Nieuwtjes

Aap, noot, Mies en pizza's

Soms komen dingen op je pad. Al jaren riepen we, dat we eens naar Primadomus – Stichting AAP in Spanje – moesten gaan. Vlak bij ons; bij Villena. Vrijdag maakten we een ritje en kwamen daar heel toevallig langs. Nou ja, zeg! Op afspraak kan het centrum bezocht worden. Er zitten o.a. apen in, maar men is ook begonnen met de opvang van grote katten. Joost foto’s maken, en ik daarvan weer schilderijen...Het gaat er van komen, in het najaar, want nu is het ietwat te heet voor dit soort activiteiten.

 

Vrijdagavond vroeg....Zitten we lekker buiten, horen we ineens disco-gedreun bij de buren...Een paar keer per jaar vaste prik. Verjaardagen. Hersen dodend, stom gedreun, af en toe karaoke tussendoor, en vooral veel geschreeuw. Ook veel plezier, ‘’cumpleaños’’ = verjaardag en vooral heel veel gelach, herrie, kortom, feest. Overburen. Ok, avond gaat nog wel. Maar dit was maar de opmars tot zaterdagavond. Bordjes ook langs te weg, om het feestgedruis te vinden. We besloten, om binnen te blijven. We zouden anders van onze banken afgedreund zijn. Zelfs de kattenpoezels dachten “wegwezen’’....Enfin, zo rond 23.30 werden de luidsprekers langzaam wat getemperd.  Pfff....

 

Zondag....zullen we nog even een ritje doen; misschien vinden we nog wat fotogenieks...? Niet naar de kust – te vol – niet naar steden – te heet. En ook niet de paden op, de bossen door... Gewoon rijden. Nou, dat was prijs....De bergen in – ‘’dat weggentje nemen we’’ – niet wetende waar het uitkomt. Geeft niet. Hoger, en hoger, geen huizen meer, alleen amandelvelden, rotsen en rust. En dan, ineens, een soort tuin – lijkt wel kunst! – Uit het niets komt een schriel menneke ons tegemoet en signaleert ‘’kom, kom’’. Ok, dan. In het Spaans is het contact razendsnel gelegd ‘’sois Holandeses?’’ Jawel, wij zijn Hollanders....’’Pase, pase’’, nodigt hij ons vriendelijk uit. En we ontdekken een prachtig stekje – magnifiek panorama, rust, ruimte – bovenop de berg, en een kunstenaar, die met natuurlijke materialen en cement plus vernis heel veel weet te maken. Hij vindt het prachtig, om mensen te ontmoeten, en ze rond te leiden in zijn huis en tuin. Fantasie volop. Geweldig. En hij geniet zichtbaar dat hij even weer mensen om zich heen heeft, dat hij kan vertellen. Hier een filmpje – niet van Joost - http://www.dailymotion.com/video/x28y8h7_2014-la-canalosa-tuin-van-jose_creation – maar ga voor onze foto's vooral naar de blog van Joost: https://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/ En, we komen terug, Jose!

 

Stokbonen doen het nog volop, de polbonen zijn op. Eerste paprika’s geoogst, en de chilipepers leverden ook al een paar bakjes op. 4 strengen hangen bij het terras te drogen; dat wordt kruiderij. De rest gaat in de vriezer; als de sambal op is, maak ik nieuwe. Een paar kilo tomaten zijn verwerkt tot 10 potjes ketchup. Lekker gekruid, maar met veeeeeeeel minder suiker dan de gekochte. En de mijne is veeeeeeeel lekkerder. Wil je nooit meer zo’n mierzoet aftreksel uit de winkel.Vinden wij.

 

Blacky blijft ‘’helpen’’ bij onkruid wieden, en Catootje komt steeds dichterbij; vindt ie wel interessant, ons tweeën zo bezig te zien....Zondagavond kwam hij bij het waterhuisje liggen. Gezellig dichtbij maar net ver genoeg....Goed zo! Met 6 katte poezels op tafel is het aardig druk ’s morgens; dan  smikkelen ze allemaal in pais-en-vree met elkaar. Maandagmorgen was het raak. Wij lagen nog even in bed, keken naar buiten, en ineens, alle kattenpoezels vlogen van tafel. Ik zag ze al elke keer naar links kijken, richting zwembad. Iets is niet pluis. Ik sta op, moet toch naar de kippen, en ja hoor, bij de schuur achter loopt Maxi-neppoes; nou, die zette het echt op rennen, toen ik eraan kwam. Ziezo, dat was dus de ontbijtverstoorder! Even later zitten alle kattenpoezels weer aan de dis. Zoals het hoort.

