Nieuwtjes

Rondje tuin en uitwaaien

De voortuin begint erop te lijken; afval is weg, ambtenaar beloofde website aan te passen; de prik- en schijfcactus is door Joost gesloopt, de stronk/wortels laten we door de tuinman eruit halen. Samen hebben we bio-lijm-lint om de vruchtbomen geplakt, en daarna met een touw nog boven/onder goed dichtgetrokken; tegen omhoog/omlaag klauterende insecten. Het valt niet mee om het strak eromheen te krijgen, maar de klus is geklaard. De saffraan krijgt water. Het is de bedoeling, dat hij ergens rond half oktober omhoog komt. En wat blijkt, de olijven kleuren heeeeel hard. Het zou wel eens kunnen, dat we eind oktober/begin november moeten plukken, in plaats van december/januari.

 

Vrijdag hadden we nog even wat slaplanten voor ons/de Chikkies gehaald/geplant (ijsberg, andijvie, Romeinse bindsla en eikenbladsla); en een 50-tal uitjes. Als ‘’cadeau’’ kreeg ik een 10-tal snijbietplanten. Ook goed. De al eerder geoogste uien zijn onder het afdak opzij van het huis weggehaald. ’s Nachts wordt het nu wel erg vochtig, en dan gaan ze ineens heel hard schimmelen, als je er niet op tijd bij bent. Een deel – de laatst geoogste partij – hangt nu achter IN de schuur bij de tractor. De rest – die echt droog is – heb ik eraf gehaald, stuk voor stuk nagekeken en in open kratten netjes neergelegd. Zo komt maximaal lucht erbij.

 

En nu de beloofde pootaardappelen toch maar niet kwamen, besloten we, dat we een deel van onze ‘’goede’’ uit voorraad gaan poten. Dus Joost zette maandag de ploeg erachter, en hupsakee, 45 meter slang werd gelegd; om de 30 cm watergaatje x 2 aardappels = 270 zijn gepoot.

 

Woensdag gingen we naar het Regionale Natuurpark Calblanque; tussen Cabo de Palos en Cartagena. Klein, met natuurstranden, fossiele duinen en vogel-observatieplekken. Vogels waren er niet.  En een hevige stortbui zorgde ervoor, dat we de wandeling ernaar toe niet maakten...Fossiele duinen zouden daar van een afstand te zien zijn. Nou, elders langs het stuk strand zag ik ze al. Van dichtbij. Prachtige stukken natuurstrand (niet voor naturisten, maar die waren er toch...) mooie rotsformaties en machtig spel van wolken en golven, ‘’wandelende duinen’’ kortom schitterend. In het voorjaar willen we daar een wandeling maken, om de 2 heuvels (zij noemen dat bergen). Uitwaaien. Oh ja, binnenkort weer een reportage ervan op ocelotsfotoblog, kijken want Joost heeft schitterende foto’s gemaakt!

 

Quad: De 1e van nog 2 overgebleven opties...helaas..de ingenieur bedacht zich toch...alleen de importeur kon dit project laten uitvoeren. Onzin, hij zag het gewoon niet zitten. Nu blijft nog optie 2: de Uni-pief heeft me een 2e ingenieur aanbevolen, en die leek vorige week tijdens ons tel. gesprek niet  echt een probleem te zien. Donderdag morgen bel ik. Ja, hij heeft het bestudeerd. Is even hectisch, hij belt terug. Hoop?

 

De eerste kleine partij witte (kleine) uitjes, die ik weer had gepoot, lopen uit! Dus de rest vandaag ook de grond in. Wie weet, worden ze 3-4 x zo groot! Van kennissen hebben we 4 stekken Euphorbia gekregen; die komen mooi in de plaats van de prik-cactus straks. Volgende week.

 

Nou, ik ga zelf de analyse van het water in de hand nemen. Een heleboel al uitgezocht, nu nog het geschikte laboratorium zoeken. Want het is toch echt belangrijk, die waterkwaliteit. Onbegrijpelijk, dat hiermee zo de hand wordt gelicht; al 3 jaar hebben ze het water hier niet gekeurd!?

 

En dan moet ik ook weer achter die ‘’gift van lichaam voor de wetenschap’’ clubs achterheen. Denk je dat ze reageren? Eerder dit jaar stuurde de Uni MH in Elche een berichtje, dat donatie nog steeds gewaardeerd wordt, maar dat het ophalen wel effe 1000 Euro (jawel) kost. Standaardtarief voor de provincie. Maakt niet uit of je 5, 15 of 100 km van de Uni af woont? Dacht van niet. Enfin, zo blijf ik elke keer weer bezig. Gedoe. Moet eens ophouden.

 

Ik popel. Maar ik geef Joost gelijk, beter om het mozaïek pas te starten als het nieuwe zwembad geplaatst is, dan in 1 keer alles schoonspuiten, daarna uittekenen op de muur en starten maar. Effe wachten dus. In de tussentijd heb ik weer zin om te gaan schilderen. Lang niet gedaan. Apen en grote katten staan op het programma. We zijn bezig met Stichting Aap hier in Spanje. Over nalatenschap. Wil ik wel 4xjaar exclusief toegang voor foto’s en schetsen...toch?