Nieuwtjes

Daktegels voegen, courghetti en klimop

Vrijdagochtend rond 10 uur begonnen we; de dakrandtegels moesten gevoegd worden; eerst een schilder tape onder de voeg, zodat we niet zouden morsen op de gele muur. Dan met een plastic knijpfles – zo een, waarmee je in de keuken decoraties aanbrengt of soesjes vult – de voegspecie voorzichtig inbrengen. Daarna inwassen en schoonmaken. Kortom; een klus van 5 ½ uur, inclusief opruimen. Toen we daarna even gingen rusten – het was 15.30 – voordat ik nog wat te eten zou maken, zei Joost ineens ‘’hadden misschien toch dakpannen moeten kiezen. Ja hoor, dat wilden we juist niet! Enfin, de klus is geklaard.

 

En nu nog de laatste: de natuurstenen rand voegen. Maar dat is een klus, die stukje bij beetje gaat. Beginnen we zaterdag mee.

De tuin voor de Chikkies werd geploegd, en daarna ging de stenenzeef er nog doorheen. Prachtig glad en los is de grond weer. Chikkies blij, want dat loopt een stuk lekkerder.

 

Nog zijn we net niet klaar met de verbouwing; denkt Joost alweer aan het volgende – gelukkig kleiner – project; wat, als we een buitenkeuken maken? We hebben nog zo’n 5-pits gasplaat, die we maar niet kwijtraken. Op het achterplaatsje zouden we met stenen een muurtje kunnen optrekken, een marmerplaat op maat laten uitsnijden voor de kookplaat, en voilà, kunnen we buiten dat doen, wat we binnen niet willen; b.v. theeroken (is een stuk gezonder dan op hout, subtieler maar wel heel lekker), en af en toe frituren (zelfgemaakte kroepoek of tomatenchips, of zelfgemaakte chips van bietenm courgettem aardappel). Stenen, tegels etc. hebben we, en zo’n marmeren plaat kost nog geen 30,--. Ik had al de wens, om de muur daar te mozaïeken; met dit idee zou het mooi kunnen aansluiten op de buitenkeuken. Ach, wie weet. Eerst het huidige project afmaken, dan ons lijf wat rust gunnen en dan zien we in de herfst weer.

 

De eerste perzik & abrikoos opgepeuzeld; heerlijk. Dit jaar blijven de perziken wat kleiner, maar dat geeft niets. Een handje kersen vond ook al de weg naar onze mond.

Op de hoek bij onze straat is een metamorfose aan de gang: ineens is de hele tuin compleet schoongemaakt, geen sprietje onkruid meer te vinden; nieuwe boompjes zijn geplant, het huis is helderwit geschilderd met gele schoorstenen, de ramen zijn prachtig omlijst met geel, er staat een caravan en we zien regelmatig mensen aan het werk. Het Hans-en-Grietje huisje zou weleens verkocht kunnen zijn? Maar het feit, dat zoveel moeite wordt gestoken in het opknappen is geweldig. Binnenkort maar eens kennis mee gaan maken, benieuw wat voor mensen het zijn. En ja, ik ben nieuwsgierig; prettig gestoord zal ik maar zeggen.

En dan kregen we toch zowaar zaterdagavond 5 mm regen. Yippie! Maar….Het onkruid zal hier ook heel blij mee zijn…Verdorie.

Oh, die Ana, de wervelwind zorgt ervoor, dat onze vloeren kraken van echt schoon zijn; nu snap ik pas het woord kraakhelder! Per keer wordt 1 boekenkast onderhanden genomen, en deze week komt ze een 2e keer, om de ramen binnen/buiten te lappen, voordat de nieuwe rejas (hekwerken) erin gaan. Leek me wel handig; voordat de rejas geplaatst worden, kun je er het best bij.

 

Witte uien zijn gerooid en de strengen hangen alweer onder het afdak. Knoflook is vanmorgen eruit gehaald, vlecht ik vanavond in strengen. Sperziebonen, bietjes, wortels en volop boerenkool (heerlijk in een wok schotel!) plus sla is volop aanwezig. Wittekool komt eraan. Of de bloemkool het goed gaat doen? Ik betwijfel het, het ziet er raar uit….Afwachten dus. Broccoli blijft ook kleiner, geeft niet. En alvast eerste maaltje nieuwe aardappels gegeten. Tomaten, mais en zonnebloemen groeien heel hard, komkommer ook al bijna eetrijp. Meloenen, pompoenen en courgettes, ze doen het prima. Joost heeft het niet zo met courgettes, dus ‘’sjoemel’’ ik ze overal erin; in een pittige dipsaus voor chipjes, in tomaten/gehaktsaus voor spaghetti; en in allerlei husseltjes. Courgette-spaghetti is ook leuk; lekker licht, en met een pittige saus zo opgepeuzeld. En dan kun je ook nog chips maken, of in tortilla, of door de rijst. En nu heb ik zo’n handig dingetje waarmee je courghetti kunt maken; oftewel spaghettisliertjes. Ga ik maken met een frisse, kruidige, lichte tomatensaus en Parmezaanse kaas. Kortom, de overvloed aan courgettes raak ik dit jaar wel kwijt….

 

En dan krijg je ook dat weer….Het toilet loopt niet goed door. Joost is als de dood, dat die dekselse klimop langs de oprit de boel verstiert en door de buis kruipt. Dus was dinsdag de klimop-dag. 1/3 van de oprit vrijmaken van klimop, afvoerbuis opzoeken en controleren. Blijkt in orde. Ach, zegt Joost, maak ik het woensdag even af. En ja hoor, terwijl ik – af en toe zachtjes vloekend – onkruid wied, kort hij de klimop op de oprit. Ziezo, 5 zaken vol. Kan straks weer nieuw grind gestrooid worden en ziet het er weer strak uit.