Nieuwtjes

Hutje, sufmuts en wangetjes

Vrijdag hadden we 6 palen in de grond geslagen en de basis voor de garage voor de quad gelegd. De schuinte voor het dak is gewaarborgd, de hazelaar is met de kettingzaag verwijderd – want die zat in het midden van de toekomstige ruimte. Woensdag zijn de zijwanden klaar, en de halve achterwand. Daar komt nog een lichtplaat in. Een nietapparaat maakt het werk lichter; nog maar een paar schroeven te schroeven. Dakplaten erop, en klaar is ‘’Villa Kakelbont’’; hoewel…we hebben een groene beits op de OSB platen geschilderd, en nu is het CAMOUFLAGE! Nu nog wat grapjes bedenken om het ‘’op te fleuren’’….

 

Zaterdag de eerste 4 kg jam van Nispero’s (japanse mispel - loquat) goudgeel/oranje vrucht met zoetzure smaak) gemaakt. Woensdagmorgen nog eens een paar kilo ingevroren. Eerste perziken al opgepeuzeld; prachtig, die ‘’wangetjes’’ (of ''roze billetjes?'') De vijgen groeien hard, en nu zal alles nog sneller groeien doordat de temperaturen boven de 25 graden stijgen. De tuin is een oerwoud van onkruid, en dus werk ik in de vroege ochtend in de tuin, en in de middag aan bouwzaken samen met Joost; we moeten toch rustig aan doen om zijn arm niet te veel te belasten. En dat lukt dus prima, Joost zal nooit meer praten over ‘’ puppy power’’….! Enne…ik kan me wel voor de kop slaan. Sufmuts. Vorig jaar hadden we fytoftora in aardappels. Niet best. Vanwege 1 stomme Spanioolse eco-boer, die pootaardappels verkocht die NIET vrij waren van dit onzalige schimmelspul. In NL ben je verplicht het te bestrijden. Ik dacht dat wisselteelt voldoende was, maar realiseerde me niet, dat ik echt veeeeel meer afstand moet nemen. Pech dus. De komende 4 jaar moeten aardappels naar een heel andere plek verhuisd worden. 2 rijen zijn inmiddels geschoond (loof afgeknipt), gezwaveld. De andere 2 rijen die verderop liggen, zijn nauwelijks aangetast; die worden nu versneld gerooid, om schade te voorkomen. Een grote krat grote aardappels is al geoogst. Het is niet anders. Maar nu geen actie nemen betekent de tomatenteelt in gevaar te brengen; daar kan dat fytoftora namelijk ook de boel verstieren. Pffff..een hoop extra werk. Beter nadenken….

 

Of het nu aan mijn dreiging lag ‘’ jullie gaan de soep in’’….Maar inmiddels zitten de 2 Biblu’s samen met Chikkie op stok. Gedrieën dus. Mankepoot Chikkie gaat s’avonds toch nog apart, want zij kan niet op stok. En als zij in een legnestje gaat, doen die stomme Biblu’s haar weer na en gaan ook in het legnestje slapen. Niet dus. De eieren worden aanzienlijk groter, en ik heb nu steeds meer eieren. Goed voor omelet, in een ensaladilla (aardappelsalade met b.v. tonijn) of hardgekookt voor ontbijt of in de sla of…Pfff…soms even iets teveel van het goede.

 

Oh flutsklutsprutshups….Woensdagavond wordt gespoten tegen luis in de citrus, amandelen en andere fruitbomen want het is windstil om 18.50. 5 minuten voordat we klaar zijn gaat het – jawel – druppelen. Niet eerlijk. Zo maar. Miezel. Dan nog even een buitje. 0.4 mm. Potverdrie; 1 ½ uur werk voor niks, en 90 liter water met Neem naar de knoppen. Niet voorspeld, dat buitje. Ik even blij, dat ik niet heb gezwaveld die middag.

 

En dan lagen dus die avond ook die OSB platen nog buiten. Afgedekt. Het hutje? Laat donderdag niets blijken van vocht. Had niet gemoeten. Die regen.  Ook al is het OSB/3 – vochtbestendig. Donderdag beits gehaald; alles geschilderd. Dakplaten erop. Vrijdag gaat bitumen erop. Ziezo. Verantwoord voor plaat en milieu. Voor als er nog zo’n stiekem buitje komt. Ach, het is maar hoe je het bekijkt; als we op dat moment een tuinfeestje hadden gegeven was dat pas echt vervelend geweest….Nu moeten we gewoon nog eens met Neem spuiten…..Alsof we niet genoeg werk hebben.

Enfin, nog 2 dagen werk aan het hutje, en dan weer volop in de tuin. Alhoewel…Zondag wordt het 34 graden. Rustdag.

 

Studeren? Mondjesmaat. Teveel te doen nu. In de ochtend tuin, dan bouwen, en andere zaken – boodschappen doen, huishouden - regelen. Maar het is niet erg; er komen rustiger tijden. Hoop ik…..

 

En Blacky is deze week wel 3x op mijn schoot gesprongen. Hij begint het te leren. En weet vervolgens van gekkigheid niet, hoe maf hij moet gaan liggen. Maar we genieten. Samen.