Nieuwtjes

Roetmopje, creatief boekhouden en K-woord

Een zeldzaamheid in Spanje; supersnelle service via Internet: ik bestel meel bij de bio leverancier, en krijg het binnen 2 dagen in huis. Met rekening achteraf. Ongekend. En een nieuwe bureaustoel moest er komen voor Joost; beter voor zijn rug. Als we het showmodel – bijna spiksplinternieuw – kochten, zou de BTW geschrapt worden. Scheelt weer 21%. Maar op de factuur staat het wel. Ze moeten wel over erg creatieve boekhouders beschikken…Nu snap je de cijfers/begrotingen en Eu-gesjoemel…(doen andere landen overigens net zo).

 

Onze kattenpoezels – 5 familieleden en nog een bijna-lid – vreten 7 kg brokjes/week. Niet voor niks zijn het joekels. Blacky, onze snoezelroetmop wil het liefst, dat je hem uuuuuuuren aait; handen en benen, daar is hij gek op. Dus zo af en toe ga ik er voor zitten en dan geniet hij intens. Ik ook; heerlijk om zo’n genietende snorrekater over zijn zijdezachte velletje te mogen aaien. Overigens; het is ook goed tegen stress of hoge bloeddruk (niet dat ik van een van die 2 last heb, hoor). Af en toe vindt Zwartje het nu ook lekker om zich uitgebreid te laten verwennen. En zelfs Maxi komt soms. Zouden ze het hebben afgekeken? Het achter de anderen aanjagen is ook minder geworden, vlg. mij kreeg roetmopje laatst eens op de donder van Maxi, en nu is hij meestal de lieve, soms ondeugende, jongen. Tot Zwartje voor hem uit rent, dan gaat hij erachteraan. De suites/penthouses zijn tegenwoordig ’s nachts volop bezet; het wordt gewaardeerd, ons – nou ja vooral Joost’s – handwerk.

 

De nachten worden toch wel erg vroeg dit jaar verhipte fris. Ze dalen af naar 5 graden, soms net iets eronder. Groente en fruit gaan we niet meer afdekken; te veel, is niet te doen. En met 3 volle vriezers is het weliswaar jammer, als we wat oogst verliezen, maar het is niet anders. Dus genieten we extra van ons verse spul: volop diverse soorten sla, af en toe een maaltje doperwten en tuinboontjes. Oh ja, het citrus seizoen is gestart; eerste sinaasappelsap, zalig! Nu gaan we 3x/dag fruit eten: ochtend smoothie(yoghurt/vijg), s’middags sinaasappelsap en ’s avonds bak druiven (nog 1 week, daarna mandarijnen). De knoeperds van sinaasappelen en grapefruit zijn machtig om te zien. Ja, zegt Joost, je moet opschieten en dooreten, want nieuwe vijgen komen er al aan. Die grapjas. Eerst komen Nisperos, dan perziken en dan pas vijgen. En voor die tijd moet de voorraad in de diepvries dus op zijn. DOORETEN!

 

Het lijkt, alsof de laatste 10 jaar de wereld er niet leuker op is geworden. Reden te meer om toch vooral elke dag te genieten van – soms hele kleine – dingen, die ons goed doen; zon, natuur, kattenpoezels, lekker eten, wandelen, creatief zijn. We laten ons niet deprimeren of gek maken.

En ja hoor, de nacht van 1 december ging de elektrische deken op het bed. Toch heerlijk, als je in een aangewarmd bed kan instappen….In de morgen staan we later op. Het bed is te lekker warm. En als er niks ‘’moet’’, kan dat prima. Als we opstaan, warmt de zon het huis al op. Gratis en lekker.

 

Was het eerst Kut-Marroklanen, nu praat men ook al over Kut-olie. Niet in een cabaretvoorstelling, maar in een opiniestuk op Foodlog. Ik voel me ernstig beledigd. Waarom niet Piemel- of Lul-olie? Ik vind dit soort taal ongepast en grof. Heren, stop met dit soort beledigende, seksistische taal. Kan het niet uitstaan. Ik wil het K-woord niet meer lezen, horen of zien! Waarop Joost meent ‘’ja, maar het klinkt wel beter’’…