Nieuwtjes

Over peentjes, slappe knie en trillende handen

Mijn vorige blog was ietwat vertraagd. Door - laten we het zo omschrijven - een ietwat niet-geheel-vrijwillig kortstondig verblijf van Joost in een ‘’hotelachtige’’ kamer met verzorging. Kon na 4 dagen weer naar huis; terug naar residentie Nicojo in de vrijstaat. En nee, het was geen gevangenis...

 

Je had me moeten zien zondag: kom ik thuis, zie ik dat de solarpanels en de warmwatertank boven de 85 graden zijn. Oeps. Afdekken! Ik naar boven. Ik heb toch zo’n hekel aan die schuifladder – kan ie onder nog zo breed zijn, ik blijf het doodeng vinden. En dan vooral boven; moet je op het afdak stappen. Met zonder leuning of steun en ladder die licht schuift. Nou, knikkende knieën, trillende handen, stressniveau op maximum, maar goed, ik dek 1 panel af. Bel Joost – blijk ik het dus niet goed gedaan te hebben; ik moest de 2 andere panels afdekken! Dus – de lezer dezes raadt het al – weeeeer naar boven! Nog meer peentjes zweten!....Enfin, na een ½ uur zag ik dat het goed kwam: de panel-warmte daalde. Pfff...De kattenpoezels snapten er niks van: ik als een kip-zonder-kop heen-en-weer sjouwen, steeds maar roepen ‘’nog even geduld’’; ze wilden hun stikkie! Maar een ding is zeker; er komt een oplossing; van mijn part een ‘’beugel’’ of zo boven, en een leuning, anders weiger ik om nog eens omhoog te klimmen! Komt wel goed, schatje, zegt die lieverd...Ik geloof het direct.

 

De saffraan doet het nauwelijks; een paar bloemetjes is de oogst tot nu toe. Over een maand wordt het stuk geploegd, planten we volgend jaar nieuwe bollen erin. Hebben immers nog voldoende voorraad.

 

Nou, de quad is dus – voorzien van de juiste papieren en 2 jaar goedkeuring – weer thuis. In zijn nieuwe schuur. 2 jaar bijna op de kop af heeft het gedoe geduurd. En ineens kon e.e.a. binnen 1 maand geregeld worden?! Ik vraag me werkelijk af, waarom dat niet in de afgelopen 1 jaar en 10 maanden geregeld kon worden. Maar goed, weten zal ik het nooit. Zonde van alle stress, gedoe en zo. Er mag weer – rustig – ge-quad worden.

 

En dat zal heerlijk zijn; met overdag een heerlijk zonnetje – woensdag zowaar boven de 25 graden. ’s nachts koelt het flink af; tussen 9-11 graden. Maar er lijkt enige ‘’verhoging’’ aan te komen – in temperatuur dan. Ja, ja, zomertijd = wintertijd (wat een onzingedoe, moet je die katten ongedurig zien kijken, snappen – net zoals wij – niks van dit onzinnige gedoe...); ik denk dat ik weet waarom het toch gedaan wordt: levert extra geld op! Kassa voor stroomleveranciers! Want hier is het om 18.30 al donker! Lichten aan dus. Nou, eentje in de woonkamer, en eentje op terras. Lampen bedoel ik.

 

De asperge-rij is op een bos na gesnoeid. Waarom? Omdat daar een tijgerspin in zit te genieten in het web, en die verstoor ik dus niet! Zei Joost – ja, maar er waren in die rij nog 2...- zo goed ik heb gekeken tijdens het snoeien, die zag ik dus echt niet. Dus Joost ging de stapel aspergeloof nog eens rustig doorkijken....Tja, al kijk je nog zo goed, je kunt er dus zo overheen kijken!  Of ze waren even afgedaald...?Enfin, ik neem aan, dat ze uit het loof naar elders zijn gewandeld. Of noem je dat anders, bij spinnen? Krabbelen misschien? Wie’t weet, mag het zeggen.

 

En potverdrie, laat die mobiele het afweten! Dan is er wel, dan weer geen ‘’bereik’’. Vertelt wervelwind Ana, dat zij dat ook had met de oude Nokia telefoon (zo een als ik nu heb).  Dat betekent dus dat ik naar Movistar winkel moet om nieuw toestel te regelen. Altijd wat. En de UV-lamp voor de waterinstallatie, die 6 weken geleden was besteld, is er nog niet! En nu piept al 1 ½ week de installatie ‘’lamp versleten/vervangen’’. Ja, dat weet ik ook wel! Joost ging op internet zoeken, en verdikkie, blijkt die a) via Amazon en nog wat andere winkels te bestellen. En b) tegen een veeeel lagere prijs. Kijk, zo word je dus genept. Bij de leverancier kostte die lamp rond de 95,00; bij de elektricien in ons dorp rond de 50,00 en bij Amazon? 25,00. Zo, da’s even snel verdient. En Amazon levert snel aan huis. Donderdagmorgen had de elektricien de lamp. Kassa. Joost verving de oude lamp vliegensvlug, en nu geen piepen meer. Tot over een jaar. Maar dan hebben we al die van Amazon in huis. 2017 is dus al geregeld. Zo doe je dat.

 

2 emmers vol paprika’s  (= om te drogen)  nog een flinke hoeveelheid pepertjes (invriezen en bij behoefte sambal maken of toevoegen in gerechten/sauzen als pittige smaakmaker) en wel 23 safraanbloemetjes op donderdag geoogst.

 

Oh ja, Ice Age nr. 5 komt eraan! 8 november komt ie in de verkoop. Wauw! Kan haast niet wachten.