Nieuwtjes

Tomaten,nog een project en energie te over

Las, dat je de ‘’dieven’’ (zijscheuten) van tomatenplanten in water wortels kunt laten trekken om zo snel een tomatenplant te kweken! Nou, deze uitdaging ga ik aan; ‘’diefjes’’ waren gauw gevonden; in potjes, water erbij en in de warme schaduw gezet. Nu, 1 week later, komen al wortels! Joost vond dat we nog niet genoeg tomaten hebben; dus nog eens een 15-tal ‘’dieven’’ van de grote gordo-tomaten geplukt. Dat moet genoeg zijn.

 

laten we nou toch bij het overstapelen van de kleinere diepvries (dv) beneden naar de grote naar boven nog eens 38 pak vinden (er stond veel minder op papier…). Tomaten dus. Geen punt, gaat zo op! En we hebben pas 7 uit 2016……De dv beneden wordt schoongemaakt en krijgt rust, boven zullen grote kist en kast het werk overnemen. Tot het weer te vol wordt….En dagelijkse portie verse tomaten; niet te versmaden; smakelijke, zalige, mooie, donkerrode, sappige, gezonde vruchten. Heerlijk en gezond.

 

Oh ja, nog een project….de 2 bloembakken voor waren al langer onderwerp van discussie. De agaves zijn ‘’eruit’’ gegroeid, ze zien er niet meer uit, en het is een zootje. Ik snak naar ‘’rust/ruimte’’. Net zoals opzij, waar we een bloembak maakten met enkel een cactus en een succulent. En mooie brokken rots. Kortom, in 2 avonden zoveel mogelijk van die agaves eruit gesloopt. Het wordt nog een toer, om de wortels eruit te krijgen. Joost’s idee: veel wateren, en dan met de hakbijl aan de slag. Misschien iemand inhuren met ‘’domme kracht’’, maar wel met beleid; want de muurtjes wil ik niet stuk! Ik zie wel. Nu even niet. En dan, als het leeg is? Rust, ruimte: een enkele cactus/vetplant, mooie stenen op grind, eenvoud dus. En op de muurtjes? Nieuw beeldhouwwerk? Op z’n tijd. En anders gaat het toch een kattenpoezel-lounge/hangplek worden? Plek zat.

 

Het apparaatje voor het automatische kippendeurtje in de ‘’tussenren’’ kwam. Dat zoiets kleins zo goed kan zijn! Joost had nog een oud waterhuis – metalen omhulsel eigenlijk – en dat bleek toch prima een stuk te leveren voor een ietwat lichtere deur – van gegalvaniseerd ijzer – daar kan ook een slimme vos door de gladheid geen vat op krijgen. Ziezo, dat scheelt een hoop: de kippen worden ‘’automatiek’’ vrijgelaten rond een uur of 07.30; en ’s avonds laat gaat het luik in het donker weer dicht. Kost wel wat, maar het is een hoop gemak, en scheelt veel kopzorg. En natuurlijk zaten we op de 1e avond vlak voor 22 uur bij het hok. En ja hoor, het werkte. Ook om 07.30! Zacht snorrend ging het omhoog, de Chikkies vonden het even niet pluis. Kwestie van wennen. Ook weer klus geklaard.

 

Een kadootje op 4 pootjes….Vrijdagmorgen vroeg zag ik vanuit de woonkamer, dat Catootje op de tafel sprong en brokjes at. Hij at brokjes! Wauw! ’s Avonds durfde hij het toch niet aan – met ons op het terras zittend – om weer op tafel te komen. Zaterdag lukte het wel, voorzichtig, maar toch, hij deed het. Nu komt het goed. Hij is over zijn crisis heen, en komt nu weer gezellig op tafel eten, blijft in de buurt en ik kan met hem kletsen. Dinsdagmorgen zat hij op het muurtje. Welkom terug, Catootje!

 

Maandagochtend de laatste 2 uur gesakkeld, klus geklaard! En nu hopen op voorspoedig verder groeien, zodat we straks maandenlang kunnen genieten van zalige druiven. 6 dagen lang…ik schat dat ik zo’n 15 uur bezig ben geweest. Rustig aan, met mijn druivenmaatje Blacky op/naast of voor mijn voeten, muziekje in mijn oor, en de zon brandend op mijn hoofd…..Toch ook veel moeten verwijderen, in verband met aantasting. En eigenlijk wil ik weten, hoeveel ‘’sakkels’’ er hangen…Vroeg ik aan Joost of hij wilde tellen ‘Jooooooooost’….? Onzinwerk, vindt ie. Mot ik het toch wel zelf doen….pfff….eerst even zin maken…

 

Humor….Joost heeft een uitgebloeide bloem op Zoom gezet. ‘’Wat een mooie bloem’’ kreeg hij veelvuldig als reactie…

 

Het is dat het jaar maar 365 (soms 366) dagen heeft, en maar 24 uur/dag….Veel te weinig voor alle ideeën, projecten en andere leukigheden. Naast tuinieren, koken, brood bakken, oogst verwerken, Spanje verkennen, op zoek naar interessante geologie, paleontologie en natuurlijk natuur en cultuur; lezen, naar muziek luisteren, leuke dingen doen...En ook nog genieten – vooral met Joost, onze kattenpoezels, maar ook met gezellige mensen om ons heen – met een hapje/drankje. Kortom, ‘’in der Beschränkung zeigt sich der Meister’’, maar ik wil helemaal niet beperken, ik barst van energie en ideeën! Maar ik weet als geen ander, dat te hard willen niet goed is. Dus….ik toon kalmte, beoefen rust en hou me in. Wordt vervolgd. Tipje? Mozaïekje (nou ja…); iets in de maak ‘’over’’ Spanje;  moord, mysterie en andere zaken....niet allemaal tegelijk hoor…pff, ik zou zowaar moe van mezelf kunnen worden. Als het niet allemaal zo leuk is.

 

Joost begint aan zijn 2e waterstation achter in de ‘’oude’’ tuin, om deze en de fruittuin op het 2e stuk ook te ‘’automatiseren’’. Daar komen dan 4 tuincomputers aan. En zijn systeem van vloeibare mest geven, wat hij het jaar daarvoor maakte? Werkt puik. Alleen wordt het straks een heel gepuzzel om alles met elkaar in overeenstemming te krijgen….Of hij niet toch eerst vooraf een schema op papier zou maken, opper ik…Nee hoor, dat ontstaat ‘’spelenderwijs’’ zegt die lieverd. Nou,  het is te hopen dat dat spelenderwijs dan straks ook logisch bij elkaar past. Vast wel. Joost kennende.