Nieuwtjes

Telepathie, brood en putzooi....

Afgelopen week is het eindelijk gelukt; een ingenieur is bereid, de quad te legaliseren. Vrijdagmorgen bevestigen we de opdracht; hij gaat maandag starten, en het idee is, dat alles – inclusief keuring – binnen 14 dagen rond is. Na ruim 2 jaar. Wauw. Zou het? Vervolgens gaan we op pad naar de verkoper, om de originele papieren en de borg op te halen. We regelen het zelf wel.  

Kom ik daar aan, zegt ie verkoper ‘’doe je aan telepathie?’’ Huh? Het is niet te geloven....hij heeft de zaak bijna geregeld; nieuwe technische documenten zijn er al, nu nog door de keuring. Mogelijk binnen 1 week rond. Goedgekeurd en wel. Zegt ie doodleuk. De afgelopen 6 weken dus voor niets geweest; eindeloze uren uitzoekwerk, contact met ingenieursbureaus etc.. Waarom heeft die potverdr....niet contact met me opgenomen? Hij reageert nl niet op mails en terugbellen deed die ook al niet. Het heeft mij eindeloze uren gekost. Voor niets, blijkt. Nou, ik juich nog niet; vooralsnog is er geen goedkeuring en staat hij nog niet hier...Maar ik had even heeeeel veel neiging om het hardop uit te schreeuwen, ik zal de krachttermen maar niet opschrijven....Zegt die lieverd Joost...’’zie je wel, komt wel goed’’. Pijpensteel, 2 jaar zorg, actie, uren werk en dan ineens ‘’komt wel goed’’? Ammehoela. Tot donderdagavond nog geen bericht ''het is klaar. Ik ben er even helemaal klaar mee...

 

Ik ga emigreren, zeg ik nog. Naar een groot, groen onbewoond eiland. Met veel zoetwater, kokospalmen, mango, ananas, leuke dieren en zo. Zonder bank, politici en overheid, kortom een paradijs. Met katten en kippen, onze boeken en nog zo wat spul. Brood bakken we wel op een plaat over het vuur, is ook geen oven nodig.  Hoewel, zag net op Arte, dat daar mensen een middeleeuwse burcht herbouwen in Frankrijk, waarbij ze gebruik maken van technieken uit de 13e eeuw. Compleet met klei oven en zo...Experimentele archeologie heet dat. Wauw, zo boeiend! Enfin, zegt die leukerd ‘’ben ik de overheid daar’’. Hoezo? Nou ja , om alles te regelen, te controleren en zo... En dan zeker ook nog betaald krijgen? Tuurlijk, zegt ie ook nog. Nou, weet je wat, ik emigreer maar niet...

 

De eerste watertest hebben we gedaan: ph, hardheid en chloor, nitraat/nitriet, koper, ijzer, pesticides, lood, bacteriën. Alles ok. De kwaliteit van het drinkwater (dus na ons filterstation en de UV-lamp) is prima. 2 uitgebreide testen zijn inmiddels ontvangen. De een wordt wederom op het drinkwater losgelaten, de ander op het riego water (= het ongezuiverde landbouwwater waarmee groente/fruit/gewas bewaterd wordt). Dan zijn we in totaal voor ca. 50,00 klaar. En als 1 van de parameters vragen oproept? Laten we die apart testen. Is wel belangrijk, zo’n controle. Want stel je voor; wil je zo gezond, bio en stress-vrij leven, zal het water een kink in de kabel leggen!...

 

De piepers zijn aangeaard; we oogsten nog flink wat wortels, en de tomaten zijn op hun eind...Nu maar hopen, dat de nieuwe planten nog tot december tomaten gaan leveren. De eerste groene hangen al. Bieten zijn prachtig, en de uien groeien gestaag. Blacky was weer een grote hulp bij het wieden in de tuin. Ik probeer zoveel mogelijk, de ‘’klitgrasjes’’ weg te halen, voordat hij erin rolt; want als hij dat oplikt/inslikt, is het hommeles en hoest hij zich de longetjes bijna eruit. Tussen het loof van de asperges ‘’hangen’’ nogal wat tijgerspinnen en andere bijzondere spinnendieren. Dus snoeien is even niet aan de orde; ze zijn immers belangrijk. Plus Joost fotografeert ze.  En bovendien zijn er inmiddels heeeeeeeel veel lieveheersbeestjes (waarom niet lievemevrouwsbeestjes? Discriminatie, ik wed dat ook hier – net als bij mensen – wel 50% vrouwtjes zijn!?) daarin te vinden, die zich tegoed doen aan luisjes. Een smulparadijs dus. Voor hen dan.

