Nieuwtjes

Zonder kaart en tuinwerk gaat door

Zo gingen we zaterdag toch maar om 10.00 uur op stap. Ondanks de warmte. In de auto merk je er tenslotte niks van…Het ging bijna goed. Tot we in de Valle de Ricote bij Ojos de afslag naar de Embalse de Mayes namen; niet geheel gepland, maar het leek ons wel wat. En nee, we hadden noch de TomTom noch een kaart in de wagen…

Maar goed, het pakte fantastisch uit; in grote lijnen kenden we het gebied. Een smalle weg kroop omhoog; prachtige rotspartijen; overal kappertjesstruiken en het leek allemaal net even iets groener dan bij ons. Eindeloos langzaam over hobbelweg, zonder tegenligger, noch huisje of dorp. Genieten. Eindelijk – het liep alweer tegen 13.30, komen we dan toch weer het eerste dorpje tegen en oh wonder, een bord met richtingen! We zaten maar een beetje uit de richting…Maar door deze afwijking van route kwamen we dus een pracht stuk natuur tegen. Op een bepaalde plek wemelde het van de koningspages; niet een, twee of drie, nee, wel 10 – 20! Joost werd helemaal gek. Overval vlogen ze – vooral ook rondom de auto – terwijl Joost bij 33 graden trachtte, zo’n ADHD’tje op de kiek te krijgen. Nou, dat is dus wel degelijk geluk! http://zoom.nl/foto/natuur/koningspage.2560923.html?object=user&object_id=137447

Enfin, tijd voor een innerlijke versterking, dus op naar Cieza. Aldaar in een oer Spaans restaurant  - bomvol met luidruchtige, vrolijke feestvierders, genoten van een heerlijk maal. Restaurante Carreño dus. De terugweg namen we zoals we gepland hadden. Het was een prachtige tocht geworden, in totaal 175 km, en moe van alle indrukken namen we thuis een duik in het water. Vervolgens genieten van de rust op ons terras? Dacht het niet. De buren hadden een verjaardagsfeestje voor een van de kleinkinderen; nou, dat was te horen. Ach, dat is eigenlijk maar een paar keer/jaar raak, heel veel herrie, mensen en ‘’disco’’ gedreun. En de overige 360 dagen? Heerlijke rust. Afgezien van wat weekenden met ‘’paella’’ valt het reuze mee.

 

Toen we onze straat inreden, stonden de nieuwe buren op de hoek aan het hek, amandelen te oogsten. Dus even het raam open en babbelen. 13 katten hebben ze, en ze gaven veel geld uit om ze een omheind buitenvertrek te maken, compleet met kunstgras-weitje, speelgoed en allerlei ander leuk spul. De katten zijn hun alles. Velen hebben ze van straat geplukt en liefdevol opgevangen. Dus we vertelden hun over Blacky, die we sinds 1 week kunnen aaien, en zich thans bij ons lijkt te willen aansluiten. Vertelde over de wondjes achter de oren, waarvoor ik maandag spul wilde halen. Nou, zij hadden wel wat, dat kon ik wel lenen (chloorhexidrine, prikt niet, gebruiken artsen als ontsmettingsmiddel, is o.a. antibacterieel) . Toen het etenstijd werd, zat Blacky tussen de andere 4 onder de terrastafel op ons te wachten. Alsof hij daar altijd al bij hoorde. Prachtig. Enfin, ik gaf hem even wat apart eten, zodat ik een watte bolletje, gedrenkt in dat goedje, kon deppen op zijn wondjes. Liet hij zonder problemen toe. Zondagmorgen eenzelfde procedure; geen punt voor Blacky. We hadden nog vlooienspul, en maandag haalden we eenzelfde fles met desinfectans, en anti-haarbalpasta. Moet hij toch van opknappen, nietwaar? Oormijt lijkt hij toch niet te hebben. Noch wormen. Woensdag is alles een stuk rustiger, hij krabt niet meer zo veel, en lijkt minder te hoesten (kriebel in de keel). Zwartje moet eigenlijk ook anti-haarbal spul; zijn halve vacht is eraf (dat bruine, dikke teddybeervelletje). Maar vrees, dat ik dit bij Zwartje en Maxi niet hoef te proberen… Blacky’s vel glanst wel,  hij is vrolijk, speels, komt als je hem roept en geniet van aaitjes. Het is me wat. Katten.

 

Sambal is weer gemaakt. Vijgen in de vriezer. Tomatensap (heerlijk vers, als broodnodige verandering tussen thee, water in); de eerste oogst amandelen is binnen; de komende 1-3 weken zullen de overige amandelen ook rijp zijn; Joost plukt ze, ik dop ze vervolgens. Dan moeten ze een paar dagen goed in de zon drogen. Moet je natuurlijk niet net een 6-tal druppeltjes eroverheen krijgen; maar gelukkig liggen ze op een laken, zodat ze snel onder het afdak gelegd kunnen worden. Zonnepitten drogen ook. Mais werd woensdag geoogst en hangt nu aan de hekken te drogen. Leuk gezicht, die knalgele staken…..

Buitenkeuken? Geschrapt. Nadat we nog eens een uurtje hadden gedimdamd, en ons vooral afvroegen ‘’waarom zouden we die willen’’, besloten we, dat het  toch weinig zinvol is. Dus mag ik me uitleven op de muur achter op het plaatsje. Creatief, kleurig en speels. Moet het eerst wat afkoelen. En de andere kant bij de jacuzzi? Misschien volgend jaar (mozaïek of schilderen). In elk geval staat de kookplaat weer op ‘’marktplaats’’. En koken we gewoon binnen.

 

Het mag dan wel de langste/heetste zomer sinds 1860 hier zijn; wij raken eraan gewend. Onze zorg gaat uit naar natuur, die naar water snakt. Wij koelen regelmatig even af in het zwembad, en dan is het prima te doen. Zoals nu ook. Even genoeg geschreven, ‘’ballen’’ is aangezegd!

 

Maandag om 0800 gaat het er toch van komen; het oerwoud dat groentetuin heet, gaan we onderhanden nemen. Kolen die niets meer zijn, worden eruit getrokken, evenals bossen onkruid en vergane tomatenstruiken. Bijna alle lijnen kunnen los/opgerold en weggelegd worden. Na 3 ochtenden voor het ontbijt ongeveer 1 ½ uur met z’n tweeën gewerkt te hebben, is de handmatige klus geklaard. In het weekend ga ik broodbakken, en Joost zal ploegen, frezen, mesten en nog eens frezen. Klaar voor aardappels, sla en radijs. Na gedane arbeid koelen we af in het zwembad; geïnteresseerd bekeken door onze kattenpoezels, die lui op de loungebedden liggen. Straks steken ze nog een poot op; ‘’ober, een mojito graag’’. Want ja, je hebt werkvolk/bedienden (wij) en luxevolk (kattenpoezels).  Het ontbijt daarna smaakt nog veel lekkerder; want na de arbeid lusten we wel wat.

 

Mazzel: op een warme middag staat een nimf (jonge Mantis – bidsprinkhaan) te poseren op het waterhuis-ijzer; geknipt voor Joost! Die heeft me dus even wat foto’s gemaakt! Prachtig, wat een mooi insect is dat. Zie de blog: http://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/