Nieuwtjes

Over joekels, spuiten en robot-metselaar

Ineens bloeien 16 van die joekels van cactusbloemen (koningin van de nacht); de lucht geurt zalig en de bijen weten van gekkigheid niet, hoeveel nectar en stuifmeel ze moeten oogsten, een prachtig gezicht! Maar oh zo jammer, dat ze maar 1 dag bloeien. Geeft niet, er komen nog een 10-tal aan.

 

Nu het geklus even achter de rug is – nou ja, er is altijd wel wat te vinden – is het tijd om het huis op te ruimen. Tijd, om weer eens de kasten door te lopen> Weten we tenminste weer wat we hebben; en het ruimt ook letterlijk op. In je hoofd dan. Opgeruimd staat niet alleen netjes. Dus…Voordat onze wervelwind kwam, zijn alle kasten onderhanden genomen, keukenladen opgeruimd. En dan nog de buitenbakken voor het terras onderhanden nemen. Na het zakkelen van de druiven. We blijven doorgaan.

 

Weer 3 droogkasten vol citroenen gedroogd en vermalen tot poeder; houd je twee kleine zakjes per keer over. Maar wel zalig als kruiderij, gemengd met b.v. chili, tijm, basilicum, paprika etc. Voor op kip, vlees en vis. En vanaf nu is de hoeveelheid aan citroenen beheersbaar; de groten zijn op, en die kleintjes? Gebruik ik overal voor. Ook in een karaf met heerlijk fris water. Koelt lekker.  Er liggen alweer bijna 20 bakjes vijgen in de vriezer; heerlijk voor de geen-vers-fruit tijd!  

 

De eerste keer spuiten met de spuittank achter op de schuiflade van de trekker, een hele onderneming. Met Neem; een olie die is gewonnen uit een tropische boom; biologisch, niet giftig voor natuur/mens/dier. Maar tegen luis en nog zo wat ander prut werkt het puik; zonder de chemie, maar je raakt ze wel kwijt. Alleen moet Joost nog even wennen aan de wijze van spuiten…Ik zat op de trekker, en hij met zijn 10 meter slang/spuit achteraan lopend, bomen bespuitend. Nou, soms spoot het wel meters de lucht in! Enfin, Joost leert vast snel. Kost het niet meer 100 liter…

 

Grappig, NL stelt het hitteplan in, na 4 dagen van 27 graden. Nou, hier hadden we het vorige week al boven de 30, en de komende 2 - 3 weken boven de 35…Tja, en doordat het huis zo puik is geïsoleerd, en ’s nachts dus geen zuchtje wind is, wordt het lastig, om de hitte, die in het huis zit, weer eruit te krijgen. Met een stevig koel windje van 20 graden is dat anders zo gepiept. Maar die wind wil even niet. Nou ja, dan niet.

 

Flauw, heel flauw….In Australië is een robot ontwikkeld, die binnen de kortste keren muren metselt. En wel heel precies, met een 3-d-voorbeeld waar welke steen moet komen. Schrijven ze nu we klaar zijn….Fastbrick lost zo mogelijk het tekort aan metselaars in Down Under op. Ja, ja…