Nieuwtjes

Kust, tuin en opblaas-neiging....

Joost wilde naar de kust; meeuwen fotograferen. Wellicht nog het makkelijkst bij de haven? We gaan eens kijken. En ja hoor, meeuwen zat; prachtig!

We zitten daar op het terras van een restaurantje. Komt een stel Nederlanders en strijkt eveneens neer. Het is rond het middaguur, dus tijd voor een lunch. Na het bestuderen van de kaart (in het Engels) kiezen ze voor stokbroodjes met ham/kaas, kipfilet of bieflapje. Vraagt er een ‘’hebben ze ook een tosti”? Waarop een mevrouw aan de ober uitlegt, dat dit 2 boterhammen zijn, met ham/kaas en dan gegrild…Oh ja, en of er ook bruin stokbrood is? Neen, zegt de ober en schudt licht zijn hoofd; ‘’buitenlanders’’ zie je hem denken…Viel me nog mee dat ze geen broodje kroket wilden bij dit Spaanse tentje. Of een frietje met. Wij hadden wel even pret…

 

Wij lopen nog een eindje door, aan de steigers zijn veel boten aangemeerd, en ziezo, zomaar eerst een 4-tal, en later 8 kormoranen (aalscholvers) in het zicht. Bonus! Al zo lang roept Joost dat hij toch eens kormoranen wil fotograferen, maar we zijn dan of op de verkeerde plek, of ze zijn er niet. Nou, deze keer dus wel. En verder langs de kust bij de zoutpannen grote groepen flamingo’s. Nou, een 560 foto’s schieten is dus snel gebeurt. Na schiften, kritisch beoordelen bleven er minder dan 70 over, en maar een paar daarvan zal hij publiceren. Maar leuk was het wel, dat uitje voor kust/zeevogels!

 

Wat goed voor beren in Alaska is, moet ook goed zijn voor ons: niks commerciële visteelt met voer waar van alles in zit wat wij niet willen, incl. antibiotica, hormonen of genetisch gemanipuleerd. Inmiddels is in Noorwegen de situatie ernstig; de zalmen hebben veel last van ziektes, virussen of ander gedoe; en de regering heeft besloten om geen nieuwe vergunningen meer af te geven voor nieuwe zalmkwekerijen. Ons zat dit al een hele poos dwars; we gingen dus op zoek naar wilde zalm uit Alaska, die daar in vrijheid wordt gevangen; niet bijgevoerd/gekweekt of genetisch gemanipuleerd. Het duurde even, maar inmiddels is de eerste ‘’proef’’ salmon salvaje (wilde) zalm (2-3 kg) vers uit Alaska besteld. We zijn benieuwd.

 

Oh ja, we moesten nog eens gaan winkelen….Joost wil al heel lang van die thuissloffen van buiten lichtbruin (bijna zeem-)leer, en van binnen gevoerd met lamswol. U kent ze wel. Nou, ga dit maar eens in Spanje proberen te kopen. Dat draagt toch geen Spanjaard! Oh ja, Amazon verkoopt ze, maar mijn lieverd zegt ‘’ik moet ze wel eerst proberen’’. Heb ik weer; zoek ik me mottig ’s morgens vroeg, heb ik een paar exemplaren gevonden en dan zegt hij dit! Tja, we blijven ernaar uitkijken, maar ik vrees, dat we tot de volgende winter mogelijk niet zullen slagen. We geven de hoop vooralsnog niet op. Dus hebt u een tip (in Spanje) waar deze lamswolsloffen te koop zijn, graag even een reactie. Dank!

 

Zondag: pyjamadag. Voor de katten dan. Ok, het moet gezegd, wij kwamen ook pas om 10.00 uit bed, nadat we de eerste helft van de nacht goed hadden geslapen, en vanaf 05.30 weer een paar uur niet. De kattenpoezels hadden genoeg brok, dus geen reden voor gedonder. Maar ook na het ontbijt hadden vooral Maxi en Zwartje zo’n dag van ‘’ik kom er vandaag niet uit’’. Onbegrijpelijk; de zon scheen, het was ruim 17 graden. Nee, ze bliefden in bed – pardon mand – te blijven liggen. Ach, moet kunnen, nietwaar? Ineens hebben ze overigens verzonnen, dat met zijn drieën in de mand nog leuker (en warmer) is: Maxi, Zwartje en Mini liggen innig in elkaar verstrengeld. Blacky heeft zijn casita terug en Wippie ligt heerlijk in een penthouse. Verandering is leuk.

 

Ondertussen zijn de aardappels gerooid, de asperges terug gesneden, tomaten/doperwtenplanten opgeruimd en gaas/palen verwijderd. In het weekend wordt gefreesd, en daarna worden de komende week uien, aardappels en sla gepoot. De rechter arm van Joost blijft zeuren, vandaar dat hij rust moet houden (ontsteking), anders duurt het nog langer. Dus we doen veel samen, rustig en voorzichtig. En dat gaat prima. Eindelijk zijn de Chinese kruiden aangekomen; priority, noemt de Nederlandse Post dit: je betaalt een hoop, maar ze doen er ruim 14 dagen over om een pakje van Nederland naar Spanje te sturen!

 

1 vriezer leeg; nog 2 te gaan…zondag hevelden we een restant pakjes groente/fruit van de diepvriezer beneden naar boven. Vriezer werd grondig schoongemaakt. En het schiet op; de pakjes vliegen eruit. Als de oude vriezer boven wat leger raakt, verhuist alles weer naar beneden en wordt ook de grote vrieskist schoongemaakt; waarna kussens en ander spul weer ondergebracht kan worden. Opgeruimd staat netjes.

 

De eerste perzikbloesem is open! Alles is dit jaar vroeger. De krekel is niet gestopt met krekelen, en de grote mantis heeft in de money tree al weer 2 ei cocons gefabriceerd. (Wilde) bijtjes vliegen op deze plant, die volop bloeit.

 

Soms heb ik de neiging, om een handleiding te downloaden. Hoe blaas ik iets op. Na maandenlang gedoe met o.a. de ITV (APK), Uni en het aanbod om een top-ingenieur in te schakelen voor een definitieve oplossing (wel duur), vang ik weer bot. Meneer super-arrogante blaaskaak-top-ingenieur had geen tijd (en vooral geen zin in dat gecompliceerde gedoe zo liet hij in het tel. onderhoud duidelijk merken). Omdat we buitenlanders zijn? Ik vermoed het. Of omdat hij met makkelijke klusjes ook zat verdiend. En dus is het weer terug-bij-af. Alleen omdat klutspruts controleurs bij de 1e keuring wegkeken en papieren met foute gegevens goedkeurden, moeten wij nu boeten. Als consument sta je in Spanje zwak. Maar ik ben er nog niet klaar mee. Ik zin nog op andere manieren. Waar rook, is….?