Nieuwtjes

Nieuw wast schoner; verloren passie en saffraan

Al een poos zaten we er tegenaan te hikken; het wordt tijd voor een nieuwe was- en afwasmachine. Afwasmachine wast niet meer goed, en de wasmachine loopt bijna uit de wasruimte, maakt enorm lawaai en beiden zijn bepaald niet energiezuinig. Afgelopen zaterdag op naar ‘’onze’’ Expert winkel, en we kopen een Bosch afwasmachine A++ en  een Bosch wasmachine A+++. Maar dat betekende dus nog even klussen voor Joost: de afwasmachine werd maandag gesloopt. Nieuwe vloer werd gelegd plus een aansluiting op warm (solar) water. En eigenlijk roep ik al jaren, dat de volgende wasmachine een bovenlader wordt. Voor als ik ouder word; beter voor de rug. Maar kwalitatief zijn frontladers beter. Dus Joost bedacht 2-in-een: we kopen frontlader en zetten die op een verhoging. Zodat ik staande de was erin/eruit kan halen. Top! Dat ik daar nou zelf niet opkwam. Enfin, donderdagavond voor 20 uur zijn beide machines geplaatst, aangesloten en werkend.

 

Voordat het koud wordt – nou ja, vast niet zo koud als in Nederland of Zwitserland - willen we een paar ‘’buitenklussen’’ nog afwerken; die zijn blijven liggen door de grote verbouwing eerder dit jaar. De Washingtonia (handjes-) plamen moeten worden gesnoeid in het land, er valt het een en ander nog te snoeien bij fruit en hagen later in het jaar; grind komt op de oprit, nieuwe witte steentjes overal in de voortuin.

 

En ik zou wel even de verf van de bloemenbak opzij van de terrasdeur verwijderen. Bleek de onderlaag een ramp; ook slopen dus. Enfin, 2 uur later was het ‘’schoon’’. Klaar voor cement laag en daarover de gele afwerking, zodat het een is met de nieuwe muren. Doet Joost. Donderdagmiddag nog even de randjes wit geschilderd; vrijdag aarde, plastic, cactus, witte kiezels, stenen erin, en ziezo, weer een klus klaar. Ondertussen ook nog 40 slaplanten ingeplant; voor de Chikkies (en voor ons). Patentkali onder alle citrusbomen (nou, dat zijn er heel wat, als je dat allemaal afloopt); het schiet op.

 

Het Quad-drama is nog niet over. Maar in elk geval buigt een piepjonge ingenieur/prof van de Uni Miguel Hernandez in Elche zich erover. Kunnen wij toch niks aan doen, dat de ITV (zeg maar APK) jongens laks waren destijds en de Quad goedkeurden zonder naar de technische gegevens te kijken? En dat vanaf 2010 de wet is aangescherpt? Moeten ze nu ook maar even de boel aanpassen en een half oog dichtdoen. Immers, ik vraag niks illegaals…Zij mogen de papieren in orde maken, als het maar binnen redelijke proporties blijft. Eerdere kostenplaatjes van 1500,00 zijn toch belachelijk? En zelfs die van 3 – 500,00! Enfin, wordt vervolgd.

 

Kennis gemaakt met nieuwe Hollandse buren onderaan de straat. Voorlopig zijn ze alleen met schoolvakanties hier. En over 2-3 jaar overwinteren ze hier dan. De eveneens Hollandse overburen zijn serieus met hun verbouwplannen; er wordt volop gesloopt, geboord, getimmerd, opgeruimd en gesnoeid. Ook in onze siësta….Ach ja, we begrijpen, dat e.e.a. voor de echte kou af moet. En het wordt zoveel mooier, dat is ook wel fijn. De Spaanse buren boven op de hoek hebben het puik voor elkaar met hun Hans-en-Grietje huisje met grote ren voor de kattenpoezels; potten met geraniums hebben we gezien in het aanpalende zittuintje, compleet met solar-lampjes. Leuk. Toen we laatst met een aantal buren buiten op straat  stonden te kletsen (ja zo gaat dat, als je later op de middag even een ommetje maakt), spraken we allemaal onze wens uit, dat het vervallen bouwval  tussen hoekhuis en het onze toch gauw verkocht/naar de vlakte gaat. Het ziet er niet uit; half afgebouwd, tuin een zooi, verwaarlozing alom. Voorlopig blijken de eigenaren veel te veel geld ervoor te vragen. Zo verkopen ze’t nooit.

 

Zo jammer is dat; kom je jarenlang bij een restaurant en eet je er vele malen smakelijk, plots is de kwaliteit en de service tanende. De kok lijkt de passie en puf om goed eten te koken, kwijt te zijn. Vernieuwing is niet meer aan de orde, beproefde gerechten worden soberder of lager in kwaliteit en dan sta je op en denk je ‘’dit was dus de laatste keer’’. Op zoek naar een nieuwe locatie.

 

Maandagmorgen, 26 oktober plukt Joost de eerste 3 saffraan bloemen; 9 meeldraden oogst dus. Het gaat beginnen. Dinsdag 26, woensdag 44 en vandaag 56 bloemetjes. Het lijkt vooralsnog rustig te starten. Binnenkort plukkers inhuren….

 

Ik leer steeds meer over geologie; fascinerend, die wereld van mineralen, stenen, ontstaan van de aarde! Ik leg files aan, inclusief vindplaatsen in Spanje. Een reuzepuzzeltocht kan je er zo van maken, zoveel is hier te vinden! Eigenlijk is dat winterwerk, voor de pc, maar zo af en toe tussen tuinwerk en klussen een uurtje of zo is ook niet verkeerd. En de stenen op het plaatsje achter? Kan ze binnenkort allemaal feilloos determineren. Afwisseling, he?

 

En omdat we na jaren er nog steeds niet in zijn geslaagd om het lek op het dak echt definitief te sluiten, komt er zo heel af en toe – vooral als er ‘’regelmatig’’ een beetje regen valt zoals nu – toch weer iets van vocht door het woonkamerplafond. Niet fijn; schimmels moet je niet willen; dus we gaan antischimmel gebruiken en ons buigen over de vraag, hoe we dit dekselse probleem kunnen oplossen. Ondertussen is het de wereld op haar kop; een eenzaam paddenstoeltje groeit van het plafond naar beneden. Nou ja, zeg. Joost maakt foto’s ervan, en dan weg ermee. Helaas.

Nou is het bio-kippenvoer weer niet leverbaar via onze gebruikelijke leverancier. Het zou te duur zijn om het uit Galicië te laten komen. Huh? Nou, dan gaan we zelf op zoek; te koop via Amazon Duitsland, of in NL. Hebben we zo geregeld.