Nieuwtjes

Bloesems, dino-studiebol, kattenpoezels en winter

Het wordt weer tijd voor de amandelbloesem: her en der zie je een enkele bloem, elders staan al hele bomen in roze wolk-stemming. Prachtig. En voor ons huis bij het terras, in de money-tree zit nog een grote, groene mantis; zolang de temperaturen redelijk zijn en vooral veel voer (lees insecten) beschikbaar, kan het vrouwtje tot wel 20 cocons plaatsen. Nou, ik zou zeggen, ga maar lekker door. Spannend, of ze ook allemaal uitkomen; want het moet niet te nat/te droog of te koud zijn. In dezelfde struik zat ook een grote sprinkhaan, bijen vlogen op de geopende bloemen, kortom, er is weer wat te fotograferen!

 

Met volle teugen geniet ik. Al ruim 30 jaar is mijn grootste wens, om paleontologie te studeren, gewoon voor ‘’de leuk’’. Enfin, toen in de 90er jaren de internettoegang tot Uni-bibliotheken mogelijk werd, stond ik vele dagen al om 05.00 op, in plaats van 07.00 uur; had ik nog even 2 uur extra om te studeren. Over dino’s en zo. En nou? Studeer ik via Coursera (online) interactief Dino 101 via de Uni van Alberta/Canada (= zeg je Dinosaurus, denk je Alberta University en Royal Tyrrell Museum). Compleet met syllabus; videolessen met interactieve vragen; er is een 3-d model-viewer, een geologie-tijd tracker; een skelet’ ’bouwer’’ en nog veel meer aan leuks. Prachtig en professioneel. Smullen. Enig vind ik het. 5 maanden duurt het traject. Tja, ik heb al 2 lessen af incl. test, dus ik vrees, dat ik wat harder ga…In de studeerkamer is grondig opgeruimd en vooral veel (ouds) weggegooid. Beetje plaats maken. Voor een paar boeken en zo (maar ik hou me in). De bovenplaat van de oude wasmachine is met schoolbordverf behandeld; heb ik er een memobord bij. Enne, wie me een beetje kent, weet dat ik liefst meer dan de aanbevolen hoeveelheid studiemateriaal verorber. Vond per toeval cursusmateriaal Geol 104 van najaar 2015 op internet; Uni van Maryland. Ook weer een aardig syllabusje van een paar honderd pagina’s - veel uitgebreider, want het gaat ook in op evolutie en geologie - met vele video’s en zo, lekker uitgebreid. Doe ik er toch even bij? Daarnaast haal ik mijn hart op aan nieuwe teksten via internet; zoveel te vinden! Kom nog tijd tekort.

 

Maar nu eerst even Joost masseren; stijve nek/rug.

Joost had het plan voor een vogel-voerplankje. Tegen de heg, zodat hij vanuit de badkamer de camera erop kan richten. Vogeltjes kieken dus. Nou, plan a) was, om een gat te graven, daar een paal (in ijzer), plank erop en klaar. Helaas, na een paar vergeefse pogingen bleek dit plan niet haalbaar; er zit ofwel steen of meer waarschijnlijk troep en puin op de plek van keus; is niet doorheen te komen, niet eens met zo’n elektrisch hamer/beitel geval. Enfin, dan over naar plan b); hoe simpel kan het zijn: schroef de houten paal op een plank, graaf die onder het grind een beetje in en leg dan 2 zware stenen erop. Ziezo; fluitje van een cent, en nu maar afwachten.

 

De laatste tijd een paar interessante films bekeken via Arte. We kijken graag naar Duitse zenders, vooral Tatort en andere Krimi’s, maar we zijn ook geïnteresseerd in documentaires. Recent zagen we 2 series bij Arte: Occupied  - draait nu in België/Canvas - (stel, Rusland valt Noorwegen binnen; gaat de EU en de NATO en/of de USA te hulp komen? Niet dus!),  en The Code (over Laser verrijkt Uranium en cover up van een dodelijk ongeluk). Nooit gehoord van Laser verrijkt uranium, maar het bleek in te spelen op de realiteit. Even googelen…General Electric en Hitachi hebben in de VS een vergunning aangevraagd voor de grootschalige laserverrijking van uranium. Deze techniek was vijftig jaar lang te duur en te complex voor grootschalige toepassing. Dat lijkt nu voorbij. Global Laser Enrichment, een dochter van het Amerikaanse General Electric en het Japanse Hitachi, zegt erin te zijn geslaagd de Australische Silexmethode dusdanig op te schalen, dat men in staat zal zijn tonnen verrijkt uranium te produceren in een nog te bouwen installatie die achthonderd miljoen euro zal kosten)https://www.technischweekblad.nl/nieuws/laserinstallatie-voor-verrijking-uranium/item3356

 

En onze kattenpoezels? Zo af en toe is het hommeles, maar Roetmopje lijkt zich gearrangeerd te hebben met de mand. Jawel…Na al die huisjes, bungalows, casita’s en penthouses heeft hij ontdekt, dat de mand heeeeel groot en lekker is. Dus ligt hij dik tevreden erin. Meestal. Tenzij hij een huisje inpikt. En dan grinnikt hij voldaan en knipoogt me vrolijk toe…

 

Gatootje zagen we eind vorig jaar een paar weken helemaal niet meer. We vroegen ons al af, of hij ergens ander een voer-adresje had. Ineens kwam hij weer happelen. En sinds half december gewoon lekker dagelijks, soms overdag, maar meestal ’s avonds. Maar hij blijft vooralsnog erg voorzichtig en ietwat schichtig. Hij eet wel rustiger en gooit niet meer alles uit de bak.

 

Donderdag: nog 20 graden; het lijkt voorjaar. Maar vrijdag wordt het een natte dag, wel 20 mm regen wordt verwacht. Dus wat fruit-amandel- en olijfbomen bemest met korrelmest; kan het mooi intrekken. En er zou zelfs een enkel sneeuwvlokje rondom in de bergen kunnen vallen. De winter wil nog even langskomen. Nou, meneer Winter, draai maar weer om!