Nieuwtjes

Bijzonder insectenspul, gedoe en moois

Na vele bidsprinkhanen (mantis) zondag voor het eerst een wandelende tak gezien; en een prachtig gekleurde sprinkhaan. Achter onder de pijnboom; wat een natuur. Als je maar weet te kijken. En terwijl ik donderdag morgen het onkruid eruit trok in de tuin, zag Joost weer wat lopen. En ja hoor; het bleek een glimworm-larve! Prachtig, de natuur in Vrijstaat Nicojo!  Oh ja, en bij de afvalgroeve van een marmermijn nog prachtige stukken marmer gevonden: ik zocht die met fossielen – daarom is deze marmer ook strict genomen van iets mindere kwaliteit – en Joost ging voor de mineralen/kristallen! Zaterdag gaan we weer even kijken; wie weet wat we nu weer vinden.

 

Is het nog te begrijpen? Bij ons is elke dag dierendag, en net op die dag gaan Blacky en Zwartje met elkaar matten! Nou ja zeg, het zijn beiden je-weet-wel-katers, en ’s morgens zitten ze samen op de voertafel, de een rechts, de ander links, en ik beiden maar uitvoerig aaien voordat ze gaan eten. Ze geven elkaar kopjes en wrijven neusjes. En dan ineens is het macho-vertoning en verbaal ‘’geweld’’ en soms even een sprintje? Mocht dit gedrag zich herhalen, grijp ik in. Want dat pik ik niet, als opperpoes  - nou ja, na Maxi dan - van het hele stel….Maar gelukkig is het weer pais en vree. Ze zoeken zich allemaal heerlijke loungeplekken uit, terwijl wij ploeteren. En vragen om aaitjes en vooral eten….Verschil is er.

 

Maandagmorgen haal ik vroeg de vergunning om tuinafval te verbranden. Staaaapels hebben we liggen, want ja, vanaf mei tot eind september mocht niet gestookt worden. En wat komt Joost bij het ophalen van her en der wat stapels ineens tegen? Jawel, mams wolfsspin met honderden jongen op haar rug. Ik kwam net op tijd; of ik even vlug de camera wilde halen! Toch een klein wonder: eerst een zonder cocon, dan een met, en nu de jongens. Ik kijk van een afstand. Is me toch net even een honderdtal spinnetjes te veel. Maar de foto’s zijn weer prachtig.  

 

Dinsdagavond is het zo ver: de uien moeten onder het afdak weg, want ze beginnen te schimmelen. 2 droogtrommels vol, en tranen met tuiten. Niet voor Joost; opruimen doet hij met een duikbril…Ik krijg het er letterlijk Spaans benauwd van, de scherpe uienlucht slaat op de luchtwegen. Na een dag is het over.

 

 De airco doet het weer. Na 3 maanden. Het ‘’oogje’’ moest vervangen worden. Werkje van paar minuten. Toen een spray erover om de airco te desinfecteren. En toen stopte hij er nog iets in. Wat dat was? Lekker appelgeurtje, voor als de airco aan ging…Haal het er maar weer uit, ik moet die chemische troep niet, zeg ik. Bij vertrek geeft me deze jonge arrogante piepzak nog een advies: als ik de volgende keer iets heb, liever niet in de zomer bellen, want dan is het te druk….

 

De Prof die in het Quad dossier zou duiken, van de Uni, meldde zich. Dus woensdag om 12.30 met spoed naar de leverancier van onze quad; foto’s maken van van alles. Toen naar de Uni. Belabberd aangegeven, per toeval vonden we het gebouw van hem. Enfin, 30 min. later weer eruit. De situatie ziet er niet goed uit. Mogelijk is er bewust fraude gepleegd/de boel belazerd door de importeur om belasting te ontwijken. En waar in 2009 de ITV (APK) nog nergens naar keek, is per 2010 de wet gewijzigd, waardoor ze wel moeten controleren. En in 2009 is dus het gevaarte goedgekeurd, ondanks dat de technische gegevens niet kloppen met de realiteit.  Nu zijn er 3 oplossingen – tenzij het ministerie nog iets verzint – 1) we ‘’verliezen’’ de documenten en laten nieuwe maken. Kost ca. 250 plus BTW. Niet realistisch, want onze quad staat natuurlijk nu al in de ITV gegevensbak. 2) als alleen de banden niet kloppen (die zijn nl. 20 cm groter dan opgegeven) dan kan een projectje gemaakt worden: kost ook zo’n 300; als meer technische gegevens niet deugen, moet een ingenieur aan te pas komen, en dat kost meer dan 400. Dus…het gaat fors geld kosten. En iemand aansprakelijk stellen? Tja, de importeur is failliet/met de zuiderzon vertrokken en geniet van zijn bak geld; de fabrikant kreeg nooit betaald, en kan het ook niet oplossen; en de verkoper aanklagen? Duurt jaaaaren. Dus de quad maar naar de schroothoop en nog wat geld voor oud ijzer vangen? Voorlopig nog niet. Ik ga de Prof voorzien van nog meer info, en hoop dat hij zijn connecties bij het ministerie laat spelen. Want wij blijken bij lange na niet de enige te zijn…Er schijnt de afgelopen jaren veel fraude met dit soort ‘’speeltjes’’ te zijn ontdekt. Helaas ben je als  eigenaar dan gewoon de klos. Wordt vervolgd.

 

En tot slot komen de zwembadboys na de beurs, eind october, om de zaak op te lossen.En de man van de warmtepomp kwam vandaag. Wat bleek? Een van de parameters was weer op SI in plaats van NO. Waarschijnlijk als gevolg van de diverse kortsluitingen van Iberdrola. Wel, een paar keer reset, juist instellen, check en dubbelcheck, en 73,00 armer functioneert alles weer perfect.  Nou, bijna alles weer op orde. Tot het volgende stuk gaat…