 

Het wachten is op het startsein voor de Spaans cursus. In afwachting van het meel, wat nog geleverd moest worden, stuur ik Joost op pad voor boodschappen. Afspraak maken voor een autobeurt; hij zocht alles vooraf uit, want hij wilde nogal wat ‘’extra’s’’. Zijn verhaal bleek puik! Ziezo, bijna geen les meer nodig!  

 

En eindelijk, om 1800 uur komt het meel dinsdag. Ik ga gelijk starten met een paar ‘’voordegen’’ ofwel een kleine portie bloem, water en gist gaat alvast ‘’voorwerken’’. Per broodsoort wordt vervolgens de hoeveelheid meel uitgemeten. Woensdagmorgen voeg ik dan water, gist, eventueel ei, melk en andere zaken toe; ze worden gekneed door de Kenwood machine, en dan mogen ze langzaam rijzen. Na deze rijs worden ze afgewogen/gevormd en dan mogen ze nog een keer rijzen, totdat het baktijd is. 08.00 stond ik op, om 14.40 is de klus geklaard: 14 mooie ontbijtbroodjes, 6 kruidenstokbroden, 2 hele grote Züpfe (gevlochten brood; Challah heten ze in het Joods; een gistdeeg met ei, melk en boter); 4 landbroden en 4 boerenbroden; de samenstelling wijzigt, maar er is geen een puur (bio) wit, maar altijd gemengd met o.a. wit spelt, witte rog, half volkoren, volkoren of rog. En bij wit zitten er nog wel de kiemen erin. Dus maar voor 70% geraffineerd. En dat proef je.  De geur van versgebakken brood zit in het hele huis. En met de restwarmte? Trekt een heerlijke, geurige bouillon 3 uur lang van 3 kip-karkassen, kruiden, specerijen, en nog zo wat lekkere dingen. Ziezo 34 porties sterk geconcentreerde bouillon voor soep en saus is het resultaat.

 

Donderdagmorgen wordt Joost door een stortbui wakker. Wauw, het regent echt! Gisteravond maar 1 mm gekregen, maar toch, nu, om 11.15 is het al 4,6 mm! Kattenpoezels liggen op het (binnen-)dakterras, het penthouse, casita, of ergens in de tuin beschut onder boom of struik. Oh, wat zal de klimop hiervan opknappen, die was er zo aan toe!

 

‘s Avonds nog even wat rondjes ‘’lopen’’ in het zwembad (nog 29 graden na 2 dagen grijs weer); en dan in de warme jacuzzi. Niet dus... Brrrr...Leek wel lauwe soep, die jacuzzi. De stop is doorgeslagen, vanwege de pomp, die in de septic-tank put zit en de hoosbui van vanavond (incl. afvoer van dak en zo) niet aankon. Pomp en jacuzzi zitten op 1 elektra-groep; dit hebben we gedaan zodat diepvriezers of het huis niet lijden onder gedoe van die pomp. Want dat is vaker gebeurd. Gauw warme kleren aan en om 1945 moet Joost nog aan de slag met een andere dompelpomp, om het extra reservoir leeg te maken (dat is de overloop van de septic tank, maar bij heftige regenbuien komt daar dus ook water in). Nou, met 17 graden buiten een koude klus. Balen. En nee, het kan niet tot vrijdagochtend wachten. Stel dat er nog een bui komt, en het toilet overloopt...Moet je niet willen. Enfin, die schat is buiten in de kou, en ik zit hier te schrijven. Begint het weer te druppelen ook. Potverdrie....Enfin, 20.10 is de klus geklaard, put leeg, en eventuele nieuwe hoosbui kan komen (liever niet). Hoezo rustig rentenieren?