Nieuwtjes

Overbelasting, Chikkies, receiver en dino's

Vroeger kon je bij de Agencia Tributaria (belastingkantoor) gewoon binnenlopen. Maar sinds vorig jaar moet je van tevoren een tel. afspraak maken. Dat werkt overigens puik. Dus op de afgesproken dag/tijdstip zaten we aan tafel. Helaas, het certificaat kon ze niet uitgeven, want de computer was overbelast – laatste werkdag voor einde maand – en of we aan het eind van de dag nog eens terug wilden komen. Of anders zou ze het opsturen, hadden we het over een week thuis; zei de dame poeslief. En nee, scannen/per email opsturen, dat kon helaas niet. Dat duurt te lang, zei ik vriendelijk, ik heb het document maandag nodig (het was vrijdag). Nou ja, dan kon ik toch Pin24 gebruiken, had ik het zaterdag op mijn pc? Nou, ik heb ondertussen wel zo’n idee, hoe dit soort systemen werken (niet),  dus probeerde ik haar over te halen, om het nog eens te proberen. Ik bleef vriendelijk keuvelen, en  Joost en ik hadden al bedacht, toen ze even van haar plaats ging, om haar te vragen, het formulier uit 2012 te tekenen/af te stempelen met 2016. Ze komt weer terug, tikt weer wat in, en ineens roept ze, ‘’het is gelukt’’ en ja hoor, binnen 2 tellen zijn we met het papiertje weer vertrokken. Pfff…als je in Spanje iets bij de bank geregeld wilt hebben, kom dan niet na de 24e, want dan worden pensioenen uitbetaald; en moet je bij de belastingdienst zijn? Niet op de laatste dag/dagen, want dan kan de computer de drukte niet aan…

 

De 25 kg Hollandse pootaardappelen lagen keurig op vrijdagmiddag voor ons klaar. Netjes met de steekwagen tot aan de auto gereden, afrekenen en toen zei meneer trots ‘’tot ziens’’. Hij wist het nog! Puik toch? Afgelopen zondag gingen 300 uienplanten in de grond, een 60-tal slaplanten en een 50 tal knoflooktenen. Veel te weinig; dus deze zondag wordt weer eenzelfde partij gehaald/in de grond gezet. Radijs, spinazie zal ingezaaid worden. En de aardappelen (4 rijen) gaan rij voor rij geplant worden. Ziezo, winterluiheid in de groentetuin is over. Het weekend belooft temperaturen tot 23 graden! En voor het eerst heb ik – met Joosts hulp – gefreesd. Nou, dat valt verdorie nog niet mee, de machine leek af en toe een bokkig veulen, en soms kwam er best kracht aan te pas, om het in toom te houden…Terwijl, als je het door hebt, je de machine met 1 hand kan besturen. Met 4 handen is het overigens ook goed te doen…9 rijen gefreesd, voorlopig weer volop te doen in de tuin. Perzikbloesem volop. Niet zo veel, maar dit levert mogelijk wel groter fruit straks. Als de vorst niet nog terugkomt.

 

De eerste klaprozen zijn al in de berm gesignaleerd – niet door ons, en wel vlakbij. De natuur weet van gekkigheid niet wat ze doet. Kan gevaarlijk worden, als in februari toch nog – zoals zo vaak – een vorstperiode over het land trekt. Helaas blijkt ook het ongedierte welig te tieren; processierupsen waren veel vroeger dan anders, en de beestjes die o.a. vruchtbomen aantasten, zullen ook eerder tevoorschijn komen. Maar we gaan ons wapenen met biospul en dit keer tijdig en preventief spuiten; we zullen ze! En laat deze winter nou de warmste sinds 61 jaar zijn…En het jaar daarvoor een van de koudste/langste…Pfff, wij zijn op alles voorbereid; onze isolatie, daar zijn we blij mee.

 

De Chickkies zijn ernstig toegesproken door Joost; veel te weinig eieren. Jullie gaan de pan in, moest hij maar roepen, zei ik hem voor. Nou, hij kwam terug met 2 eieren. Zo goed? Ja, lieverd. Maar het blijven eigenwijze donders, die Catalaantjes! De afgelopen weken had ik al vaker het idee, dat een kip ergens anders dan in het hok legt. Kan niet, zegt Joost, ik heb overal gekeken. En de ander(e) kraait af en toe, wil zeker haantje-de-voorste worden/zijn. Enfin, woensdagmorgen ziet Joost toevallig een van de Chikkies opstaan onder de agave, en kukelen ‘’een ei, een ei’’ en hij ging direct kijken. En ja hoor. 2 eieren lagen er. Zei ik het niet? Ze gaan de pan in!  Ze beginnen nu minder te leggen, dus het land is geploegd, alles is voorbereid, we gaan 2 jonge hennetjes erbij zetten.

 

Inmiddels heb ik 8 modules van de 12 van Dino 101 met succes afgerond. Afgezien van video-lessen en aanbevolen literatuur studeer ik parallel ook GEOL 104 en vergelijk ik e.e.a. met The Geology of Spain. De route van de dino’s in de Sierra de Espuña wordt wel zo genoemd, maar er is geen dino daar geweest…Vond het al steeds twijfelachtiger, sinds ik vorig jaar begon de geologie te bestuderen, en met name in onze regio. Maar goed, ik bleef stiekem toch hopen, dat ooit….Niet dus. Ik snap, waarom hier m.n. mariene fossielen te vinden zijn….Waar je wel dino-fossielen vindt (voetafdrukken, eieren, fossiele botten etc.)? La Rioja, Huesca, Cuenca, en nog zo wat plekken, zeg maar zo ongeveer halverwege Spanje en dan omhoog, tot aan Cantabrië, Asturië toe….Leveren de studies dus waardevolle info op, waar wat te vinden is. Of te wel, ik snap het steeds beter! Vraagt Joost, ietwat teleurgesteld, dat hier toch echt geen dinobotten op te graven zijn, of er dan tenminste nog mammoets liggen. Ik zoek het op. Ja hoor, in de Sierra de Crevillente zijn mastodonten (= mammoets), of te wel botten daarvan, gevonden! Yippie!

 

Potverdriedubbeltjes….de afgelopen weken spookte onze receiver weer; elke keer als de tv aanging ‘’laadde’’ hij nieuwe zenders en kon je alles weer opnieuw organiseren. Om gek van te worden. 2x eerder vorig jaar hebben we alles gereset, en dat betekent dus alles eraf halen, en dan weer opnieuw erop zetten. Kost dus heel veel tijd. Deze keer begon het gedonder al na minder dan 2 maanden na de reset, en toen zeiden we 3 weken geleden ‘’we zijn er klaar mee’’. Er komt een nieuwe. Lang verhaal in het kort, en vele vergelijkingen verder, viel de keus op een receiver. Konden we vandaag ophalen (Joost is al uren ‘’zoet’’ met uitproberen). En wat denk je? Sinds 2 dagen starten we de tv zonder enig probleem. Geen ‘’nieuwe lijst geladen’’ boodschap op het scherm. Gewoon doen wat hij doen moet; spelen dus. Nou, dat is dus a little too late….Hij gaat eruit. Maar we bewaren hem wel. Je weet maar nooit. De nieuwe kabels die getrokken moeten worden, dat wacht even tot zondag; lekker warm/zoning is het dan buiten.