Nieuwtjes

Eigen voedsel, boomratje en meer krijgen dan gevraagd...

Ik heb eens geteld...Onze maaltijd van zaterdag - smeuïge tomatenrijst; heek met een fijne yuzu saus; gemengde salade  - bevatte heeeeel veel ‘’eigen’’ ingrediënten: vers/uit eigen tuin/dv of gedroogd. Zoals sellerieblaadjes, tomatenpoeder, olijfolie, knoflook, ui, yuzu, tomaat, ijsberg, wortel, peterselie, ei, amandel (= amandelmayo). Vast nog iets vergeten. Als dat niet gezond is, weet ik het niet meer…

 

Je vraagt 20, en je krijgt er 40…slaplanten (romana) dus…Nieuw adres, in Crevillente, want ik baal toch zo ontzettend, dat we tot 2x toe in San Isidro nu toch mini-tomatenplanten hebben gekregen, terwijl we grote vroegen. Potverdr…..Enfin, ze zien me niet meer. Ik ben’t zat. De zoveelste keer ‘’’vergissing’’. Enfin, de oogst van tomaten gaat gestaag door; om de dag paar bakjes voor de vriezer. De nieuwe ‘’diefjes’’ plantjes zijn ook in de grond geplant. Volop zalige, malse slanke prinsessenboontjes! En oh ja, ook een 150 tal uien geplant (ik wilde een 50-tal… maar dat bleken ‘’setjes van 1-3’’). Doperwten zijn gezaaid, de tuin is bijna op orde, en dan mag Blacky als trouwe metgezel even op vakantie. Vindt ie overigens niks aan. Veel leuker om met mij te tuinieren….En hij weet me altijd wel te vinden, en als er gelegenheid is, dan ligt hij vlak bij/voor of op mij. Droepie. De laatste aardappels hebben we uit de grond gehaald; in plastic zak voor de afval. Niks meer waard. De grond is gefreesd. Nu kan de zon haar brandende werk doen. De aardappels in de ton groeien. Als dat een goede oogst geeft, is kuipenteelt op het achterterras te overwegen. En anders komt er nog een 2-tal rijen helemaal achter.

 

De amandelpluk is begonnen; 1 boom is de vroegste, en zo liggen nu al amandels – uit de buitendop – in de zon te drogen. Het wordt dit jaar een beste oogst, vermoeden we. En ook de eerste rode pittige pepertjes (nou ja, ze zijn wel 15 cm lang) zijn geoogst en hangen te drogen op het terras. Ben bijna door mijn zelfgemaakte sambals heen, dus dat is weer prima getimed.

 

Onze kattenpoezels hebben Catootje geadopteerd; geen wanklank, geen angst. Vrijdagavond kirde hij zowat naar Maxi, vlg. mij is hij verliefd. Of zij nog een ‘’handenbindertje’’ als Zwartje ziet zitten? Dacht van niet. Nou maar hopen dat de honeymoon niet verstoord wordt en dat ze elkaar lief blijven vinden…Zondagmorgen zaten Wippie en Catootje in de tuin vlak bij elkaar. Nog een vriendinnetje? Leuk!

 

Boomratje had het vrijdagmiddag moeilijk. Er was een behoorlijk windje opgestoken. Rond 17 uur besloot boomratje dat het tijd was voor een luchtige wandeling. Nou, hij/zij donderde bijna 2 keer eraf, maar hij/zij haalde het tot onze telefoonpaal. Over de telefoondraad. En die is dun. En dan omlaag, onze tuin is. Is dat onze aardbei-vreter? Zou zomaar kunnen. En oh mysterie; vorige week raapte Joost een afgevallen druivenzakje op. Nog 1 druif erin. Verder niks. Boomratje???Ze schijnen er gek op te zijn. Waarom vreet hij niet de passiebloem-vruchten? Hebben we er heeeeel veel van. Maar ja, wij lusten deze ook niet (terwijl ze ‘’edulis’’ zijn…Zondag zoefde het ratje van links naar rechts. Een paar uur later van rechts naar links. Nog nooit 2x zo gezien. En een vaart dat ie erin had! Wauw. Hoezo fotograferen, voordat je scherp stelt, is het al zoef/weg/foetsie. Maar leuk is het.

 

To do or not to do…dat was de vraag. Windows 10 installeren? Nog tot 29/7 gratis…Op Joost’s computer is het al geïnstalleerd, maar op de mijne niet. Enfin, lang verhaal in het kort, Joost vond het toch de moeite waard, en installeerde het zelf. Daarna nog even ‘’gecorrigeerd’’, want we hoeven een heleboel dingen niet, en bovendien ben ik gesteld op mijn privacy. Alhoewel…schijnt met die versie toch wat lastiger. Maar ik moet met de tijd mee. Dus Joost leverde puik werk, top! Ook weer geregeld. En nee, aan de WhatsApp ga ik niet. Ik kan sms-en, en verder bellen. Emailen. That’s it.

 

Voor het eerst had ook het kleine dorp Hondon de las Nieves heuse Moros & Christianos; ofwel een optocht met Moren, Christenen, diverse muziek bands, een dansgroep plus 4 paarden. Prachtige kostuums weer, en er waren heel veel kijkers gekomen; zowat het hele dorp moet aanwezig zijn geweest! Om 22.00 uur begon het – ½ uur later dan aangekondigd… – en de parade eindigde om 23.00. Bij alle restaurantjes/barretjes stonden tafels al gedekt te wachten op de hongerige mensen (alles gereserveerd). Nou, wij moeten er niet aan denken, om zo laat nog zo uitgebreid te tafelen. Soms wat tapas, een klein hapje, maar vaak ook niks in de latere avond. Dus wij togen naar huis. En genoten nog van een wijntje. Joost maakte een filmpje en foto’s. Kijk maar: http://www.nicojo.nl/100980796

 

Altijd wat: de pH meter van de zoutwater/natuurlijke chloorinstallatie werkt niet goed. Hadden al zo’n vermoeden, en testten dus op verschillende manieren. Nu een digitale pH meter, gekalibreerd en zeer precies. Want het moet wel kloppen. En dan doet de windmeter van het weerstation het niet; hij geeft 3,3 aan, en het is tenminste 15 zo niet meer…Het blijkt nogal een toer, om dat ding open te maken, maar Joost geeft niet op. En last but not least, moest ook de antenne weer iets bijgesteld worden, maar dat was zo gepiept.

 

En hoe nu pepertjes-zaadjes – flinterdun/licht – goed drogen in de zon, zonder dat een windvlaag ze verstrooit? Ik heb een oude panty-sok over een bakje gestroopt; ziezo, maximaal zon/wind, zonder dat ze eruit waaien. En tomatenzaadjes? In een theezeefje. Vol in de zon, gaat prima zo. Zaad voor 2017 dus.

 

Verdorie, een aantal tomatenplanten laten droge bladeren zien. Geen fytoftora, maar wat dan?  Het lijkt op stress; teveel water. Ook al lijkt het Joost niet ‘’teveel’’, ik heb zo’n vermoeden dat we iets minder water moeten geven. In de hoop dat we toch nog lang tomaten kunnen oogsten. Altijd wat. De halve aspergerij is alweer vrij van onkruid. Natuurlijk met hulp van Blacky; zo leuk, die filigrane ‘’blaadjes’’ en besjes, valt heerlijk mee te spelen. Evenals met mijn handen, voeten en benen…