Nieuwtjes

Het wordt winter!

Dit jaar nauwelijks granaatappels; de meesten zijn – al voordat ze rijp waren – gebarsten. Gaan op zoek naar een beter ras; droogte- en nat-bestendig. Rondom Elche zijn grote kwekerijen opgezet; die moeten het weten. En toch weer wat peren; dus iets doen we goed met bio-bestrijding. En ook nog superzalige Granny Smith’s; puntgaaf en super lekker.  Stokbonen zijn op. Paar knoflookteentjes zijn al aan het sprieten, het wachten is op de rest. De rij met rode uien is gerooid, ze droogden 2 dagen op het land, en daarna hangen ze opgebonden onder het afdak. De nieuwe uien groeien goed. Meloen is niks geworden.  Courgette begon goed, maar is ook bijna afgelopen. Het wachten is op Hollandse pootpiepers; en dan nog wat sla zetten, radijs en later spinazie zaaien. Eerst vriezers leegeten (en gedroogd spul)....

 

En we zouden ons niet zijn, als we niet vrijdagavond dan maar gelijk het project ‘’bloembakken’’ gingen afwerken. In beide bloembakken genoeg aarde/gemengd met zand. Worteldoek op maat gesneden, en cactussen erin. Opgevuld met mooi bijna wit grind (8,00 voor 400 kg – ca. ¾ aanhanger vol). Nog wat stenen uit onze collectie ‘’gevonden onderweg’’ erop, en klaar.  

Catootje en de anderen kwamen regelmatig kijken wat we aan het doen zijn. Helemaal uit hun doen;  ze vonden het maar niks, dat ze door onze activiteiten langer moesten wachten op hun natvoer (wel volop droogvoer in de bak, hoor). Om 20.30 stond hun eten op tafel en konden ze aan de dis en wij gingen ontspannen op onze terrasbanken liggen, na een verkwikkend rondje zwemmen. 

 

Zaterdagmorgen namen we de midden-bloembak onder handen (Joost) en de pyramide (ik). Keurig ziet het er nu uit. Het keramieke paard is weer ‘’heel’’; hoofd en romp zijn weer aan elkaar gelijmd. De patas (voetjes) staan al op het grind, maar in plaats van de benen erdoor in de grond te steken, plaatste Joost het paard in de grote rode bak met verdelagas (prachtige, langbloeiende planten). Perfect! Lege voetjes voor inspiratie dus...en Kaboutertje tuingenieter ligt weer onder de grote cactus te dommelen.  Met de bladblazer is e.e.a. nog even ‘’opgekuist’’ en ziet alles er fris en opgeruimd op.

 

Maandag begin ik weer met onkruid wieden. Op sommige plaatsen loopt het de spuigaten uit. Gelukkig is Blacky dicht bij mij en ‘’helpt’’; Catootje bekijkt zich dit vanaf een meter afstand. Opeens gaan die twee samen  een soort tikkertje spelen, maar dan anders. Leuk! Wortels hebben we dit jaar volop! Dinsdag maak ik een bijna vegetarische lasagne met bonen, wortel, uitgebakken baconreepjes en tomaten-roomsaus met Parmezaanse kaas.

  

Al 2 weken komen ze in groepen, om te overnachten in de grote pijnboom achter. Maken echt  een kl....herrie, maar we kregen er maar niet goed zicht op. Herrie-vogels. Een paar avonden ‘’posten’’ met de verrekijker  en vergelijken met onze vogelboeken, gaf ons een idee. En ik had extra goed geluisterd naar dat opvallende geluid. Dit opgezocht op internet; en jawel, ons vermoeden bleek te kloppen; het blijkt een zwarte spreeuw te zijn. Karakteristiek en leuk dat deze – voor ons bijzondere, sociale en luidruchtige, met zonder Hollandse spikkels – spreeuwen in onze grote Vrijstaat-pijnboom overnachten.

 

Een heeeele grote emmer vol met grote paprika’s. Droogkast. Vervolgens  kleiner malen. Blijft er een ½ zakje (ca. 200 gram?) over....Maar goed, eigen paprikapoeder is zalig, dus we zijn er blij mee.

 

De coniferen-haag is geknipt, alle laurieropslag is weg, en binnenkort neemt de tuinman de voortuin onderhanden. Scheelt wel. We willen minder = meer in de tuin. Makkelijker in onderhoud, en vooral rustiger. Dus de al 4-jaar niets doende paradijsbloem gaat eruit, evenals een Yucca die juist dacht, dat het hier een jungle is. De Hottentotten vijg (kruipplant) wordt gefatsoeneerd en de agave-scheuten worden weggehaald.

 

Afgelopen met de hitte. Echt. Dinsdag zou er eventueel onweer/wat regen komen. Paar drupjes. Meer niet. De terras-zitting wordt opgeheven; ’s avonds wordt het al snel te fris. Joost roept ‘’dekbed erop’’ en hij heeft gelijk. In de nacht kan het behoorlijk fris worden. Voor alle ventilatoren zit het werk er grotendeels op. Prima, want het verbruik van elektra steeg flink.

 

Al wel 1 bedrijf heeft gereageerd op mijn aanvraag betreffende het technische project voor de Quad. 25%! Maar of het wat uithaalt? Denk van niet. Niemand, die dit wil oppakken, kennelijk. Verdorie.