 

Caudete – op zoek naar het Microclima Arenales de Caudete, dat moest een ‘’duinlandschap’’zijn in het binnenland – deceptie van de 1e orde; piepklein, niks, nada....Dan maar lunchen? Ons werd door de gemeente een ‘’heeeeel goed’’ restaurant aanbevolen. Ok, op naar Las Naranjas. Chuleton de pirineo hadden ze. Ik klapperde met mijn oren. Een chuleton. Yes, die wil ik wel....Ja hoor, een opgeklapte varkenskarbo was het....pfff...Volgende keer vragen ‘’wat stelt het voor’’....Onze patatas bravas (gebakken aardappels met een zelfgemaakte knoflook-curry-mayo-peterselie-citroensaus en natuurlijk onze ketchup) smaakten daarentegen ‘s avonds opperbest...Verschil is er.

 

Catootje komt dichterbij. Dinsdagavond kwam hij stukjes kaas oppeuzelen, vlak bij ons. Het gaat de goede kant op met hem. En boomratje? Zag hem al 2 weken niet (nou kijken we ook niet altijd). Riep tegen Joost ‘’die zien we waarschijnlijk niet meer terug; ofwel gevallen/dood of opgevreten’’. Laat ie potverdrie ineens op het draad verschijnen. En heel demonstratief bleef hij een poos op het draad zitten, zo van ‘’kijk maar goed, ik ben er wel’’. Joost fototoestel halen, maar nee, hij bliefte niet op de kiek. De volgende avond...ineens...zoeft ie weer van links naar rechts! Zo snel, dat je wel heel rap moest zijn met kijken! Hij/zij is er dus nog wel. Echt waar.

 

Woensdag is het bewolkt. Niks een paar mm regen, een paar drupjes kregen we, die waren al bijna opgedroogd toen ze op de grond vielen. Tja, je kunt niet alles hebben. Na het ontbijt eerst yoghurt gemaakt, toen een paar kilo tomaten voor de droogmachine in plakjes gesneden, nog wat paprika in de vriezer, evenals chilipepers. In de latere middag buiten 1 ½ emmer amandelen gepeld (de buitenste, groengrijze schil dus);  Joost liet me achter met 1 volle, en kwam grinnikend terug met nog een ½ emmer...8 bomen zijn nu geoogst, nog 6 te gaan. Dat gaat rustig aan, zo om de dag/paar dagen een of meer bomen. Prima te doen zo. Vorig jaar hadden we 20 kg. Ik schat, dat we dit jaar meer krijgen.  S ’avonds smikkelen we elk weer een grote bak druiven op. Zalig.

 

En donderdag? Ook bewolkt en niet  al te warm. Ideale dag om pides te maken; dat zijn hele dunne ‘’pizzabodems’’ (bio-meel: wit rogge/half volkoren/wit en volkoren, gist, water, olie, kurkuma, paprika, mediterrane kruiden en zout); na rijzen/vouwen/uitrollen worden de bodems bedekt met een mengsel van ketchup/verse tomaten/ui/knoflooksaus en afgebakken. Vervolgens afkoelen en daarna invriezen. Basis voor ''snacks’’ = puur, met wat geraspte Parmezaan. Of belegd met ansjovis, tonijn, tomaat, ham, asperge of wat er maar is. Beetje kaas er over, en binnen 6 minuten is het smullen! Enfin, donderdag 17 stuks gemaakt. En 2 pizza’s – met sardientjes, ansjovis, tonijn, jamon, paprika, tomaat, ui, gegrilde worstjes en kaas. Lunch dus. De 3e konden we niet meer op. Hupsakee, de koelkast in, komt vanavond wel op....Oh ja, woensdag maakte ik saté-saus; met amandelen en hazelnoot – omdat pindasaus mij 2 weken pijn bezorgd in de gewrichten is pinda geen optie -  plus ui, knoflook, gember, sambal, curry, soja en yuzu (mag ook citroensap zijn, hoor). Yam, yam, yam.