Nieuwtjes

Brood, bankboeven, schrikkeljaar en prive-kapper

Brood bakken – een bezigheid die 2-3 dagen in beslag neemt. Met soms behoorlijke hectiek. Nu pakte ik het anders aan; niet alleen de voordegen – die lang moeten rijzen – afgewerkt, maar tevens ook gelijk de benodigdheden voor de vervolgstappen afwegen en klaarzetten. Nou, dat scheelt niet alleen een hoop werk, maar voorkomt ook 2x ‘’bepoedering’’ van mij en de keuken met dito schoonmaakwerk. Zonder hectiek alles keurig in volgorde rustig afwerken; top, dit hou ik erin. Bleef tussen het vullen/bakken van weer een nieuwe oven-lading tijd genoeg voor het maken van een heerlijke Aziatische kalkoen hussel (pittig-zoet-zuur) met rijst en bonen. Ontspannen resultaat, en weinig troep. En onze broodvoorraad? Ziet er weer zo uit: prachtige mütschli (Zwitserse harde ontbijtbroodjes); 3 zadenstok; 3 Franse baguettes en 4 landbroden.

 

Koudefront over Spanje. Tot vlak bij ons sneeuw en vooral een ijzig koude, harde wind. Niks aan, dat na-staartje van een winter afgelopen weekend; terwijl overdag de vlinders rondvliegen, de vogels fluiten en alles in voorjaars-stemming is. Maar goed, we moeten nog even doorbijten, vanaf dinsdag zou het weer normaal worden….Echt weer dus op zondag voor wildzwijnragout, aardappelpuree en diverse groenten. Woensdag was het 24 graden….

 

Het is maar goed, dat het maar 1 keer per 4 jaar een schrikkeljaar is…Deze maandag was er een, die had ik met plezier willen missen: weer een nacht nauwelijks geslapen (kattenpoezels, wind en zo); en dan bijtijds op, want wervelwind komt. Enfin, nadat Joost ook al paar keer slecht had geslapen, en haast nachtmerries kreeg van de gedachte ‘’wat als Blacky van de bovenste plank afdondert als hij weer hoest’’, heeft hij die ochtend een plank gemonteerd; kan hij – of Wippie, zij  wil daar ook nog wel eens liggen – niet meer eraf donderen. Willen we net een siësta dutje doen, gaat de telefoon. En vervolgens handelen we nog even wat zaakjes af. Ook weer gebeurt. Maar we sliepen die nacht wel lekker rustig; ook Blacky hoefde weinig te hoesten, en dinsdagochtend vroeg lag alles in vredige katzwijm; 3 in de mand, lekker in elkaar geknuffeld. Zo hoort het.

 

Ook van studeren kwam die maandag niet veel; herrie van wervelwind die in de weer is met stofzuiger, en ondertussen hardop kletst met Joost – wel goed voor zijn talenkennis - herrie (geboor voor de balustrade) en Classic FM die op de achtergrond tettert. Probeer dan maar de video-lessen  te volgen over Compsognathus, Deinonychus, Tyrannosaurus, Maniraptor, Oviraptor en nog zo wat dino’s; over gedrag, voedsel, veren, eieren en zo...Nadat ik de video’s heb bekeken, ga ik maar weer eens samenvatten. Van de week nogmaals herhalen, voordat ik de toets doe. Deze week begint ook cursus 3. En we krijgen 2x visite, de doperwten moeten in de grond, radijs wil gezaaid worden, knoflook moet gezet worden, nog wat bank/belastingzaken; kortom een drukke week.

 

Oh ja, horen we – terwijl we aan het eten zijn – op de radio een interview met een professionele knuffelaarster;  echt waar….30,00/uur. En nee, heeft niks met ‘’sekswerker’’ of zo van doen…Nou, we besluiten na kort overleg over deze bijverdienste  ‘’gaan we niet aan beginnen’’….Maar stemde wel even vrolijk, dat interview; beter dan alleen maar te luisteren naar naargeestig nieuws. Buiten is het strak blauw en zonnig. Huis verwarmt vanzelf. Zalig.     

 

De boete – 2 weken geleden geflitst – wordt gehalveerd als je tijdig betaalt. Niet-residenten mogen gelijk bij de agent dokken, wij moeten naar Santander. Is niet geheel vlg. voorschrift (want de mogelijkheden staan achter op het bonnetje, en daar wordt GEEN onderscheid gemaakt tussen wel/niet residenten. Op 1 maart dus op pad, want 2 maart is het anders 100 %. Santander pief glimlacht fijntjes als ik om 11.45 voor zijn loket staat en wijst naar een bordje: contant betalingen alleen dinsdag/donderdag 09.30 – 10.30. Helaas. Ik kan donderdag terugkomen – terwijl hij geen bal te doen heeft…Ik draai me om. Ballenbank. Kijk achterop het bonnetje, of ik nog ergens anders kan betalen. Ja hoor, bij de Correos, de post dus; maar….en dat staat dus niet op het bonnetje, kost wel 6,00 omdat het een girale overboeking is. Nou ja, zeg. Boeven zijn het. Oh ja, en als je denkt, genoeg tijd te hebben om de boete te betalen? Ze gaan uit van 20 natuurlijke dagen, niet werkdagen…Pfff…nog net op de valreep.  Ge zijt gewaarschuwd. Vooral geen boete krijgen.

 

Het voelde als een verademing; toen we woensdag door de Sierra de la Pila reden, troffen we maar weinig nesten van de processierups aan. Gelukkig. Maar hoelang zal dit duren? Elders zijn hele heuvels kaalgevreten. Van natuur- of parkbeheer hebben ze hier weinig kaas gegeten. Ook een 2e ritje richting Archena/Valle de Ricote was een verademing; overal zie je al de perzikbloesems; zuurstokroze wolken tussen bergen en heuvels in; een prachtig gezicht.

 

Joost heeft een nieuw baantje; privé kapper. Ik heb toch zo’n hekel om naar de kapper te gaan. Ok, het is niet duur (8,00) maar het is zo’n gedoe; afspraak maken, erheen gaan, verplichte nietszeggende babbel met een kapper die ik niet charmant vind en dan weer terug. Nou, Joost kan het uitstekend. Lijk ik weer 10 jaar jonger. En zeg nou zelf; 24/7 service; die vind je nergens anders, toch?

 

Morgen, vrijdag, krijgt de auto een beurt; samen gaan we terugwandelen (5 km); prima voor onze conditie; langs de bank, en een kop koffie halen. Daarna ga ik lekker studeren, en in de middag de tuin in voor zaai- en plantwerk. Rust-dagje heet dat bij ons.