heerlijk stil. Maar zijn wij klaarwakker. Nog even het nieuws in bed zien en dan op, ontbijten en aan het werk. Zomer…

 

Na 2 dagen natuurstenen-muren fabriceren, even een ‘’rust’’ dag; nou ja, de was moet gedaan worden, Joost moet ‘tig keer een 200 liter vat met mest aanmaken en de diverse tuinsegmenten bemesten; geoogst worden moet er ook. Kortom, niks lui in de stoel. Tot 12.30 werken we door, daarna is het boven de 31 graden en zijn we blij, binnen bij 22/23 graden koel andere dingen te doen. Doperwten en bietjes liggen weer in de vriezer. De tuinbonen bleken na voorkoken toch niet meer goed; dubbeldoppen leverde droge pulp op, werk voor niets gedaan, tja, het kan verkeren.

 

De schijfcactus heeft de zomer helemaal in zijn bol, en lacht ons vrolijk toe met knalgele bloemen, die 1 dag bloeien. Ook de amaryllis bloeit geweldig, evenals de doorgeschoten andijvieplanten; hele lieve, mooie blauwe (beetje korenachtige-) bloemetjes! En Joost zet ze fantastisch op de foto.

 

En ons Chikkie? Blijkt zowaar weer een beetje te lopen, staat regelmatig een hele poos; het gaat wel beter! Alleen zo kan ze haar spieren weer wat in conditie brengen, want met zitten lukt dat niet. Zo te zien is haar poot/been niet scheef, dus gaat ze het redden, denken we. En zijn we intens blij, als ze er van tussen gaat in de avond, omdat ze nog niet naar bed gebracht wil worden door Joost. Dat huist in de grondbak (soort schuif) van de tractor, in de schuur (voorzien van een dikke laag stro, met eigen water en voer). Maar we willen niet, dat ze een poging doet, het bredere kippentrapje naar het kippenhok omhoog te lopen, stel dat ze er vanaf kukelt! Dus gaan we toch om een uur of 21.00 uur ‘’naar bed’’ spelletje spelen. Wij winnen. Woensdagmorgen strekte ze – nadat Joost haar uit het nachtverblijf had gehaald – haar been en pootje uit, en kromde ook de poot zelf, daarna ging ze goed staan, en deed een paar passen. Even later liep ze naar de valse Peperboom (Schinus), en zit ze prinsheerlijk in de schaduw met een briesje. Goed zo, Chikkie!

 

Heet…De Afrikaanse wind brengt hitte over Spanje; woensdag 34,7. Donderdagmorgen om 0900 begonnen met metselen, om 13.00 uur waren we klaar. 35,8 graden buiten. Binnen 24. Om 16 uur – nu dus – is het  38,2 graden. 39 zou het worden.  Overal staat water voor katten en vogels, en iedereen zoekt de schaduw en – waar mogelijk – verkoeling op.  Wij werken in een prettig koel huis – alhoewel de studeer/werkkamer wat warmer is door 2 PC’s die aan staan.