Nieuwtjes

Rust roest

Nou, het was me het weekje weer...Vorige week vrijdag ‘’plantjes dag’’ ; ca. 150 rode uien, een 25 tal sla (voor ons en de Chikkies) en ik wilde 16 gordo (grote) tomatenplanten, maar het bleken er 24 te zijn. Ook goed. Oh ja, en een zak knoflook para sembrar (ofwel plant-knoflook).  

 

Zaterdag...Eerst werken: prachtige prinsessenbonen voor de vriezer. En courgette. Dan gaan we op weg naar een zoutwater lagune ca. 150 km van de kust..In Castilla La Mancha. Uniek. En...ook hier hadden we stukken landschap nog nooit eerder bereisd; elke keer weer zijn we verbaasd, dat we toch nog weer een net iets andere weg vinden. Prachtig, glooiend landschap – compleet met David & Goliath (zie ZOOM); donkerrode (ijzerhoudende) aarde in contrast met lichte velden en donkergroene bomen. Prachtig plekje! Zie ook ocelotsfotoblog.

 

Zondag...druk, druk, druk; watergeven, was en nog zo wat klusjes, komt Joost binnen ‘’ik heb bijna een hele emmer tomaten’’. Ja hoor, voedselfabriek Nicojo aan de slag! Ik besluit om weer een droogkast (dat zijn 9 grote rekken) met tomatenplakken te beleggen; die worden dan, als ze droog zijn, ingelegd in olie. Want daar heb ik nog maar 5 potten van. En dan liggen nog 3 grote schalen tomaten binnen na te rijpen...

 

Het Jacuzzi-mozaïek-project begint vorm aan te nemen; wat leuke ‘’dingetjes’’ gekocht, om in het mozaïek te verwerken. En bekeken wat ik aan tegels op voorraad heb. Ik ga het design in grote lijnen volgen, maar kies andere (mijn) kleuren. Hoef denk ik nauwelijks iets bij te kopen. Ga eerdaags eens proberen uit te figulieren, hoeveel ik ca. nodig heb per kleur. En verder is het wachten op koelere tijden en vooral de uienboer; die zal nog veel stof produceren voordat de nieuwe uitjes in de grond zitten. Is hij klaar, gaat de hogedrukspuit erover, en maakt Joost de wand voor mij klaar. Geduld is een schone zaak.

 

Maandagmorgen  2 ½ uur in de tuin, samen met Blacky en Catootje. Polbonen eruit getrokken, is over. 3 rijen onkruid gewied, dan is het al weer 10.30, tijd voor een douche en ontbijt. Om vervolgens door te gaan: chili’s willen gesneden/ingevroren worden, en de gedroogde tomaten gaan de olie in. Olijven uit pot (eigen) worden in de marinade gezet, voor de avond. Vijgen nieuwe oogst ook voor de diepvries, ziezo, voor je het weet, is het alweer tijd om door te gaan met koken; spaghetti met overheerlijke eigen-tomatensaus. Ondertussen hing Joost de was op, verving  de waterfilters en plukte nog even 2 emmers amandelen, haalde houtkrullen voor het kippenhok, wat gelijk schoongemaakt werd, en ging de auto wassen.  15.30 is gegeten en opgeruimd. Tijd voor siësta, Pinterest en blogs....Als het wat koeler is, gaan we de amandelen pellen, en de was afhalen. Een ritje plannen. Hoezo, rustig aan pensionado’s?

 

‘s Avonds zitten we op het terras. Catootje wordt nu door Joost ‘’verleid’’ met stukjes kaas – daar vang je dus niet alleen muizen mee – en Blacky komt afwisselend bij mij op schoot of bij Joost op de bank.  Gezamenlijk kijken we of het boomratje komt, en verhip, hij komt over het draad, staat stil en kijkt naar onderen. Catootje zit daar. Maar beiden weten ‘’dit wordt niks’’. Ineens rent boomratje ene paar meters verder, om dan ineens abrupt weer stil te staan. Dacht even, die kukelt er vanaf! Maar nee, even later wordt verder gerend. Hij/zij is er dus nog! Even was het balen, omdat de zoon van de overburen bij oorverdovende autoradio zijn auto wast. Potvedr.....Maar na 1 ½ uur is het weerrustig. Krekelen de krekels, horen we Classic FM op de achtergrond. Genieten.

 

 Dinsdag – we hadden een uitje gepland – maar het regent! Yippie! Plan B; nog een droogkast vullen met tomaten, opruimen, rustig aan doen, genieten van het feit, dat de natuur de tuin even ‘’bewaterd’’. Kattenpoezels liggen op het terras; in het penthouse, casita, onder de tafel of op het laken bovenop de kussens van de bank. Waterschuw. Ik snap het. Wel 2,8 mm kregen we.

 

Woensdag doen we het ritje van dinsdag. Het wordt 37 graden. 2 embalses (= stuwmeren) en een apart landschap; eten op een mirador (uitkijkplaats) aan het stuwmeer en door bosrijk en geologisch interessant landschap weer terug. Alhoewel, in de zomer mijd ik het bos liever. En zeker in de bergen..We zullen maar zeggen, dat door het groen op Google maps, het bos niet werd gezien....Het ging gelukkig allemaal goed. Een ritje van 310 kilometer. Binnenkort op Ocelotsfotoblog.

 

Donderdagmorgen om 07.15 in de tuin bezig,  Blacky kwam vrolijk mee, en Catootje bekeek alles op een afstand. Wippie liep langs, maar zag geen van ons allen....Terwijl ik notabene een knalrood longshirt aanhad! Stekelblind is ze soms...Of doet alsof. Kan ook, natuurlijk, want Catootje ziet haar wel zitten.Vijgen, tomaten, paprika’s, bonen en courgette geoogst/ingevroren. We gaan door. Planning is gemaakt; vrijdag voorbereiding/voordeeg-dag, en zaterdag weer broodbakdag. Dacht nog even – ik start wel donderdagmiddag, maar nee, genoeg is genoeg. Moet immers de website nog afmaken en laat vanavond publiceren. Pffff...