Nieuwtjes

Niks doen, hitte en Catootje

‘’Vandaag doe ik eens heel veel niks’’ had ik me voorgenomen. Het liep anders; 0730 de laatste rij asperges schoon, nu is alles weer opgeschoond. Blacky heeft even vrij af. Om 0930 ga ik even zwemmen, dan ontbijten. En dan nog wat amandelen uit de dop halen (van de 1e boom); de aardappelen samen met Joost in de kelder inspecteren (puik); boontjes doppen/blancheren (had Joost geplukt) voor de dv, tomaten invriezen, saus maken voor de lunch (varkenshaas, krieltjes, tomaten-ijsberg-sla). Rust roest. Kennelijk.

 

Zondagmorgen 0600. Het is al 28 graden buiten. Pffff…dat wordt een Tropendag. Draai me nog eens om. Maar kan toch niet slapen, dus sta ik maar op om 0700. Blacky loopt me vrolijk voor de voeten, en Catootje wacht me bij de stokbonen op. Gezellig. De kippen krijgen na opening van het hekje om 0730 verse sla en graan, ik geef wat potten water en baal dat de waterslang tot 4x toe eraf schiet. Plutsfrutskruts en nog wat (Zwitserse) krachttermen vloek ik zachtjes, want Joost slaapt nog.  Het wordt de heetste dag tot nu toe; 38 graden. Middernacht 34,8. Niet echt wat je noemt afkoelen. Maandagmorgen ‘’spijbel dag’’. Geen tuinwerk, hooguit beetje oogst. Blacky is na de ochtendronde verdwenen. Zoals alle kattenpoezels.  En wij? Plonsen paar keer in het zwembad. Geen airco nodig. Het 4-voetige volk komt zo ergens rond 1900 uur weer tevoorschijn, en wacht op een lekkere portie natvoer (met veel extra water erin). Vinden ze heerlijk bij die hitte.  En zo krijgen ze tenminste voldoende voedingsstoffen binnen, want echt volop brok eten, valt nogal tegen.

 

Afscheid. Verdorie. De laatste zending van de vleesboer uit Asturië is wederom niet naar onze smaak. Het rundvlees is niet sappig/mals genoeg, zoals we in het begin wel hadden. Verdikkeme. En de varkenshaas? Taaie boel. Jammer. We gaan afscheid nemen en op zoek naar een nieuwe eco- leverancier. We eten niet veel rund/varkensvlees, maar als, dan moet het wel goed zijn. Enfin, ons favoriete restaurantje hier vlakbij heeft wel lekkere solomillo (filet) uit Galicië; gaan eens vragen, waar vandaan…Kan ik misschien mee bestellen. Later. Nu eerst de voorraad weer opmaken. 

 

Tomaten in de stress: las dat bij te grote hitte de tomaten niet rood worden, ze staan dan in de ‘’spaarstand’’. Komt wel goed, maar duurt iets langer. Tja, het liefst willen ze niet boven de 30 graden lees ik in diverse vakliteratuur. Nou, da’s vlg. mij ook onzin, want de tomaten groeien hier al jaaaaren tussen de 25 – 36 graden! Zal ook wel van het ras afhangen. En het is een feit, er is minder te oogsten aan rode zomerbommetjes. Bonen groeien razendsnel. Nieuwe palen zijn gezet, voor de gezaaide tomaten, die zijn inmiddels uitgeplant; zo’n 18. Misschien hou ik er een 10-tal over. Het worden hoge stok-tomaten, een 3-tal oude, en 2 nieuwe rassen. Geen Idee natuurlijk meer, welke wat is. Maar als de tomaat mooi groot is, zal ik wat zaad drogen om vlg. jaar uit te zaaien. Hoef immers niet te weten, dat ik nu een Marmande eet, ik wil gewoon een lekkere tomaat. Als alles goed gaat. Met de goji’s hebben we’t bijna gehad; wel bloemen, geen vruchtjes. Deze week nog 1 kans, en anders is het gedaan, dan gaan ze eruit, en planten we de heg met oleander door. Want kostbaar water voor niks, dat doen we niet meer. 1 week, horen jullie, goji’s?

 

1 augustus; we peuzelen de eerste tros druiven op. Zalig! Beetje vroeg dacht ik zo, maar da’s ok.

 

Tja, de isolatie – 3 buitenmuren - die we hebben aangebracht, werkt super in de winter. Maar door de ellendige dakconstructie – plat en typisch Spaanse ‘’opbouw’’ is de isolatie daar dus nul, en brandt de hitte zich in deze tijd door het dak letterlijk in huis. Overdag is alles dicht; ramen, rolgordijnen. En waar gewerkt wordt – studeerkamer of keuken – draait naar behoefte een ventilator. Airco gebruiken we zo min mogelijk – duur en als je’m uitzet, is het zo weer warm, want de warmte blijft in huis. ’s Nachts weten we het huis met een paar graden af te koelen – als tenminste de buitentemperatuur niet boven de 24 graden komt. Door ventilatoren bij de ramen te plaatsen, daalt het met 3-6 graden. Da’s niet verkeerd.

Hebben een poos nagedacht/besproken ‘’gaan we het keukendak isoleren’’, maar....bij nader inzien, vele stukken hierover gelezen hebbend en kosten/baten overwegend besloten we om niet nog meer geld te besteden aan b.v. dak-isolatie. Indien nodig, hooguit voor  extra 1-2 goede ventilatoren. Woensdagmorgen was de temperatuur 26 in de keuken, in de woonkamer 23, en dat is eigenlijk best ok. Bovendien vertrouw ik de Spaanse huizenbouwers voor geen mm. Wat, als de muren het extra gewicht van isolatieplaat en tegels niet houden? Als het instort? Nee, we accepteren, dat in de zomer de temperatuur overdag weliswaar hoger is, maar dat het best uit te houden is, zeker met regelmatige plonzen in het zwembad. En ’s winters zijn we tevreden over de warmte, die binnen blijft. En er is geen optrekkend vocht meer.  Ziezo.

 

Da’s nou een mirakels mysterie....We hadden dus een grote plastic container onderin voorzien van wat plastic – tegen al te veel uitvloeien van water (Joost’s idee, ik vond het niet zo goed, omdat het teveel water onderin kan vasthouden, maar goed..)  – gevuld met goede aarde en pootaardappels in 2 lagen. Zoals je wel eens op Pinterest leest. En ja hoor, met water en zon ging het groeien. Tot we op 3 augustus de pot omgooiden; de aardappels hadden immers gebloeid; benieuwd hoe groot de oogst is. Nou, je had ons moeten zien kijken. Beteuterd. Nog geen eeeeen aardappel was er te vinden! Niets, foetsie, weg, nada, nothing. Hoe kan dat nou? Tja, de aarde was wel – zullen we maar zeggen -  ietwat aan de warme kant... We vermoeden dat de hitte van de afgelopen 2 weken de aardappels gewoon heeft weggesmolten. Potverdrie. In de zon moet je zo’n kuip dus niet zetten, is de conclusie. Nou, dan proberen we’t toch nog eens uit? Nu achter bij het kippenhok in de schaduw. We laten ons niet kisten. Of kuipen. Toch?

 

Catootje durft meer. Donderdagavond lag hij samen met Mini en Wippie en Zwartje op het terras. In afwachting van de smulhap. Mooi.