Nieuwtjes

Catootje, steenuiltje en niet-sufmutsen

Al dagen prutsweer in NL, ik heb met ze te doen. Hier? Zon. Warmte. En tuinwerk: vroeg op; vaak al om 07.15 in de tuin, want het warmt snel op. Met de Sony walkman swing ik me al onkruid wiedend door de tuin; af en toe komt Arbootje voorbij voor een paar aaitjes, en zo halverwege komt Joost met een bakje perzik en een kop thee. Catootje zit ook regelmatig vrij dicht bij mij in de tuin. Hij lijkt langzamerhand meer contact te willen maken. Maandagavond zit hij ineens knus met Blacky op het waterhuisje! Goed zo, Catootje!

 

Nou, wie dus denkt, dat wij als pre-pensionado hier de hele dag sangria zitten lurken en op een ligstoel liggen sufmutsen, heeft het echt mis. Binnen 2 weken hebben we een casita voor de quad opgezet, van bescherm strips voorzien, gebeitst en de gereedschappen opzij opgehangen. Binnen een rand van stenen gelegd. Plus de tuin is weer helemaal op orde. Helft aardappels, helft uien gerooid, doperwten en bonen ook. Zondagavond nieuwe tomaten gezet – de 1e partij krijgt al tomaten - maar er kunnen er nog 50 bij; dan hebben we in het totaal bijna 180 planten. Lijkt veel, is het niet. Want we gebruiken veel; gedroogd als poeder (voor saus, soep, kruiding) of ingelegd in olie; of gepureerd voor tomatensaus/soep. Een 300 tal uien zijn geplant, en 60 (diverse) slaplanten. Deze week nog bonen bijzaaien, evenals wortel en radijs. En zondagmorgen was het  tot 14 uur broodbakdag; had me vergist; 2 extra recepten, dus extra veel brood. De vriezer is stikvol. En ook nog een  9tal bakjes perziken erbij.

 

Joost ging zondag – terwijl ik in de ‘’broodbakkerij Nicojo’’ aan het werk was - de groenteplantjes halen en bio-wijn. Zag hij onderweg toch een prachtig steenuiltje, en die had ook wel zin om te poseren; stiknieuwsgierig wipte hij op de tak heen en weer; het zijn weer mooie plaatjes geworden. Da’s nou echt genieten; heeft hij weer goed gezien. Zie de hele reportage: http://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/ Ik vind ze enig. Kom je ook kijken?

 

Zondagavond redt Joost een mini-mantis, die op het zwembadwater dreef; ik dacht eerst ‘’een spin’’ maar dichterbij zag ik dat het een baby mantis was. De uitkomst van al die kleintjes uit de vele cocons hebben we dus – hoe goed we ook probeerden op te letten - gemist; dan zijn ze overigens maar 2 - 3 mm klein. Nu bijna 1 cm, maar nog haast niet te zien, zo fijn en slank zijn ze. In de groentetuin zag ik uit mijn ooghoek ook eentje, dit kleintje bracht ik naar een veilige boom. En maandagavond vond Joost eentje op de groene plant in de vensterbank van de badkamer. Fotograferen natuurlijk. Er moeten inmiddels honderden zijn uitgekomen. Benieuwd hoeveel we zien als ze groter zijn. En tot die tijd? Extra voorzichtig stappen en goed uitkijken, want ze kunnen overal zijn.

 

Van studeren komt nauwelijks iets; veel te doen in tuin en met klussen. En dan hebben we dat weer…..De hand-freesmachine begaf het bijna zaterdag, toen Joost de geoogste rijen wilde frezen. Gelukkig, met veel geduld, af en toe wachten, en dan weer proberen of hij startte, lukte het uiteindelijk toch om alles te frezen. Het ziet er weer prachtig uit. Maar langs de 1e rij lopend, zag ik alweer onkruid. Nou hoeft het van mij niet perfect, maar op 1 ½ rij na, en nog even de rest nalopend, heb ik het goed voor elkaar. Woensdag is alles ‘’aan kant’’. Voor even dan.

 

We hebben de zonneschermen maar weer opgehangen: over de kelder en voor het raam bij het gastenkamertje. Het scheelt iets. De ramen van het terras zijn inmiddels teruggeschoven op zomerpositie; tenzij het gaat regenen – waarschijnlijk de komende maanden niet – blijven ze daar tot het weer frisser wordt.

 

Eindelijk is Joost eruit; hij heeft een Manfrotto statief gekocht; het kostte een paar weken om uit te puzzelen, wat nou precies het handigst – en niet te zwaar – is voor zijn gebruik. Nu nog wachten op een goed aanbod voor de lens, die al lang op zijn wensenlijstje staat; maar gelukkig heeft hij de tijd, en met wat hij heeft, kan hij prachtige foto’s maken. Nu het klussen weer bijna over is, en de tuin alleen nog regelmatig onderhoud vraagt zonder het echt zware werk – en ook de spuitbeurt met Neem is al gedaan - is er ook weer meer tijd/aandacht voor andere dingen. Ik heb zin in schilderen, mozaïeken en vooral studeren.