Nieuwtjes

Quad, kattenpoezels en yuzu

Je zou het niet achter mij zoeken…maar vrijdag had ik wel bepaalde gewelddadige neigingen, toen ik voor de zoveelste keer de geniepige, uitwijkende, alle verantwoordelijkheid van zich afschuivende verkoper van de quad sprak. Terugkopen wil hij niet. Wel inruilen. Niet dus, er is geen geldboom. Hij zou nog een ingenieur bellen, voor een concreet bod om de boel te regelen. Op de terugweg draaien mijn hersenen op volle toeren. Wat, als de aanpassing van papieren incl. keuring te duur wordt? Ik bedenk plan B: yard art. Of kattenpoezelhangplek op de bult? Of motor verkopen als ‘’oud ijzer’’; banden gebruiken als bloembakken? Of mini-crossbaan op het nog leegstaande ¼ stuk tuin  aanleggen om eventuele  stress ‘’weg te crossen’’?  Ik heb het echt helemaal gehad, en de onmacht is het lastigst om te accepteren. Het is dat ik begaan ben met natuur en milieu, anders had ik hem een ravijn in gestort. Geduld. Tot dinsdag. Hij zal bellen. Zegt ie.

 

Kan me niet heugen, dat het hier op mijn verjaardag eens niet goed weer was. Maar ja, dat is maar een tijdspanne van 8 jaar…Enfin, de tuin/de natuur is er blij mee, en wij hebben zoveeeeeel zonnedagen, dat een paar grijze, miezelige dagen niet erg zijn. In tegendeel; nog meer tijd om lekker te kokkerellen, te lezen, tv-kijken, en nieuwe recepten opzoeken…..

 

En maandag? Jawel, ook regen! Wat heet…na 6 mm stopt het alweer. Veels te weinig….En wat doe je dan? Haal je toch het zonnetje in huis? Of te wel: zondag plukten Joost en ik een grote cementemmer vol yuzu;  zonnig geel-oranje! De droogmachine  aan het werk (schillen) gezet; de pitten worden op het terras gedroogd en het goud-oranje sap is ingevroren. Recepten volop; voor sorbet, voor saus, voor ijs, voor huidverzorging (jawel, ook dat)….kortom, deze oogst is goed benut. Oh ja, ons favoriete restaurant kreeg een paar weken geleden ook yuzu van ons. Hadden ze een ijs van gemaakt (hele vrucht gebruikt); mochten nog een beetje proeven, want het was zowat op…ietwat te bitter naar mijn smaak (door de witte binnenkant van de schil en de pitten); ik ga lekker ook experimenteren met recepten! Leuk.

 

Maandagmorgen om 05.00 worden we door een afgrijselijke herrie wakker; wat blijkt, Tomcat heeft waarschijnlijk geprobeerd, bij de voerbak bovenop de tafeltennistafel te komen, die omdonderde en langs het raam dus alle brokjes liet vallen. Hij vloog door het luik. Wij uit bed. Potverdr…..Blacky kwam heel rustig vanaf zijn Penthouse eens ogenschouw nemen; Maxi en Zwartje zaten rechtop in de mand, en Mini en Wippie maakten even een ommetje. Niks aan de hand, ‘’wij’’ regelen het wel, moeten ze gedacht hebben. Nu gaat de bak dus ’s avonds naar binnen, tot we naar bed gaan ligt de waterslang buiten klaar. Maar hij is zo vliegensvlug! Nou, van slaap kwam niet meer veel van, en dan moesten we ook nog vroeg op vanwege wervelwind. Het terras kon ze niet schoonmaken, want 5 kattenpoezels verschuilden zich daar voor de regen. Dus moeten wij woensdag zelf stofzuigen/dweilen. Het is me wat, dat poezel gedoe.

 

Dinsdagmorgen vroeg ijzig gekrijs in de tuin; Zwartje en Tomcat hadden elkaar in de houdgreep en het zag er niet fraai uit. Maxi stond erbij en het is dat ik sneller reageerde, en ze uit elkaar joeg; ik geloof echt dat ze had ingegrepen. Even later likt Zwartje zich schoon; zo te zien niet gewond (hooguit zijn ego ietwat gedeukt); Maxi, Mini en Wippie zaten om hem heen. ‘’Een kanjer ben je’’ roep ik hem toe; want hij vocht flink! En Blacky? Die lag bovenop het penthouse, in katzwijm.

 

Dinsdag gaan we naar Murcia, even eruit. Beetje miezel, maar mag geen naam hebben. Even naar de fotowinkel in Murcia (een van de weinigen hier), want Joost wil een lichtgewicht statief. En ik wordt helemaal vrolijk van die piepkleine winkel Parfois; honderden oorbellen, en nog zo leuke dingetjes. Zeg nou zelf; 14 paar oorbellen voor 23,00? Ik geef toe, zoveel heb ik nog nooit gekocht.  Maar ach, ik werd ook maar 1 keer 57 jaar….En dan op pad voor het statief. Bij Corte Inglés krijgen we veel uitleg, kunnen types statief zien, maar die zijn daar veel te duur. Fotowinkel dan? Dat wordt dus een teleurstelling; heeft niks van onze gading. Maar goed, Joost kan verder op internet kijken. Oh ja, weer een nieuw restaurant daar uitgeprobeerd. Baskische keuken. Helaas, de gerechten bleken – behalve de eerste hapjes – niet overtuigend, veel te karige porties, ongekruid en z/fantasie. Vlg. mij maar matig representatief voor deze keuken. Helaas, 1x geprobeerd en een volgende keer een ander restaurant…Thuis wat recepten gegoogeld; kan dus echt veel beter,  die keuken van Pais Vasco…

 

En dan het telefoontje van de quad-meneer. Goed bericht, roept hij vrolijk. De prijs voor goedkeuring is maar 425,00.  MAAR zo weinig????? Veel te veel voor paar minuten werk, en bijzonder zuur omdat wij niet schuld hebben aan geblunder van een andere keuringsinstantie destijds. Maar…dan kunnen we hem wel weer 100% gebruiken. En kan hij nog jaaaaren mee. Dus….Woensdag aanbetaling, voor eind mei moet hij klaar zijn. En wij gaan een garageplek bouwen. Want in de schuur achter is geen plaats meer. Onder het afdak kan ook niet, vanwege 25 cm extra muur. Enfin, eerst denken we aan een plek langs de muur bij de moestuin, vlak bij het grote poort-hek op het 2e stuk land. Aardig, maar geen gezicht. Gekke uitstekende ''pukkel'' ook al zou ik het camoufleren...Wel ruimte voor goten voor het kweken van aardbeien...Tot Joost ineens ’s avonds bedenkt; ‘’tussen gastank en banaan’’. Donderdagmorgen kijken en meten. Het kan. De tank verdwijnt vlg. jaar, en de ruimte is voldoende. De hazelaar gaan we met de kettingzaag verwijderen; aan 2 kanten is bescherming door hoge coniferen, achter via laurier/muur. Idealer kan het niet. En uit het zicht. Hoef ik ook niet 3 zijden in camouflagekleur te schilderen. Alleen de voorkant voorzien van wat stippen (bruin, lichter/donkerder groen). Ziezo. Na de regen van de afgelopen dagen kunnen we dan de paalhouders hopelijk makkelijker in de grond krijgen (evt. nog wat ‘’nawateren’’);  ziezo, het bouwplan wordt iets aangepast, aan de slag! Ruim 15 dagen de tijd, moet lukken!  

 

8 grote porties spinazie ingevroren. En ondertussen staat het onkruid hoog. Ik weet wat me te doen staat de komende dagen. Pffff…