Nieuwtjes

Smart meter, bitterbal en gif blauwe troep

Vrijdag: Het verveelt hier nooit. Na het gedoe met de pomp uit de septic tank moeten we snel een andere pomp regelen. Het moet werken. En geschikt zijn voor onze septic tank. Dit soort pompen bestaan. Vooraf heeft Joost op internet informatie opgezocht We gaan op pad, want niet zo ver van ons vandaan zit een winkel met eigen reparatieservice. Ziezo, geslaagd en wel; de nieuwe pomp functioneert prima.

 

En ook de diepvriezer boven (de hele grote kist, maar wel oud, van de vorige eigenaars) wordt vervangen; da’s nog eens een energievreter! En Liebherr heeft een kist, die is superzuinig, scheelt ruim 2/3 aan stroomverbruik! Met de aankomende ‘’verplichte’’ plaatsing van de intelligente meter – die natuurlijk gepaard gaat met een verhoging van het contract = dus nog meer energiekosten – lijkt dit een gerechtvaardigde vervanging. Het is te gek voor woorden, hier worden we verplicht, om Ibedrola nog meer winst te laten genereren, terwijl in NL de ‘’smart meter’’ vrijwillig is. En toch is het allemaal EU-regel????? Voel me in Spanje ernstig gediscrimineerd...(kijk onder Spanje)

 

Lastig, als je niet weet, wat wanneer gaat gebeuren. Nog steeds zijn de zwembadboys niet gekomen met pomp, buizen en een tijdsplan. Zo wordt op stap gaan/iets plannen ietwat ‘’uitdagender’’. Maar goed, het zij zo. We zwemen en ‘’lopen’’ onze rondjes nog. Want nu koelt het snel af.

 

Catootje is niet blij; hij baalt ervan, dat het terras nu ‘’gesloten’’ is en hij alleen nog via het kattenluik naar binnen/buiten kan. Liever zou hij de deur open weten, dan kan hij sneller weg. Maar goed, hij zal eraan moeten wennen; we hebben de warmte binnen nodig. Maar als we buiten zitten, dan komt hij wel. En stikkies vindt hij heerlijk. Het zal wennen. Hopelijk.

 

Nog 6 granaatappels voor het ontbijt ( = 6 keer dus); druiven nog voldoende, en de 1e smoothie met vijgen uit de dv is al opgepeuzeld. Superyammie. Het vers gebakken brood van vorige week gaat er anders ook goed in; ze zijn werkelijk super gelukt en boordevol smaak.

 

Zondag, van onderweg naar huis...ineens ‘’ach, een bitterballetje gaat er wel in, straks in het zonnetje’’ zei ik zo. Maar ja, helaas, we zouden natuurlijk te laat komen. Enfin, plan B; tapas. Maar zo erover sprekend, vroeg ik me af, hoe het woord ‘’bitterbal’’ toch ontstaan was? Ik vermoedde iets met een bittertje (jenever of zo) of bittergarnituur = iets te happen bij dit borreltje? Bleek te kloppen. Maar nog veel grappiger is, dat het eigenlijk de Spanjaarden waren, die deze ‘’tapa’’ uitvonden.... http://www.bitterballen.net/geschiedenis/#.WAS4KJoSRlI.email

 

Kanjer, die Joost. Maandagmorgen vroeg moest de auto naar de garage voor een beurt. Hij zou teruglopen. Nou, een ruim uurtje later was hij al thuis! Helaas, koffie drinken in het dorp zat er niet in, ze waren dicht. Da’s balen. Om 18 uur gingen we samen op stap. Naar de garage. Want de auto zou wellicht ergens rond 19.00 uur klaar zijn...Kleine 5 km, in een uurtje zo gelopen. Helaas, het duurde tot 20.15, maar toen was alles geregeld. Incl. nieuwe distributieriem. VLg. de monteur was ie echt ‘’muy malo’’ ofwel heeeeel slecht. Net door het oog v/d naald  - ofwel distributieriem - gekropen dus...

 

Dinsdag zouden we regen krijgen, wel 6 mm. Terug van effe weggeweest, zouden we volgens de pc al wel 15 mm hebben gekregen. Nou, geen druppel, geen spatje, laat staan een stortbui. Weet niet op welke planeet de weersverwachtingen ons luttele dorpje thans plaatst, maar hier heeft het dus NIET geregend. Woensdag? 24 mm voorzien, 0,4 gekregen. Donderdag 6,8? Iets meer dan 2 mm. Nogal duk dr’naeve, die weersverwachtingen. Maar elke druppel is welkom, hoor! Dit schrijvende, komt me toch ineens een hoosbui! Met onweer.

 

De mail doet het niet!? We zetten e.e.a. over op mijn pc, en daar doet ie het wel. Vreemd. De pc-pief van internet zou woensdagmiddag langskomen. Nou, ’s avonds ervoor google ik nog eens ‘’problemen windows 10 met thunderbird’’...en gaan we o.a. aan de slag met de cc cleaner. En wat denk je? ‘’Het’’ doet het weer! Dus bij mij gaan de mailprogramma’s er weer af. Joost kan de pc-pief afbellen. Ook weer geregeld.

 

Ja, ja, het Spaans gaat beginnen. Joost moet aan de bak; een test doen, en dan starten maar. Maar het is wel een koopje geweest, dat programma. Voor de provincie. Want de uitleg is lang, te snel en onthoud dat maar eens. Enfin, Joost gaat aan de slag. We zien wel.

 

De 2 nieuwe testreeksen voor het water zijn uitgevoerd. De vorige test wees uit ‘’geen lood’’. Nu in een test wel pietsje. Wij hebben geen loden pijpen. De andere parameters, zoals mangaan, nikkel, koper, kwik, cadmium, kobalt of zink? Negatief. Ik ben maar eens gaan googlen, hoe lood evt. in deze mini-hoeveelheden in ons water terecht gekomen is (als de test tenminste ok is); tot 50 ppb acht de WHO het niet gevaarlijk voor de gezondheid. Onze test was daar flink onder. Geen zorg dus. http://www.lenntech.com/periodic/water/lead/lead-and-water.htm#ixzz4NXhYKHOD

 

Wat is er toch een troep in de scheercrème te vinden; ik ‘’rook’’ het al, en zag het aan de kleur; gif blauw. Nooit ‘’natuurlijk’’ dus. Ik ga googlen; shampoo, scheercrème, douchegel is eigenlijk heel simpel ecologisch te maken. En kost veel minder dan de eco-producten, want die zijn echte prijsknallers. Voor de fabrikant dan. Ik ga dus experimenteren, want dit is nog ongeveer het laatste, wat niet eco is hier. De rest (deo’s, tandpasta, was/afwasmiddel en natuurlijk alle voeding) is al lang eco/bio. En dan nog moet je goed opletten, want eco betekent nog niet zo maar vrij van alle troep...Uitdaging. Komt wel goed,hoor.