Nieuwtjes

Broodgepuzzel, Blacky en warmte

Nou, het is maar goed dat ik een groot planbord op de keukendeur heb, om alles op de juiste tijd voor elkaar te krijgen. Ik heb het over broodbakken. Tegenwoordig een heel gepuzzel met verschillende recepten, rijstijden, ingrediënten en broodbak-tijden. Maar goed, Joost had de oven al naar buiten gereden, en hij staat parmantig onder de parasol. Vanaf 11.30 mag hij broodjes afbakken!

Tot die tijd willen de NIekjes – mijn variant van de ooit zo befaamde Grofjes van Bakkerij v.d. Meulen te Arnhem voorbereid worden. Aangezien dat recept geheim is – oh, wat wou ik dat ik als (superschone!) vlieg even het recept in hun bakkerij kon inzien – maak ik het mijne uit een combi van 3 recepten en gebruik spelt; dat is net iets nootachtiger/krachtiger van smaak dan gewone tarwe. Met bio-rozijntjes, want die van ons zijn op.. De knapperbolletjes (waarvan het deeg 48 uur in de koelkast langzaam rees) willen gevormd en weer tot rusten/rijs gelegd worden; het boerenbrood krijgt voeding bij het voordeeg en wil ook nog mooi rond gewerkt worden (dat heet zo, is een bakkersterm). En dan nog baguettebroodjes, die ook 12 uur in de koelkast rezen. En daartussendoor; vouwen, trekken, vormen, bedekken, en alle recepten/tijden/handelingen in de gaten houden. Je zou er bekant verhit van worden, maar in de keuken is de temp. nog maar 26 graden. Buiten 33…

 

Ondertussen gaat het konijn in stukken gesneden in een kruidige marinade, want na het broodbakken heb ik bedacht, het konijn op de restwarmte – dus zonder energie – gaar te stoven, 12.45 is alles gebakken en staat de pan met konijn in de oven. Resultaat: 8 prachtige rozijnen Niekjes (pardon, het zijn er nog maar 7, moesten er een proeven); 8 baguettebroodjes en 8 knapperbolletjes plus 2 Zwitserse boerenbroden (4 porties). En het konijn? Na minder dan 1 ½ uur supermals en geurig klaar gestoofd. De volgende keer maak ik maar 2 of 3 recepten –eentje met wat granen/zaden, apart stokbrood en een rog misschien? -  en 3 ovenvullingen, en dan kan er nog een bouillon getrokken worden, en..en..en…zie foto's: 

 http://www.nicojo.nl/100980816

 

Donderdagavond mocht ook ik Blacky helemaal aaien. Hij kwam op het natte voer af, maar Maxi en Zwartje waren nog aan het smikkelen, dus ik riep hem en hij kwam naar me toe. Liet zich heerlijk aaien, ging op mijn voet liggen en vervolgens pardoes op zijn rug…Nou, hij had het gevonden. Nadat onze twee kattenpoezels uitgesmikkeld waren (Witje had geen trek en Mini vond de smaak niet zo lekker), bleef er nog voldoende voor hem over. En alles bleef pais en vree. Het lijkt erop, alsof hij vertrouwen in ons heeft, en steeds vaker komt hij nu ook in de voortuin de hele dag slapen, en ’s avonds zit hij op het waterhuisje. Benieuwd of hij echt tam wordt. Nu krijgt hij elke ochtend en avond voer . En aaitjes. 

 

Tomaten; de laatste grote emmer vol is geoogst. Ik besluit om het in te koken tot een soort concentraat/puree (dat worden dan kleinere porties voor in de vriezer); en vanaf nu zal er nog wel tomaat te oogsten zijn, maar dan minder. Dacht ik. Nou, er staan al weer 3 grote borden met tomaten op de bar…De eerste bakjes vijgen zijn ook al weer aan het rusten in de vriezer. Helaas, dit jaar geen appel en (nashi-) peer; zitten wormpjes van de appelboorder in. Vlg. jaar vanaf april biologisch bestrijden en netten over de nog niet zo grote bomen trekken. Verdorie, het is toch wel zonde, dat we dit heerlijke fruit verliezen. Maar goed, de eerste tros druiven is geoogst en opgepeuzeld, yammie!

 

Ach, zo langzamerhand gebruiken we steeds minder ventilatoren, we raken aan de warmte (gemiddeld 33 graden, met regelmaat echter ook 35 – 39 graden) gewend. Veel mensen klagen over de warmte. Wij niet. Helpt toch niets. Gewoon vaker het zwembad in duiken. Of met een vochtig washandje over armen/benen/nek en hoofd, dat droogt dan ook koel op. Maar we zouden geen bezwaar hebben tegen wat koelere temperaturen, we popelen om de tuin op orde te maken, en weer creatieve projecten onderhanden te nemen. Maar daarvoor is het – ook voor ons – toch net even niet zo charmant qua temperatuur. Maar goed, dan lezen we toch gewoon een paar e-boeken en doen nog meer inspiratie op Pinterest op? En zo af en toe komt een keizerslibel voorbij, of andere dieren/insecten of natuurschoon, dat wel op de kiek wil voor Joost. En heel soms valt er een mooi panorama foto te maken. En voor de rest? Water/thee drinken en rustig aan. Op de bank op het terras is dat best uit te houden.

 

Hoewel….Komt Joost net weer binnen….We moeten oogsten, zegt hij. De amandelen zijn goed en barsten al uit hun velletje. Ja hoor. Morgenochtend om 0700 uur wil ik wel beginnen, nu effe niet bij 32 graden om 16.30 uur…Tijd om een paar doelpunten met waterbal te scoren.