Nieuwtjes

Generator, brood, sakkelen en gaten in deur

Hebben wij weer. Op het plan staat brood bakken. Plus nog wat activiteiten. Ondanks hitte gaat het leven gewoon door. Maar net als het water voor de thee gekookt is, floept de stroom uit. Nou hebben we dat wel vaker, vooral in vakantietijd, als een groot aantal extra mensen hier vakantie viert en de airco’s aan zet. Bij korte duur? Geen paniek. Duurt het langer? Hebben we een generator voor vriezers/waterinstallatie. Dus na een half uur check: a) zijn wij alleen de klos of b) de hele straat? Bij a) moeten we bellen, bij b) moet de generator uit de schuur. Er hangt een briefje aan de deur: van 0830 – 1330 geen stroom i.v.m. werkzaamheden. De eerste keer dat we geïnformeerd worden! Plan B dus: generator eruit, solarplaten afdekken en lezen op Gaudi-bank.  

Ware het niet…de generator doet het niet! Na een uurtje sleutelen, slangetje vervangen, schoonmaken etc. is het nog steeds niet mogelijk, om hem te starten. Plan C; Joost rijdt ermee naar Elche; ‘’ze’’ moeten hem maar repareren. Geen stress, want koelkast en vriezers kunnen tot 13.30 makkelijk zonder. En als het fout gaat? Kopen we zo een 2e generator erbij. Achter op het Gaudi Bankje is het heerlijk toeven in wind en schaduw, eindelijk kom ik er aan toe om het boek Zusje van C. Läckberg uit te lezen. Om 13.00 is alles weer normaal. 

 

Donderdagnacht is het binnen 28 graden. Geen zuchtje wind. Vrijdagochtend: nog 28 graden. Zweten, pet geslapen. ’s Avonds probeer ik het uit: 3 ventilatoren (keuken, woonkamer en gang) verplaatsen koelere lucht, die ze van buiten aanzuigen, door het huis. Zaterdagmorgen word ik na een goede slaap wakker. Het huis is naar 25,5 afgekoeld. Ziezo, niet plakkerig, goed slapen en het huis aangenaam. En kost veel minder dan airco, die het overigens niet goed doet, maar dat terzijde. Wordt aan gewerkt. Maar met venti’s gaat het dus prima.

 

En ja, dan is het zondag, het brood is op, en het moet ervan komen. Buiten wordt he 36 graden. Binnen is het 26. Enfin, niet zeuren, gewoon vroeger op, aan het werk. Het resultaat: 4 prachtige kruiden/tomatenstokbroden, 2 grote volkoren/rog/vezelbroden en een pan de cristal (8 porties).

 

En weer een gloeiwormpje gespot. Maar die zat helemaal achterin de klimop verstoppeld, dus niks foto maken. Maar we blijven alert, wie weet, komt er nog een die op de kiek wil? En ook een hele grote neushoornkever. Machtig!

 

Alle druiven zijn gesakkeld. We schatten zo’n 550 – 600 druiventrossen die voorzien zijn van een ‘’rokje’’. De laatsten gingen dinsdagmorgen in de zak; toen ik klaar was bleek het al 31 graden. En het zou maar 40 worden…

 De katten krijgen nu elke dag later op de middag een portie nat voer met extra water; ook zij hebben het heet. Maxi ziet er weer beter uit, haar velletje glanst weer. Nu Mini nog. Zwartje en Wippie blijven lekker goed gevuld. Smullen voor ze, elke dat liggen ze al te wachten. En de Chikkies krijgen extra groenvoer, en nog een extra bak met water. Vinden overigens duiven en andere vogels ook heerlijk. En wij duiken regelmatig het zwembad in, 31 graden is het water. Maar je voelt je bij het eruit stappen heerlijk koel.

 

Onze houten deuren op het terras, waarachter de kussens voor de bank liggen, zijn voorzien van luchtgaten; 4 boven, 8 onder. Aan de achterkant zit horgaas, zodat insecten niet binnen kunnen komen. Beter zo. Vooral als er toch tijdens de weinige keren, dat we regen hebben, vocht zich erachter kan verzamelen en daar te langzaam verdampt, met schimmel als gevolg. Ziezo, is dat klusje ook weer af.

 

En nu op zoek naar luiers, glazen bakken met deksels en nog zo wat spullen…En nee, ik ben niet zwanger.