Nieuwtjes

Uitdaging, onvriendelingen, ITV en verzekering

Op 1 januari de balans opgemaakt wat betreft regen: 2011 198,3 mm; 2012 274,5 mm; 2013 174,4 mm; 2014 199,3 mm en 2015 231,4 mm. Niet echt veel.

 

Uitdaging: processierups nest ruim 15 meter boven de grond in de grote pijnboom; met 10 meter slang van de spuitinstallatie achter de trekker lukt het niet. De rugspuit met 2 meter is ook nog te kort. Joost verzon een list, nam de 5 meter lange zwembad-stok en plakte daar het spuitstuk op; trap op en ziedaar; met slang en stang kom je er dus wel bij. Op volle kracht spuiten, en nu hopen, dat het bio-spul afdoende is. Daarna strippen – jawel, op 1 januari – en alles in de was, wij onder de douche, want ook wij kregen wat ‘’nevel’’ over ons heen. Niet giftig, want het zijn bacteriën, maar toch, liever even opfrissen voor we gaan ontbijten. Ook weer geregeld.

 

Om 13.30 zitten we buiten in de warme zon aan de tapas. Een fijn, rustig begin zo van het nieuwe jaar. En terwijl we liggen te luieren in de zon, vliegen er ineens een 5-tal zwaluwen over ons heen. Echt waar, ZWALUWEN! Op 1 januari! En de Krekel krekelde op oudejaarsavond om 2355 nog vrolijk door….De narcissen bloeien, en de vogels vieren het voorjaar al.

 

Ze discrimineren. Zijn ondankbaar en hebben vergeten, dat zij zelf ooit liefdevol door ons zijn opgenomen. Intolerante onvriendelingen; egoïstische 4-poters; humeurige blaaskaken. Onze kattenpoezels. Hebben we 2 penthouses (x2), een casita en een bungalow, en nog is er weer regelmatig gedonder omdat ze Blacky niet voorbij/naar boven willen laten of hun behuizing niet willen delen. Dus achter de bungalow nog maar eentje (2 platen isolatiemateriaal, kussen erin, voilà).  Het is te gek voor woorden. Black is black,he wants his bungalow back zing ik zachtjes. Komt voor elkaar, jongen. Wij regelen het wel. En wat geniet hij grinnikend, als hij in een van de huisjes ligt! En trekt zich vervolgens niks van al die mauwende, blazende collega-poezels aan. Goed zo! Oh ja, inmiddels heeft hij ook de mand ontdekt. Zalig languit ligt hij in katzwijm. 

 

Terwijl we nog prettige, 20 graden op maandag hebben, lezen we over code oranje, en dinsdag zelfs code rood; vanwege ijzel. De winter is begonnen in Noord-NL met sneeuw, grijs, nat, koud en vooral ook gevaarlijke weer-/verkeersomstandigheden. Liever niet op weg gaan, is het devies. Het openbare leven ligt plat. Behalve schaatsers op de openbare weg. Net als tijdens mijn eerste winter in NL in 1978; nog nooit had ik zoiets in Zwitserland meegemaakt; schaatsen op de weg! Ook dat is Nederland. Woensdag moeten ook wij de verwarming aanzetten; maar 12 graden buiten, harde wind. Donderdag? Alweer 20 graden buiten.

 

Over verkeer gesproken: wij moesten naar de ITV (zeg maar de APK) keuring. En we weten ook, dat de Autonome Regio Valencia de hoogste prijzen hiervoor hanteert. Niet echt leuk, als we = ofwel onze auto - vanaf dit jaar elk jaar deze keuring moeten ondergaan…Onze wervelwind vertelt ons, dat zij nooit naar Elche gaan, want veeeeels te duur. Waar dan wel? Horen we nog. S ’avonds belt haar man, en zegt waar hij de wagen laat keuren. Daar kumt het niet zo nauw, weet hij te melden, in Elche zouden het m...n…zijn. Enfin, in mijn achterhoofd staat me iets bij dat ik niet zomaar naar een ander ITV station kan? Na een uur googelen ben ik eruit. Als de wagen in de regio Valencia is geregistreerd, dan ben ik de klos. Want deze regio is de enige in heel Spanje, die naast de gewone ITV een lawaai-test verplicht! Nergens anders moet dit – behalve voor motoren. Dus mag het ook meer kosten, nietwaar? Nou mag ik het station zelf kiezen, da’s dan wel weer aardig, maar ik zal me moeten verdiepen in de kosten. Ik mag zelfs buiten de regio laten keuren; als ik dan maar binnen 1 maand nog even de lawaai-test doe….Hebben wij weer.

 

Kijk, dat de verzekeraars hier niet te vertrouwen zijn, weten we al lang. En dat het soms ook is, dat als je in het Engels geholpen wilt worden, je dan ook ‘’buitenlands’’ tarief krijgt. Dus ik bel Linea Directa en wel in het Spaans, nietwaar? En ja hoor, op gegeven moment wil men mij doorverbinden naar de International Desk. Hoezo, vraag ik? Ik woon hier al 8 jaar, ben resident en spreek Spaans, ik hoef geen Internat. Desk! Helaas, pindakaas – of paella, wat je wilt – onze polis is daar opgemaakt, dus word ik doorverbonden. En die dame begint in het Engels. Ik hou stug vol, praat alleen Spaans en merk op dat ik ervan uitga, niet een andere prijs te krijgen omdat dit de I’Desk is. Nee hoor….Echt? Enfin, 5/2 vervalt de polis, ofwel dan moet je hem weer verlengen. En normaal is 3 maanden opzegtermijn, maar men kan pas 12 januari een offerte doorbellen, en dan is de opzegtermijn – zegt ze echt – 1 week. Dus tijd zat voor ons! En nee, ze zijn niet duurder dan anderen. Nou, echt wel. Heb ik zelf gecheckt. Enfin, ik geef aan dat ik van vol casco naar tercera ampliados wil (dus niet meer allrisk) en dat ik daarover dus graag de offerte op 12 januari a.s. ontvang. Komt voor elkaar, señora, zegt ze poeslief…

 

Of je een 10-daagse nieuws-detox overleeft? Niet zappen, appen, lezen en kijken? Vroeg zich een journalist van het NRC af en nam de proef op de som. Want nieuws is voor het brein wat suiker is voor het lijf. Niet goed. Verslavend. Eng. Toch?  Aan het eind luidt de conclusie; nieuws hoeft niet slecht te zijn, als je het beheerst doseert. Juist, daarom doe ik mijn ochtend rondje – en soms s ’avonds – nieuwslezen. Noch in het bezit van tablet, iPhone of zoiets dergelijks, beperkt het mij tot de thuis-tijd. Ik heb geen last van honderd-en-een-indrukken, clicks of apps die me gek zouden kunnen maken. Ben ik op stap? Ook goed, lees ik wel wanneer het weer uitkomt en denk daarbij echt niet ‘’wat mis ik toch’’. Ik lig er niet wakker van. En soms, he, als ik zo om me heen kijk, zou ik haast willen roepen, mensen, doe die apparaten en apps eens uit. Met elkaar praten, in plaats van zappen over het scherm; over dingen die er echt toe doen; of ook niet. Lachen, samen genieten, afstand nemen van de waan van alledag. Terug leunen, luisteren naar fijne muziek; goed boek lezen of de natuur in. Een (mini) vakantie voor je geest. Daar knap je van op! Tijd voor mijn rondje buiten. Samen met Blacky. Zonnestralen op mijn hoofd. Zalig.