Nieuwtjes

Diamanten, broodbakken, gota fria en veeeeeel fruit

109 bloemen x 3 stempeltjes: na 20 min. Werk heb ik dus 327! Lijkt veel, maar stelt niks voor, als je weet dat je voor een kilo saffraan ruim 400.000 bloemen nodig hebt….Maar goed, wie het kleine niet eert…

 

Zondag: broodbakdag; de dag ervoor al tussendoor veel voorbereidingen/voordeeg gemaakt. Zondag begon ik om 0800 uur; relaxed, alles ging goed; superbroodjes (ik weeg de porties af, dan zijn ze mooi gelijkmatig); prachtige grote stokbroden en land- en meergranen/zadenbroden. Tussen de middag burgers gegeten: op die lekkere broodjes, met zalig mals vlees, sla/ui en de Nikki-Nakki saus (copycat McD maar dan zonder troep). Dat was smullen. Nadat  alle brood gebakken was, op restwarmte een Ajam Bali gaar gestoofd;  vooraf had ik tussendoor eerst de boemboe voorbereid, kip aangebraden en dan hup, in de pan. In de oven op 0 stand. Oh oh oh, wat een geur! En de smaak? Superlekker. Maandag aten we dus Indonesisch; ajam Bali, sajoer boontjes, kripiek en rijst. Extra lekker op de grijze, miezerige dag. Geen kachel nodig.

 

Nou, onze eerste Gota Fria (of te wel veel regen in korte tijd) hebben we zondagnacht gehad. Slapeloze nacht dus. Maar het afkitten van de rode dakpanrand heeft gewerkt; in de woonkamer lekte het niet! En dat met 56 mm in nog geen 2 uur! Dus de rest van deze rand (sierrand rondom de border van het dak opzij/voor – niet daar waar we de muren nieuw optrokken) wordt dus als het weer droog is, ook afgekit. Ziezo, lijkt het probleem van het dak toch simpeler op te lossen dan eerst gedacht: briljant idee van Joost ineens op zaterdag; kit halen, en klaar? Is te hopen. ’s Middags nog een tukje gedaan om bij te slapen.

 

En maandag? Liggen de plassen op het land, maar geen schade. Maar…om 0800 is de druk van de zonnepanelen te laag; nog maar 1 ½ - 1 in plaats van normaal 3!? Wat nu weer? Anderhalf uur later, en na check van de installatie, het drukvat en alle leidingen is de druk alweer opgelopen boven 2 en blijft stijgen. Misschien zijn zich de zonnepanelen rotgeschrokken van de enorme regenbuien? Enfin, ik belde toch even met de installateur. Zou vast weer goedkomen, en met de minder hoge temperaturen was een tijdelijk lager drukgetal niet erg. Enfin, dinsdag bleek alles weer normaal. Gelukkig.

 

Nadat ik zondag al googelend een aantal leveranciers van bio-kippenvoer had opgezocht en gemailed, hebben we dinsdag 1 zak voer opgehaald op een klein half uur van ons vandaan. Piepklein zaakje, maar wel met eco-voer en puike service; de jonge man die daar helpt, blijkt vlak bij ons te wonen, en als we dus iets nodig hadden, hoefden we maar te bellen, en dan konden we het in zijn woonplaats ophalen. Top! Wat later, nog nagenietend aan tafel roept Joost ineens ‘’Nic, voeten omhoog, er komt een Dino langs’’. En ik ‘’waar dan?’’ Sufmuts….Maar we hadden wel lol.

 

Nou weer gedonder met de ziektekostenverzekering; ineens blijkt het tarief voor 2016 ruim 15% hoger te liggen, terwijl we nog in eenzelfde leeftijdsgroep (voor de premie dan) zitten en verder niks extra’s hebben gecontracteerd. Nou, mevrouw wilde wel – als uitzondering – het zo regelen, dat ze een nieuwe polis zou sluiten met het tarief van dit jaar. Dacht het niet, mevrouwtje, ik wil geen nieuwe polis, ik wil aanpassing van het tarief. Enfin, het zal dus weer heel wat correspondentie, gepraat en gedoe betekenen, maar dit soort verzekeringsgeintjes pik ik niet. Altijd wat.

 

He verdorie, elke keer vraagt Joost aan mij ‘’waar vinden we nu diamanten en goud’’, denkend, dat met mijn voortschrijdende kennis over geologie ik de geschikte vindplaatsen paraat heb. Nee, schatje, de Romeinen hebben lang geleden het goud al weggehaald, en helaas, diamanten komen hier niet voor! Lees ik toch in de namiddag een bericht over nieuw onderzoek over diamant-formatie, en dat deze weleens veelvuldiger zouden voorkomen….Het betrof een publicatie in Nature Communications, waarbij wetenschappers van John Hopkins University een nieuw, alternatief model hadden gepresenteerd, over hoe diamanten worden gevormd. Als dit model klopt, zou diamantvorming continu in de diepe aarde plaatsvinden. Maar dan wel in mini-vorm; microscopisch klein dus. Heb het maar niet aan Joost vertelt; want diamanten delven wordt dan een helse klus….Leuk is het natuurlijk wel, dat er meer mensen zijn, die ook op zoek zijn naar deze prachtige steentjes! En vooral als je leert, dat de veronderstelde complexe chemische reacties met plus/min elektronen, vloeistoffen en ander gedoe in de rotsen nu dus blijkbaar vervangen zijn door een simpele verandering in pH, om diamanten te produceren. Leuk weetje, maar heb je verder niks aan. Fossielen en sommige mineralen, die gaan we dus maar zoeken…

 

Donderdag peuzelen we onze eerste mandarijn op. We hebben nog ongeveer 10 ochtenden elk een granado’s op te eten, en de komende 14 avonden elke dag een bak (ca. 800 gram) druiven. En dan dus mandarijnen. De sinaasappels kleuren ook om het hardst. We gaan nog eens fruitig eruitzien met al dat fruit…

 

Oh ja, je moet nog even geduld hebben voordat je nieuwe artikelen in de andere rubrieken kunt lezen. We gaan eerst wandelen, nadat ik de saffraan oogst heb verwerkt en sandwiches heb gemaakt. Tot straks.

 

Enfin, 150 bloemen later, opgepeuzelde sandwiches en 2 wandelingen (1 bij Rambla Salada over 3 aquaduct-stukken tot we op een steilte kwamen, die niet te overwinnen was en de andere op naar de Monte Agudo; steil, pittig maar prachtig) ben ik er weer.