Nieuwtjes

Ei, kippen en de vos en ''ik zie zwart''

Vrijdag tegen de avond had ik ineens HET idee. Hoe van teveel eieren af te komen. 12 lagen op voorraad, en alweer 11 nieuwe! Ik heb hele dunne eier-pasta gemaakt; soort mie nestjes maar ook sliertjes, voor Aziatische noedelgerechten. Ziezo; 1,2 kg bloem (wit/halfvolkoren, kruiden, paprika en kurkuma, pietsje water) en 12 eieren…Dat schiet op. Nou ja, niet in tijd dus, want om 11 uur ging het pas de droogkast in….Was toch ietwat meer werk dan ik had bedacht…Geeft niet, om 01.00 uur was het allemaal helemaal droog. Mooi voorraadje. Volgende keer maak ik tagliatelle en ik wil ook weer ravioli maken met verschillende vullingen. Voor ontbijt nog 2 eitjes, ziezo, de voorraad is flink lager.

 

Oh, oh, oh, wat heb ik al een voorpret; het design voor het grote mozaïek (in totaal gaat het om een oppervlak van 4.70 x 1.20/1.50 m) is getekend; de kleuren zijn bepaald, het design is gerasterd (1 cm = 10 cm), en nu nog wachten op koelte. Duurt dus nog een paar maanden. Ondertussen blijft wieden, oogsten (uien, knoflook, bonen, doperwten) en verwerken  (drogen, invriezen etc.) een bijna dagtaak. Naast palmen en fruitbomen behandelen, bemesten en water geven.

 

Catootje zit – als ik in de moestuin werk - ’s ochtends dicht bij mij; nog geen 2 meter afstand. Af en toe komt Blacky ook even buurten, en Catootje ziet dan hoe hij geniet van aandacht/aaitjes. En als Zwartje ook nog eens komt buurten, zie ik letterlijk zwart voor mijn ogen…Dinsdagmorgen probeert Catootje na het eten/drinken op het terras even uit, of het onder de Moneytree (vetplant) lekker liggen is. Zo dicht bij ons? Nog nooit gezien. Komt helemaal goed! Vervelender is, dat de buurkater weer af en toe probeert te snaaien; omdat hij en grote-Maxi-namaakpoes hun geluk hier weer beproeven moeten wij alert zijn; tijdig de bak binnenhalen, en als we de kans hebben, ze wegjagen. Ze zien er (te) goed gevoed uit. Hebben dus een thuis/eten. Dus, niks, pension Nicojo. Enne….wegjagen? Daar hebben onze kattenpoezels personeel voor….ons. Juist.

 

De nieuwe ijsmachine – een H. Koenig320 is binnen. Tijd voor experimenteren (zie 1e recept onder recepten)!  De uien zijn ook gerooid; slechtste oogst ooit, allen te klein. Maar ik leerde al vroeg ‘’wie het kleine niet eert…”’. Dus een paar strengen opgehangen, de hele kleintjes in een krat met luchtgaten; die gaan het eerst op. Veel werk, maar het zijn wel uitjes = dus eten. Nieuwe  300 stuks zijn geplant, en in augustus planten we nog eens 300. Daarmee red ik het net…..De nieuw gezaaide bonen komen al op, de eerste 2 tomaatjes zijn geoogst; nog volop boontjes en doperwten. Veel sla is doorgeschoten; vinden de Chikkies heerlijk, een enkele ijsberg of Romeinse bindsla is er nog voor ons, maar nieuwe groeit alweer snel.  

 

Zaterdag/zondag een nieuwe tuinkalender gemaakt; wat moet wanneer gezaaid, geplant, bemest (en met wat) worden. Joost zet zijn aantekeningen erbij; e.e.a. wordt in de elektronische kalender voor een pc-alert opgeslagen. Is dat ook weer op orde. De tuinplanner via GrowVeg werkt super, maar ik blijf toch af en toe aantekeningen maken, mocht de pc het eens begeven….najaar; aardappels moeten op een heel nieuw deel achter op het braakliggende stuk komen; zodat we niet weer fytoftora krijgen. Alle andere stukken zijn de komende 2-3-4 jaar taboe. Maar de 2 rijen waarvan ik het loof had afgeknipt, zijn al weer groener; nieuw loof dus. En de aardappels groeien waarschijnlijk nog een beetje door. Tijdens het onkruid wieden per ongeluk af en toe eentje eruit gewipt; geen probleem, gaan in de keukenbak voor snelle consumptie, want in de kelder liggen een 75 kg (of meer); elke week minstens 1x inspectie, tot nu toe nog prima.

