Nieuwtjes

Berggeiten, verzekerboeven en zon

Maandag hadden we de laatste granado voor ontbijt. Vanaf dinsdag weer vijgensmoothies: 1 pak vijgen uit de diepvries, met eigen bio yoghurt z/suiker en wat kaneel. Druiven? Nog genoeg voor 2 weken. De eerste mandarijnen zijn al opgesmikkeld en sinaasappels  komen nu eraan. Wat een prachtig gezicht is het, tussen dat diepgroene die feloranje grote knoeperds!

 

Joost besloot 2 weken geleden, het even rustig aan te doen op (fotosite) Zoom; klachten aan rechter arm. Dus even niet elke dag foto’s plaatsen, en op alle reacties reageren. Heel vervelend. Of het verbetert? Tja, lastig als je een week van olijvenpluk/verwerking achter de rug hebt. Het bekleden van de nieuwe kattenbehuizing hebben we dan ook even uitgesteld. Op een zacht kussen is het evengoed lekker slapen in het niet-beklede huis.

 

Vrijdag bezochten we een nieuw restaurant in Alicante. Leuke gerechten en vooral ook ideeën heb ik daar opgedaan. Op internet zijn de afbeeldingen te vinden en de recepten google ik er zo bij. Heerlijk, het gemak van internet!

Zaterdag gingen we naar de middeleeuwse markt in Sax. Nou ja, markt. 1 straat. Heel mini dus. Maar dus wel kneuterig mini, en toch weer wat leuks gezien. Een groot contrast met de grote markten, zoals in Villena, Cocentaina of op andere plekken. We waren er weer even ‘’uit’’ en hebben een frisse neus gehaald. Terwijl in Nederland al de eerste najaarsstormen met kou en regen over het land trekken, kunnen we hier tussen de middag heerlijk in de zon genieten.

 

De radijs in bloembakken (op het plaatsje achter) groeit sneller dan in de volle grond. Vlg. week worden een paar zeer koude nachten voorspeld. Nee toch? Zou ik dan zomaar de a.s. oogst van doperwten, tuinbonen en tomaten kwijtraken? Zegt Joost nuchter ‘’ook een manier om sneller aan de vries-voorraden te beginnen’’. Niet leuk. Goed bericht; het is nog even een poos uitgesteld. Die kou.

De saffraan oogst lijkt ten einde; we gaan over een poos de bollen uit de grond halen, ze laten drogen en op een nieuwe plek inplanten. Niet dat we treuren om minder saffraan, ik heb immers nog heel wat in voorraad, maar we verbazen ons wel over de slechte oogst van dit en voorgaand jaar, terwijl we 4 jaar geleden wel 500 bollen in de grond hadden gezet. Worden ze soms opgevreten? We zullen het zien.

 

Ik heb toch zo’n hekel aan gedoe;  maar er zat nog 1 klus op me te wachten. De ziektekostenverzekering. Joost had alvast wat voorwerk gedaan, en nu toog ik aan het epistel schrijven, compleet met getallen; en ‘tig keer controleren of alles nu klopte.  Nou, het antwoord kwam maandag al. De verzekeraar kan – volgens de voorwaarden – jaarlijks de premie aanpassen. En wel ongelimiteerd. Nou, dat hadden we dus al gemerkt: 2014/7% en 2015 ruim 13%. Voor 2016 was zelfs 20% voorzien.  Wat kun je ertegen doen? In principe niets , want het is slikken of annuleren. Mag ik dus nog ‘’gelukkig’’ zijn met mijn interventies, die me in elk geval voor 2016 niet 20% extra kosten….En hoe het dan met de komende jaren zit? Geen prettig vooruitzicht. Het zal erop neerkomen, dat ik vlg. jaar weer eenzelfde exercitie moet doen om me voor te bereiden op een verandering van verzekeraar als ze toch weer grof willen verhogen. Is toch ongelofelijk, dat verzekeraars zo’n boevengedrag vertonen!  En dan zogenaamd ‘’verkopen’’ als zijnde aanpassingen in service (nou, die kun je dan toch extra verzekeren, als je dat wilt, maar niet in de strot gedouwd laten worden)? Kennelijk hier gewone praktijk bij private verzekeraars. Heb me voorgenomen, alleen maandag hierover te balen en het dan te laten rusten tot mei 2016. Woensdag krijg ik de mail; ze sturen de polis op. Met de oude tarieven. Scheelt toch even 350 Euro.

 

Woensdag gaan we nog even vlak bij ons een 2 uurtjes wandelen/fossielen fotograferen die daar ingebed liggen in grote stukken gesteente; prachtig! En bovenaan bleek ineens een heel ‘woud ’aan versteende koralen te liggen! 1 stukje nam ik mee. Maakt Joost een mooie blog van de al door mij/ons verzamelde fossielen hier en deze foto’s. Maar omdat het maar een klein bergwandelingetje was, wilden we donderdag ook nog op uit.

Het werd de Estrecho de Arbolejo bij Aledo; een prachtig ravijn met een betoverend stukje diepe kloof met water, varens, prachtige rotsformaties en sprookjesachtige sfeer. Buiten liepen we vervolgens nog 2 stukken pad, want via de kloof de weg vervolgen werd helaas door een 3 meter hoge muur – zonder klimspul niet te doen – onmogelijk.

Maar toch, weer even wat ‘‘losgelopen’’. Vlg. week plannen we een langere wandeling; de wandelschoenen met noppen/antislipsokken geven mij geen blaren meer, wat is dat zalig om zo te lopen! Worden nog echte Spaanse berggeiten. Dat geschreven hebbende; op onze terugtocht via de Sierra Espuña zagen we 2 keer een kleine kudde moeflons, prachtig!

En vandaag, vrijdag? Zou het wel 26 graden worden. Dat wordt dus een ligstoel-luier-zon-geniet-dag buiten! Na het weekend zou het fris worden. Brrr…