Nieuwtjes

Tuin, sufmuts en genieten

Als ik om 6.30 de katten en kippen ga voeren, is het nog net 12.9 graden. Hoezo opwarming aarde? Hoewel, ik ben wel even blij met een weekje ‘’frisse’’ nachttemperaturen; zo koelen we het binnen weer naar normale temperaturen. En….vroeg opstaan, betekent een hoop tijd voor allerlei klusjes en activiteiten. Vooral in de tuin. Ook prima!

 

Toch besloten, om wat courgette, meloen en nog een 15 tal paprikaplanten te planten. De tomaten doen het goed. Spuitwerk (Neem en Bactur); en de nieuwe vallen zijn opgehangen. Veel arbeidsintensiever, biologisch tuinieren! Maar met smaak en gezond voedsel worden we beloond, en dat is de extra moeite waard. Het is me thans een tuin van gele ophangbakken, frisdrankflessen en witte sheets; allemaal om verschillende fruit-insecten aan te lokken en ze om zeep te helpen (ja, helaas, ik ben realist, soms moet je iets doen wat je liever niet zou willen, maar het is een kwestie van eten of gegeten worden…). Joost heeft 2pvc-buizen omgetoverd tot aardbeienbak; dan kunnen de aardbeien er makkelijk uit hangen, en de kattenpoezels niet tussen – of op – de planten gaan zonnebaden….En grappig hier; ‘’het aardbeien seizoen is over, meneer’’ roept het vrouwtje tegen Joost, toen hij op de terugweg met zijn materialen nog even naar de kweker ging. Niks, geen plant. Nou, geen punt hoor, in ELche vonden we een groot tuincentrum, en die hadden wel 6 soorten! Ziezo! Las dat in Spanje het seizoen van feb – okt loopt!  Maar goed, het is wel waar, hoe heter het wordt, hoe minder aardbeien. Kweken volgens seizoen is dan het beste. En ben je daar niet bekend mee? Geen punt; de kwekers hebben meestal alleen het spul ‘’in seizoen’’, en daarbuiten heb je pech. Behoudens een paar eigenwijze kwekers of tuincentra. Of ik…..En daarnaast scoorde ik ook nog een 5-tal bijzonder chili-planten, waaronder de scotch bonnet en nog zo wat aparte soorten. Het wordt heet. Heel heet. In de keuken dan.  

 

De kippen zijn rustig; Biblu legt elke dag een ei, dus die heeft gelukkig geen shock en dus stop-van-eierproductie-gehad. En Chickkie; probeert wel, maar er komt niks uit. Nu even compaantje, misschien komen er in het najaar 2 jonge hennen en gaat deze de pan in (niet bij ons).

 

En weer een ijsje gemaakt: chocolade ijs a la Nikki….zie recepten.

 

Niets veranderlijker dan een mens. Ook ik. Het beoogde mozaïek wordt het niet. Nog eens kritisch gekeken naar de plek, en besloten ‘’het wordt anders’’. Enfin, nu heb ik weer een keuze uit diverse prachtige ontwerpen. Is maar goed, dat het nog even duurt tot in de herfst….

 

 En ja, ‘’soms ben ik een beetje dom of een stresskip’’ zoals Joost af en toe roept. Zo kan ie wel weer, lief! Maar waar hij gelijk heeft, heeft hij gelijk…..Neem nou die Quad-toestand; het is een feit, ons werd beloofd dat voor eind mei de situatie in overleg met de ITV (zeg maar de APK) opgelost zou worden en de papieren weer in orde gemaakt zouden zijn. Ik naïeveling dacht verder niet na, en vergat te vragen in welk jaar….

 

Zo, de tuin is weer puik in orde en om door een ringetje – nou ja, dan wel een grote – te halen; Joost freesde dinsdagavond nog alle stukken die leeg zijn of die we leegmaakten (o.a. veel snijbiet was tot bijna 1.50 m gegroeid, maar met maar 2 Chikkies gaat het een stuk langzamer; groenvoer oppeuzelen). De wortelen staan er fier bij. Eerste tomatensla, yippie!

 

Woensdag zouden we vroeg naar de Rio Mundo gaan. Even niet werken. Maar we sliepen zo belabberd, en werden langdurig uit onze slaap gehouden door een buurhaan, die vanaf 4.40 kraaide, een enkele hond die regelmatig blafte en 2 stel uiltjes, die luid schreeuwend lol hadden in de lucht. Toen ik 07.15 dan ook weer terug was van kippen voeren en water aanzetten in de tuin, besloten we om niet te gaan. Zo ver rijden na zo slecht slapen? Niet slim. We hebben ons nog maar eens omgedraaid….Rustdag. Naar Alicante voor de Hogueras-figuren en een hapje. Ook ontspanning.

 

En…donderdagmorgen weer het eerste verse-vijgen-ontbijt! YAMMMMMMIEEEEE; vijgenseizoen is geopend!