 

Maandagmorgen heel vroeg; met slaperige kop geef ik de kattenpoezels eten, nadat er even gedoe was buiten – ja hoor, nep-Felix en nep-Maxi rennen weg. Potverdr. En ik zal ook even de kippen voeren, kleine moeite. Ik loop naar achteren. En wat ik daar zie is afgrijselijk; mankepoot-Chikkie en een van de Biblu’s liggen zonder kop dood op het pad naar achteren. Overal veren. Een vleugel afgereten. Als verdoofd geef ik de andere twee kippen graan en loop terug. En dan dringt het pas echt door. Een vos heeft 2 van onze kippen de kop afgebeten. Hij wilde ze waarschijnlijk meenemen naar zijn hol/voor de jongen, maar kreeg ze niet over het gaas. Want later vonden we sporen; op het verwaarloosde terrein van de buren. Enfin, na een paar uur ploeteren op de – wat later bleek - heetste dag (bij 34 graden waren we klaar, maar het steeg nog over 37 graden…) waren we klaar. Het gaas tussen ons/de buren is verhoogd. Kan de vos niet meer erover klimmen/springen. De kleine kippenren hebben we nu tegen het kippenhok aangeschoven, en in plaats van elke ochtend/avond die te verplaatsen; heeft Joost een mooi luik erin gezet: zo is het makkelijk, om de boel dicht/open te zetten. Ook al vindt de vos een nieuwe route, tot aan de kippen toe sluipen lukt dan niet meer. En indien toch? Dan moet hij graven; want eromheen liggen bakstenen/tegels; en de grond is daar heel hard door gebrek aan water. Houden we ook zo. Joost hoorde ’s morgens heel vroeg wel een kabaal, maar dacht ‘’legt er weer eentje een ei of ze kakelen om niks’’. Tja, hoe konden we nou na 8 jaar nog bedenken, dat een vos ons had gevonden, met alle terreinen omheind? Ja dus.  En  hadden we maar….is weinig zinnig; het is gebeurt. Het hele terrein afgelopen; we weten waar hij over het gaas kwam (vanaf de buren). Bij de kleine schuifdeur achter bij de oprit blijkt ook tussen de klimop een flinke opening, maar daar is hij niet doorheen gegaan; da’s veel t lastig. De egel moet daar vorig jaar doorheen zijn gekomen. Ook dicht nu. Het eierprobleem? Op slag ‘’opgelost’’…Ik ben er nog onderste boven van.  En dat in onze Vrijstaat! Maar goed, wij mensen zijn schuld, dat dier en natuur steeds meer in het nauw komt. Hoop dat de vos elders zijn kostje kan regelen. Maar we blijven nu ’s nachts toch wat alerter.

 

Dinsdag plaatsen we de val tegen de processierups-vlinder en nog  andere vallen voor andere ongenodigde pestgasten die ons fruit willen aantasten, zoals een fruitvliegsoort, die zowel citrus, steen- en pitvruchten aantast. En nog meer tegen de mediterrane fruitvlieg; een paar citroenbomen lijken aangetast, potverdrie! En tegen de olijfvlieg, etc. Had het Ministerie van Landbouw in Spanje mooie pdf’s over plagen/bestrijding (bio heeft hun voorkeur); die laadden heel langzaam; maar die bleken ook weer te fraai van uiterlijk, maar zonder/nauwelijks informatie over bio-cyclus en wanneer/wat toepassen. Nergens even zo’n makkelijke download ‘’plaag – bestrijding – timing’’; dat moet ik dus zelf bij elkaar gaan sprokkelen. Ben ik uuuuuren zoet mee. Maar met de hitte buiten is binnen werken met de ventilator niet erg. Wat een klus. Waarom moet het weer zo moeilijk? Niemand ooit zo’n schema gemaakt? Omdat het niet te makkelijk moet, nietwaar? En potverdr. Aan het eind kom ik erachter, dat ik kennelijk toch nog iets had fout gedaan bij diverse correcties/aanvullingen in het Excel sheet – ondanks dat ik weet ‘’vooraan staan, hele rij pakken’’. Alles bleek door elkaar gehutseld! Flutsklutspruts..kan ik alles weer opnieuw controleren. Rotprogramma. Hele dag werk naar de Filistijnen. Enfin, na 3 uur heb ik het weer voor elkaar. En gelukkig speelde ondertussen Zwitserland tegen Roemenië 1:1…

 

Donderdagmorgenvroeg loop ik naar de kippen; ik zie gelijk dat de processierups-val verspreid in de tuin ligt, potverdrie, was nog een duur ding ook, maar beiden dachten we woensdagavond niet meer eraan, toen het zo hard waaide…Enfin, Joost heeft hem kunnen repareren, en hij is nu windproof-opgehangen, ondertussen heb ik de file van gisteren nog eens aangevuld/gecontroleerd en een nieuwe bestelling gemaakt voor nog meer lokstoffen en vallen. De bio bestrijding van Vrijstaat Nicojo is nu op een hoger plan getrokken. Enne…in de nacht is de temperatuur fors gedaald; vanmorgen was het in huis nog maar 22 graden (was woensdag 27,5), en heerlijk fris doorgewaaid. Joost heeft maar weer een lange broek aangetrokken…