Nieuwtjes

Olijfolie en nieuwe kattenhuisjes

Blacky heeft het huisje op de kattenpaal ontdekt. Als hij de kans krijgt, ligt hij erin. Maar gaat hij weg, dan ligt Wippie onmiddellijk erin. En dan mag hij weer op de bank. Laatst kwam Catootje weer aan, trek had hij. En terwijl al onze katten op het terras waren, en 2 aan he eten op tafel, sprong hij ook erop. Heel rustig, zo van ‘’ik zie/hoor/doe niks’’. En dat werkte ook nog. Nou, het was wel even een drukte op terras met 3 zwartjoekeltjes, 2 tijgers en 1 witje….

 

Zondag: snijbiet en boerenkoolplantjes uit opkweek uitgeplant. Basilicum geoogst en onder de olie gezet. Was, saffraan oogsten en nog zo wat klusjes. Een rustige dag dus. Maandag bouwt Joost een dubbel kattenhuisje; want liefst zitten de katten hoog en beschermd; nog even wat tapijt gehaald, touw wordt zaterdag gehaald en dan bekleden we het geheel, zodat het weer een slaapparadijs voor 4 (want zoveel kunnen erin) wordt. Oh, wat zullen de kattenpoezels opkijken, als ze ineens nog 2 huisjes hebben!  

 

 Dinsdag hebben we bijna 110 kg olijven geplukt – ach, een werkje van ca. 6 ½ uur (hoe zat het ook alweer, tuinieren is gezond??) - ruim 85% was rijp, ruim 4 weken eerder dan in andere jaren. Woensdag is geperst, daarna schoonmaken en donderdag spoot Joost de overgebleven matjes schoon. Nu goed drogen, en in het weekend gaan ze nog met hoge druklucht een laatste schoonspuitronde door, voordat alles weer naar de kelder gaat. En terwijl weer volop in de media te lezen is over fraude met olijfolie weten wij 1 ding zeker: onze olijven zijn bio; hand geplukt, en binnen 1 dag verwerkt tot de hoogste kwaliteit olie. Misschien wel 12 liter. En na elke werkdag gunnen we onze spieren even de warmte van de jacuzzi, want dat voel je wel, dat vele staan, bukken, armen bewegen en zo. Vraagt die lieverd van me opeens ‘’en dat gaan we de komende 30 jaar ook zo blijven doen?’’. Ja lief, tenminste als je gezonde, eerlijke bio topkwaliteit olie wilt. Maar ik organiseer wel hulp bij het plukken en schoonmaken, wanneer het nodig is, schatje…

 

Ik lees over een nieuw gadget voor de keuken: Chefcuisine; een zeg maar veredeld sous-vide apparaat (een soort waterbad), welk topgerechten die al voorbereid zijn, middels een chip, heel simpel thuis bereidt. Ooit was het Thermomix, nu dit. In samenwerking met de 3-sterren chef Anne-Sophie Pic ontwikkelde ex-Nestle manager Pennella een soort ‘’Nespressomachine voor gourmets.   Aldus de media. Veel topkoks hebben kritiek; zo verkwansel je de kunst van koken op topniveau. En slecht voor toprestaurants; als gerechten van topkwaliteit thuis klaargemaakt kunnen worden zonder moeite. De gerechten zijn voorgekookt, afgepakt, en vervolgens worden ze dus in het sous-vide/waterbad op exacte temperatuur en tijd bereid. Te gek, voor wie van lekker eten houdt, maar niet kan of wil koken en toprestaurants te duur vindt. Het aanbod is thans nog beperkt, maar heeft al wel wat leuke gerechten. Met het apparaat kun je verder niks anders dan deze gerechten ‘’automatisch’’ laten bereiden. Jammer. De gerechten kosten tussen de 6 – 60,00, en voorlopig zijn ze alleen in een paar landen verkrijgbaar. Nou, ik heb een heel simpele, niet dure Severin  sous-vide ‘’meat jacuzzi’’ en gebruik hem regelmatig. Supersimpel; een steak wordt altijd perfect met deze methode, en stress is er niet bij; tijd voldoende voor bijgerechten en saus. Uiteraard is goede kwaliteit de basis voor deze methode, ooit ontwikkeld, om mensen in de trein of het vliegtuig eten van topniveau te kunnen bieden door ‘’simpel’’ voorgekookte gerechten tot perfectie te koken in een mini-keukenomgeving. Dus wie dit wat lijkt? Chefcuisine heet het. En kost 199.00.  (de Severin sous-vide koker kostte nog geen 69,00 en je kunt zoveel meer…)